Dodaj do ulubionych

problem z faktura

29.09.11, 18:34

witam, troszke poza tematem forum,ale nie mam sie ogo poradzic. zrezygnowalam z prowadzenia sklepu miesnego, kolejnemu najemcy lokalu odsprzedalam sprzet jaki mialam.poszlam na reke i dalam miesiac czasu na zaplate. niestety jedna z faktur od 2 miesiecy jest niezaplacona, a kiedy sie upomnialam,i pogrozilam ze wysylam dlug do krd to Pani stwierdzila ze mi nie zaplaci bo sprzet sie zepsul, ze ukrylam wade (sprzet dzialal, ja fo kupywalam jako uzywany ale sprawny)
i ze teraz go naprawia i ze nie zaplaci.i co ja moge w tym temacie, jak Pani ma znajomosci u jakiegos mechanika, jak twierdzi ktory jejj napisze ze sprzet byl niesprawny/?czy moze odstapic od zakupu?jak odzyskac pieniadze?
Obserwuj wątek
    • krowodrzak Re: problem z faktura 13.10.11, 18:27
      3/4 firm w Polsce nie płaci faktur w terminie. I taka jest rzeczywistość co nie oznacza, że mamy się na nią zgadzać.
      Jeśli sprzęt popsuł się w czasie użytkowania to nic na to nie poradzi ani mechanik, ani jakakolwiek inna persona.
      Sprzęt zawsze się psuje. Jeśli faktura nie jest wystawiona na sprzęt mający wadę, a więc pomniejszona wartość z powodu wad i nigdzie panie nie uzgodniły pomiędzy sobą na piśmie, że sprzęt ma wadę to każdy uzna, że ta osoba kupiła od pani sprawny sprzęt.
      Ja myślę, że problem tu leży w czymś innym

1) osoba ta zakupiła sprzęt, a później uznała, że przepłaciła, bo mogła kupić to samo gdzieś tam taniej
      2) osoba ta nie ma pieniędzy bo jej kiepsko idzie, czego się np nie spodziewała, więc ma do Pani żal, że nie pisnęła pani słowem o trudnościach ze zbytem towaru w tym rejonie
      3) jest sama zadłużona i kupiła używany sprzęt w nadziei zaoszczędzenia podczas gdy straciła finansowo na jego awarii
      4) jej celem jest maksymalne przedłużenie terminu płatności ze zwykłego skąpstwa

Proponuje rozmowę, pojechać porozmawiać, umówić się na spłatę choćby w ratach.
      Ewentualnie wysłać kogoś kto podejmie się mediacji.
      Groźby często działają na ludzi odwrotnie od zamierzeń, tam gdzie można się dogadać dochodzi do nie potrzebnych spięć i konfliktów.
      Proszę nie unikać rozmów, ale rozmawiać z ta osobą, odwiedzać ją często w pracy i szukać rozwiązania pomiędzy wami, nie zaś z udziałem osób 3.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka