Dodaj do ulubionych

OT: ptasie

08.08.25, 16:08
Dziewczyny, która się zna na ptaszorach? Od dwóch dni w okolicy mojej działki na Kaszubach pojawia się taka "bestia" - niestety, nie bardzo chce być gwiazdą, więc zdjęcia nie najlepsze.
Kto umie zidentyfikować co to jest?
Obserwuj wątek
    • tajna_kryjowka_pyziaka Re: OT: ptasie 08.08.25, 17:27
      Dzięcioł zielonosiwy!
      • bupu Re: OT: ptasie 08.08.25, 17:38
        tajna_kryjowka_pyziaka napisała:

> Dzięcioł zielonosiwy!
        >

Pani dzięcioł zielonosiwa, bo nie widzę tej czerwonej kropki na czółku, którą mają panowie. Rzadka ptaszyna, swoją drogą.
        • kocynder Re: OT: ptasie 08.08.25, 18:41
          No to miałam fuksa, że mi się pokazała. :) Lubię jak mi przylatują różne.
    • minerwamcg Re: OT: ptasie 08.08.25, 19:52
      Aplikacja Merlin Bird, na Androida gratis, rozpoznaje wszelkie ptasiorstwo po głosach. Nasze rodzime ptasiorstwo, bo jak podsunęłam mikrofon papugom, to nie rozpoznał :)
      • kocynder Re: OT: ptasie 08.08.25, 19:56
        Po pierwsze nie mam głosu tego ptasiora, a po drugie moja działka na Kaszubach jest tak ulokowana, że net ledwo dycha. :)
        • minerwamcg Re: OT: ptasie 09.08.25, 12:43
          Szkoda, przydaje się - służy jako detektor :) Mówi, kogo możesz się spodziewać w pobliżu, bo słyszy głos - i wtedy możesz się rozglądać i patrzeć. I od razu wiesz, jak się delikwent nazywa :) Dzięki niemu nad jeziorem wypatrzyłam bąka a w lesie ziębę, drozda, dzięciołka...
    • palczak.madagaskarski Re: OT: ptasie 13.08.25, 22:56
      Czy on jest cętkowany? Nie widzę dobrze na zdjęciu, ale wydaje mi się, że tak, a jeśli mam rację, to to będzie mlody dzięcioł zielony. Zielonosiwy jest podobny, ale i młode, i dorosłe są gładkie.
      Porównaj z tym: www.flickr.com/photos/hedera_baltica/29769723383 albo jeszcze lepiej wrzuć w google grafikę frazę "Picus viridis juvenile" i sprawdź, czy jest taki jak Twój.
      • kocynder Re: OT: ptasie 14.08.25, 10:51
        Ten "mój" nie miał czerwonego.
        Tak czy siak - dzięcioł zielony. Albo z siwym albo bez, aż takiej różnicy mi nie robi. Ładny.
        • palczak.madagaskarski Re: OT: ptasie 14.08.25, 13:01
          No ja tam widzę czerwień na głowie na zdjęciach :) U samicy zielonosiwego glowa na wierzchu jest zupełnie gładka. A jak jest młodziak mocno nakrapiany, to ta czerwień może być niespecjalnie rzucająca się w oczy, jak np tu: www.dreamstime.com/european-green-woodpecker-picus-viridis-large-green-woodpecker-bright-red-crown-black-moustache-males-have-image257702876

www.biolib.cz/en/image/id20079/

Oczywiście z bliska czy na bardzo dobrych zdjęciach zawsze coś tam tej czerwieni widać - w terenie może być różnie.

Tak, oba te gatunki z rodzaju Picus są bardzo ładne :) W sumie pozostałe dzięcioły też ;)
          • tt-tka Re: OT: ptasie 14.08.25, 15:50
            OT od OT, ale, Palczaku, sto lat cie tu nie widziano !
            ciesze sie, ze zagladasz :)
            • palczak.madagaskarski Re: OT: ptasie 14.08.25, 16:59
              :)))
          • kocynder Re: OT: ptasie 15.08.25, 19:06
            Przylatują też takie mniejsze, biało czarne. Jeden z czerwoną potylica, drugi w całej czarnej czapeczce. Bandziory są, bo tłuką sikory i kowaliki. :)
            • palczak.madagaskarski Re: OT: ptasie 15.08.25, 20:23
              Z opisu to parka dzięciołów dużych (wbrew nazwie - nie są jakieś bardzo duże, mniejsze od dzięcioła zielonego) albo białoszyich. Dorosły samiec u tych gatunków ma czerwoną plamę z tyłu głowy, tak jak opisujesz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka