Dodaj do ulubionych

agencja pocztowa

20.02.05, 08:44
Chcę założyć agencję pocztową. Nie wiem jakie trzeba spełnić warunki,
formalności. Jakie z tego mogą być zyski? W mojej okolicy jest ok. 400
gospodarstw. Będę wdzięczna za wszelkie odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • dariusz.sobolewski Re: agencja pocztowa 21.02.05, 09:48
      Witam, w pierwszej kolejności należy zwrócić się, moim zdaniem, do Poczty o
      generalne warunki zakładania tego typu agencji. Jestem przekonany, że
      przedsiębiorstwo Poczta Polska dysponuje warunkami brzegowymi rozpoczęcia
      działalności w zakresie prowadzenia agencji pocztowej. Natomiast z mojej strony
      może Pani uzyskać informację na temat możliwości sfinansowania rozpoczęcie
      takiej działalności.
    • olek2004 Re: agencja pocztowa 22.02.05, 19:08
      Witam, dziękuję za wskazówki. Jakie są możliwości sfinansowania tego typu
      przedsięwzięcia. Czy istnieją jakies ewentualnie dotacje/fundusze celowe.
      Jestem kobietą 38-letnią, z 18-letnim stażem pracy. U mnie w firmie są
      zwolnienia. Mogę pójść na wychowawczy, ale wolę zorganizowac sobie jakieś
      zajęcie. Słyszałam o funduszach pomocowych dla kobiet z EU w mojej sytuacji.
      Czy jest rzeczywiście coś takiego?
      • dariusz.sobolewski Re: agencja pocztowa 23.02.05, 09:59
        Witam,
        Generalnie Komisja UE przywiązuje dużą wagę do kwestii wyrównania szans -
        równouprawnienia mężczyzn i kobiet, dlatego też w większości programów
        dodatkowo punktowane jest np. tworzenie miejsc pracy i zatrudnianie kobiet. Z
        tego co mi wiadomo, nie ma programu, który byłby wyłącznie przeznaczony dla
        kobiet. Jeżeli zaś chodzi o powiązanie rozpoczęcia działalności gospodarczej z
        funduszami UE, w zasadzie ma Pani szanse skorzystać z dwóch programów:
        1) Zintegrowany Program Operacyjny Rozwoju Regionalnego, Działanie
        3.4 "Mikroprzedsiębiorstwa". Głównym celem działania jest zwiększenie
        konkurencyjności mikroprzedsiębiorstw poprzez ułatwienie dostępu do
        specjalistycznego doradztwa oraz zwiększenie zdolności inwestycyjnej firm,
        które działają na rynku krócej niż 36 miesięcy. W tym przypadku pomoc obejmuje
        również specjalistyczne usługi doradcze dla mikroprzedsiębiorstw, jak i dotacje
        inwestycyjne. Przyjmowanie wniosków już się rozpoczęło. O szczegóły należy
        pytać w Instytucjach wdrażających działanie 3.4 (lista dostępna jest na
        stronach Ministerstwa gospodarki, pracy i polityki społecznej -
        www.zporr.mgpips.gov.pl)
        2) ZPORR - Priorytet 2, Działanie 2.5 "Promocja przedsiębiorczości" to program
        skierowany do mikroprzedsiębiorstw. Ma na celu zapewnienie kompleksowego
        wsparcia osobom zamierzającym rozpocząć prowadzenie działalności gospodarczej.
        Pomoc ta obejmuje zarówno kursy, doradztwo, jak i pomoc finansową w postaci
        finansowania pomostowego i pożyczek na rozpoczęcie działalności gospodarczej.
        Program ten nie został jeszcze uruchomiony i prowadzony lokalnie przez Urzędy
        Marszałkowskie poszczególnych województw lub inne instytucje wyznaczone do tego
        celu przez UM (np. Agencje Rozwoju Regionalnego).
        Aktualnie trwa kampania medialna, której celem jest promocja własnej aktywności
        gospodarczej, która ma doprowadzić do powstania większej ilości małych firm.
        Zachęcam Panią do lektury informacji zawartej na stronach serwisu "Postaw na
        swoim" www.postawnaswoim.pl Znajdzie tam Pani wiele ciekawych informacji
        dotyczących rozpoczęcia własnej działalności, szczególnie polecam
        sekcje "Pytania i odpowiedzi".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka