Dodaj do ulubionych

Czarna polweka - maj - czerwiec

09.03.06, 09:35
Oto odpowiedź na moje pytanie do Akapit Press -kiedy ukaże sie "Czarna
polewka" - obiecałam, że jeśli odpowiedzą, dam znać:

Witam,

Planowany temin wydania "Czarnej polewki Małgorzaty Musierowicz to
maj - czerwiec. Informacja ta zresztą wkrótce ukaże się na naszej
stronie internetowej. Tam też na pewno umieścimy odpowiednią informację,
gdy książka będzie już dostępna, także proszę uważać i pilnie śledzić
wszystkie nowinki ;)
Obserwuj wątek
    • jhbsk Re: Czarna polweka - maj - czerwiec 09.03.06, 10:19
      A powiedzieli którego roku?
      • tilija Re: Czarna polweka - maj - czerwiec 09.03.06, 10:52
        Ależ tego oczywiście:)) Puśćmy w niepamięć to wielokrotne przesuwanie przez
        Akapit Press terminów, może tym razem się uda! Bądźmy dobrej myśli, tym
        bardziej że pani Musierowicz sama wspominała, że od momentu skończenia Żaby od
        razu wzięła się za Czarną Polewką i chce, żeby się pojawiła jeszcze przed
        wakacjami.
        • kormoran7 Re: Czarna polweka - maj - czerwiec 09.03.06, 15:09
          No to ja do tego czasu napewno zdaze nadrobic zaległosci w kwestii Jezyka
          Trolli i Zaby:)Dajcie znac jak sie ksiazka ukaze
    • the_dzidka Re: Czarna polweka - maj - czerwiec 10.03.06, 09:31
      Jakoś mam złe przeczucia. Życie mnie nauczyło, że zbyt krótkie okresy pomiędzy
      jedną książką a drugą skutkują zdecydowanym obniżeniem poziomu lektury. Vide:
      Joanna Chmielewska, ktora zamiast na jakość postawiła na ilość. Efekty są
      porażające..
      • iwoniaw Re: Czarna polweka - maj - czerwiec 10.03.06, 11:20
        A ja tam czekam z optymizmem. Po cudnej Noelce była wszak zaraz świetna
        Pulpecja, o! A poza tym - po takim sobie (moim zdaniem) JT - Żaba ma w sobie
        początki powrotu do dawnych klimatów. Zatem może CzP będzie jeszcze lepsza?
        Czego wszystkim i sobie życzę ;-).
        Niepokoi mnie tylko ten Ignacy Grzegorz na okładce (bo to on jak nic!) - czyżby
        znów brak perspektywy głównej _bohaterki_?
        • kormoran7 Re: Czarna polweka - maj - czerwiec 11.03.06, 00:17
          Moze autorka spostrzegla ze jej ksiazki czytane sa przez coraz wieksza grupe
          facetow i postanowila wyjsc im naprzeciw. Dala na okladce pierwszy raz chłopca
          co oznacza ze ksiazki te adresowane zarowno dla chłopców jak i dziewczat.A czy
          Ignacy ma juz dostatecznie duzo lat by mógł przezywac jakies przygody?

Wydaje mi sie ze nie wiec ja stawiam ze akcja bedzie sie toczyc wokół
          Laury.Mysle ze pojawi sie Janusz Pyziak w domu Borejkow. Bedzie on chcial
          wrócic na łono rodziny, bedzie prosil Laure o wybaczenie swojego czynu(ucieczka
          za granice) ale Laura da mu przyslowiowa czarna polewke i nie przyjmie jego
          przeprosin. Tak by przeciez mogło byc prawda?
          • le_lutki9 Re: Czarna polweka - maj - czerwiec 12.03.06, 13:43
            Hm, czarna polewka, wg moich wiadomosci, odnosi sie jedynie do kontekstu
            matrymonialnego...
            • kormoran7 Re: Czarna polweka - maj - czerwiec 12.03.06, 14:01
              To prawda co mowisz w kwestii polewki ale raczej nie bralbym znaczenia czarnej
              polewki tak mocno do siebie. Mysle ze trzeba by bylo w koncu polozyc kres
              watkowi Laura i ojciec. Ich wspolna konfrontacja musi w koncu nastapic bo ile
              mozna ciagnac ten watek?Dalbym sie pociac za moja wizje tej ksiazki gdyby nie
              to ze niepokoi mnie ten Ignacy na okładce. Co on moze oznaczac?
              • dakota77 Re: Czarna polweka - maj - czerwiec 12.03.06, 15:04
                To, że będzie narratorem? I kto bierze do siebie znaczenie czarnej polewki? Nie
                miales na mysli brania zbyt dosłownie?;-)
                • kormoran7 Re: Czarna polweka - maj - czerwiec 12.03.06, 18:24
                  Moze byc narratorem jak najbardziej. Tak chodzilo mi zeby nie brac jej zbyt
                  doslownie. napewno Ignacy nie bedzie dawal kosza swojej wybrance bo chyba
                  autorka nie bedzie mi wmawiac ze kilkuletnie dziecko moze sie zakochac. Bylby
                  to banał wiec podejrzewam ze albo Pyziak wróci albo Laura da kosza swojemu
                  wybrancowi
                  • dakota77 Re: Czarna polweka - maj - czerwiec 12.03.06, 18:40
                    On nie taki kilkuletni przecież:). Poza tym skoro Józinek się zakochał w
                    Trolli, czemu Ignacy Grzegorz nie mógłby?
                    Mam nadzieję, że autorka zaskoczy nas tym, czym i dla kogo ma być czarna
                    polewka.
                    • kormoran7 Re: Czarna polweka - maj - czerwiec 12.03.06, 20:15
                      Szczerze sie przyznam ze nie mam pojecia ile Ignacy ma lat bo jak juz
                      wspominalem od Kalamburki mam zastoj. Hesli ma wiecej niz 13 to moze milosc byc
                      ale i tak bedzie naciagana.

To juz powiedzcie mi ile ma lat Ignacy zebym na przyszlosc wiedzial:)
              • sssen Re: Czarna polweka - maj - czerwiec 17.03.06, 13:35
                Przywitam sie, bo pierwszy raz tu pisze - kolejny facet na forum ;)
                I to stary, 30-letni dziadek ;)
                OK, no to pofantazjuję sobie na temat "Czarnej polewki" - skoro pani MM już
                zabawiła się słowami w tytule "Języka Trolli", to tym razem strzelam, że słowo
                "czarna" w tytule "Czarna polewka" będzie się odnosiło do... koloru skóry.
                Czyżby powrót do rodzinki Helmuta? A wnioskując dalej - czyżby Trolla miała
                wrócić i startujący do nie okładkowy Miągwa miał dostać kosza? Albo -
                fantazjujmy dalej - może "czarna polewka" to nie "kosz", tylko hmmm... po prostu
                czarna polewka - "polewka" w sensie "ubaw" ;) Ale MM chyba takich słów nie używa ;)

Dobra, popuściłem wodze fantazji, wiem ;)
                • kwiacia1 Re: Czarna polweka - maj - czerwiec 17.03.06, 16:14
                  Podoba mi się Twoja interpretacja.
                  36-letnia babcia:)
                • angelika.ka sssen! 18.03.06, 21:35
                  No proszę, jednak faceci czytają, i ci wiekowi tez... ja w tym roku skonczę 30
                  lat i gdybym tylko mogła, czytałabym MM na okrągło, ale niestety czas nie
                  zawsze na to pozwala... Próbowałam kiedys zachęcic do czytania męża (starzec
                  lat 35), ale nie dał się namówić. Nie wie co traci ;o)
                  Mam takie samo skojarzenie z tytułem "czarna polewka " jak Ty - myslę że miągwa
                  (jak ja go nie cierpię, wrrrrr!) dostanie kosza od ciemnoskórej piękności - i
                  dobrze mu tak, hehehe!
                  Serdecznie Cię pozdrawiam
                  Babcia Angelika
                  • ssssen Re: sssen! 20.03.06, 12:41
                    > dostanie kosza od ciemnoskórej piękności

Oj, Trolla raczej nie była "ciemnoskóra" i to mi do mojej własnej teorii nie
                    pasuje. A co do miągwy - gdybym nie wiedział, że pani MM preferuje raczej
                    tradycyjne układy partnerskie, to miałbym podejrzenia, ze Ignacy Grzegorz będzie
                    pierwszym homoseksualistą w całej Jezycjadzie ;)

Aha, dla mnie Jezycjada jako rewelacyjna lektura skończyła sie na "Opium w
                    rosole" - dalsze częsci czytam, owszem, ale chyba tylko pewną bezwładnością. W
                    każdym razie rozumiem, że ktoś, kto zaczyna swoją przygodę z Jeżycjadą od nowych
                    cześci szufladkuje te książki jako "literatura dla dorastających panienek".
    • ksara44 Re: Czarna polweka - maj - czerwiec 16.03.06, 19:01
      a gdzie wy widzieliscie okladke do Czarnej polewki?????????????
      • dakota77 Re: Czarna polweka - maj - czerwiec 17.03.06, 00:14
        Na stronie wydawnictwa.
        • kormoran7 Re: Czarna polweka - maj - czerwiec 17.03.06, 13:35
          Jedna forumowiczka już podała ten adres wiec zeby ci ułatwic dostep do tej
          okladki rowniez podam.Prosze bardzo:

www.akapit-press.com.pl/akapit/index.php?body=towary_szczegoly&id_towaru=181
          • klymenystra off topic do kormorana 20.03.06, 20:04
            a wiesz, ze piosenka z Twojej sygnaturki od rana mi chodzi po glowie ? :)
    • agisek Re: Czarna polweka - maj - czerwiec 20.04.06, 12:20
      Dziewczyny, ja już się nie mogę doczekać!!!
    • przemkowa.b Re: Czarna polweka - maj - czerwiec 20.04.06, 20:39
      ja się boję kolejnego rozczarowania:)
    • angelika.ka A maj juz za pasem 25.04.06, 22:19
      Czyli juz niedługo się doczekamy, huraaaaaaaaaa
      • laura-gomez Re: Pyziak ma wrócić 26.04.06, 08:57
        czytałam, że Musierowicz przekonana przez czytelniczki i czytelników znowu
        wróci do wątku o Januszu. Mnie to trochę dziwi, myślałam, że po "JT", kiedy
        Laura dała sobie spokój z ojcem, ten wątek się urwie, a tu taka niespodzianka -
        może być ciekawie. Myślałam też, że Laura będzie z Luckiem (od "Tygrysa i
        Róży"), więc kiedy w "Żabie" przeczytałam, że Lucuś wyjechał do Holandii,
        bardzo się rozczarowałam. Potem jednak polubiłam Wolfiego, więc może niech
        będzie z nim?? Aczkolwiek myślę, że wątek ten jest mocno naciągany. Róża z
        kolei powinna być z Adrianem; niestety - pewnie wyszła już za Frycka. Co do
        Ignasia na okładce - pewnie będzie narratorem, tak jak Józinek w "JT". MOże
        autorka go zrehabilituje? Słyszałam też,ża w nowej książce ma wystąpić
        Trolla.
    • szaroburka Re: Czarna polweka - maj - czerwiec 11.05.06, 15:04
      A ja myślę, że nie ma co nadinterpretować tytułu, wg mnie nalezy go odczytywać w
      sensie staropolskim - na okładce Ignacy Grzegorz nachyla się wyraźnie nad
      talerzem z czarną zupą :-))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka