olek2004 20.02.05, 08:44 Chcę założyć agencję pocztową. Nie wiem jakie trzeba spełnić warunki, formalności. Jakie z tego mogą być zyski? W mojej okolicy jest ok. 400 gospodarstw. Będę wdzięczna za wszelkie odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dariusz.sobolewski Re: agencja pocztowa 21.02.05, 09:48 Witam, w pierwszej kolejności należy zwrócić się, moim zdaniem, do Poczty o generalne warunki zakładania tego typu agencji. Jestem przekonany, że przedsiębiorstwo Poczta Polska dysponuje warunkami brzegowymi rozpoczęcia działalności w zakresie prowadzenia agencji pocztowej. Natomiast z mojej strony może Pani uzyskać informację na temat możliwości sfinansowania rozpoczęcie takiej działalności. Odpowiedz Link Zgłoś
olek2004 Re: agencja pocztowa 22.02.05, 19:08 Witam, dziękuję za wskazówki. Jakie są możliwości sfinansowania tego typu przedsięwzięcia. Czy istnieją jakies ewentualnie dotacje/fundusze celowe. Jestem kobietą 38-letnią, z 18-letnim stażem pracy. U mnie w firmie są zwolnienia. Mogę pójść na wychowawczy, ale wolę zorganizowac sobie jakieś zajęcie. Słyszałam o funduszach pomocowych dla kobiet z EU w mojej sytuacji. Czy jest rzeczywiście coś takiego? Odpowiedz Link Zgłoś
dariusz.sobolewski Re: agencja pocztowa 23.02.05, 09:59 Witam, Generalnie Komisja UE przywiązuje dużą wagę do kwestii wyrównania szans - równouprawnienia mężczyzn i kobiet, dlatego też w większości programów dodatkowo punktowane jest np. tworzenie miejsc pracy i zatrudnianie kobiet. Z tego co mi wiadomo, nie ma programu, który byłby wyłącznie przeznaczony dla kobiet. Jeżeli zaś chodzi o powiązanie rozpoczęcia działalności gospodarczej z funduszami UE, w zasadzie ma Pani szanse skorzystać z dwóch programów: 1) Zintegrowany Program Operacyjny Rozwoju Regionalnego, Działanie 3.4 "Mikroprzedsiębiorstwa". Głównym celem działania jest zwiększenie konkurencyjności mikroprzedsiębiorstw poprzez ułatwienie dostępu do specjalistycznego doradztwa oraz zwiększenie zdolności inwestycyjnej firm, które działają na rynku krócej niż 36 miesięcy. W tym przypadku pomoc obejmuje również specjalistyczne usługi doradcze dla mikroprzedsiębiorstw, jak i dotacje inwestycyjne. Przyjmowanie wniosków już się rozpoczęło. O szczegóły należy pytać w Instytucjach wdrażających działanie 3.4 (lista dostępna jest na stronach Ministerstwa gospodarki, pracy i polityki społecznej - www.zporr.mgpips.gov.pl) 2) ZPORR - Priorytet 2, Działanie 2.5 "Promocja przedsiębiorczości" to program skierowany do mikroprzedsiębiorstw. Ma na celu zapewnienie kompleksowego wsparcia osobom zamierzającym rozpocząć prowadzenie działalności gospodarczej. Pomoc ta obejmuje zarówno kursy, doradztwo, jak i pomoc finansową w postaci finansowania pomostowego i pożyczek na rozpoczęcie działalności gospodarczej. Program ten nie został jeszcze uruchomiony i prowadzony lokalnie przez Urzędy Marszałkowskie poszczególnych województw lub inne instytucje wyznaczone do tego celu przez UM (np. Agencje Rozwoju Regionalnego). Aktualnie trwa kampania medialna, której celem jest promocja własnej aktywności gospodarczej, która ma doprowadzić do powstania większej ilości małych firm. Zachęcam Panią do lektury informacji zawartej na stronach serwisu "Postaw na swoim" www.postawnaswoim.pl Znajdzie tam Pani wiele ciekawych informacji dotyczących rozpoczęcia własnej działalności, szczególnie polecam sekcje "Pytania i odpowiedzi". Odpowiedz Link Zgłoś