Dodaj do ulubionych

"Polityka" ma 50 lat

21.02.07, 15:04
Jeszcze nie dzisiaj, ale już w następnym tygodniu obchodzi 50 urodziny mój
ulubiony tygodnik.
www.polityka.pl/polityka/index.jsp?place=Menu20&news_cat_id=-1&layout=15
Pamiętam jeszcze ogromne płachty (trudne do czytania, zwłaszcza w warunkach
transportu miejskiego), z czerwonym tytułem POLITYKA.
W takim uroczystym momencie, można tylko powtórzyć za redaktorem naczelnym
"Na progu następnego półwiecza wszystkim, którzy czytają „Politykę”, którzy
cokolwiek jeszcze czytają, chcemy powiedzieć: Wykształciuchy wszystkich
pokoleń, łączcie się!"
Obserwuj wątek
    • wodnik33 Re: "Polityka" ma 50 lat 21.02.07, 17:05
      Płachta przeogromna, a z prawej strony rysunek Kobylińskiego, coraz lepszy,
      coraz bardziej trafny, kłujący. Czytalo sie od deski do deski. Potem nastąpila
      paroletnia przerwa i znow sie wyprostowalo. Dzisiaj to jeden z lepszych
      polityczno spolecznych tygodnikow.
      • omeri Re: "Polityka" ma 50 lat 21.02.07, 21:29
        Też czytam od lat szczenięcych. do dzis pamiętam tekst mitra pod kapeluszem, o
        naszej arystokracji
        • mammaja Re: "Polityka" ma 50 lat 21.02.07, 22:32
          He, he ja tez pamietam ten artykul ! I rysuneczek: "ja nie czytam Polityki".
          Teraz to wlasciwie jedyny tygodnik ktory czytam stale.
          • maryna04 Re: "Polityka" ma 50 lat 21.02.07, 22:57
            Pamietam taka rzucona mysl, w jakims artykule, ze na brak dyscypliny pracy
            dobrze mogloby zrobic,.. ewentualnie,.. pod pewnymi warunkami itd...niewielkie
            bezrobocie. Musial sie dobrze tlumaczyc M. Rakowski za puszczenie takiego
            artykulu, moze mieli do niego zaufanie i cenzura nie byla zbyt dokladna. W
            kazdym razie zaraz ukazal sie artykul tlumaczacy, ze nic takiego jak naruszanie
            zdobyczy socjalizmu -100% zatrudnienie- redakcja nie miala na mysli.
            Format tygodnika zmienil sie nie tak znow dawno, najwyzej 12 lat temu.
            Wlasciwie powinni dostac jakies oficjalne gratulacje, ale jak pisze we wstepie
            naczelny: Zamiast gratulacji, moga sie spodziewac lustracji. Mysle, ze w tym
            wstepie za bardzo sie redaktor tlumaczy, ze w komunistycznej przeszlosci nie
            byli zawsze byli cacy. Powinien napisac dla mlodych hunbejwinow jakie to byly
            czasy i ze robili wiele. Nigdy nie byli szmatlawcem, a ze byl okres,kiedy
            gazeta troche sie pogubila? Szkoda, ze Rakowski tak sie na koniec swojej
            dzialalnosci publicznej zeszmacil idac do wladzy, gdzie na dodatek okazal sie
            nieudolny.
            • jan.kran Re: "Polityka" ma 50 lat 13.03.07, 06:06
              Wprawdzie ta dzisiejsza bardziej poręczna ... ale w pamięci tkwi ta dawna... z
              trudem zdobywana i czytana od deski do deskismile
              Ostatnio znajomy podrzuca mi papierową Politykę. Czytam z zapartym tchem...
              K.
    • jan.kran Re: "Polityka" ma 50 lat 13.03.07, 20:49
      Zajrzałam po raz pierwszy na netowe wydanie Polityki i od razu znalazłam bardzo
      ciekawy artykuł:

www.polityka.pl/polityka/index.jsp?place=Lead122&news_cat_id=1287&news_id=

Zainteresowały mnie losy Thomasa Harlana. O Jego ojcu , Vit Harlanie sporo
      czytalm i widziałam kilka audycji w niemieckiej TV.
      Kolejny syn który odwrócił się od swojego ojca propagatora nazizmu częsty los w
      powojennych Niemczech.
      Można chociażby wspomnieć Bernwarda Vespera , towarzysza życia Gudrun Ensslin i
      syna Wllli Vespera , poety , znanego z pochlebczych wierszy do Hitlera.
      K.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka