29.09.18, 13:04
Zeby nie bylo ze sie ukrywam - od wczoraj jestem jedna z moderatorek. Nie wiem, na ile bede efektywna, bo nie zawsze mam czas, i swietnie bylo gdyby jeszcze ktos zglosil sie do moderacji. Nie obiecuje ze bede codziennie czytac wszystkie posty, ale zerkne codziennie na forum. Nie mam gazetowej poczty i nie chce tu upubliczniac mojego adresu mailowego, ale gdyby byla potrzeba, prosze zalozyc watek pt. "Uwaga, moderacja" czy cos w tym stylu, ze szczegolami w poscie. Postaram sie dzialac jak najszybciej.

Pomimo, ze nie czulam sie w 100% na silach, zglosilam sie, bo nie chce zeby to forum zostalo zniszczone. Jestem tu od ponad 3 lat, trafilam tu troche przez przypadek, zaciekawiona co MM napisala od lat 90-tych, ale to Wy, forumowicze, mieliscie na mnie duzy wplyw, wiekszy niz MM, na moje postrzeganie pewnych rzeczy i pewne decyzje. Dziekuje, ze jestescie.

I jeszcze jedno - nie wiem, czy ona tu zaglada, ale tesknie za emae.
Obserwuj wątek
    • iwoniaw Re: Moderacja 29.09.18, 13:10
      Doradzałabym jednak założenie jakiegoś konta pocztowego (niekoniecznie na gazecie, po prostu gdziekolwiek) specjalnie do moderowania tego forum, bo kontakt przez posty w stylu "moderacjo, zrób coś z tym" jest prostą drogą do "jatkogennych" wątków, które nie będą mieć nic wspólnego z tematyką forum, za to będą mieć potencjał do zarżnięcia forum większy niż pojedyncze trolle.
      • tt-tka Re: Moderacja 29.09.18, 13:37
        Popieram. Niech to bedzie nawet r_modka@ costam albo esd.mod@costam, wylacznie na potrzeby zarzadzania. I najlepiej, zeby bylo widoczne, dopisane na stronie.
        • reveiled Re: Moderacja 29.09.18, 13:46
          Dobry pomysl, tylko bede musiala pamietac, zeby to sprawdzac, bo prawde mowiac to nawet osobistego maila nie sprawdzam codziennie... Jedyny mail ktory sprawdzam caly czas to roboczy, a tam raczej bym nie chciala czytac powiadomien o trollach.
          • iwoniaw Re: Moderacja 29.09.18, 13:58
            A jakiego programu pocztowego używasz? Pod np. thunderbirda możesz podpiąć kilka skrzynek pocztowych, nic się nie miesza, wszystko w osobne foldery ładnie wpada, do "moderacyjnej" skrzynki zaglądasz, kiedy masz czas, ale na bieżąco widzisz, czy dużo nowych maili wpadło (co może być znakiem, że dzieje się coś wymagającego reakcji).
    • potworia Re: Moderacja 29.09.18, 19:36
      Dzięki, że wzięłaś to na siebie. Obyś miała jak najmniej do sprzątania. Ze swojej strony wszytko, co w mocy:-)
      • reveiled Re: Moderacja 02.10.18, 09:04
        Dziekuje
    • rosynanta Re: Moderacja 01.10.18, 10:53
      Fajnie, że jesteś :) Może zmiana w opisie forum? ^^
      • reveiled Re: Moderacja 02.10.18, 09:06
        Dziekuje. Nie wyglada na to, zebym miala uprawnienia do edytowania strony, chyba moge tylko usuwac ( i ewentualnie przywracac) posty.
        • meduza7 Re: Moderacja 04.10.18, 16:58
          Reveiled, rozszerzyłam Twoje uprawnienia, teraz masz wszystko to co ja (edytowanie opisu, banowanie itd.). I faktycznie, dobrze jakbyś miała jakiegoś maila do kontaktu w sprawach moderacji :)
          • reveiled Re: Moderacja 07.10.18, 21:29
            Dziekuje. Wlasnie pozegnalam kolejne wcielenie trola, moze pol godziny po pierwszym poscie. Zagladam tu bardzo czesto, czesciej niz do mojego osobistego maila, w zwiazku z czym nie widze sensu zakladania nowego adresu, bo wiem na 100%, ze nie bede go sprawdzala czesciej niz forum. Forum mam na oku i szczegolnie bede miala w najblizszym czasie, chociaz jutro mamy swieto, bede przy komputerze i tak w zwiazku z praca, ale przynajmniej przez kilka godzin bede odlaczona, wiec moze dobrze by bylo gdyby ktos jeszcze zglosil sie do pomocy, a moze meduza pare razy jutro tu zajrzy?
          • rosynanta Re: Moderacja 08.10.18, 12:19
            meduza7 napisała:

> Reveiled, rozszerzyłam Twoje uprawnienia, teraz masz wszystko to co ja (edytowa
            > nie opisu, banowanie itd.). I faktycznie, dobrze jakbyś miała jakiegoś maila do
            > kontaktu w sprawach moderacji :)

Wg obecnego opisu moderatorką jest klymenystra, ile to lat już nieaktualne? :D
            • reveiled Re: Moderacja 08.10.18, 21:58
              Moze i nieaktualne, ale ma uprawnienia, a w obecnej sytuacji, im wiecej osob z uprawnieniami, tym lepiej. Naprawde dobrze byloby zeby jeszcze pare osob sie zglosilo, nie oznacza to koniecznosci przesiadywania na forum godzinami.
              • rosynanta Re: Moderacja 09.10.18, 11:29
                reveiled napisał(a):

> Moze i nieaktualne, ale ma uprawnienia, a w obecnej sytuacji, im wiecej osob z
                > uprawnieniami, tym lepiej. Naprawde dobrze byloby zeby jeszcze pare osob sie z
                > glosilo, nie oznacza to koniecznosci przesiadywania na forum godzinami.

Postulowałam uaktualnienie informacji do tego, co jest teraz. Czyli napisanie, kto ma uprawnienia i jakie. Jak ostatnio był atak trolla, to nawet nie było do kogo napisać.

Nie mówiąc o tym, że aferka z moderatorką kryjącą się w cieniu nie miałaby miejsca, gdyby opis był aktualny ;) Konkurs na moderację też już chyba zakończony?

Ja tu nie siedzę całymi dniami, wpadam przy okazji, co jakiś czas. I myślę, że wielu użytkowników tak ma. Dla nich jest opis forum, jego zasady, przypięte posty itepe.
                • reveiled Re: Moderacja 09.10.18, 18:50
                  Nie mowie, ze siedzisz calymi dniami, mowie ze poniewaz ja tez nie siedze, i meduza tez nie, przydalby sie ktos jeszcze, a poniewaz przypuszczam ze ludzie nie zglaszaja sie miedzy innymi z braku czasu albo ochoty zeby spedzac tu duzo czasu, mowie ze to niekonieczne, mozna zajrzec raz dziennie. Wiec konkurs nie jest zakonczony.

Probowalam dodac moj adres mailowy do opisu forum, ale sie nie zapisal, sprobjue jeszcze. Z tym ze, jak mowie, wiecej zagladam na forum niz do maila. Ale jesli ktos ma mi do powiedzenia cos czego nie chce powiedziec na forum, to prosze bardzo.
                  • gat45 Re: Moderacja 09.10.18, 21:02
                    Mogłabym ewentualnie wziąć nożyczki, ale wyłącznie do wycinania świństw, paskudztw i bezdyskusyjnego chamstwa. Przy kłótniach - znam się - byłabym bezradna. Co ja piszę, żaden tryb warunkowy! BĘDĘ bezradna, więc bezużyteczna.
                    Czyli piszę się wyłącznie na podkuchenną ze ścierką i zmiotką w ręku. Dochodzącą podkuchenną, oczywiście. O ile szanownej publiczności tego lokalu będę pasować.
                    • panna.ze.dworku Re: Moderacja 09.10.18, 22:34
                      Gat - to zacne z Gata strony! :) Wyważenie i spokój Gata są dla tego forum nader istotne. :) I (moim zdaniem) Gat byłby dobrym moderatorem. Nawet w takiej roli w jakiej sam się określił. Taka osoba z nożyczkami i szufelką też jest potrzebna - właśnie do wycięcia "na szybko" jakiegoś "paskudnika" zaśmiecającego to miejsce. A "jakby co" - zawsze można wszak byłoby odwołać się do wyższej instancji reszty moderatorów.
                      Jestem moderatorem jednej grupy na fb - jest nas trzy i często w sprawach dyskusyjnych uzgadniamy werdykt wspólnie. :)
                    • reveiled Re: Moderacja 10.10.18, 09:48
                      DZiekuje, Gat. Dalam Ci nozyczki. Probowalam tez dopisac Cie do strony informacyjnej i podac tam adres moderacji, ale z jakiegos powodu sie nie zapisuje. Gdybys chciala haslo do maila moderacji, to napisz na esdmod2018@gmail.com , meduza tez, zawsze lepiej zeby wiecej osob moglo sprawdzic, nawet jesli to tylko raz na jakis czas.
                      • bupu Re: Moderacja 11.10.18, 11:08
                        Jeśli będzie potrzebna prócz nożyczek jeszcze i miotła na trolle i inne przypadki, to jako Wiedźma z doświadczeniem zgłaszam swe usługi.
    • reveiled Re: Moderacja 08.10.18, 09:10
      Kilka nie-trolowych postow zostalo usunietych, bo byly tam pewne wskazowki, ktorych lepiej nie upowszechniac ze wzgledu na potencjalne trole.

Moj e-mail do moderacji: esdmod2018@gmail.com

Bardzo przydalby sie co-moderator.
    • tt-tka Re: Moderacja 11.10.18, 11:26
      Cudnie jest :), nowa ekipa jest, zmiany w panelu sa, tylko czy ogloszenie o konkursie powinno wisiec nadal, czy juz je zdjac ? :P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka