Dodaj do ulubionych

podatek VAT - budowa i remont statków

25.01.11, 20:11
Witam, mam pytanie dot. podatku VAT. Z góry przepraszam, bo kompletnie się na tym nie znam, a muszę szybko podjąć decyzję czy zakładać działalność czy nie. W skrócie wygląda to tak. Działalność jednoosobowa, firma dostaje zlecenie na budowę/remont statków, nie ma w zasadzie żadnych kosztów oprócz dojazdu do pracy (więc rozliczenie na ryczałt), i teraz zastanawiam się jak to dalej wygląda. Wystawiam fakturę (nie jestem pewna z jaką stawką) i od czego płacę VAT? Może to idiotyczne pytanie, ale naprawdę nie wiem.
Obserwuj wątek
    • dobryton Re: podatek VAT - budowa i remont statków 26.01.11, 11:50
      A możesz coś więcej napisać? czy to jest Twój samochód prywatny, będzie zarejestrowany na powstającą firmę a może dostałaś go od zleceniodawcy? i czy ta praca jest poza miejscem twojego stałego zamieszkania?

• zemfira_ Re: podatek VAT - budowa i remont statków 26.01.11, 23:13
        Sprawa już właściwie nieaktualna, ale dzięki za odzew.
        • dobryton Re: podatek VAT - budowa i remont statków 27.01.11, 09:01
          No to nic, tak tylko ogólnie napiszę, jakby ktoś miał podobny problem.
          W umowie z wykonawcą można uwzględnić zwrot kosztów dojazdu, wtedy można wystawić fakturę. Jeśli nie, należy wprowadzić kilometrówkę, pod warunkiem, że jest się właścicielem pojazdu - na tej podstawie można wprowadzać do ksiąg jako koszt.

To tak skrótowo i ogólnie:)
          • zemfira_ Re: podatek VAT - budowa i remont statków 27.01.11, 21:51
            Jeżeli temat powróci, będę wiedziała gdzie udać się po poradę :-) Pozdrawiam
            • dobryton Re: podatek VAT - budowa i remont statków 21.02.11, 12:01
              Nie ma sprawy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka