Dodaj do ulubionych

Straszny sen

27.11.14, 10:51
Muszę się z wami podzielić, bo mnie zrozumiecie.
Śniło mi się dziś, że autorka MM przerobiła Szóstą Klepkę według wzorców NeoJezycjady. Przeredagowała ją i stała się ona do McDusi podobna. Czytałam to. Było straszne.
To pokłosie tego, ze właśnie ponownie sobie czytam Szóstą Klepkę i się rozkoszuję. No i oczywiście, wpływ foruma.
Dobrze, że to był tylko sen..
:)
Obserwuj wątek
    • kopiec_esmeralda Re: Straszny sen 27.11.14, 11:06
      Jak to mniej więcej wyglądało?
      • dziabka1 Re: Straszny sen 27.11.14, 11:10
        Szczegółów nie pamiętam <zakłopotana>. Ale pamiętam ogólne wrażenie spieprzenia całości wtrąconymi zdaniami, chyba takim moralizowaniem, dosłownością. Zdania były jakieś dodane, które psuły tę idealną, lekką całość.
        Tak pod wpływem forum..
    • vi_san Re: Straszny sen 27.11.14, 11:09
      Rzuć "luźnymi cycatymi".
    • dziabka1 Re: Straszny sen 27.11.14, 11:14
      A wam może tez się zdarzyło mieć sny o Jeżycjadzie pod wpływem forum?
      Bo muszę przyznać, ze czasem myslę rzeczywistość książkową z forumową :)
      • tt-tka Re: Straszny sen 27.11.14, 11:20
        ja na jawie myle :-)
        • gat45 Re: Straszny sen 27.11.14, 11:31
          A ja wciąż znam TYLKO forumową.
          Właśnie się zastanawiam, czy nie powinnam oddać ciała nauce, to znaczy zadeklarować na forum, że mam już dostęp do całej Jeżycjady (z wyjątkiem MacDusi), ale jeszcze nie rozpoczęłam lektury. Ofiaruję się jako przedmiot Waszych studiów : mogę czytać zgodnie z zaleceniami i z zapotrzebowaniem, pod kątem, z tezą i bez tezy. Bo tego jeszcze chyba nie było : osoba mocno dorosła, Jeżycjadą nietknięta praktycznie i gotowa do eksperymentów. Opracujecie jakiś plan ? Obiecuję, że będę się stosować.
          • chomiczkami Re: Straszny sen 27.11.14, 19:28
            Ha! Liczę na obfitą relację :D byle po kolei!
            • agafiatichonowna Re: Straszny sen 27.11.14, 20:52
              Jak hrabiostwo Toleczkostwo u stoła byli zasiedli tak i dyskusyję o starych rodach rozpoczęli. Wtedy to Zaczek, herbatką wytwornie przepiwszy, sekret rodzinny wyjawił, jako to oni, Zakowie znaczy, od Jean Jacquesa Rousseau się wywodzą, rodowód francuski mają, z tego Ruso z przyczyn wiadomych rezygnując przy samym onym Zaku pozostali. Uniósł się na to hrabia - toż oni ze starszego rodu pochodzą, od samego Piasta Kołodzieja w prostej linii, Toleczek to nawet wąsa piastowskiego zapuścić zamierza, a tytuł hrabiowski ot tak od niechcenia po drodze się przyplątał. A na to z czeluści wieżyczki Hajduk się wynurzył i rzecze jako on z Jeziorkowskich pochodzi, a jako, że prapraprababko-ciotkę Hajduczkiem zwano tedy i familia Hajduczkami ostała. Owo "cze" jednakże w pomroce dziejów zgaslo i tak oto teraz jeno Hajdukami sie zwą. Cd może n. A to wszystko przez owo "co tobie ?"
              • vi_san Re: Straszny sen 27.11.14, 21:13
                Cd musi n! Czekamy! :D Oplułam monitor herbatką. Nie na myszach, co prawda, i nie w serwisie Nowakowskich, ale zawszeć...
    • soova Re: Straszny sen 27.11.14, 11:41
      Bobcio - wie, na której kalce wuj popełnił błąd.
      Julia - nie "chce wyjść za Tomeczka". Wychodzi za Tomeczka z hukiem!
      Za to Cesia - chce wyjść za Hajduka. Teraz, zaraz i jak tylko skończy 18 lat.
      Hajduk - nie wie o tym, bo jest tak pogrążony w fizyce, że aż go nie ma.
      Dziadek Żak - głosi po francusku sentencje z Dumasa, a cała rodzina słucha go z uwagą. Z wyjątkiem Bobcia, który poprawia mu akcent i rodzajniki.
      Żakowie - miało być coś o autołóżkach, ale to by było za łatwe.

Dałoby się? Pewnie, że dało!
      • vi_san Re: Straszny sen 27.11.14, 11:50
        Za pozwoleniem: Julia to nie Tomeczek, a Toleczek! Tomek to z Elką tentego, ale to nie w Szóstej Klepce...
        Żaczek nie zgadza się na ślub Juli z Toleczkiem, więc Julia musi zastawić pułapkę biologiczną, żeby ślub stał się koniecznością.
        Okazuje się, że Irenka Żak jest od dawna uznaną rzeźbiarką a jej dzieła są wystawiane Od Luwru przez całe Uesa, aż po muzeum sztuki nowoczesnej w Pcimiu Górnym.
        • soova Re: Straszny sen 27.11.14, 11:57
          ToLeczek, ToLeczek, ToLeczek, ToLeczek...

Ale koncepcja niezgody Żaczka na ślub z Toleczkiem musiałaby mieć jakąś podstawę, na przykład pochodzenie z nieodpowiedniej rodziny. I tu problem, bo rodzina ta to jakaś upadła arystokracja, a nie dorobkiewicze. Chyba że oczywiście okazuje się znienacka, że są to usnobieni na upadłą arystokrację badylarze z lat 70. XX w., którzy w ten sposób zastawiają na Żaków pułapkę matrymonialną.
          • tt-tka Re: Straszny sen 27.11.14, 12:12
            niezgoda na slub ma podloze klasowe !
            Zaczkowie to inteligencja pracujaca od pokolen i maja wstret do upadlych hrabiow ! a zachwyty Julii nad kolnierzem z brabanckich koronek trzymaja za dowod upadku - artystowski hrabicz Toleczek wiedzie ich dziecko na manowce
            po czym zamykaja go na wiezy i nawet Pascala do poczytania nie daja
            gleboko przejeta Cesia organizuje akcje ratunkowa
            poniewczasie jednak rozumie swoj blad i by zniweczyc tragiczne skutki sprzeniewierzenia sie kultowi pracy , uprowadza potomstwo Julii i Tola i wywozi je na misje, by realizowalo ono (to potomstwo) idealy humanitarnego internacjonalizmu jako wolontariusze WHO czy czegokolwiek
          • agafiatichonowna Re: Straszny sen 27.11.14, 12:15
            A Danka będzie uosabiać samo ZUO, bo ktoś musi i będzie intrygować i robić oko do całej męskiej części rodziny, no, może z wykluczeniem Bobcia. A serwis Nowakowskich Julia upuści, serwis szlag trafi i trzeba będzie zastąpić go duralexem.
            • zla.m Re: Straszny sen 27.11.14, 12:41
              Bo Nowakowscy z pochodzenia są z bloku, czółka mają niesłuszne, a za to nie mają rodziny na wsi, a na dodatek mały Nowakowski robi zdjęcia upuszczonego serwisu i wrzuca na fejsbunia. Z wredną satysfakcją - bo te Żaki (których nie lubi! całkiem! bezinteresownie!) będą musiały odkupić i na zasianie pola... to jest do pierwszego nie starczy.
          • vi_san Re: Straszny sen 27.11.14, 12:49
            Julia musi najpierw obronić magisterkę = zdać maturę. Poza tym zgnilizna moralna upadłych hrabiów razi subtelne wyczucie klasy inteligencji pracującej. I koronki i Pascal są dopełnieniem. A poza tym na pewno są to badylarze z lat 70, którzy sobie dorobili legendę hrabiowską i nawet sprokurowali fałszywe drzewo genealogiczne, dowodzące, że Ewa z raju była de domo Kołodziej. ;) [która pamięta, z czego to luźna cycata?]
            • gat45 Re: Straszny sen 27.11.14, 13:11
              vi_san napisała:

[...]A poza tym na pewno są to badylarze z lat 70, któ
              > rzy sobie dorobili legendę hrabiowską i nawet sprokurowali fałszywe drzewo gene
              > alogiczne, dowodzące, że Ewa z raju była de domo Kołodziej. ;) [która pamięta,
              > z czego to luźna cycata?]
              >

Ja <odpowiedział zwięźle Gat>
              • tt-tka Re: Straszny sen 27.11.14, 13:16
                a ja nie !
                z czego ona ?
                • vi_san Re: Straszny sen 27.11.14, 13:41
                  Niech ci Gat odpowie. :P Zwięźle. :D
              • vi_san Re: Straszny sen 27.11.14, 13:43
                A możesz rozwinąć, Gat? Niektórzy nie kojarzą, nawet jeśli czytali... :D
                • gat45 Re: Straszny sen 27.11.14, 13:50
                  Konsekwentnie powinnam tera odpowiedzieć "mogę" :)

Niemniej kiedy już się pochwaliłam, opadły mnie wątpliwości. Trudno, brnę konsekwentnie : "List z tamtego świata". I Ewa była z domu Mościrzecka.

Zgadza się ?
                  • gat45 Re: Straszny sen 27.11.14, 13:54
                    Mój klawisz "zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz" zachowuje się coraz bardziej chimerycznie. Pewnie trzeba spod spodu wydłubać jakiś paproch :(
                    • vi_san Re: Straszny sen 27.11.14, 14:07
                      "Zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz" Oczyść klawiaturę od spodu. :D
                      Oczywiście, że się zgadza! :D
                      • vi_san Re: Straszny sen 27.11.14, 14:12
                        Tyle, że nie do końca. :P Cytat będzie:
                        "Ród Mościrzeckich był rodem omszałym od dawności. Nie mógł wprawdzie najchełpliwszy nawet z Mościrzeckich powiedzieć tak, jak to podobno butny jeden szlachcic głosił, że Ewa z raju była de damo Pierożyńska - (tak się zwał!) - lecz początek tego rodu ginął w mrokach"
                        Na medal z jelitka Gat nie zasłużyła, ale myślę, że kieliszeczek starożytnej naleweczki i grodeturową jubkę klucznicy i gospodyni przystrojoną wiewiórczym futerkiem przyznać należy! Ewentualnie można nagrodę wymienić na portret rejenta ale bez tabaki.
                        • tt-tka Re: Straszny sen 27.11.14, 14:23
                          jubka nie dysponuje, ale sluze pekiem kluczy, jakby co. Dwukilowym.
                          • piotr7777 jak tak czytam 27.11.14, 17:03
                            ...to się dziwię.
                            Po pierwsze dziwi mnie sen, który jest wyjątkowo logiczny. Istotą wizji sennych jest to, że mieszają się fakty, zdarzenia czy osoby. Oczywiście może się śnić, że czyta się książkę czy ogląda film, ale jest to książka czy film odrealniony.
                            Po drugie nawet gdyby M. M. przerobiła Szóstą klepkę to akcja książki musiałaby się dziać w 1975 r., więc żadnego facebooka by tam nie było. Gdyby natomiast umieściła ją współcześnie byłoby to również bez sensu, bo niektórzy bohaterowie (nie wszyscy) mieli swój ciąg dalszy w kolejnych książkach.
                            Po trzecie - Tolek i jego rodzice nie byli żadnymi arystokratami. Nazwisko "Kołodziej" jest nazwiskiem plebejskim (pochodzącym z czasów, kiedy włościanie nie nosili nazwisk tylko przydomki określające profesję). Julia zobaczyła po prostu dwoje snobów i na tej podstawie określiła ich jako "hrabinę" i "lorda". Wtedy autorka taka postawę "ą - ę" wykpiwała, teraz nieświadomie pokazuje ją u Borejków, ale to inna sprawa.
                            Po czwarte - jeżeli Żakowie (w tej hipotetycznej zmienionej wersji) mieszkaliby w kamienicy to Nowakowscy też. Inaczej to ma się nijak do fabuły.
                            • mika_p Re: jak tak czytam 27.11.14, 22:18
                              Ale pochodzić mogli z bloków! I jako młode małżeństwo zamienić się z jakąś inna panią Trak.
                            • turzyca Re: jak tak czytam 28.11.14, 00:07
                              > Po pierwsze dziwi mnie sen, który jest wyjątkowo logiczny. Istotą wizji sennych
                              > jest to, że mieszają się fakty, zdarzenia czy osoby

Kawalek snu moze byc logiczny, ja mam regularnie sny, ktorych poszczegolne rozdzialy sa z sensem. Gorzej z sensem calosci.

Istotą wizji sennych
                              > jest to, że mieszają się fakty, zdarzenia czy osoby.
                              > Po drugie nawet gdyby M. M. przerobiła Szóstą klepkę to akcja książki musiałaby
                              > się dziać w 1975 r., więc żadnego facebooka by tam nie było.

Pomijajac fakt, ze fejsbuk nie byl ze snu Dziabki, to wlasnie wredny Nowakowski wrzucajacy w 1975 roku zdjecia na walla jest idealnym przykladem na wizje senne, w ktorych mieszaja sie fakty.
                              Osoba to sniaca moglaby sie nawet irytowac, ze sen jest bez sensu, bo przeciez z aparatu z klisza nie da sie zaladowac zdjec do netu, ale taki misz-masz jest wrecz typowy dla snow.

Twoj post jest wewnetrznie sprzeczny. ;)
                            • dziabka1 Re: jak tak czytam 28.11.14, 10:11
                              piotr7777 napisał:

> ...to się dziwię.
                              > Po pierwsze dziwi mnie sen, który jest wyjątkowo logiczny. Istotą wizji sennych
                              > jest to, że mieszają się fakty, zdarzenia czy osoby. Oczywiście może się śnić,
                              > że czyta się książkę czy ogląda film, ale jest to książka czy film odrealniony
                              > .

Mój sen nie był logiczny. Nie było zdarzeń, tylko tekst książki (jakbym czytała, teraz sobie przypominam). W tym tekście były wtrącone zdania jakby rodem z nowej jeżycjady i to dawalo wrazenie strasznego zgrzytu.
                              A resztę dopowiedziała wyobraźnia współ-piszących forumów.
                              Giętka i idealnie odpowiadająca na absurdy (co jest tylko komplementem, rzecz ciemna).
                              • agafiatichonowna Re: jak tak czytam 28.11.14, 11:30
                                Vi san, specjalnie dla Ciebie. - Podówczas dwie nadobne panny w progi weszły, wety niosąc. Poskoczył żwawo Toleczek ku starszej, podkręcił wąsa, co to go miał zapuścić i klejnot stary i cenny wydobywszy, na palec panny wsunął i przy sobie usiąść prosił. Tedy i Hajduk ku młodszej chmurne spojrzenie rzucił, ubogim sierotą jednakowoż będąc, nijakiego klejnotu nie posiadał, przeto podkładkę stalową fi15 w pludrach znalazłszy na cienki paluszek jej wraził. Szczęście matczyne zacnej pani Ireny nie miało granic. Wielka to bowiem radość - zrękowin obu córek w dniu jednym doczekać. I wszyscy wokół takoż wielce się radowali. Hajduk jeno, co brodacz był wspomniał, któremu na chrzcie imię królewsko-dzwonne dano, na szabelkę na ścianie dla ozdoby wiszącą, tęsknie popatrywał. I starzec, co w fotelu siedział, łzę dłonią sękatą ocierał, iż to młódki obie za mąż we świat tak wartko pójdą. Aleć, pomyślał, wszak na pociechę pacholę jeszcze ostanie. Niedorostek to i figle a zbytki mu w głowie, szczególnie zaś w płomieniach się lubując, szkodę domowi swemu czyni. Zafrasował się dziaduś sędziwy nad przyszłością dziecięcia onego deliberując - jakąż to on wybrankę serca ku ołtarzowi kiedy powiedzie. A nie przeczuwał nic iż nieopodal, w domostwie ubogim , wybranka owa wodą właśnie się zabawiając, w ten czas takoż i szkodę swemu domowi czyni. I ja tam byłam, herbatkę z serwisu Nowakowskich piłam....
                                • vi_san Re: jak tak czytam 28.11.14, 11:42
                                  :D
                                • dziabka1 Re: jak tak czytam 28.11.14, 11:45
                                  Agafia! Cudo!
                                • bupu Re: jak tak czytam 28.11.14, 15:53
                                  Aś waćpani to zgrabnie ujęła, że i nieboszczyk Sienkiewicz lepiej by się nie spisał!
                                • ta_noemi Re: jak tak czytam 28.11.14, 20:31
                                  Agafio Tichonowna. Wbrew imieniu Twemu romantycznej duszy pisarskiej przedstawiłaś uniesienia, pięknie odmalowując ten ważki moment. Rzadki to u płci nadobnej talent, a tu go tak szczodrze wylewasz. Baczmy ino, by zrękowiny dubeltowe owe nie zakończyły się jako "Ożenek" Gogola...Spasiba!
                                  • agafiatichonowna Re: jak tak czytam 01.12.14, 10:26
                                    Pięknie dziękuję za Wasze miłe słowa i przepraszam , że czynię to dopiero dziś ale wredna influencyja mnie zmogła. A Noemi, wracając do "Ożenku" tak się zastanawiałam, gdyby swatka wkroczyła w progi Jeżycjady czy połączyłaby takie pary jakie mamy czy też dokonałaby jakiejś roszady np. jak wyglądałby ewentualny związek Anieli z Pyziakiem, Gaby z panem Piotrusiem, Laury z Luckiem L. Bo na samą myśl o układzie Ida - Bernard rżę jak koń zrzęda.
                                    • vi_san Re: jak tak czytam 01.12.14, 10:45
                                      Hmm...
                                      Aniela z Pyziakiem? Spokoju to by w tym stadle nie było, oj nie, ale z drugiej strony mogło by trwać, nie znudziliby się sobą.
                                      Gaba z panem Piotrusiem? Też niezły pomysł. Para nieco nudnawa, ale serdeczna, spokojna, bez wielkich wzlotów, ale i bez tragicznych upadków.
                                      Laura z Luckiem? Nie mam pojęcia.
                                      Ida Bernarda by zjadła w sosie własnym na śniadanie i koniec związku nastąpiłby samoistnie. :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka