Dodaj do ulubionych

Spadek a adopcja

07.04.17, 15:37
Witam,
Mam pytanie w sprawie odrzucenia spadku po zmarlym ojcu mieszkajacym w Polsce. Poniewaz mieszkam w Niemczech i zostalam adoptowana, nosze nazwisko rodowe mojego ojczyma,jednak moj akt urodzenia nie zostal zmieniony i w nim widnieje nazwisko mojego biologicznego ojca.
Czy w tym przypadku musze odrzucic spadek po biologicznym ojcu, czy juz mnie to nie dotyczy?
Dziekuje za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • tapatik Re: Spadek a adopcja 09.04.17, 14:54
      Na 99% musisz odrzucić spadek, który wtedy przechodzi automatycznie na Twoje dzieci, o ile je masz.

Czemu zadajesz takie pytania na przypadkowym forum zamiast iść do adwokata?
    • pijankastudio Re: Spadek a adopcja 06.06.17, 10:26
      Witam
      Sprawy spadkowe często nie są jednoznaczne.Często od wielu czynników jest uzależnione postępowanie w takich przypadkach. Jeśli chciałaby Pani dowiedzieć sie o szczegółach dotyczących podobnych kwestii polecam skontaktować się z adwokatami z kancelarii KDK w Łodzi. Oni specjalizują się w sprawach spadkowych. Namiary na nich znajdziesz tutaj: kdkadwokat.pl
    • r.emik Re: Spadek a adopcja 04.07.17, 15:23
      Teoretycznie Cię to nie dotyczy, bo przez adopcję została przerwana prawna więź z biologicznymi rodzicami.
      Ale... jeśli coś jest namieszane w papierach, to z ostrożności poinformowałbym sąd o adopcji, zwłaszcza jeśli dowiedziałaś się o spadku właśnie od sądu (zasadą jest, że nie pozostawia się spraw bez odpowiedzi, bo później trudno je odkręcić). Napisałbym też, że w razie jakichkolwiek wątpliwości co do stwierdzenia nabycia spadku, z ostrożności go odrzucam. Tak żeby była jasność.
      -----------
      medycyna estetyczna Warszawa
      • tapatik Re: Spadek a adopcja 04.07.17, 23:05
        Tak mi jeszcze przyszło do głowy, że ojciec biologiczny mógł zostawić testament, a w testamencie mógł wszystko zapisać dziecku, które zostało adoptowane.
        Czyli jednak koniecznie potrzebna jest wizyta u prawnika.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka