21mada
17.11.15, 00:21
JAK uczycie swoje dzieci mowic po polsku?
Wiem, ze u niektorych to sie odbywa samoistnie i wystarczy, ze rozmawiaja z dzieckiem po polsku. U mnie to nie wystarcza i syn, czterolatek, bardzo malo mowi po polsku.
Jedyne co ja z nim robie to czytam ksiazeczki. I czasem puszcze bajke po polsku, bo telewizja to ponoc 'zuo'.
I co jeszcze? Kiedy rozmawiacie po polsku? Po poludniu syn glownie bawi sie z siostra, niestety po angielsku. Wiec kiedy ja mam wkroczyc z tym swoim polskim? Probuje sie z nim bawic, ale srednio mi to wychodzi. Nie jestem tez z natury gadula i czuje ze moj wklad w rozwoj jezyka jest po prostu za maly.
Macie jakies patenty? Podchodzicie do zagadnienia w jakis profesjonalny / usystematyzowany sposob?
Czytalam ostatnio posty laemchen o programowaniu jezyka i faktycznie cos mi swita, ze moje dziecko malo mowi, bo nie wie jak. Chcialabym wywolac to mowienie.
Czy Wy korzystacie z jakichs pomocy naukowych / logopedycznych? gier planszowych / towarzyskich? kart pracy?
Tak jeszcze mysle o kursie jezyka polskiego dla cudzoziemcow w wersji dla dzieci - moze takie cos by sie sprawdzilo? Albo ksiazka typu 'Moje pierwsze 1000 slow po polsku'.
A moze bawicie sie z dziecmi w jakies zabawy jezykowe?
Wpisujcie swoje patenty!