Dodaj do ulubionych

teach-in-China

05.10.06, 13:18
czesc!jestem lektorka angielskiego i kumpela wyszla z propozycja pojechania
na rok do Chin, zeby tam pomieszkac i popracowac uczac jezyka. do tej pory
nie interesowalam sie Chinami. perspektywa mieszkania tam przez rok troche
mnie przeraza. mam liberalne poglady i boje sie tamtego systemu. wiem, ze
regiony bardzo sie od siebie roznia. gdzie ewentualnie byloby mi, europejce,
najwygodniej mieszkac? Dzieki za wszelkie info i pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • jagsawek Re: teach-in-China 17.10.06, 12:10
      Jak sie nie interesowalas wczesniej chinami to wszedzie bedzie kosmos dla
      ciebie;)))Proponuje Szanghaj(niezla kasa ale i koszt zycia niezly), w Pekinie za
      duza konkurencja z native speakerami no i ceny tez niezle. Ogolnie to
      jakiekolwiek miejsce na pld wschodnim wybrzezu, moze miasta jak Wuhan,
      Chongching(czy jakos tak) ogolnie stolice ptrowincji(ale sam nie wiem juz czy to
      bedzie przypominalo nasz Zachod). Unikaj zachodu Chin, moze byc tak ze bedziesz
      jedynym obcokrajowcem jakiego miasto kiedykolwiek widzialo a jesli nie jestes
      przyzwyczajona ze kazdy patrzy na ciebie, dotyka cie, gapi sie ile masz kasy w
      portfelu i obraza cie po chinsku to nie jedz.Po za tym wez sobie do glowy cos o
      czym wszysscy zapominaja gdy jada uczyc. Jakiekolwiek doswiadczenie jesli chodzi
      o uczenie jest przydatne, ale nie az tak bardzo jesli nie robilas tego wczesniej
      tutaj. Klasy licza od 50 do 100 (jak masz pecha)uczniow. Opowiesci o chinskiej
      karnosci mozna sobie miedzy bajki wlozyc(niektorzy to diably wrodzone,
      szczegolnie chlopcy ze smieszna grzywka, jednye co potrafia powiedziec to Hello,
      a za jazdy jakie robia w klasie u nas dawno by wylecieli ze szkoly). Nie staram
      sie cie zniechecic, bo naprawde warto podjac ryzyko, ale wiem ze sama odpowiedz
      "super" ci pewnie nie wystarczy.Jak masz pytania(rzuc jakas liste, postaram sie
      odpowiedziec) to wal smialo na maila savel@op.pl
      Sawek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka