Dodaj do ulubionych

Szukam przyjaciółki OT

08.06.25, 19:25
Nie wiem czy mnie moderacja nie wyrzuci stąd z hukiem, ale i tak spróbuję... Jestem 45-latką z okolic Krakowa. Jak to mówią, szczęśliwa żona, matka, etc., etc... Ale jednego mi od zawsze brakuje - przyjaciółki "od serca", pokrewnej duszy rodem z Ani z Zielonego Wzgórza... Mam wielu znajomych, ale chciałabym czegoś więcej. Jak żyć, gdzie szukać? :) Dochodzę do wniosku, że w tym wieku łatwiej znaleźć faceta na Tinderze, niż jakąś młodą duchem dziewczynę 40+ chętną do zawierania nowych znajomości, bo raczej każdy już ma swoje grono przyjaciół. Uwielbiam pisać i wychodzi mi to całkiem dobrze, gadać mniej (bo muszę najpierw kogoś poznać, żeby się przed nim otworzyć). Osoby, które się zdecydowały dać mi szansę i poznać mnie lepiej, raczej nie żałują, ale cały czas szukam kogoś, z kim byłoby mi po drodze w najróżniejszych kwestiach. A czemu tutaj? Forum czytam od lat, nie udzielam się, ale bardzo lubię i szanuję wszystkie forumowiczki. Jeżycjada to moja młodość. Może znajdzie się tu ktoś chętny do nawiązania znajomości? Zawzięłam się i szukam, ale wchodząc w moim wieku na grupy typu "poznam przyjaciela" można się co najwyżej załamać :)
Obserwuj wątek
    • tt-tka Re: Szukam przyjaciółki OT 08.06.25, 20:06
      Moze na poczatek popisz tu z nami, o jezycjadzie albo i o czym innym (oftopy zawsze tu mialy prawo bytu)
      calkiem sporo znajomosci forumowych przenioslo sie poza forum, a niektore nawet do reala :)
      • ako17 Re: Szukam przyjaciółki OT 08.06.25, 22:23
        tt-tka napisała:

> Moze na poczatek popisz tu z nami, o jezycjadzie albo i o czym innym (oftopy za
        > wsze tu mialy prawo bytu)
        > calkiem sporo znajomosci forumowych przenioslo sie poza forum, a niektore nawet
        > do reala :)
        >
        Potwierdzam
    • bupu Re: Szukam przyjaciółki OT 08.06.25, 21:45
      Przeczytałam "łatwiej znaleźć faceta na Tundrze". 😳
      • poicale05 Re: Szukam przyjaciółki OT 08.06.25, 22:27
        W zasadzie tak też jest zgodnie z prawdą :)
      • mircja Re: Szukam przyjaciółki OT 09.06.25, 01:08
        bupu napisała:

> Przeczytałam "łatwiej znaleźć faceta na Tundrze". 😳
        >
        Drogą skojarzenia przypomniał mi się wiersz barokowy ("łatwiej", ale taki dłuższy), ułożony przed laty przez ucznia w ramach odrabiania pracy domowej (i zamieszczony przez "Wyborczą"), z zakończeniem:

"Łatwiej bezzębnemu przeżuć pryzmę tłucznia,
        niżeli poloniście pojąć mękę ucznia."

(Tyle zapamiętałam, a całości w archiwum już nie udało mi się znaleźć.)
        • kocynder Re: Szukam przyjaciółki OT 09.06.25, 17:42
          ""Łatwiej bezzębnemu przeżuć pryzmę tłucznia,
          niżeli poloniście pojąć mękę ucznia."

CUDNE!!!
    • greta_herbst Re: Szukam przyjaciółki OT 09.06.25, 21:57
      Zależy do czego tego faceta na Tinderze, bo do dłuższej relacji z zaspokajaniem potrzeb emocjonalnych to niezbyt.

Z przyjaźnią jest trochę podobnie, trzeba w nią wkładać wysiłek, przejmować się drugim człowiekiem, niektórym ludziom się nie chce. Albo nigdy się nie nauczyli jak to się robi, bo kultura nas bardzo słabo rozwija emocjonalnie i interpersonalnie.

TT-tka dobrze mówi, wbij na forum, daj się poznać w dyskusji. Ale od razu mogę powiedzieć, że jestem bardzo towarzyska, mam dużo wolnego czasu i z różnymi ludźmi koresponduję, jestem 40+ a w Krakowie mam rodzinę więc nie mówię nie. Ale najpierw - właśnie - daj się poznać. Skoro ma być po drodze w najróżniejszych kwestiach to musimy się najpierw dokopać do tego, jakie to kwestie, a rozdrapywanie Jeżycjady na kawałki jest do tego całkiem niezłym pretekstem.
      • poicale05 Re: Szukam przyjaciółki OT 10.06.25, 14:34
        Właśnie za to kocham czytać to forum. Za takie mądre życiowo i przy okazji poprawne językowo wypowiedzi, bo o to drugie coraz trudniej, zwłaszcza w internecie... Zgadzam się z każdym zdaniem. A co do poznawania, zdaję sobie sprawę z tego, że tak by było najlepiej. Jest tylko jeden problem, ja nie bardzo odnajduję się na forach. Wydaje mi się, że piszę nieźle, bardzo to lubię, ale z wypowiedziami publicznymi mi nie po drodze... W dodatku praktycznie zawsze korzystam z internetu na telefonie, a konstruowanie dłuższych wypowiedzi na telefonie jest problematyczne, zwłaszcza gdy na forum nie ma opcji korekty
        • greta_herbst Re: Szukam przyjaciółki OT 11.06.25, 12:11
          No tak, w telefonie faktycznie gorzej. Ja mam wygodnie, ekran, klawiatura... ale dziękuję, bardzo mi miło.

Teraz mi tak w ogóle przyszło do głowy, że można spokojnie z Jeżycjady zrobić taki quiz dopasowania emocjonalno-międzyludzkiego, np:

1. W trójkącie Roma-Patrycja-Baltona, czy:
          a) Roma zachowała się nieładnie wobec Patrycji?
          b) Patrycja zachowała się nieładnie wobec Romy?
          c) wszyscy byli wobec wszystkich w porządku?

2. Czy Laura jest:
          a) złym dzieckiem, które udręcza matkę?
          b) emocjonalnie zaniedbaną przez rodzinę osobą?
          c) sarenką, która potrzebuje mocnej ręki?

3. Czy Gabrysia jest:
          a) bardzo dzielną wspaniałą osobą, podporą dla wszystkich?
          b) niedorosłą, kruchą psychicznie osobą, wymagającą ciągłego wsparcia od innych?
          c) cwaniarą, która przez emocjonalny szantaż ustawia sobie rodzinę?

I tak dalej :D
          • kocynder Re: Szukam przyjaciółki OT 11.06.25, 12:26
            Ad 1. Zdecydowanie B.
            Ad 2. Zdecydowanie B.
            Ad 3. Zdecydowanie C.
            Uzasadniać? ;)
            • greta_herbst Re: Szukam przyjaciółki OT 12.06.25, 12:43
              > Ad 1. Zdecydowanie B.
              > Ad 2. Zdecydowanie B.
              > Ad 3. Zdecydowanie C.
              > Uzasadniać? ;)

Nie trzeba, kumo, nie trudźcie się :D
              Przy czym to pierwsze faktycznie może pomóc w stwierdzeniu, czy ktoś się nadaje na przyjaciółkę.
          • tajna_kryjowka_pyziaka Re: Szukam przyjaciółki OT 11.06.25, 12:41
            greta_herbst napisała:

> No tak, w telefonie faktycznie gorzej. Ja mam wygodnie, ekran, klawiatura... al
            > e dziękuję, bardzo mi miło.
            >
            > Teraz mi tak w ogóle przyszło do głowy, że można spokojnie z Jeżycjady zrobić t
            > aki quiz dopasowania emocjonalno-międzyludzkiego, np:
            >
            > 1. W trójkącie Roma-Patrycja-Baltona, czy:
            > a) Roma zachowała się nieładnie wobec Patrycji?
            > b) Patrycja zachowała się nieładnie wobec Romy?
            > c) wszyscy byli wobec wszystkich w porządku?
            >
            > 2. Czy Laura jest:
            > a) złym dzieckiem, które udręcza matkę?
            > b) emocjonalnie zaniedbaną przez rodzinę osobą?
            > c) sarenką, która potrzebuje mocnej ręki?
            >
            > 3. Czy Gabrysia jest:
            > a) bardzo dzielną wspaniałą osobą, podporą dla wszystkich?
            > b) niedorosłą, kruchą psychicznie osobą, wymagającą ciągłego wsparcia od innych
            > ?
            > c) cwaniarą, która przez emocjonalny szantaż ustawia sobie rodzinę?
            >
            > I tak dalej :D

Ale fajne, zróbmy kiedyś taki większy quiz! Choć w ostatnim pytaniu zarówno B jak i C by pasowały, jedno drugiego specjalnie nie wyklucza.
            • ako17 Re: Szukam przyjaciółki OT 11.06.25, 15:09
              tajna_kryjowka_pyziaka napisała:

> greta_herbst napisała:
              >
              > > No tak, w telefonie faktycznie gorzej. Ja mam wygodnie, ekran, klawiatura
              > ... al
              > > e dziękuję, bardzo mi miło.
              > >
              > > Teraz mi tak w ogóle przyszło do głowy, że można spokojnie z Jeżycjady zr
              > obić t
              > > aki quiz dopasowania emocjonalno-międzyludzkiego, np:
              > >
              > > 1. W trójkącie Roma-Patrycja-Baltona, czy:
              > > a) Roma zachowała się nieładnie wobec Patrycji?
              > > b) Patrycja zachowała się nieładnie wobec Romy?
              > > c) wszyscy byli wobec wszystkich w porządku?
              > >
              > > 2. Czy Laura jest:
              > > a) złym dzieckiem, które udręcza matkę?
              > > b) emocjonalnie zaniedbaną przez rodzinę osobą?
              > > c) sarenką, która potrzebuje mocnej ręki?
              > >
              > > 3. Czy Gabrysia jest:
              > > a) bardzo dzielną wspaniałą osobą, podporą dla wszystkich?
              > > b) niedorosłą, kruchą psychicznie osobą, wymagającą ciągłego wsparcia od
              > innych
              > > ?
              > > c) cwaniarą, która przez emocjonalny szantaż ustawia sobie rodzinę?
              > >
              > > I tak dalej :D
              >
              > Ale fajne, zróbmy kiedyś taki większy quiz! Choć w ostatnim pytaniu zarówno B j
              > ak i C by pasowały, jedno drugiego specjalnie nie wyklucza.
              >
              >
              rzeczywiście fajne, ale obawiam się, że w znakomitej większości będziemy się zgadzać. Ewentualnie mogą być drobne różnice, jak powyżej, czyli i to i to może być.
              No chyba że wymyślimy jakieś nieoczywiste pytania i tematy, które nie były tu wielokrotnie przewałkowane.
              No bo np w pytaniu:
              Czy Róża pod teleskopem chciała:
              A) rzeczywiście zacieśnić więzi z Fryderykiem w obliczu jego wyjazdu, bo myślała, że seks to właśnie spowoduje?
              B) zajść w ciążę, aby wypełnić sobie ramiona?
              C) zatrzymać Fryca w kraju, bo sądziła, że w obliczu takich frykasów, jakich dostąpił, nie będzie chciał jej odstąpić na krok?

to ja raczej mam świadomość, co my o tym myślimy.
              Ale pobawić się można
              • greta_herbst Re: Szukam przyjaciółki OT 12.06.25, 12:29
                > rzeczywiście fajne, ale obawiam się, że w znakomitej większości będziemy się zgadzać.

No pewnie, przecież zrobiłam to maksymalnie tendencyjne!
                Tendencyjne pod forum, znaczy się. Bo jakbyśmy wyszły między fanów to byśmy się mogły zdziwić...
    • jdylag75 Re: Szukam przyjaciółki OT 09.06.25, 23:09
      A z których okolic Krakowa jesteś?
      • poicale05 Re: Szukam przyjaciółki OT 10.06.25, 14:38
        Spod Wieliczki, więc do Krakowa mam blisko i często tam bywam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka