Dodaj do ulubionych

Chiny - objazd- za ile?!

15.08.06, 18:23
Witajcie, mam pytanko, i będę bardzo wdzięczna za odpowiedź :)
W październku zamierzam rzucić pracę i wybrać się do Chin w podróż objazdową,
w studenckim stylu, sama z plecakiem. Pytanko moze trochę naiwne, wybaczcie
brak obeznania ale: ile minimum, według Was, potrzebuję pieniędzy, żeby
zorganizować taką podróż? Czy z budżetem rzędu 8000PLN można w ogóle pozwolić
sobie na taki wyjazd i na miesięczne utrzymanie w Chinach? (z dojzdem,
rezerwą na podróże)? I czy w ogóle wyjazd w połowie października na jakiś
miesiac co najmniej ma sens (chcę zobaczyć jak najwięcej ale zdaje osbie
sprawę z tego, ze z pogodą to moze być różnie w różnych regionach).
Pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • shanghairen z taka sumka to spokojnie możesz planować wyjazd 16.08.06, 14:21
      Budżet 8000PLN to całkiem wystarczająca sumka, żeby powojażować znacznie dłużej
      niż miesiąc, o ile zamierzasz po Chinach poruszać się autobusami i pociągiem niż
      samolotami (piszesz w końcu, że chcesz zobaczyć jak najwięcej). Jeśli odliczyć
      ok.3000PLN na bilet lotniczy, to zostaje Ci jeszcze 5000PLN. A to sumka spora
      jak na koszty życia w Chinach. Oczywiście najwięcej pochłoną przejazdy jeśli
      masz w planach długie trasy ze wschodu na zachód.
      Co do pory to wybrałaś rewelacyjnie. Jesień jest najlepsza, bo jest jeszcze
      bardzo ciepło (gdzieniegdzie wręcz gorąco), a z drugiej strony prawie nie ma
      wówczas deszczu (co wiosną i latem jest utrapieniem dla turystów, no i te
      tajfuny na wybrzeżu). Tylko jeśli możesz omiń pierwszy tydzień października, bo
      wtedy Chińczycy mają święto z okazji rocznicy proklamowania ChRL, a wówczas ceny
      są turystyczne (czyli x2 i to dla wszystkich), a poza tym podrózują wówczas
      dzikie hordy Chińczyków. Po tym terminie możesz wynegocjować ceny hoteli nawet o
      połowę.
      Jak masz jakieś pytania, to śmiało pisz. O ile będę mógł pomóc, to postaram się
      odpisać.
      • the_fragile Re: z taka sumka to spokojnie możesz planować wyj 16.08.06, 15:44
        Super! Bardzo dziękuję za odpowiedź:)

W miarę planowania, w razie czego pomęczę Cię pytaniami, skoro nie masz nic
        przeciwko.

Pozdrawiam
    • martajotka Re: Chiny - objazd- za ile?! 16.08.06, 16:27
      hej, mnóstwo pieniędzy jak na Chiny, zwłaszcza w studneckim stylu.
      Ja wydałam ok 5500 na wszytskoz prezelotem włącznie, z przelotami na miejscu,
      pociagami, rejsem Jangcy, żarceim, spaniem i pamiątkiami. Pobyt na miejscu 32
      dni.
      Najdrożej jestw Hong-Kongu i Szangaju, ale jeśli chcesz zobaczyc prawdziwe
      Chiny to omijaj te mijsca.
      Jedyny porządny przewodnik to oczywiście lonely planet./
      No i wszędzie się targuj!
      wspaniałych wrażeń!
      • the_fragile Re: Chiny - objazd- za ile?! 17.08.06, 09:52
        Bardzo dziękuję! 8 000 to górna granica mojego budżetu, jeśli sie zmieszczę w 7
        000 to będzie ok. Tak sobie myśle, czy czasem od zeszłgo roku ceny nie poszły
        w górę ( i to sporo), w końcu Chiny zmieniają sie z dnia na dzień.
        Pozdrawiam gorąco

p.s. lonely planet już mam :)
        • martajotka Re: Chiny - objazd- za ile?! 17.08.06, 11:10
          ceny w Chinach ida w gore, ale bez szalanstw, ja porownujac je z
          doswiadczeniami innych i przewodnikiem zauwazylam tylko roznice w biletach do
          atrakcji turytycznych. Ceny noclegow i przejazdow koleja/ autobusem sie nei
          zmienily.
          Tym bardziej jesli jedziesz po wakacjach to nie jest to sezon i bedzie latwije
          i taniej.
          W Chinach trzeba tez neistey kombinowac. Wiekszosc Chinczykow nei zna jezykow
          obcych wiec pokazania jakiegolowiek dokumentu ze zdjeciem - daje mozliwosc
          kupienia biletu studenckiego (choc mozliwe ze jestes studentka).
          pozdrawiam
          • the_fragile Re: Chiny - objazd- za ile?! 17.08.06, 12:02
            studentką niestety juz wtedy nie będę (z legitymacją roztsanę sie przed
            wyjazdem)
            jeszcze jedno pytanko: czy korzystałaś z youth hostels czy raczej zatrzymywałaś
            sie w miejscach, gdzie miałaś do dyzpozycji własny pokój? i jeśli w hostelach -
            jak jest z bezpieczeństwem? (mam na myśli możliwość zostawienia bagażu)
            no i czy lepiej rezerować przez internet, czy szukać noclegu na miejscu
            (oczywiscie wiem, że nie wszędzie się da znaleźć cos w necie, zwłaszcza z dala
            od cywilizacji)
            z góry wielkie dzięki!
            • shanghairen Re: Chiny - objazd- za ile?! 17.08.06, 12:36
              Przed rozstaniem się z legitymacją warto wyrobić sobie kartę ISIC lub Euro 26!
              Jeśli wyrobisz sobie tę kartę, to będzie ona ważna do końca roku kalendarzowego.
              Mając tę kartę najwięcej możesz zaoszczędzić na kupnie biletu lotniczego z puli
              biletów studenckich w niektórych biurach (ale o tym później). Zakładam, że jako
              Fragile jesteś młodą (nie tylko duchem osóbką) a zniżka na bilety, o której
              wspomniałem obowiązuje w niektórych liniach do wieku poniżej 29 lat w dniu
              wyjazdu :D
              Niemal wszędzie gdzie przyjedziesz znajdziesz lepsze warunki mieszkaniowe niż
              się tego spodziewasz. Nawet na dalekiej prowincji. Jesli zaś planujesz
              odwiedzenie i zamieszkanie w dużych miastach, to na dworcach kolejowych
              (autobusowych chyba też) są naganiacze turystów do hoteli i pensjonatów (w
              zależności od zasobności Twojego portfela). W ten sposób wybrałem się w ciemno
              do Pekinu a na dworcu pracowało w ten sposób kilkadziesiąt osób. Dzwoniąc pod
              numery telefonów z przewodnika najprawdopodobniej nic nie znajdziesz, a co
              najmniej będzie to trudne w największych i najbardziej atrakcyjnych turystycznie
              miastach, bo niestety większość turystów korzysta z tych samych źródeł (no
              chyba, że będziesz rezerwować z dużym wyprzedzeniem) a i cenowo nie zawsze są to
              rozwiązania najtańsze...
              Na tym etapie polecam koniecznie kartę ISIC lub Euro 26 (są to karty z
              równoczesnym ubezpieczeniem, więc warto a nawet trzeba) :D
              Zai jian.
            • martajotka Re: Chiny - objazd- za ile?! 18.08.06, 15:09
              hej, pomysl Szanghairena jest bardzo trafiony. Karta ISIC jest przydatna i do
              końca roku.
              Głownie nocowałam w young hostels ale też w tanich hotelikach i
              kwaterach "prywatnych" na podstawie lonely planet lub przez spotkanie
              przypadkowych ludzi (jak znają angielski to sami zagaduja obcokrajowców).
              Co do rezerwacji to były robione przez internet po czym po dojechaniu na mijsce
              okazywało się, że ich nie ma... takie niespodzianki. Na szczęście Chińczycy są
              bardzo przyjaźni i pomocni i wszystko zawse dobrze się kończyło.
              Poza tym bardzo polecam podróżowanie nocą kuszetkami. Nie dość, że się
              oszczędza czas to jeszcze pieniądze i nei trzeba szukać noclegu. W kasach
              zazwyczaj mówią że nei ma biletów, po czym znajdują się one pół godziny przed
              odjazdem pociągu, bo oddają je pośrednicy. Aha, na peron nei można wejśc bez
              biletu!

Raczej nie warto korzystać z "pomocy turystycznej". Biorą sporą prowizję a
              potem proponują nocleg w hotelu "za rogiem".
              I jeszcze raz przypominam! Targować się!
              pozdrawiam
              m
              • shanghairen Re: Chiny - objazd- za ile?! 24.08.06, 15:07
                faktycznie, zapomniałem o tym, że to sprawdzony sposób na przemieszczenie się z
                miejsca na miejsce przy równoczesnym wliczeniu ceny noclegu w cenę przejazdu.
                Chociaż jak dla mnie autobusowe kuszetki są rozwalające... i po takiej nocce
                jestem później średnio przytomny za dnia.
                • mikensik Re: Chiny - objazd- za ile?! 03.09.06, 13:03
                  Witam tez sie wybieram do chin i w poszukiwaniu info natrafilem na taka stronke
                  mysle ze warto zajrzec www.chiny2005.art-web.pl/index.php na ostatniej 16
                  stronie w relacjach sa podane bradzo szczegolowo koszty kazdy przejazd poprostu
                  wszystko
                  • the_fragile Re: Chiny - objazd- za ile?! 03.09.06, 15:32
                    hej,

dzięki za info, obawiam sie jednak, że te ceny ( a przynajmniej ich spora
                    część) się lekko zdezaktualizowały. Np. groty, z tego co mówi LP kosztują teraz
                    80 yuanów a nie 60 :(.
                    no ale cóż. Pozdrawiam i życzę udanej wyprawy
    • tartus1 Re: Chiny - objazd- za ile?! 30.09.06, 00:06
      the_fragile napisała:
      > Czy z budżetem rzędu 8000PLN można w ogóle pozwolić
      > sobie na taki wyjazd i na miesięczne utrzymanie w Chinach? (z dojzdem,
      > rezerwą na podróże)?

Mój boże... to kupa kasy! Nawet jeśli lecisz samolotem. Jeśli rzeczywiście
      decydujesz się na niskobudżetowe podróżowanie, to z powodzeniem zmieścisz się z
      wydatkami na poziomie 15USD/dzień.
      Moja relacja z Chin (2005) także ceny tartus.cba.pl

Tartus
    • kosmowskim Re: Chiny - objazd- za ile?! 11.11.06, 20:48
      Moj znajomy wlasnie wrocil z Chin był tam 4 tygodnie.
      Zobacz opis jego wyprawy: www.wypady.pl/content/view/69/50/lang,/

Pozdrawiam
      MK
      www.wypady.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka