Dodaj do ulubionych

ryczałt 8 %

22.01.15, 18:09
Witam,
mam takie pytanie. Załóżmy że mam swoją małą firmę i jestem na ryczałcie 8%. Firma zajmuje się remontami i wykończeniami. Usługę u klienta wykonuję z własnym towarem i ma miejsce następująca sytuacja kupuję dajmy na to płytki i sklep wystawia mi fakturę na 23% a ja klientowi muszę wystawić fakturę za usługę+ towar 8%. Może mi ktoś pomóc i wyjaśnić skąd mam wziąć albo w jaki sposób pokryć ten pozostały podatek 15%??
Z góry dziękuję za wyjaśnienie
Obserwuj wątek
    • 5andrzejm Re: ryczałt 8 % 04.02.15, 23:56
      Witam- pomyliłaś ryczałt z podatkiem VAT- to są dwa niezależne od siebie podatki.Możesz być na ryczałcie bez podatku VAT ale również na ryczałcie i z VATem. Jeżeli wybrałaś ryczałt (ale bez VATu) to od usług budowlanych płacisz zryczałtowany podatek dochodowy 5,5 %. ( przy ryczałcie nie uwzględnia się kosztów,płacisz podatek od wartości sprzedaży).A jeżeli dodatkowo byłabyś w podatku VAT to od robót budowlanych VAT wynosi z zasady 23% ale jeżeli prace budowlane na rzecz budynków mieszkalnych to VAT 8%. Płacisz VAT od róznicy VATu od Twojej sprzedaży minus VAT od zakupów,Jeżeli np.wykonasz usługę ze stawką VAT 8% a zakupisz materiały ze stawką 23% to siłą rzeczy nie wyjdzie Ci VAT do zapłaty do US tylko nadwyżka do przeniesienia na następny miesiąc. Proponuję skorzystać z biura rachunkowego bo nie znając tak podstawowych zasad można sobie narobić sporo błędów przy wyliczeniach podatków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka