panna.nasturcja
11.01.22, 03:24
Dziewczyny, nie wiem czy tu są mile widziane takie wątki całkiem nie na temat.
Jeśli nie są to usuńcie.
A jeśli jednak można to chciałam Was o coś zapytać.
Wstyd się przyznać w moim wieku, ale po raz pierwszy w życiu oglądam serial DOM.
Między innymi pod wpływem dyskusji na tym forum w jednym ze starszych wątków.
Jestem na etapie tzw. trzeciej serii i jednej sprawy tam kompletnie nie rozumiem.
Otóż w tej serii pojawia się rodzina Stroynowskich.
Martyna obsesyjnie wspomina swoją bliźniaczą siostrę Klarę.
U księdza "wróżbity" (nie wiem jak go określić) opowiada, że jechały pociągiem, opis jak na jakieś zesłanie i tam wysiały, poszły za mamą i się rozdzieliły (skracam).
Kiedy i gdzie one jechały?
No bo tak:
- w pierwszej scenie z rodziną stryj przy wnoszeniu mebli na pytanie czy to z ziem odzyskanych, odpowiada, że wręcz przeciwnie, z utraconych. Czyli rodzina kiedyś przybyła ze Wschodu (nie teraz, bo na Pradzie mieszkali i to tylko przeprowadzka).
- mąż Martyny zabiera córkę do kościoła, gdzie się pobrali, tam spotykają zakonnicę, która "znała całą rodzinę Stroynowskich".
Zakonnica wspomina jak poznała matkę Martyny, jak potem ta matka poznała przyszłego męża, działo się to ok. 1918 roku. I że cały czas ich znała potem.
Czyli mieszkali w Warszawie, tak?
- sądząc po wieku Martyny i momencie poznania się jej rodziców ma ona teraz pomiędzy 45-50 lat, a jest rok 1969. Więc urodziła się w połowie lat dwudziestych.
- W tym pociągu jadąc czort wie gdzie dziewczynki musiały być małe, tym bardziej, że pada sugestia, że jeśli Klara żyje to może nie wiedzieć, że miała siostrę, więc musała być dość mała by tego nie pamiętać, sześć lat to absolutne maksimum.
- u księdza pada hasło Kazachstan, nie wiem czy jako cel podróży czy jej począrtek czy cokolwiek
Więc one jechały mniej więcej pomiędzy latami 1938-1932, będąc mieszkankami Warszawy, stryj jest hrabią, więc nie była to biedna chłopska rodzina.
Gdzie i dlaczego jechały? Kto je wywoził i z jakiego powodu?