Dodaj do ulubionych

Forum zamknięte?

22.11.14, 10:43
W związku z tym, co tu się działo wczoraj (atak wyjątkowo chamskiego i upierdliwego trolla) zaczęłam się zastanawiać, czy nie zamknąć forum. W sensie: czytać mogą wszyscy ale pisać tylko uczestnicy zaakceptowani przez moderację. (Jeśli ktoś próbował pisać coś wczoraj wieczorem i dostał komunikat, że nie jest uczestnikiem tego forum, to właśnie dlatego, że zamknęłam je na noc). Wymagałoby to sporządzenia imiennej listy uczestników uprawnionych do pisania, a każda nowa (bądź pominięta na liście) osoba musiałaby zgłosić się do mnie mailowo.
Z jednej strony niewątpliwie byłaby to ochrona przed trollami, z drugiej - nie jestem do końca przekonana do takiego rozwiązania, bo niewątpliwie zmniejszyłoby to liczbę nowych użytkowników, którzy wychodzą zza krzaczków się przywitać i zostają obrzuceni jelitkiem z myszami ;)

Co o tym sądzicie? Czy lepiej byłoby zamknąć forum, czy też np. zwiększyć liczbę czujnych moderatorów z nożyczkami w ręku?

Obserwuj wątek
    • kopiec_esmeralda Re: Forum zamknięte? 22.11.14, 10:46
      Myślę, ze na razie nie warto zamykać. Jeśli troll był jeden, to zablokować po ciastkach i IP. Widziałam tematy wątków, faktycznie poziom zabójczy.
      • zla.m Re: Forum zamknięte? 22.11.14, 11:12
        Zgadzam się. Tematów nie widziałam, jeno skutek - nie wpuściło mnie na forum i byłam w rozpaczy ;-) Ale myślę, że jednego trolla da się ogarnąć. Meduzo, jeżeli jesteś do tego sama, to faktycznie poproś kogoś o pomoc (może vi_san? albo właśnie esmeralda?)
        • zua.laura Re: Forum zamknięte? 22.11.14, 11:24
          Też jestem za nożyczkami, dla kilku osób - codziennie ktoś nowy się tu pojawia, to buduje forum, szkoda by było. Natomiast poszłabym na kompromis: aby nikogo nie zamęczać nocami, może zasada "ostatni gasi światło"? Innymi słowy, ostatnie nożyczki idące spać, jeśli to technicznie możliwe, zamykają na noc forum?
          Bo inaczej co w zamian, nocne dyżury? Zamęczyłybyście się.
          • mika_p Re: Forum zamknięte? 22.11.14, 11:40
            To nie była jakaś specjalna noc, tak w terminie filmu po dzienniku się zaczęło.
          • yackandandah22 Re: Forum zamknięte? 23.11.14, 07:02
            Nie, nie zamykajcie, proszę, forum na noc, bo moja noc to Wasz dzień (i na odwrót) i nie miałabym jak pisać, a bardzo lubię tu pisać (chociaż od niedawna). Nie wiem, o co poszło, bo cały weekend nie miałam netu, ale myślę, że to jest tymczasowe, trolle się znudzą, nie ma co zmieniać zasad funkcjonowania przez jedną - dwie osoby.
            • kopiec_esmeralda Re: Forum zamknięte? 23.11.14, 07:21
              Jelitka i orzechowa naleweczka w "powózce"w komplecie powitalnym.
              Widzę po tematach, ze trolla znów nocą próbowała pluć, ale dziewczyny dzielnie (i czy aby z grzywkami?) czuwały i dały odpór. No to dla Was poranna meliska z filiżanki Nowakowskiego i szoko z kubka z krasnalem.
        • kopiec_esmeralda Re: Forum zamknięte? 22.11.14, 11:29
          Ja niestety czasem byłam na okrągło przy lapciu, ale czasem nie ma mnie przez kilka dób, bo wyjeżdżam. A czasem jestem, lecz nie mogę śledzić ESD.
        • vi_san Re: Forum zamknięte? 22.11.14, 11:35
          Nie żałuj, że nie widziałaś. Ohydne, wulgarne... Obrzydliwe. I [dla jasności] nie uważam, żeby groził ponowny atak tego osobnika! Sądzę, że ten frustrat/frustratka już się nie odezwie. Ale jednak może się pojawić ktoś inny. A trudno, by Meduza siedziała dniami i nocami, bo zakładam, że życie osobiste posiada?
          A, żeby nie było, samej mi zdarza się rzucić "mocniejsze" słowo i nie bulwersuje mnie to, o ile ma służyć wyrażeniu, podkreśleniu emocji - rozumiem, że są ludzie, którzy inaczej nie umieją. Ale to nie były emocje - to był personalnie na kilka osób skierowany atak, którego jedynym celem było zawarcie jak największej ilości wulgaryzmów i jak najbardziej obraźliwej treści w jak najkrótszym wpisie...
          • zua.laura Re: Forum zamknięte? 22.11.14, 12:17
            Rozmiar trollowania jest dla mnie najczęściej wyznacznikiem poziomu frustracji. Im większe życiowe frustracje, tym większe trollowe szarżowanie w sieci. Wczorajsze apogeum mi to potwierdziło, dobitnie świadczyło o wybitnych wręcz problemach atakującej.
            Meduza7, świetnie sobie poradziłaś! Jeśli jednak to by się miało powtarzać a nożyczki by nie wystarczyły, zamknięcie forum trzymaj w odwodzie - nie ma sensu się nadmiernie eksploatować w takiej sprawie.
      • zua.laura Re: Forum zamknięte? 22.11.14, 11:33
        Dobre określenie - poziom zabójczy. Pomijając już same wpisy, dawno nie widziałam takiej autodestrukcji.
      • slotna Re: Forum zamknięte? 22.11.14, 12:06
        To jest jeden troll, ale odezwie sie za jakis czas, pewnie za pare miesiecy, moze za rok. Wraca regularnie od paru lat. Zaklada watki, ktore nie naruszaja regulaminu wprost, ale widac, ze sa trollerskie (patrz: leniwi Borejkowie) i pisze tak dlugo, az znajdzie powod, zeby zaczac wyzywac moderacje i uczestnikow (patrz: Kkokosowe porownanie). Na koniec dostaje bana i zalewa forum szambem. Wszystko to juz bylo i na pewno bedzie (lacznie ze skarzeniem na forum O forum), na szczescie nie powtarza sie zbyt czesto. Taki folklor :)
        • zua.laura Re: Forum zamknięte? 22.11.14, 12:32
          Slotna, dokładnie tak jest, jak opisujesz, pamiętam to z czasów McDusi. Nie rozwija się dziewczyna, oj, nie rozwija!... Zero postępów, zafiksowana na jednym.
          • slotna Re: Forum zamknięte? 22.11.14, 13:19
            Za McDusi to bylo juz ktores wcielenie :) Ale sa tacy, co udaja, ze nie pamietaja i bronia trolla zapamietale :P
            • zua.laura Re: Forum zamknięte? 22.11.14, 14:24
              Czyli rzeczywiście folklor, do tego pikantnie podprawiony amnezją:)
              Smacznych ciasteczek, herbatki, kawki i szarlotki, ja jeszcze latam na miotle... ;)
    • vi_san Re: Forum zamknięte? 22.11.14, 11:09
      Raczej to drugie. Szkoda zamykać, bo całkiem sporo osób "podczytuje" i dopiero jak jakiś temat je "ruszy" albo jest im bliski się odzywa. Zgadzam się tez z Esmeraldą - jeśli troll był jeden zablokować go po IP, żeby nie mógł za dwa dni przyjść i znów psuć atmosfery. :)
      • verdana Re: Forum zamknięte? 22.11.14, 12:53
        Nie zamykałabym, bo troll pojawił sie z bardzo konkretnego powodu - został zbanowany i się wyżywa. Na tym forum bany sa rzadkie, tak głupi i chamscy uczestniczy także - wiec nie będzie nam jeden troll rozwalał forum. Wątki kasować bez czytania. Znudzi mu się.
        • kopiec_esmeralda Re: Forum zamknięte? 22.11.14, 12:55
          Widzę, żę znów szaleje.
        • anutek115 Re: Forum zamknięte? 22.11.14, 13:00
          verdana napisała:

> Nie zamykałabym, bo troll pojawił sie z bardzo konkretnego powodu - został zban
          > owany i się wyżywa. Na tym forum bany sa rzadkie, tak głupi i chamscy uczestnic
          > zy także - wiec nie będzie nam jeden troll rozwalał forum. Wątki kasować bez cz
          > ytania. Znudzi mu się.

Tym bardziej, że nie ma co czytać <zieeew>, totalny brak polotu.

Zgadzam się z Verdaną.
      • gemowa Re: Forum zamknięte? 28.11.14, 14:00
        vi_san napisała:

> Szkoda zamykać, bo całkiem sporo osób "podczytuje" i dopiero
        > jak jakiś temat je "ruszy" albo jest im bliski się odzywa.

Ja tak Was podczytuję już chyba z 2 lata :)
    • anutek115 Re: Forum zamknięte? 22.11.14, 11:37
      Wczoraj, jak sobie tak w osłupieniu śledziłam poczynania trolla, wreszcie porządnie znudzona, bo był to troll wyjątkowo mało pomysłowy i pozbawiony finezji to pomyślałam, że chyba nadszedł czas na zamknięcie forum, choćby na jakiś czas.

Ale potem się zastanowiłam, na ilu zamkniętych forach spróbowałam sięodezwać i wyszło mi, że na żadnym ;).

Więc może rzeczywiście wystarczy ilość moderatorek, po pierwszym ataku trolla w historii tego forum dziewczyn z nożyczkami było bodaj pięć? sześć? i wystarczyło, bo zawsze jakaś był pod ręką, by posprzątać.
    • mkw98 Re: Forum zamknięte? 22.11.14, 12:54
      Jestem przeciwna zamykaniu forum. Popieram tymczasowe zwiększenie liczby osób władających nożyczkami.
    • james-jazz Re: Forum zamknięte? 22.11.14, 13:04
      Chyba zamknięcie forum nie załatwi sprawy okazjonalnych inwazji, bo co to za problem dla trolla in spe, żeby przejść selekcję? Chyba że będzie jakaś rozbudowana, ale to pewnie zmniejszy ilość nowych użytkowników. A szkoda by była, fajnie jest, jak ktoś prosi o jelitko i od razu zarzuca jakimś wartościowym postem:) Taki już los moderatora, że kupy musi sprzątać po pupilach...
      • james-jazz Re: Forum zamknięte? 22.11.14, 13:09
        O, widzę, że występów ciąg dalszy. Cóż, przeczeka się, w zamyśleniu popijając herbatkę.
        • anutek115 Re: Forum zamknięte? 22.11.14, 13:10
          Herbatka jest dobra na wszystko :).

Luzik, nie takie rzeczy sie przeczekiwało.
          • meg_mag Re: Forum zamknięte? 22.11.14, 13:17
            ano, herbatka, najlepiej w dzbanku :)
          • kopiec_esmeralda Re: Forum zamknięte? 22.11.14, 13:20
            Albo kawka (niektórym wprost do tchawicy). Właśnie piekę ciastka, to zamiast jelitek mysza Was częstuję jeszcze ciepłymi z pierwszej blachy :)
            • james-jazz Re: Forum zamknięte? 22.11.14, 13:22
              A przyprawione Ciepłem i Miłością...?
              • kopiec_esmeralda Re: Forum zamknięte? 22.11.14, 13:25
                Raczej wanilią i skórką cytrynową :P
            • meg_mag Re: Forum zamknięte? 22.11.14, 13:24
              ja juz po szeregu kawek sobotnich, dlatego przeszlam na kolejny stopien zasilania

ale ciasteczko bym zjadla
            • vi_san Re: Forum zamknięte? 22.11.14, 13:45
              Ja właśnie wepchnęłam do piekarnika ogromną blachę szarlotki - takiej z duuużą ilością jabłek, cynamonu, kardamonu i goździków. Obłędu dostanę jak zacznie pachnieć w całym domu... :D
              • bupu Re: Forum zamknięte? 22.11.14, 14:34
                vi_san napisała:

> Ja właśnie wepchnęłam do piekarnika ogromną blachę szarlotki - takiej z duuużą
                > ilością jabłek, cynamonu, kardamonu i goździków. Obłędu dostanę jak zacznie pac
                > hnieć w całym domu... :D

Genialne umysły miewają podobne pomysły. Też właśnie wepchnęłam do piekarnika szarlotkę, też na ogromnej blasze, bo inaczej bym rodzinnych gąb nie zapchała.

Co do trolla, to ja się zgadzam z pomysłem by rozdać więcej nożyczek. Pomysł z zamknięciem forum jakoś mi do gustu nie przypada.
    • idrin Re: Forum zamknięte? 22.11.14, 13:12
      Osobiście jestem za forum otwartym, ale mój głos proszę liczyć na jakieś 1/10, bo praktycznie wyłącznie podczytuję, a odezwałam się może z kilka razy w historii :)

- idrin, lurkująca
      • uhu_hu Re: Forum zamknięte? 22.11.14, 16:24
        Ja też jestem za forum otwartym. Jak kot narżnie do kuwety, to gówno trza wyrzucić, nie kota. Że tak użyje porównania:)
    • szprota Re: Forum zamknięte? 22.11.14, 17:08
      Przeciw.
      • agafiatichonowna Re: Forum zamknięte? 22.11.14, 17:26
        Dzisiaj też były występy? Uhu-hu - komentarz cudny. Sam miód z korali ust Twoich spłynął. Zamknąć? Chyba nie. Na tak radykalne rozwiązania zawsze jest czas.
        • vi_san Re: Forum zamknięte? 22.11.14, 17:36
          Też przegapiłam dzisiejsze występy. I jakoś mało żałuję... Uhu_hu - komentarz cudny!
          • uhu_hu Re: Forum zamknięte? 22.11.14, 21:12
            Agafio, Vi_san, dziękuję pięknie:)
            Nie raz obudziła mnie z rańca silna woń dobiegająca z przybytku, wymagająca natychmiastowej interwencji, koci prezencik dla ukochanej Twórczyni Karmy, stąd porównanie. Kiedy widziałam ten rzyg zalewający forum, nawykowo popędziłam szukać szufelki...
    • sta-fraszka Re: Forum zamknięte? 22.11.14, 22:14
      Też głosuję za forum otwartym (nie wiem na ile ów głos się liczy, bo czytam sporo, pisuję rzadko, jako że jestem cztery-i-pół godziny za głównym nurtem).

Zwiększenie ilości osób z nożyczkami - jak najbardziej. Może wyłonienie grupy moderującej w głosowaniu, coby było demokratycznie. Można też rozłożyć moderację po różnych strefach czasowych.
    • ta_noemi Re: Forum zamknięte? 23.11.14, 00:28
      Dobry wieczór. Czy już mogę się włączyć w forum?
      • ta_noemi Re: Forum zamknięte? 23.11.14, 00:31
        Hurra. Mogę :)
        Ekhem, ekhem! (że tak jednym z ulubionych moich z "Jeżycjady" polecę). Fajnie, że zadecydowaliście/łyście nie zamykać wrót :)
        Natrafiłam na ESD niecały tydzień temu, siedzę w krzaczkach i czytam wątki. 3 dni temu ośmieliłam się wyjść z krzaczków, przywitać się i napisać 2 pierwsze posty. Czekam jeszcze na powitalne jelitko z myszkami. Byłoby mi strasznie przykro, gdyby dostęp do forum mi się skończył, zanim tak naprawdę stałam się jego częścią :(
        Fajnie, że powstał sposób na trollę.
        Wielu miłych wieczorków życzę.
        • vi_san Re: Forum zamknięte? 23.11.14, 00:47
          Witamy, witamy! Usiądź przy stole, już spieszę umaić twą szyję girlandą z jelitek, na stole stawiam herbatkę na myszach. W filiżance z serwisu Nowakowskich - ofkors. :D
          Zapraszamy do wspólnych miłych wieczorków, poranków, popołudni, przedpołudni i nocek. :D
          • ta_noemi Re: Forum zamknięte? 23.11.14, 08:41
            Dziękuję, dziękuję, przebóg! Vi_San, a jam padła spać po pracowitym dniu, a tu mnie drogocenna girlanda z jelitek czekała i pyszna herbatka na myszach! W dodatku w serwisie od Nowakowskich!?! Dziękuję Waszmość Pani!
            Znam "Jeżycjadę" niemal na pamięć (ale tę wczesną) i bardzo dobrze (tę średniego okresu twórczości); tę późniejszą najmniej, chociaż czytałam wszystko. Może się przydam przy analizach. Wy mi ogromnie dużo sprawiłyści już radości - choć wciąż jeszcze jestem na etapie czytania, o czym do tej pory dyskutowałyście na forum ESD.
        • lezbobimbo Re: Forum zamknięte? 23.11.14, 08:06
          ta_noemi napisała:
          >Byłoby mi strasznie przykro, gdyby dostęp do forum mi się skończył, zanim tak naprawdę stałam się jego częścią :(

Ale zamknione w kartonie forum tak nie działa! To nie tak, że tylko stare gropy będą mogły pisać, a wszystko nowsze niż zeszły kwartał zostanie przepędzone kijem płonącym.

Po prostu przy zamkniętym forumu nowe osoby pragnące wychynąć zza krzaczka będą po prostu pisać krótką wiadomość-zgłoszenie do Moderancji, która to zaakceptuje, wpuści i wtedy można pisać skolko ugodno i się wykłócać tak jak teraz. CV nie wymagane :D
          • gat45 Re: Forum zamknięte? 23.11.14, 08:41
            Na GW można stworzyć fora o trzech rodzajach otwartości (przynajmniej ja tyle znam) :

- otwarte, czyli takie jak ESD aktualnie
            - zamknięte : czytać może każdy, o możliwość pisania trzeba poprosić ; admin wprowadza na listę uczestników
            - ukryte : tutaj i pisanie, i czytanie wymaga wpisania się na listę
          • ta_noemi Re: Forum zamknięte? 23.11.14, 08:46
            Uff, dzięki za wytłumaczenie, Lezbobimbo. Choć praca ma wymaga używania komputera, informatycznie jestem na poziomie jako-tako, czyli imponuję umiejętnościami i samodzielnym radzeniem sobie niektórym, a załamuję niewiedzą pozostałych. Hue, hue.
            Zobrazowałam sobie kij płonący w akcji :)) Jak trzeba, to i cv-jeżycjadowskie sobie stworzę. A co!

Miłego dnia. (Mam nadzieję, że udało mi się napisać "w atmosferze szacunku i zaufania') :)))))
    • szarotkaaaa Re: Forum zamknięte? 23.11.14, 01:41
      Forum powinno być otwarte, jest popularne i ma cały czas nowych użytkowników. Nie ma sensu zamykać forum i tym samym szkodzić społeczności przez jedną osobę z urażoną dumą :) Takie zachowania to norma na forach. Jeśli nie ma chętnych na moderatorów, ja mogę nim zostać. Mam całkiem spore doświadczenie :)
      • lezbobimbo Re: Forum zamknięte? 23.11.14, 08:12
        szarotkaaaa napisała:
        > Nie ma sensu zamykać forum i tym samym szkodzić społeczności
        >Mam całkiem spore doświadczenie

Wytłumacz zatem, o doświadczona, jak szkodzi społeczności zamknięte forum na gazecie?
        • szarotkaaaa Re: Forum zamknięte? 23.11.14, 14:41
          Oczywiście, spieszę z wyjaśnieniem.
          Zamknięte forum oznacza dla każdej nowej osoby lub osoby, która rzadko się udziela, konieczność wysłania maila z prośbą o wciągnięcie na listę aktywnych użytkowników. Otóż w czasach kiedy w powszechnym użytku jest Facebook, Twitter, Tumblr czyli media charakteryzujące się nieograniczonym dostępem dla wszystkich, uwierz, ale nikomu nie będzie się chciało wysyłać maili i prosić się o dołączenie do forum na gazeta.pl. Wiąże się to też z późniejszym oczekiwaniem na odpowiedź, który w założeniu miałby być jak mniemam poprzedzony jakimś rodzajem procesu uwierzytelniającego?
          Dodatkowo zamknięcie forum całkowicie uniemożliwi spontaniczność. Ja trafiłam na forum pod wpływem chwili. Zarejestrowałam się i myk myk napisałam wiele postów. Jestem pewna, że gdybym musiała prosić się o dołączenie, raczej bym zrezygnowała.
          Najważniejszą kwestią jest to, że wszędzie są trolle. Trolle się banuje do skutku. O tym chyba jednak już napisałam, może w niezbyt wyrafinowanej formie, więc zacytuję ponownie
          " Nie ma sensu zamykać forum i tym samym szkodzić społeczności przez jedną osobę z urażoną dumą :)".
          • szarotkaaaa Re: Forum zamknięte? 23.11.14, 14:44
            Przepraszam za błędy. Wypijmy za nie :)
          • gat45 Re: Forum zamknięte? 23.11.14, 14:49
            Niezupełnie tak jest.
            W przypadku forum zamkniętego osoba czytająca (a czytać może każdy) zgłasza chęć dołączenia do listy aktywnych uczestników nie mailem ze swojego konta gazetowego, tylko kliknięciem w odpowiedni pipek na "wejściu".

Jako przykład wzięłam forum Verdany - Nie-do-wiary-politycznie. Czytuję, ale kiedy wcisnęłam tam funkcję "odpowiedz", pokazał się taki ekran :

forum.gazeta.pl/forum/s,183812.html?from=0
            Czyli trzeba się zgłosić, ale procedura jest nieco prostsza niż opisana przez Szarotkęę :)
            • szarotkaaaa Re: Forum zamknięte? 23.11.14, 15:06
              Nie wiem jak to wygląda na innych forach, oparłam się na tym, co w pierwszym poście napisała Meduza :)

meduza7 napisała:

Wymagałoby to s
              > porządzenia imiennej listy uczestników uprawnionych do pisania, a każda nowa (b
              > ądź pominięta na liście) osoba musiałaby zgłosić się do mnie mailowo.
              • gat45 Re: Forum zamknięte? 23.11.14, 15:10
                No to dobrze, że doprecyzowałam, bo trochę się bałam, że przynudzam. Jest na szczęście dużo prościej. Meduza opisała raczej procedurę przy forum ukrytym (trzeba być na liście uczestników także, żeby tylko czytać).
    • szarotkaaaa Re: Forum zamknięte? 23.11.14, 15:03
      Nie wiem jak to wygląda na innych forach, oparłam się na tym, co w pierwszym poście napisała Meduza :)

meduza7 napisała:

Wymagałoby to s
      > porządzenia imiennej listy uczestników uprawnionych do pisania, a każda nowa (b
      > ądź pominięta na liście) osoba musiałaby zgłosić się do mnie mailowo.

• staua Re: Forum zamknięte? 23.11.14, 15:08
      Nie zamykajcie… Zwłaszcza na noc, ja też jestem po drugiej stronie globu. Rzadko piszę, ale czasem coś dodaję.
    • czarny_camel Re: Forum zamknięte? 27.11.14, 12:16
      była jakaś smakowita awantura i mi się nie udało jej przeczytać...

wylazłem zaś zza krzaka, żeby nie było że mnie nie ma;-)
      • tt-tka Re: Forum zamknięte? 27.11.14, 12:22
        awantura byla bardzo niesmakowita, nie zaluj, ze nie czytales
        • dziabka1 Re: Forum zamknięte? 27.11.14, 12:25
          Smakowite awantury to są na poziomie i czasem się tu toczą.
          Ta była wyjątkowo gów.. znaczy, ten.. no.. niesympatyczna.

Czy mogę wyjątkowo (pierwszy raz), z ukłonem, na tacy wręczyć herbatkę czarnym wielbłądom wyłażącym zza krzaczka?
          I korale w niebieskim pudełku.
      • vi_san Re: Forum zamknięte? 27.11.14, 12:57
        To ja dołączę do Dziabki! Witaj, Wielbłądziku, służe girlandą z jelitek i naleweczką laną wprost do tchawicy, o ileś pełnoletni. Jeśli nie, to herbatkę "Czar Zimy".
        • czarny_camel Re: Forum zamknięte? 27.11.14, 13:56
          jestem zaawansowanie pełnoletni;-)

poprosze te nalewke co Ide obudziła we Wnuczce.
          Jezu jak mi sie to koszmarkowato czyta ;/
    • pani.jezowa Re: Forum zamknięte? 29.11.14, 20:00
      To wyjrzę zza krzaka i się przywitam, skoro forum mają zamykać.
      I bardzo proszę nie, ja podczytuję nocami i pewnie nie ja jedna.

Parę razy już coś na gazecie kliknęłam i okazało się to być forum zamkniętym, ale nigdy nie poprosiłam o dostęp, bo niby jak tu się uwiarygodnić skoro jestem całkiem nowa?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka