Dodaj do ulubionych

Wiek Adama

14.07.25, 23:21
Na podstawie Sprezyny obliczalam go tak na minus trzydziesci, moze nawet mniej, zwazywszy, ze on do Florasa mowi "pan", a Floras do niego "ty". No taki ktos swiezo po studiach.

Tymczasem na bazie sasiedniego watku przypomnialo mi sie, ze pan Gruszka w latach 80-tych XX wieku wozil obu Fidelisow juniorow do szkoly furmanka (o rany !) i to wiecej niz jeden rok. Ktos moze sprawdzic, co tam dokladnie bylo powiedziane ? Ile ten Adam naprawde sobie liczy w chwili slubu i czy kostium pod oczami juz mu sie marszczy ?
Obserwuj wątek
    • bupu Re: Wiek Adama 15.07.25, 01:20
      tt-tka napisała:

> Na podstawie Sprezyny obliczalam go tak na minus trzydziesci, moze nawet mniej
      > , zwazywszy, ze on do Florasa mowi "pan", a Floras do niego "ty". No taki ktos
      > swiezo po studiach.
      >
      > Tymczasem na bazie sasiedniego watku przypomnialo mi sie, ze pan Gruszka w lata
      > ch 80-tych XX wieku wozil obu Fidelisow juniorow do szkoly furmanka (o rany !)
      > i to wiecej niz jeden rok. Ktos moze sprawdzic, co tam dokladnie bylo powiedzi
      > ane ? Ile ten Adam naprawde sobie liczy w chwili slubu i czy kostium pod oczami
      > juz mu sie marszczy ?
      >

W Sprężynie starszy brat Jadama liczy sobie lat trzydzieści, Jadam zatem musi mieć nieco mniej. Ponieważ jednak jest już nauczycielem wybijającym się, nie może być świeżakiem, któremu jeszcze tusz na dyplomie nie wysechł. Jesli jest rok-dwa młodszy od brata, zaczął edukację szkolną w 86-87, więc na rajdy furmanką się łapał.
      • tt-tka Re: Wiek Adama 15.07.25, 12:13
        Jesli przyjmiemy, ze Jadam zaczal edukacje w roku szkolnym 86/87, to mial wtedy siedem latek. Po skonczeniu klasy, w czerwcu 87, osiem. Dziesiec lat pozniej ma oczywiscie siedemnascie/osiemnascie, dwadziescia lat pozniej, czyli w Sprezynie, dwadziescia siedem do dwudziestu osmiu, czyli zeniac sie ma trzydzieche jak obszyl. I podmarszczony kostium miec musi !

Dzieks za uscislenie, a ktos moze ma cytata stosowne ? co do wieku Krzysztofa i tych dojazdow ? Nb skad oni byli dowozeni i dokad, skoro daglezja juz wtedy zaistniala ? W Kostrzynie szkoly podstawowej nie bylo ?
        • minerwamcg Re: Wiek Adama 15.07.25, 12:59
          Nie sądzę, żeby woził ich furmanką w konisia wio, hejta! do Poznania :) Takich cudów w latach 80. nie bywało, w każdym razie nie na terenach podwielkomiejskich, bo na głębokiej wsi mogło się zdarzać.
        • bupu Re: Wiek Adama 15.07.25, 13:06
          tt-tka napisała:

> Jesli przyjmiemy, ze Jadam zaczal edukacje w roku szkolnym 86/87, to mial wtedy
          > siedem latek. Po skonczeniu klasy, w czerwcu 87, osiem. Dziesiec lat pozniej m
          > a oczywiscie siedemnascie/osiemnascie, dwadziescia lat pozniej, czyli w Sprezyn
          > ie, dwadziescia siedem do dwudziestu osmiu, czyli zeniac sie ma trzydzieche jak
          > obszyl. I podmarszczony kostium miec musi !

Maszpan? Ta chodząca doskonałość, która nawet gazy jelitowe wydala pachnące temy łąkamy zielonemu i polami malowanemi, wygrywając przy tym melodie Mozarta? W życiu.

> Dzieks za uscislenie, a ktos moze ma cytata stosowne ? co do wieku Krzysztofa i
          > tych dojazdow ? Nb skad oni byli dowozeni i dokad, skoro daglezja juz wtedy za
          > istniala ? W Kostrzynie szkoly podstawowej nie bylo ?
          >

Wszystkie cycaty ze Sprężyny.

- Krzysiek poszedł tylko do inspektów, zaraz wróci.
          - Jedź, nic mi nie będzie. Oddaj mamie list, nie zapomnij.
          - Nie zapomnę. O, Krzysiek już idzie.
          Krępy trzydziestolatek w ogrodniczych spodniach i podkoszulku kroczył raźno przez asfaltowy podjazd.

Dzieci nie mieliśmy, to tak jakoś przyrosłem do chłopaków szefa. Chłopaki były małe, jeden kłopot z nimi, woziłem ich po kolei do szkoły. Nie samochodem, jeszcze go nie było. Furmanką.

Pytanie za sto punktów: czym Gruszka rozwoził towar z Daglezji? Też furmanką? Nie uskrobali nawet na używanego żuka? Litości. Moi sąsiedzi którzy w latach 90 trudnili się detalicznym handlem owocami i warzywami na targowisku zdołali dość szybko nabyć żuka właśnie, a Fidelis plantator na hektarach nie? Łojezu.

Co do szkoły istniała onego czasu w Kosztrzynie jedna, w samiućkim centrum. Z północnych rubieży podwozka mogła być konieczna.
          • ako17 Re: Wiek Adama 15.07.25, 13:27
            bupu napisała:

> Dzieci nie mieliśmy, to tak jakoś przyrosłem do chłopaków szefa. Chłopaki by
            > ły małe, jeden kłopot z nimi, woziłem ich po kolei do szkoły. Nie samochodem, j
            > eszcze go nie było. Furmanką.

Oj tam. Skoro w XXI wieku pod Promnem Dorotka porusza się przy pomocy powózki, to co tam dobre 30 lat temu.
            Zaraz się jeszcze okaże, że konie Flora oraz Kobyłka Rumianków to są spokrewnione z tamtymi, co je sam Gruszka Mieczysław zaprzęgał.

>
            > Pytanie za sto punktów: czym Gruszka rozwoził towar z Daglezji? Też furmanką?

Może nie rozwoził? Tylko klienci sami przyjeżdżali?
            >
            • bupu Re: Wiek Adama 15.07.25, 15:15
              ako17 napisała:

>
              > Może nie rozwoził? Tylko klienci sami przyjeżdżali?

Jak żyje nie słyszałam o przedsiębiorstwie ogrodniczym, bazującym na klientach kupujących bezpośrednio i z własnym transportem. Ponadto, chciałam zauważyć, w takim miejscu zużywa się tony nawozów, hektolitry herbicydów i innych rzeczy, nic z tego samodzielnie nie biega. Nasion, sadzonek, kłączy, pędów i cebulek nie przynoszą leśne zwierzątka, też trzeba je przywieźć. Wiemy wszalze, że Fidelis zaczął od obsadzenia rodzinnej ziemi iglakami
              Mam uwierzyć że to wszystko Gruszka w kunia woził? Sadzonki na te hektary?
              • briar_rose Re: Wiek Adama 15.07.25, 17:04
                A ile lat miała Laura, kiedy brała ślub? Ktoś może pamięta?
                • bupu Re: Wiek Adama 15.07.25, 17:08
                  briar_rose napisał(a):

> A ile lat miała Laura, kiedy brała ślub? Ktoś może pamięta?

Larwa jest rocznik 1984, hajtneła się była 27 grudnia 2009, zatem miała lat 25.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka