Dodaj do ulubionych

Kogo wybralibyście na babcię?

30.05.17, 09:41
Kogo z jeżycjadowych pań widzielibyście w roli swojej babci? Jest tam sporo ciekawych postaci.

Osobiście skłaniałabym się ku ciepłej pani Lewandowskiej, która "prochu może nie wynajdzie, ale nakarmi głodnego kota czy zrobi zakupy chorej sąsiadce".
Duże szanse ma też Basia, która wprawdzie nie jest niczyją matką ani babcią, ale ma oko do ludzi (instynktownie przedkłada Idę nad Paulinę), troszczy się o podopiecznego, no i bosko gotuje.

Inne kandydatury chwilowo nie przychodzą mi do głowy.
Obserwuj wątek
    • fornitta69 Re: Kogo wybralibyście na babcię? 30.05.17, 09:56
      Jedwabinskiej nie moge wybaczyc podejscia do wlasnego syna. Babcia z niej dobra- chociaz teksty do Aureli o Eugeniuszu jednak byly slabe... Basia, pani Lelujkowa, pani Lewandowska- dobre, madre kobiety- biore na babcie. Jak rowniez ciotke Lile- swietna, oryginalna, do tego ciewa- taka artystyczna dusza. Mame Zakowa tez widze jako fajna babcie. Mila juz w "Noelce" miala okropne podejscie do Tygrysa- potem stala sie "babciokoszmarem".
    • ciotka_scholastyka Re: Kogo wybralibyście na babcię? 30.05.17, 10:13
      Babcię Czekoladki. Za "cechy wizualne (?) nie licujące z jej życiową rolą", chłe chłe chłe. A jednocześnie sądząc z jej zachowania, babcią była fajną.
    • bupu Re: Kogo wybralibyście na babcię? 30.05.17, 10:18
      Ciotka Fela! Ciotka Fela! Życzliwa, energiczna, dobra i gotuje jak anioł!
      • pi.asia Re: Kogo wybralibyście na babcię? 30.05.17, 11:12
        Ha, jak widzę, jedną z głównych cech babci jako takiej jawi nam się karmienie podopiecznego pysznościami, często własnego wyrobu (z wyjątkiem mamy Żakowej, bo ona z gotowaniem była na bakier). Coś w tym jest!
    • vi_san Re: Kogo wybralibyście na babcię? 30.05.17, 14:48
      Panią Lewandowską bardzo lubię - mocy typ! Ale myślę, że fajnymi dziadkami byliby państwo Żakowie - może nie do końca "typowymi", ale i wnuczę byłoby zaopiekowane, jeść by dostało, może nie luksusowo, ale nie byle czym, dodatkowo - korepetycje z fizyki, która dla mnie jest ciemną magią. Drugą fajną parą dziadków - moim zdaniem - byliby Mamert i Tosia Kowalikowie. Kolejni, których bym przytuliła jako dziadków - to Felicja i Józef Borejkowie. Wiesia Górska mogłaby być bardzo dobrą babcią - ciepła i opiekuńcza, a równocześnie nie "zagłaskująca na śmierć". Mila i Ignacy - tak do OwR. Potem zaś wykląć i anatemą obłożyć bez możliwości odwołania.
      Nie babcią co prawda, ale myślę, że fajnym dziadkiem mógłby być ojciec Anieli, z Chiny nie pomnę jak mu na imię, a nie mam jak w tej chwili sprawdzić. Takim trochę surowym, ale równocześnie opowiadającym świetne historie, zabierającym wnuki nad morze [lub wręcz na morze], i znający wszystkie okoliczne najlepsze smażalnie ryb... ;) I Cyryl Stryba - może być w komplecie z bratem - też fajny byłby, acz w całkiem inny sposób niż Józef Kowalik. Przypomniałam sobie, że tata Anielki jest Józef!!! :D
    • ananke666 Re: Kogo wybralibyście na babcię? 30.05.17, 16:50
      Absolutny namber łan - Lila. Po niej Irena Żak. Potem długo nic, następnie Terpentula.
      Lilu, cudowna kobieto, przyszłabym z własnymi fajkami i dobrą herbatą...
      • ciotka_scholastyka Lila vs Mila 30.05.17, 19:23
        ananke666 napisała:

> Absolutny namber łan - Lila. Po niej Irena Żak. Potem długo nic, następnie Terp
        > entula.
        > Lilu, cudowna kobieto, przyszłabym z własnymi fajkami i dobrą herbatą...

Jakoś tak wyobraziłam sobie Lilę z wnuczką w analogicznej sytuacji, jak Milę z Różą, gdy Różą mówi babci, że jest w ciąży. I wiecie co? Widzę Lilę w tym momencie, jak siedzi nad sztalugami (zamiast nad laptopem), pali swoje papieroski, pozornie oschłą, "krótką", ba, nawet słyszę, jak mówi "w każdym zdaniu udało ci się zawrzeć powtórzenie". A jednak ta cała scena wygląda zupełnie inaczej. I po jej wyobrażeniu sobie spokojnie zgodziłabym się z opinią, że "babcia Lila umie wspierać jak nikt". I nikt nigdy nie nazwałby ją Kostuchą albo, e, Lilicją ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka