guineapigs
22.02.18, 00:02
Tak mie naszlo na taki prywatny watek.... Otoz ja mialam wczoraj wolne i se pojechalam do takiej malej wsi w Essex, gdzie jest kaplica zbudowana w 7 wieku, i do dzis jest uzywana!!! Jechalam tam trzy godziny - bo dwa razy sie zgubilam, raz skrecilam do jakiegos zamku, a ogolnie droga to nie byla autostrada, ale takie ograniczenia szybkosci: 30, 40, 50, 30, 40, 50.
Wies nazywa sie Bradwell on Sea. Byl tu kiedys, dawno dawno temu, nawet zanim sie urodzilam, fort rzymski, potem Rzymianie sobie poszli, a potem okoliczna ludnosc z materialow tego fortu zbudowala kaplice. Reszte fortu zabralo z czasem morze.
Teraz niektorzy powiedza - a bo ty zyjesz w UK, tam jest tyle do ogladania, a co ja tu w Lodzi/Warszawie/Suwalkach mam zwiedzac?
I tu sie mylicie, tak oceniajac. Polska jest wspaniala, i zawsze sie znajdzie cos do zobaczenia. Ja urlopy od lat spedzam w Polsce - i nigdy nie starcza mi czasu, by zobaczyc wszystko, co wczesniej planowalam zobaczyc.
Zawsze planuje: POZNAN. I nigdy nie daje rady wygospodarowac trzech dni, za to zawsze wpadam na jeden dzien. Ostatnio przegalopowalam przez uliczki, dogalopowalam do Ostrowia Tumskiego/Ostrowi Tumskiej (nie wiem nawet, jakiego rodzaju to jest...), tam wpadlam i wypadlam - bo pociag. Nic nie pamietam.
Ale w ten urlop, to, Panie Dziejku, oczywiscie spedze tam dnie cale!!!!
A co Wy robicie, jak macie wolne? Lubicie zwiedzac?
A jak lubicie, to co? Raczej architektura, czy przyroda?