melitaa 13.03.07, 13:48 Chcę zaproponować zabawę.Jakich dziesięciu zdań nie powiedziałaby nigdy w zyciu jakaś postać z Jeżycjady?np. 10 zdań,których nigdy nie powiedziałby Ignacy Borejko.Postacie mogą się powtarzać. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
klebsiella1 Re: 10 zdań 13.03.07, 14:31 Ignac: Usiądź kochana, ja ugotuje obiad/wstawię pranie/wyprasuję tę koszulkę/wyfroteruję podłogę/przewinę małą/pójdę z dzieckiem do lekarza/pójdę na wywiadówkę/... długo można Odpowiedz Link
weronika753 Ignacy B. 13.03.07, 15:52 1. nie chce mi się iść do kościoła 2. nie mogę oderwac się od tego kryminału 3. Seneka to idiota 4. mam wrażenie, że Horacy majaczy jak potłuczony 5. Ignaś! zachowujesz się jak szuja! (chodzi o wnuczusia Strybę - rybę) 6. Panie Oracabessa, daj się sztachnąć jointem... 7. a Różyczka to nie myśli się wyprowadzić do Frycka? 8. Bardzo się cieszę, że Ci się udało. Myślałem o tobie! 9. Mila, usiądź. Ja wstawię wodę. 10. I co na to krytycy? KalAmburko? Odpowiedz Link
xerovy Re: Ignacy B. 15.03.07, 15:51 Ignacy jest agnostykiem, więc pkt I odpada (patrz: jego "przedśmiertna mowa" bodajże w "Imieninach") Odpowiedz Link
mika_p Gabriela 14.03.07, 18:28 - Czy ta szminka nie jest za jasna? Nie jest, biorę ją. - Przytylo mi się tu i tam, chyba trzeba ograniczyć te cyklopie oczęta. - Tygrysku, w twoim przypadku to szczera prawda, że inteligencję dziedziczy się po mamusi, a urodę po tatusiu. Odpowiedz Link
onion68 Re: Gabriela 14.03.07, 19:32 - Grzesiu, zostaw to zajęcie i chodź... do mnie ;) - Nie chce mi się dzisiaj gotować, zamówimy pizzę. Odpowiedz Link
dominikaaa3 Re: Gabriela 14.03.07, 19:39 -Fatalnie mi się układaja włosy,bede musiała iść do fryzjera -Dzis założe sukienke w różowe kwiatki -Ignaś,dziecko zrób sobie sam kolacje,jestes juz na tylko duzo ze napewno potrafisz -Grzesiu,idz troche popracować! Odpowiedz Link
bunny.tsukino Ignacy G Stryba 15.03.07, 08:40 1. Lubię Harrego Pottera. 2. Włączcie "jaka to melodia". 3. W "eureko, ja to wiem" lub "Dzieciakach z klasą" nie miałbym szans. 4. Mamo przebrałabyś się w sukienkę, w klasie się śmieją, że za rodziców mam 2 gejów' 5. Laura, lubię Cię. 6. Józinek chodź pogramy w piłkę. 7. Czemu nie mam własnego pokoju? Przeszkadza mi Wasze pożycie małżeńskie. 8. W najnowszym popcornie jest plakat Tokio Hotel. 9. Moja dziewczyna będzie podobna do Britney. 10. Muszę kupić bojówki. Odpowiedz Link
bunny.tsukino Pyza 15.03.07, 08:43 1. Co sądzisz o wkładce Mirena dla karmiących matek? 2. Nie muszę być z ojcem mojego dziecka. 3. Pampers, karmienie, spanie, spanie, karmienie, pampers, czuję, że życie mi ucieka przez palce. 4. Muszę kupić kabaretki i stringi do tej mojej mini. 5. Da się pogodzić wszystko:pracę, studia i wychowanie dziecka. 6. Tęsknię za Tatą. Odpowiedz Link
deina_kmf Gabriela raz jeszcze 15.03.07, 12:53 1. Niech ktoś powiesi pranie, bo mnie paznokcie schną. 2. Śpieszę się na solarium. 3. Chrzanić Pyziaka. 4. Ignasiu, tam są drzwi. 5. Co myślicie o tej nowej technice relaksacyjnej ułatwiającej drogę do orgazmu? 6. Szczerze? To mi się nie chce. 7. Nie będę nosić niczego w kratę. W tym sezonie to niemodne. 8. Pyzuniu, ucisz to dziecko albo ja to zrobię - czy we własnym domu nie mam prawa do odrobiny snu? 9. W kredensie są chyba jakieś ciastka. 10. zabrakło mi inwencji na punkt 10;) Odpowiedz Link
soova Re: Gabriela raz jeszcze 15.03.07, 13:17 deina_kmf napisała: > > 10. zabrakło mi inwencji na punkt 10;) 10. Bernard, kochany, czy ty nie masz przypadkiem dzisiaj jakichś spraw do załatwienia? Bo my na przykład z Grzesiem wyjeżdżamy właśnie we dwoje załatwić coś w Białymstoku. Odpowiedz Link
ginestra Re: Gabriela raz jeszcze 15.03.07, 17:50 Słuchajcie, to się genialnie czyta! Szkoda, że nie mam takiej weny (na tę chwilę, może później coś dopiszę!), ale już się zaczęłam zastanawiać jakich zdań "ja sama bym nie wypowiedziała" i - jak widzę po tych przykładach - jest to bardzo uzdrawiająca i fajna rzecz takie zdania! Podobają mi się wszystkie wasze pomysły! Pozdrawiam! Odpowiedz Link
rolutek Re: 10 zdań 23.03.07, 09:34 Ignacy Grzegorz -Mamo,mamo kup mi nową płytę Blog 27! -Dziadku, jak możesz czytać takie idiotyzmy! Odpowiedz Link
ginestra Re: 10 zdań 23.03.07, 13:36 Piotrek Żeromski: - "Dobry wieczór, tu mówi Piotr Żeromski. Czy zastałem Hildegardę?" - "Rozumiem. Dziękuję. To ja zadzwonię później." [Ach, może jednak niech on tego nie czyta, bo ja tak lubię te jego rozmowy telefoniczne - zwłaszcza z Wolfim czy też z rzeczoną Hildegardą... :)))) ] Odpowiedz Link
verdana Gabrysia 23.03.07, 15:38 -Cholera jasna, nikt nie widzi, że próbuję pracować? -Lauro, przynajmniej ty jesteś dobrym dzieckiem -Chodź do babci na rączki -Mamo, mam dosyć Twoich pouczeń, to także mój dom -Kasę za artykuł zamierzam przeznaczyć na wyjazd do SPA -Tato, mamo wyprowadzamy się do własnego mieszkania -Tak naprawdę, to zawsze chciałam mieć brata - Grzegorz, wybacz, wracam do Janusza Odpowiedz Link
mmk9 do pani MM 23.03.07, 16:36 Prosimy, prosimy o TE zdania w tomie dwudziestym. Miód. Odpowiedz Link
parus.major tylko jedno zdanie 23.03.07, 21:56 Oto zdanie, którego na pewno nie wypowie większość mężczyzn w Jeżycjadzie: "Idę zgolić wąsy..." Odpowiedz Link
parus.major Re: 10 zdań 23.03.07, 22:04 Laura: -Idę na dyskotekę, wrócę jutro. -Paznokcie mi odpadły!!! -Tak, mamo, zaraz pozmywam naczynia. -Mam cudownego młodszego braciszka... Ignacy: -W następnych wyborach zagłosuję na SLD -Przydałaby się nam nowa pralka... -Nie będę się wtrącał, to w końcu wasze życie... Grzegorz: -Gabrysiu, kupiłem ci gustowną koronkową haleczkę...czy mogłabyś ją przymierzyć? -(do I.G.) Daj mi wreszcie święty spokój... -(do Gabrieli)Mam dość twojej rodziny, kiedy się wyprowadzamy???? Odpowiedz Link
ginestra Re: 10 zdań 24.03.07, 18:54 Dwa powyższe posty: Yes, yes, yes! I wszystkie powyższe: Yes, yes yes! Bardzo też mi się podobało zaproponowane przez Verdanę to co "mówi" Gaba: "Grzesiu, wybacz, wracam do Janusza" ;) (choć nie życzę tak naprawdę Grzesiowi takiego wstrząsu..) W ogólnie ten wątek budzi we mnie _bardzo wiele__ energii, nie wiem czy w Was też? Pozdrawiam Odpowiedz Link
ryza_malpa1 Re: 10 zdań 24.03.07, 23:25 Mila: - Igancy, trutniu jeden, do garów! Ignacy: - Milu, żegnaj! Odchodzę ! zamkochałem sie w szatniarce z Biblioteki Narodowej. jej atuty to duży biust i brak ambicji intelektualnych. Ponadto za pomocą symulacji genetycznych odkryłem, że w niedługim czasie jest w stanie urodzic mi i wykarmic sześciu małych chłopczyków. Pyziak: - Idę do zakonu. Wolfi: - Dzięki obecności pewnego autosopowicza odkryłem, że jestem gejem. Żegnaj Lauro, Bodzio jest moim przeznaczeniem. Pyza: - Idę na paradę równości. Bernard: - Pracuję w Urzędzie Wojewódzkim. Odpowiedz Link
koszmar.z.ulicy.pomorskiej Re: 10 zdań 19.04.07, 20:18 "Milu, żegnaj! Odchodzę ! zamkochałem sie w szatniarce z Biblioteki Narodowej. jej atuty to duży biust i brak ambicji intelektualnych" Yes!Yes!Yes! Poza tym Ignac mógłby swoją lubą przyprowadzić do domu, aby zaprezentować ją rodzinie...oblubienica mogłaby do tego mieć fryzurę na tzw. borsuka, 12centymetrowe tipsy i różowe wdzianko...Mogłaby też się nazywać jakoś nieprzyjemnie dla borejkowskiego ucha:Andżelika, Iweta, Dżesika (no dobrze, na drugie może Wirgilia)- może Kopccowie mają córkę, która zechciałaby się zaopiekować naszym bohaterem... Odpowiedz Link
ryza_malpa1 Re: 10 zdań 31.05.07, 21:45 Rany boskie! Wszystko rozumiem opróc zfryzury na borsuka? Co to? Odpowiedz Link
gaudia wszyscy bohatrowie dorosli 01.06.07, 00:41 kochanie zostaw to (zmywanie, prace, sprzatanie, rozmowe z dziecmi itd), mam na Ciebie ochote, tu i teraz, mrau Odpowiedz Link
nowaczyk1 Re: 10 zdań 05.04.07, 17:27 Mila: Kocham cie, Ignasiu. Przeciez to ja jestem Kalem Amburka. Poplacz sobie Gabrysiu, ulzy ci. Ludzie w pociagu gdy Nerwus przypial sie do Nutrii: Policja!!! Gabrysia: Cholera, Laura, przestan klamac, krasc i krecic. Twoja kara to..... Jest mi zle. Pulpa: Jestem za gruba. Cesia Hajduk: Szkoda, ze nie poszlam na studia. Ida: Marek, wstanze!!! Odpowiedz Link
krwawa.mary Re: 10 zdań 05.04.07, 21:46 Aniela Kowalik-Żeromska: 1. Chyba sobie zoperuję nos. 2. I wyprostuję to nieokiełznane afro na głowie. 3. Kapelutki to przeżytek, może w ramach kontestacji wszystkiego zacznę nosić worki pokutne, takie jak najmniej do twarzy. 4. Moi synowie to psychopaci, jeden medytuje, czy tylko gapi sie w sufit, drugi cierpi na sraczkę słowną, obaj drą koty o jakąś blond laskę 5. Bernard, przestań k... gotować i weź się do roboty 6. Chcę mieć domek z ogródkiem. Bernard - ep, ep, ep! 7. Bo jak nie, to przypomnę się pewnemu blondynowi o świetlistych szarych oczach... 8. Mam dość bycia szefem, chlip, niech mnie czasem ktoś zmieni... Odpowiedz Link
kadrel Re: 10 zdań 05.04.07, 22:55 1. Kazdy rudy jest fałszywy 2. -Świadkowie Jehowy? zapraszamy serdecznie... 3. Milu, zróbże cos z tą swoją fryzurą... 4. Bujaj się , frajerze. 5. Niestety, nie mam pojęcia co ci poradzic... 6. Ignacy, nie napiłbys sie ze mna jednego? 7. Nie znam tego łacińskiego słowa. 8. Mamo, czemu nie możemy miec psa? 9. Wole siedziec w Anglii na zmywaku niz tutaj uczyc dzieci za 1000zł brutto. 10. Nie przełączaj na mecz! Ja chce oglądać "Grasz czy nie grasz"... Odpowiedz Link
klaudziol111 Re: 10 zdań 06.04.07, 11:30 Róża : 1) Dziadek odpie... się ode mnie i od mojego życia ! Sama podejmę decyzję i niczego mi nie zabronisz ! 2) Frycek idź do optyka zmienić te szkła w okularach, bo beznadziejnie wyglądasz. Nie co twój brat... On jest taki przystojny. A swoich okularó prawie w ogóle nie nosi... Wziąłbyś wreszcie się za siebie... Nie wiem naprawdę, dlaczego ja byłam taka głupia... Fryderyk : 1) Mam cię już dość Róża. Siedź tu z tym bachorem. Ja idę się napić z kolegami do baru. Wrócę poźno, nie czekaj. 2) Panie Borejko, szanuję pana decyzję i dlatego postanowiłem zostawić Różę w spokoju. Wyjeżdżam do Stanów. Ida : Żal mnie ściska i łzy mi do oczu płynę, kiedy patrzę, że moje biedne dzieciaczki same całymi dniami przesiadują, coraz słabszy kontakt mamy, oddalam się od nich. Gabrysia jest cały czas przy Ignasiu, a ja co... Postanowiłam zrezygnować z pracy. To nie jest najważniejsze w życiu. Teraz będę cały czas z rodziną. Będę gotować im obiady. Jeździć po nich do szkoły. Chodzić na wywiadówki, a może dołączę do Rady Rodziców... ;) Co wy na to ;) Odpowiedz Link
klaudziol111 Re: 10 zdań 06.04.07, 11:33 Zamiast zdań dałam całe wypowiedzi. I w tym Róży drugim to chodziło o zmianę oprawek nie szkieł !!! Odpowiedz Link
klaudziol111 Ostro ;P 06.04.07, 11:49 Teraz będzie brutalnie trochę ;) Taka scenka. Rodzina jak zwykle zasaida do kolacji. Wszyscy jedzą spokojnie, jak gdyby nigdy nic. W pewnym momencie Mila patrzy na Gabrysię, Grzesia i innych członków rodziny znaczącym wzrokiem i zaczyna : - Ignacy... - Tak, Milu... Chwila uciążliwego, niezręcznego milczenia... - Tak... (Ignacy) - Postanowiliśmy cię oddać do domu starców. Proszę o komentarze ;) Odpowiedz Link
ready4freddy Re: Ostro ;P 04.03.08, 11:06 po co oddawac... czy Grzegorz, jedyny w calej rodzinie z jakim-takim obycienm technicznym nie moglby skonstruowac (wzorem niezapomnianego Maurycego Poszepszynskiego) krzesla elektrycznego dla Ignaca? oczyma wyobrazni widze go z ta zarowka w paszczy, swiecaca zreszta, jak mowi "jestem po prostu uziemNiony, trzask-prask, panie, i po wszystkim" :) Odpowiedz Link
zuzzia1 Re: Ostro ;P 07.04.07, 10:10 Może raczej: "Umówiliśmy cię na jutro z terapeutą"? Odpowiedz Link
ida198511 Re: Ostro ;P 30.05.07, 08:23 Fajny wątek!!:) szkoda, że nie mam weny i nie umiem nic wymyslić Odpowiedz Link
toja737 Re: 10 zdań 02.06.07, 15:29 Kocham Was :) Jesteście genialne! Teraz ja: 1. Już nie mogę się doczekać kolejnego odcinka: "M jak m...", "Na Wspólnej", "Klanu" etc. 2. Babi, kup mi "Życie na gorąco", "Playboya", "Tinę" itp. 3. Masz prezerwatywy?/Kur..., kończą mi się tabletki antykoncepcyjne! 4. Wyremontujmy mieszkanie. Wyrzućmy te wszystkie książki. Kupmy kino domowe. 5. Nie będę zdawał/-a matury. 6. Jestem lesbijką/gejem. 7. Nie lubię czytać!!! 8. Doda to moja idolka. 9. Ma ktoś papierosa? 10. Dostałam pracę! Będę siedzieć na kasie w Biedronce. Odpowiedz Link
toja737 Re: 10 zdań 03.06.07, 10:06 Mam jedenaste! Zdanie oczywiście ;) "Nie chcę mieć więcej dzieci!" Odpowiedz Link
tygrys2112 Re: Jakakolwiek postać żeńska: 19.02.08, 02:00 Mam parę innych z serii każda kobieta, chociaż do charakteru Laury by mi świetnie pasowały (niestety jeżycjada rozsądza inaczej): 1. Nigdy nie wyjdę za mąż 2. Mój mąż będzie musiał sprzątać, gotować i zmywać gary :P Odpowiedz Link
mama_gabonka 10 zdań 19.02.08, 15:38 Witam serdecznie, jako nowa wkupuję się następującymi zdaniami: Gabriela: - Grzesiu, może wziąłbyś Ignasia na basen? - Lauro, naprawdę kochałam Twojego ojca. - Pyzuniu, tak długo spotykasz się już z Fryderykiem... Czy stosujecie jakieś zabezpieczenia? Pyza: - Mamo, strasznie się boję, nie mam pracy, wykształcenia, mieszkania, pieniędzy, a tu dziecko... - Fryderyku, nie wiem, czy potrafię Ci jeszcze raz zaufać... Pozdrawiam :) Odpowiedz Link
zieleniack Re: Jakakolwiek postać żeńska: 19.02.08, 18:36 to pierwsze to niezupełnie, przecież Pulpa sie zarzekała, że nie wyjdzie za mąż. Nutria w pewnym czasie też nie. Odpowiedz Link
tygrys2112 Re: Jakakolwiek postać żeńska: 19.02.08, 18:49 A! Rzeczywiście. I jeszcze Ceśka nad zlewozmywakiem. Odpowiedz Link
sowca Re: Jakakolwiek postać żeńska: 19.02.08, 21:45 Gaba: Pieprzę Marka Aureliusza. Nie chcę zmywarki, dlaczego nie dostałam szpilek? Grzegorz, Ty świnio. Pyza: Frycek, albo w ciągu tygodnia podejmiesz jakąs pracę, albo Cię zostawiam... Mila: Nie, ja tego nie wytrzymam. Za co los mnie tak pokarał? idę sobie popłakac! Odpowiedz Link
onion68 Re: Jakakolwiek postać żeńska: 19.02.08, 22:40 Znowu mi się skończył balsam przeciwcellulitowy (z dwóch powodów: 1. bohaterki nie zniżają się do tak przyziemnych trosk; 2. cellulit w Jeżycjadzie chyba nie ma prawa istnieć?) Odpowiedz Link
lutecja4 Jakakolwiek postać żeńska c.d. 20.02.08, 00:57 jaki byl Twoj pierwszy raz?Udany? jak sie zabezpieczalas? Odpowiedz Link
zieleniack Re: Jakakolwiek postać żeńska c.d. 20.02.08, 13:04 Cesia: Mam PIĘKNE łydki !!! Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: 10 przeklenstw co zdanie? No thanx! 24.02.08, 19:32 Ale.. dlaczego oni maja wszyscy tyle przeklinac? Nie takie zdania chcialabym slyszec w Jezycjadzie. Realizm nie polega na wulgaryzacji wszystkiego. Przeciez podczas afery o slynny artykul zarzekalismy sie, ze nie chcemy, zeby bohaterki Jezycjady przeklinaly, palily i trzaskaly drzwiami. A snobizm to nawet chwalilismy ;)))) Wiele z Waszych zdan bardzo mi sie podoba, n.p Ignacowe "ja pobrusze a ty poczywaj" "Myslalem o Tobie" ale sa i takie Wasze zdania, od których mie odrzuca ze wzgledu na ma wrazliwosc tudziez prawdopodobienstwo intelektualne danego bohatera ;P "Gaba: Pieprzę Marka Aureliusza. Nie chcę zmywarki, dlaczego nie dostałam szpilek? Grzegorz, Ty świnio." "3. Seneka to idiota 4. mam wrażenie, że Horacy majaczy jak potłuczony 5. Ignaś! zachowujesz się jak szuja! (chodzi o wnuczusia Strybę - rybę) 6. Panie Oracabessa, daj się sztachnąć jointem..." "Aniela: 4. Moi synowie to psychopaci, jeden medytuje, czy tylko gapi sie w sufit, drugi cierpi na sraczkę słowną, obaj drą koty o jakąś blond laskę 5. Bernard, przestań k... gotować i weź się do roboty" "4. Bujaj się , frajerze." "Róża : 1) Dziadek odpie... się ode mnie i od mojego życia ! Sama podejmę decyzję i niczego mi nie zabronisz !" "1. Już nie mogę się doczekać kolejnego odcinka: "M jak m...", "Na Wspólnej", "Klanu" etc. 2. Babi, kup mi "Życie na gorąco", "Playboya", "Tinę" itp. 3. Masz prezerwatywy?/Kur..., kończą mi się tabletki antykoncepcyjne! 4. Wyremontujmy mieszkanie. Wyrzućmy te wszystkie książki. Kupmy kino domowe. 7. Nie lubię czytać!!! 8. Doda to moja idolka. 9. Ma ktoś papierosa?" Moze to i lepiej, ze to MM pisze Jezycjade a nie vox populi ;))) Odpowiedz Link
onion68 Re: 10 przeklenstw co zdanie? No thanx! 24.02.08, 20:07 No i zgadza się przecież - postacie z Jeżycjady nie będą kląć (i dobrze). Nawet jeżycjadowa marginesowa, agresywna młodzież (Liseccy w BBB) nie przeklinają. Oni w ogóle mają co prawda problemy z wysłowieniem się ;-) Odpowiedz Link
sowca Re: 10 przeklenstw co zdanie? No thanx! 24.02.08, 23:44 No właśnie, mają być zdania, których bohaterowie nigdy by nie powiedzieli i nie powiedzą ;) więc nie musi być prawdopodobne, taki jest sens tego wątku ;) Odpowiedz Link
kaliope3 Re: 10 przeklenstw co zdanie? No thanx! 24.02.08, 23:59 No tak,ale oprócz dosłownie paru wyjątków,to te zdania skonstruowane zostały na zasadzie bardzo prostego,wręcz banalnego kontrastu-o ile można się tak wyrazić,przy pomocy dużej dozy niewyszukanych zwrotów czy wręcz wulgaryzmów.Chyba wielbicielki prozy MM,erudytki i lingwistki jak można się zorientować czytając to zacne forum,stać na trochę więcej? Braków w wyobraźni nie dostrzegłam jak dotąd u czytelniczek i czytelników więc może by tak jakoś głębiej? Odpowiedz Link
zieleniack Re: 10 przeklenstw co zdanie? No thanx! 25.02.08, 20:19 Przeklinają, ale jedynie cholerami ;) I przyznam, że kiedy zaczynałam czytac Jeżycjade jako dziewczę wkraczające w wiek dojrzewania, odbierałam to rzeczywiscie jako przekleństwo, ale jakby nie patrzeć wtedy jeszcze dzieci i młodsze nastolatki nie klęły tyle, co teraz i przekleństwami były "cholera", "kurde", "kurczę". A teraz jak mi dziś podczas lekcji dzieciak siedmioletni wyjechał z tekstem, ze kolega z ławki do niego mówi "fuck you", to sie zaczęłam zastanawiać, skąd te dzieci znają takie słowa... Odpowiedz Link
delilian Re: 10 przeklenstw co zdanie? No thanx! 10.04.08, 09:40 lezbobimbo napisała: > Ale.. dlaczego oni maja wszyscy tyle przeklinac? > 5. Ignaś! zachowujesz się jak szuja! (chodzi o wnuczusia Strybę - > rybę) No bez przesady: "ffuja, ffubrawiec ..." - to juz znal Bobcio w "Szostej klepce" :)) Odpowiedz Link
ready4freddy Re: 10 zdań 04.03.08, 11:01 Mila/stary Szop/Gizela/Pyziak/ktokolwiek do Ignaca: spieprzaj, dziadu! :) Odpowiedz Link
sowca Re: 10 zdań 04.03.08, 22:26 Uważaj, bo Ci zarzucą brak wyobraźni, Ready4freddy :P Na tekst Mili/starego Szopa/Gizeli/Pyziaka/kogokolwiek Gabriela: Nareszcie ktoś to powiedział... Odpowiedz Link
ginestra Re: 10 zdań 05.03.08, 11:16 :)) A wiecie co - przywołana przez Fredd'ego fraza przeszła już do historii, a więc być może to trochę zneutralizowało jej charakter i dzięki temu jest trochę w mniejszym stopniu wulgaryzmem (takim zwykłym przynajmniej)? :p Ach ten Ignacy.. szkoda mi go trochę w sumie. Natomiast mam kolejne zdanie, którego by nie powiedział ktoś z nich. Na przykład Aniela: "To super Bernard, że jedziesz na szkolenie na temat usprawnienia działalności gospodarczej. Stęskniłam się za chłopcami i cieszę się, że spędzę z nimi te parę dni." A może już coś takiego było? (w sumie to bardzo stary wątek, nie całkiem pamiętam, poczytać muszę...) Natomiast lubię tych Żeromskich, czasem myślę o nich. Pa! Odpowiedz Link
minerwamcg Re: 10 zdań 10.04.08, 00:52 1. Ignacy Borejko: - Dajże już spokój tej łacinie! Powiedz raz po ludzku, o co ci chodzi! 2. Mila Borejko: - Chodź, przytul się do mnie. Wypłacz się, to pomaga. 3. Gabriela Borejko: - Tato, to nie jest twoja sprawa. Pyza i Tygrys mają matkę. 4. Grzegorz Stryba: - Ignaś, przebierz się w stare portki i chodź. Pomożesz mi naprawić samochód. 5. Pyza: - Spadaj. Jak się już namyślisz, czy chcesz być z nami, to przyjdź. 6. Tygrys: - Mamo, potrzebuję twojej pomocy. 7. Ida & Marek: - Nie, panie ordynatorze. Nie mogę wziąć dyżuru, idziemy z dziećmi do zoo. 8. Józinek: - Babciu, czy nie uważasz, że dziadek ma fatalny wpływ na Miągwę? 9. Miągwa: - Dziadku, guzik mnie obchodzi, co robi moja siostra. I w ogóle szpiegowanie to świństwo, wiesz? 10. Janusz Pyziak: - Miał pan rację, zachowałem się jak skończony gnój. Odpowiedz Link
delilian Re: 10 zdań 10.04.08, 09:42 Ignacy Borejko: - Dziewczynki, nie marnujcie czasu na lacine. Nauczylybyscie sie lepiej porzadnie angielskiego czy niemieckiego, przynajmniej jakies pieniadze by z tego byly! Odpowiedz Link
minerwamcg Re: 10 zdań 10.04.08, 19:14 Ja bym ten tekst widziała zupełnie inaczej: - Pamiętajcie, moje córki, że tłumaczy z angielskiego są setki tysięcy, a z niemieckiego tysiące. Tłumaczy z łaciny i greki jest jak na lekarstwo - więc nowożytne nowożytnymi, a do tamtych się przyłóżcie, bo to może być całkiem konkretny szmal! Odpowiedz Link