kocynder 08.08.25, 16:08 Dziewczyny, która się zna na ptaszorach? Od dwóch dni w okolicy mojej działki na Kaszubach pojawia się taka "bestia" - niestety, nie bardzo chce być gwiazdą, więc zdjęcia nie najlepsze. Kto umie zidentyfikować co to jest? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bupu Re: OT: ptasie 08.08.25, 17:38 tajna_kryjowka_pyziaka napisała: > Dzięcioł zielonosiwy! > Pani dzięcioł zielonosiwa, bo nie widzę tej czerwonej kropki na czółku, którą mają panowie. Rzadka ptaszyna, swoją drogą. Odpowiedz Link
kocynder Re: OT: ptasie 08.08.25, 18:41 No to miałam fuksa, że mi się pokazała. :) Lubię jak mi przylatują różne. Odpowiedz Link
minerwamcg Re: OT: ptasie 08.08.25, 19:52 Aplikacja Merlin Bird, na Androida gratis, rozpoznaje wszelkie ptasiorstwo po głosach. Nasze rodzime ptasiorstwo, bo jak podsunęłam mikrofon papugom, to nie rozpoznał :) Odpowiedz Link
kocynder Re: OT: ptasie 08.08.25, 19:56 Po pierwsze nie mam głosu tego ptasiora, a po drugie moja działka na Kaszubach jest tak ulokowana, że net ledwo dycha. :) Odpowiedz Link
minerwamcg Re: OT: ptasie 09.08.25, 12:43 Szkoda, przydaje się - służy jako detektor :) Mówi, kogo możesz się spodziewać w pobliżu, bo słyszy głos - i wtedy możesz się rozglądać i patrzeć. I od razu wiesz, jak się delikwent nazywa :) Dzięki niemu nad jeziorem wypatrzyłam bąka a w lesie ziębę, drozda, dzięciołka... Odpowiedz Link
palczak.madagaskarski Re: OT: ptasie 13.08.25, 22:56 Czy on jest cętkowany? Nie widzę dobrze na zdjęciu, ale wydaje mi się, że tak, a jeśli mam rację, to to będzie mlody dzięcioł zielony. Zielonosiwy jest podobny, ale i młode, i dorosłe są gładkie. Porównaj z tym: www.flickr.com/photos/hedera_baltica/29769723383 albo jeszcze lepiej wrzuć w google grafikę frazę "Picus viridis juvenile" i sprawdź, czy jest taki jak Twój. Odpowiedz Link
kocynder Re: OT: ptasie 14.08.25, 10:51 Ten "mój" nie miał czerwonego. Tak czy siak - dzięcioł zielony. Albo z siwym albo bez, aż takiej różnicy mi nie robi. Ładny. Odpowiedz Link
palczak.madagaskarski Re: OT: ptasie 14.08.25, 13:01 No ja tam widzę czerwień na głowie na zdjęciach :) U samicy zielonosiwego glowa na wierzchu jest zupełnie gładka. A jak jest młodziak mocno nakrapiany, to ta czerwień może być niespecjalnie rzucająca się w oczy, jak np tu: www.dreamstime.com/european-green-woodpecker-picus-viridis-large-green-woodpecker-bright-red-crown-black-moustache-males-have-image257702876 www.biolib.cz/en/image/id20079/ Oczywiście z bliska czy na bardzo dobrych zdjęciach zawsze coś tam tej czerwieni widać - w terenie może być różnie. Tak, oba te gatunki z rodzaju Picus są bardzo ładne :) W sumie pozostałe dzięcioły też ;) Odpowiedz Link
tt-tka Re: OT: ptasie 14.08.25, 15:50 OT od OT, ale, Palczaku, sto lat cie tu nie widziano ! ciesze sie, ze zagladasz :) Odpowiedz Link
kocynder Re: OT: ptasie 15.08.25, 19:06 Przylatują też takie mniejsze, biało czarne. Jeden z czerwoną potylica, drugi w całej czarnej czapeczce. Bandziory są, bo tłuką sikory i kowaliki. :) Odpowiedz Link
palczak.madagaskarski Re: OT: ptasie 15.08.25, 20:23 Z opisu to parka dzięciołów dużych (wbrew nazwie - nie są jakieś bardzo duże, mniejsze od dzięcioła zielonego) albo białoszyich. Dorosły samiec u tych gatunków ma czerwoną plamę z tyłu głowy, tak jak opisujesz. Odpowiedz Link