warum 20.05.25, 11:33 Nie będzie nowej "prasówki" bo AI i chaty pracują aż się kurzy, więc czasem tylko jak mi się rzuci w oczy jakiś komentarz (z ust mi wyjęty) to zacytuję A poza tym pozdrawiam Ulubieńcy, obyśmy zdrowi byli. Wreszcie trochę słońca za oknem. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
warum Re: Ludzie. To wszystko:) 21.05.25, 08:22 Gdzie 2-och się bije /KO i Pis/ tam 3-ci korzysta /K/, a układanie się z konfimi kosztuje / jednych twarz, drugich stołki/, ale postaram się obejrzeć na YT. I tylko oni tą debatą zyskają. Premierowi zostało rzucić na szalę swój stołek - ale PO - wygranych wyborach , a PRZED rzucić w eter/internet młodym 3-5-7 pkt. ankietę błyskawiczną CO dla nich najważniejsze i w jakiej kolejności . Bo te wybory to ciągle plebiscyt kto ładniej mówi / i pisi PR-owcy wygrywają / i żadne marsze w centrum nie pomogą, bo dodatkowy wysiłek /czasowy/ przed metą to przepis na upadek To maraton , i niech sztabowcy p.RT popytaja "zawodowych " wręcz zwycięzców jak rozkładają sily, że PO wygranej mają jeszcze siły udzielać rad Wings for Life i wywiad z panem Dariuszem Nożyńskim i panią Dominiką Stelmach. Szacun dla tych państwa! eurosport.tvn24.pl/inne-sporty/wings-for-life-run/2024/dominika-stelmach-globalna-zwyciezczyni-wings-for-life-world-run-2024-w-rozmowie-z-eurosportem_sto10136083/story.shtml Odpowiedz Link
warum Re: Ludzie. To wszystko:) 29.05.25, 11:30 Bez względu na niedzielny wynik wyborów, dotkliwą klęskę zaliczy gnom. Bulterier- ekspat /JK/ dał głos: cyt. "Wrócę do was, kochani w telewizji. Zachowujcie się bardzo grzecznie /-a/ Kandydat popierany przez Prawo i Sprawiedliwość zareagował na nagranie, udostępniając je na swoim profilu i opatrując wymownym komentarzem: "Po moim trupie". "ciach plejada.pl/newsy/jacek-kurski-zapowiedzial-powrot-do-tvp-karol-nawrocki-reaguje/zd52mk2?utm_source=video.onet.pl_viasg_plejada&utm_medium=referal&utm_campaign=leo_automatic&srcc=undefined&utm_v=2 W zamyśle naczelny satrapa chciał tą "nominacją" kupić sobie następcę atrapy, ale się przeliczył. / konfi już mają 2-stołek , a teraz na wyciągnięcie ręki mają dużą szansę na usadowienie "swojego" w najwyższym urzędzie/ Bez względu na wynik / RT czy KN/- prezio przegrał tę partyjną kombinację, i jego "ustawka" grozi katastrofalną demolką dla wszystkich, bo "nieposłuszeństwa" pomazańca nie przewidział. Różnica poziomów/ no bo nie klas!?/ Widać,że nie jest kibicem. Nawet w kapciach( Odpowiedz Link
warum Re: Ludzie. To wszystko:) 29.05.25, 12:12 Na podsumowanie ostatniej kadencji pad-a. Pobyt w Kanale Zero. cyt." Ja tego nie pochwalam, ale z drugiej strony nie potępiam tego w sposób absolutny. Jeśli chcą bić się w lesie, idą tam specjalnie, zawierają dżentelmeńską umowę, że będą to robić na określonych zasadach — i się biją — to się po prostu odbywa. I to lubią — kontynuował prezydent. Andrzej Duda /-/". ciach www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/burza-po-slowach-andrzeja-dudy-o-ustawkach-siec-zalala-fala-komentarzy/sezv7jl,79cfc278 Objawił się jeszcze na koniec jako Bramowy intelektualista? To musi zostać. PS. Mam tylko jeden głos, ale go nie zmarnuję. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Ludzie. To wszystko:) 30.05.25, 20:38 Marzę, by w poniedziałek obudzić się w wolnym kraju, a nie w domu publicznym Odpowiedz Link
warum Re: Ludzie. To wszystko:) 01.06.25, 08:24 Co mogłam . to zrobiłam. Ale zaskoczyła mnie spora kolejka dużo starszych, ode mnie ( bo mamy kawałek żeby tam dojść) Odpowiedz Link
warum Re: Ludzie. To wszystko:) 20.06.25, 12:16 Jedno z wielu, ale dość trafne podsumowanie "wyborów" Polaków, wywiad Roberta Walenciaka z politologiem prof. Filipem Pierzchalskim ; cyt. " – Użytkownicy sieci przede wszystkim nie potrafią skoncentrować uwagi przez dłuższy czas na komunikacie, na treści. Dotrzeć do nich mogą tylko krótkie komunikaty, bo mamy zalew informacji, więc ludzie scrollują i wybierają hasłowo, co ich interesuje. Rzadko który mówi: sprawdzam, stąd uwagi o postpolityce i postprawdzie, bo nie mamy czasu na sprawdzanie, czy to jest deep fake news, czy prawda. Po prostu albo coś nam się podoba, albo nie, coś wzbudza emocje bądź nie. Mamy więc zmiany percepcyjne, ludzie nie są w stanie długo koncentrować uwagi na treściach politycznych. W tym sensie przy tworzeniu kampanii należy zakładać, że społeczeństwo to zbiór różnych doświadczeń emocjonalnych." ciach. Całość tu www.tygodnikprzeglad.pl/dlaczego-pis-wygrywa-wybory/ A moje zdanie? Nie pytaj. W minionych czasach mówiło się , że żyjemy chociaż w " najweselszym / najśmieszniejszym? obozie" w UW, przez lata estetyka się zmieniła, ale mentalność wielu pozostała bez zmian. Mimo wymiany "pokoleń" .To chyba coś w genach jest nie tak( Bo jeśli to przemyślany wpływ tej jednej , jedynej "komórki", którą młodzi trzymają w łapce, to tylko żal za rozumem mi został. No i próba koncentracji na małym palcu u nogi "Nie pytaj o Polskę" Grzegorza Ciechowskiego www.youtube.com/watch?v=cSjk6phf3iY Pozdrawiam Milczący Ulubieńcy, obyśmy zdrowi byli. Odpowiedz Link
warum Re: Ludzie. To wszystko:) 28.06.25, 18:23 Kolejne podejście, bo co napiszę , to mi znika Miała być wzmianka o literackiej autoreklamie budynia / na pożegnanie z pałacem, wzorem ~następcy postanowił zaistnieć jako " bohater" z 2.-gim dnem, i zarobić przy okazji /, ale będzie bez ich reklamy. To jest wg mnie ważniejsze: technologia.dziennik.pl/aktualnosci/artykuly/9828935,ai-wymyka-sie-spod-kontroli-sa-dowody-amerykanie-bija-na-alarm-i-wskazuja-na-polske.html Źródło PAP , dziennik.pl , New York Times / tłumacz dobry acz nieznany? / cyt. „ Według niezależnej organizacji International Panel on the Information Environment z siedzibą w Szwajcarii, AI wykorzystano 215 razy podczas wyborów, które odbyły się w ubiegłym roku. W bieżącym roku AI odegrała rolę w co najmniej dziewięciu procesach wyborczych. W 25 proc. przypadków wykorzystano AI nie w szkodliwym celu; kandydaci korzystali z narzędzi np., by zidentyfikować nowe grupy wyborców. AI jest wykorzystywana w największym stopniu w podstępny sposób przez kraje autokratyczne, takie jak Rosja, Chiny i Iran, które chcą ingerować w wybory w innych państwach. "Technologia pozwala im zwiększyć poparcie dla kandydatów podatnych na ich światopogląd – lub po prostu zdyskredytować samą ideę rządów demokratycznych jako gorszego systemu politycznego" – napisał "NYT". … ciach. Przez 8 lat, od 2015 r.- do ~końca 2023 r . prezio dopinał system „ustawiający ich ” na pozycji wygranej, na lata. Bo statystyka wyborów algorytmów to mat. w oparciu o prawdziwe dane/ historyczne/, zaś ta pozostawiona „luka” dająca „kontrolę” - to członek/ informatyk wpisujący dane - do systemu. Może stąd tak podobne rezultaty tych wyborów i wyborów za 2.kadencji pada? Model się sprawdził / np.w pandemii/. A tu analiza dr.K.Kontka, która tak wzburzyła zwolenników kandydata Nowogrodzkiego. polskieradio24.pl/artykul/3542962,badania-i-protest-wyborczy-dr-kontek-jestem-przekonany-o-wartosci-mojej-pracy cyt. „ Dr Krzysztof Kontek to związany z SGH specjalista od analiz statystycznych. Jego uwagę przykuły anomalie przy liczeniu głosów dla Karola Nawrockiego i Rafała Trzaskowskiego w II turze wyborów prezydenckich, która odbyła się 1 czerwca tego roku. Z badania wynika, że do nieprawidłowości mogło dojść w 1482 obwodowych komisjach wyborczych, co mogło przełożyć się na 315-487 tys. dodatkowych głosów dla Nawrockiego. Naukowiec złożył protest wyborczy. Pełnomocnikiem Kontka został mec. Jacek Dubois, który zapowiadał zawnioskowanie do SN o jawne rozpatrywanie tego protestu. - Moja metodologia wykrywa tylko bardzo duże odstępstwa, duże anomalie. Natomiast ja nie jestem w stanie wykryć anomalii małych, na poziomie jednego, dwóch, trzech procent - powiedział Krzysztof Kontek. Naukowiec poinformował na antenie Polskiego Radia 24, że oparty na badaniach i złożony do Sądu Najwyższego protest został pozostawiony bez dalszego biegu. - Jakie były podstawy, to się nikt nie dowie pewnie, bo ta informacja będzie dalej ukryta – przewidywał.” ciach. Burza, a wręcz sztorm medialny /na prawej stronie sceny politycznej /, jaką wywołał swoją analizą dr. K. Kontek sugeruje, że chyba założenie było prawidłowe. Nie jestem specem. Poniżej link do opublikowanej analizy /to dla mądrych w temacie, bo opinie np. politologa. socjologa czy historyka czy dziennikarza to nie ten adres/: papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=5296441 " Weryfikacja wyniku drugiej tury wyborów prezydenckich w Polsce w 2025 roku: Przeliczenie głosów z użyciem przestrzennie grupowanej metody MAD (Reassessing Poland’s 2024 Presidential Runoff: Using Spatially-Grouped MAD Detection to Recalculate the Result) 13 Pages Posted: 25 Jun 2025 Last revised: 18 Jun 2025 Krzysztof Kontek Merope; Warsaw School of Economics (SGH) Date Written: June 16, 2025 A poza tym , wakacje! To na poprawę nastroju Kabaret OTTO i piosenka "Wakacyjna miłość" / z serii YT vintage/ www.youtube.com/watch?v=G0DkZtxOxYM&list=RDG0DkZtxOxYM&start_radio=1 Odpowiedz Link
warum Re: Ludzie. To wszystko:) 22.08.25, 09:27 Zmarł kolejny znany człowiek, artysta. ... Gdyby nie aktywne i silne "parcie na szkło" nijakości - podrasowanej radami ekspertów od PR wizerunku /np..nowy lokator z Łazienek/ , która robi pianę "popularności" w mediach i internecie, chyba już pod kolejne "wybory" czy inne konkursy?, to przemijanie/ umieranie - byłoby otoczone większą refleksją, a tak - jest szybką "rolką" do przewinięcia: palcem lub suwadełkiem myszy ... I chociaż można by cały segment poświęcić tym co odeszli, a naprawdę coś znaczyli i mieli osobisty wkład w naszą historię, kulturę, działu nekrologów tu nie będzie. Ci co byli ważni, zostają w naszej pamięci, i tak. ... Wczoraj zmarł Stanisław Soyka "Zobacz we mnie człowieka " / przepraszam za reklamy/ www.youtube.com/watch?v=XNIAeOpgXC8 Odpowiedz Link
haha30 Re: Ludzie. To wszystko:) 24.08.25, 21:18 ""...Wczoraj zmarł Stanisław Soyka...."" kolejny powod dla ktorego moglem sie "poklocic" z popaye_owa Przez lata pobytu po za Polska, "ominely mnie" wszelkie popularne elementy "kariery"(estradowej) p.Sojki Gdy Go poznalem w Warszawie byl "nikim t.zn byl niesamowicie grubym (w.g wtedy mojej oceny) facetem ktory sie "obzeral" (i zdrowo " opijal'), na koszt "zapraszajacych"-oczywiscie, znajomych, czy kolegow czlowieka ktory z Katowic (czy dokladniej: Zor) Go do Warszawy -sciagnal. Nikt z tego towarzystwa juz nie zyje a wszyscy byli zwiazani z katowicka Gazeta Robotnicza lub znanym adresem Firmy na ul.Woronicza, wiec szczegoly,- zmilcze (tak wlasciwie to "wszystko" niby sie zmienilo a wlasciwie to CO?) pozdr.,- Odpowiedz Link
warum Re: Ludzie. To wszystko:) 25.08.25, 09:35 a/ Pewną różnicę widać na tvpINFO, a poza tym widać tzw. stan "zawieszenia", i brak jednoznacznej perspektywy - co będzie dalej, czyli brak "wizji" do przodu, ale na szcęście nie ma juz tego co było " w tyle"! I tej blond laski co zmieniła barwy, aby na koniec dostać order. b/ kariery wielu tak się toczyły, a na typ fizyczności niewielki mamy wpływ, nawet "siłka" nie z każdego zrobi Schwarzenegera / i dobrze, w miarę zdrowy tryb życia powinien wystarczać każdemu/ c/ są talenty z urodą radiową, które mimo to, zaradny menage wyłuskał z pzoiomu lokalnych klubów, by sprzedać na wizji... I potem kogoś ocenia się, i lubi lub nie / popularyzuje / za wygląd, a nie za dryg czy umiejętności.Takie czasy.... P.S. BARDZO się cieszę P.. ,że jesteś i znów możemy podyskutować! Bo póki nas nie likwidują / jako nierokujący target))/ warto. Serdecznie pozdrawiam i proszę zacznij nowy wątek u góry. Odpowiedz Link
haha30 Re: Ludzie. To wszystko:) 26.08.25, 13:07 stary laptop (taki z windows 7 ) znalazlem, wlaczylem i.... wystartowal z tym forum. Tak mnie to zaskoczlo iz (nawet) dokonalem idiotycznego wpisu, ale to pomijajac, dowiedzialem sie iz:.... Nie zyje Alfredka,- serdeczne wyrazy wspolczucia dla Wedrowca i Wodnika - trzymajcie sie "jakos" kochani bo teraz juz tylko: MY !.,- W utajnionym posiedzeniu PiS-sadu w ..... Opolu (nigdy tam nie bylem!) pozbawiono mnie polskiej emerytury za 12 lat pracy w Polsce, a moje dane (ZUS-owskie) UTAJNIONO, karzac mnie jednoczenie 60 -ma tysiacami zwrotu wyplaconych mi (ponoc) swiadczen ktore jak wynika (ponoc) z porozumienia Gierek/Brandt: jak dostaje swiadczenia emerytalne z Niemiec to...... niech mi Niemcy placa za przepracowane lata w Polsce. Wyrok Sadu (wOpolu) jest tak "tajny" iz nawet ja dowiedzialem sie o nim z przeslanego mi (do wiadomosci) pisma .... Komornika o tym iz jak mi zabrali emeryture to niech Mu nie "zawracaja d....." iz ma zrobic jakies zajecie srodkow bo.... zeby zrobic "zajecie'to trzeba miec "z czego" (dla mnie - rozsadne i zrozumiale) ale nie dla ZUS-u (w Opolu) - widocznie. Porozumienie Gierek/Brandt wogole mnie nie dotyczy bo ja urodzony na Mazowszu ktore NIGDY (w historii) nie bylo terenem b.Rzeszy Niemieckiej, al e ja zapewne uczylem sie nie "tej historii" ktorej dzisiaj znac trzeba, bo "powstancow niezlomnych" w rodzinie nie bylo a tych "warszawskich" - cala rodzina Eech, - stary juz jestem i po za tym iz mieszkam (tzn. czasowo przebywam ... na Mazurach) ale nie mam juz naszej ukochanej lodki, ale za to mieszkam o " rzut kamieniem" od lasu w ktorym ciagle strzelaja jacys "mysliwi" (pewnie "powstancy jacys"j raz do: dzika, raz do...... czlowieka bo..... jak sie ma jakas "fuzje" to i strzelic by (z niej ! ) wypadalo ! Instaluja mi akurat baterie sloneczne (na dachu naszego domu) bo.... koszty peletu (do ogrzewania ) przerastaja nasze mozliwosci platnicze a slonca ci u nas "dosyc". pozdrawiam Ciebie, Mila Warum a co do wpisow to (juz) bede Twoje czytal a na tym laptopie chyba.... zainstaluje LINUX-a Odpowiedz Link
warum Re: Ludzie. To wszystko:) 26.08.25, 14:52 Niestety, Wodnika też brakuje. Bardzo smutny to czas. .. R.I.P. Odpowiedz Link
warum Re: Ludzie. To wszystko:) 02.07.25, 10:58 Gratuluję min. profesorowi Adamowi Bodnarowi i towarzyszącemu mu wczoraj panu prokuratorowi PG / niestety nazwiska nie pamietam/ merytorycznego wystąpienia , a przede wszystkim cywilnej odwagi. Bo przejdą do historii, jako reprezentanci 10 milionów obywateli, którym mimo wszystko - "nie jest wszystko jedno". / cyt. GW/ cyt. " Prokurator Generalny Adam Bodnar, jako uczestnik postępowania, przekazał dzisiaj do Sądu Najwyższego stanowisko w przedmiocie ważności wyborów Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej, zarządzonych na dzień 18 maja 2025 r. Przed zajęciem merytorycznego stanowiska Adam Bodnar wniósł o wyłączenie wszystkich imiennie wskazanych sędziów Izby Kontroli Nadzwyczajnej i Spraw Publicznych Sądu Najwyższego oraz całej Izby od orzekania w tej sprawie, z uwagi na niespełnienie wymogów niezawisłości i bezstronności. Przedstawioną w tym zakresie argumentację wsparł orzeczeniami Sądu Najwyższego, rozstrzygnięciami Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej i Europejskiego Trybunału Praw Człowieka, a także treścią Sprawozdania Państwowej Komisji Wyborczej z wyborów Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej. Jednocześnie Prokurator Generalny wniósł o przekazanie sprawy do rozpoznania Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych Sądu Najwyższego, przez sędziów spełniających kryteria niezawisłości, z uwagi na ich powołanie w procedurze spełniającej konstytucyjne standardy. " ciach. Całość tutaj: www.gov.pl/web/prokuratura-krajowa/stanowisko-prokuratora-generalnego-ws-waznosci-wyborow-prezydenckich A tu podsumowanie wczorajszego spektaklu "w obronie "procedur prawnych" , jaki zafundował społeczeństwu kaczor /i jego prawicowe przystawki/, który "subtelnie" aczkolwiek misternie i konsekwentnie - przez 8 lat sprawowania władzy - zmieniał system prawny , bez zmiany ustawy zasadniczej. : oko.press/nieuznawana-izba-sadu-najwyzszego-uznala-wynik-wyborow-prezydenckich-kryzys-zaufania-trwacyt. " Nielegalna Izba Kontroli Nadzwyczajnej i Spraw Publicznych Sądu Najwyższego zgodnie z przewidywaniami uznała ważność wyboru Karola Nawrockiego na prezydenta. Rozprawa z całą pewnością nie służyła jednak odbudowie zaufania do instytucji państwa i procesu wyborczego " ciach. Odpowiedz Link
warum Re: Ludzie. To wszystko:) 02.07.25, 12:09 Upss, link bez cyt.na końcu, przepraszam za złą wklejkę Tu prawidłowy link / mam nadzieję oko.press/nieuznawana-izba-sadu-najwyzszego-uznala-wynik-wyborow-prezydenckich-kryzys-zaufania-trwa Odpowiedz Link
warum Re: Ludzie. To wszystko:) 02.07.25, 12:13 Może teraz mi się uda? oko.press/nieuznawana-izba-sadu-najwyzszego-uznala-wynik-wyborow-prezydenckich-kryzys-zaufania-trwa Chyba poszukam asystenta/ki do wklejania, bo słabo mi idzie Odpowiedz Link