Dodaj do ulubionych

wydać gazetę

IP: *.grasso.com.pl 11.01.06, 16:08
Słychajcie mam taki sobie pomysł na wydawanie GAZETY BIZNESOWEJ- tj. gazety
informacyjnej o zyciu w mieście ... takie małe 4 strony A4 która byłaby
opatrzona reklamami.Ma być to gazeta darmowa dostarczana do firm, urzędów etc.
Wiem że jest wiele darmowych gazet i każda z nich jakos funkcjonuje...

Czy ktoś cos takiego robił szukam podpowiedzi jak sie do tego zabrać.
Obserwuj wątek
    • lutka_1 Re: wydać gazetę 16.01.06, 12:58
      Nie wiem jak temat biznesowy rozwinac w tak malej formie, jakiego rodzaju tresc
      moglaby sie tam pojawiac: czy np. otwieranie sie nowych biznesow (czyt. firm,
      sklepow, etc.). Prowadze firme, jednoosobowa, moglabym sie tym zajac od strony
      projektu, skladu do druku wlacznie. Potrzebny bylby zespol redakcyjny.
      pozdrowienia
      • Gość: Comix Re: wydać gazetę IP: *.grasso.com.pl 16.01.06, 13:13
        Moja idea jest prosta...chyba.
        Jak się wchodzi do wielu instytucji jak UMiasta itp znajduje człowiek masę
        ulotek i m.in gazetki z newsami które oczywiście są zaopatrzone w reklamy.
        Moja idea polega na tym aby dla każdej z grup np budżetówki,banki itp. stworzyć
        ramki tematyczne a resztę wypełnić tekstem reklamowym. Elementem spójnym ma być
        NAZWA. Może popularności takie wydania nie zyskają ale powinny przynieść
        troszkę kaski z reklam.
        Jeżeli jest dalsze zainteresowanie możemy pogadać albo wymienic info na amilu:
        wgrzesiek@wp.pl
        Pozdro
        • Gość: gosc Re: wydać gazetę IP: *.chello.pl 17.01.06, 19:39
          pomysl dobry ale musisz sie zorientowac w drukarniach ile zaplacisz a ile
          dostaniesz z reklam. Najpierw zorientuj sie czy beda chetni na reklame u ciebie
          bo z tym troche problem moze byc. takie gaeztki sa najczesciej robione przez
          jedna osobe zazwyczaj ktos sobie dorabia. sa goscie co maja kilka takich
          gazetek i jakos sobie radza. Sklad i lamanie czesto zrobia ci w drukarni za
          darmo. Zreszta sam tez mozesz to zrobic nie jest trudne. musisz jak juz
          zalozysz dzialalnosc zglosic gazetke w sadzie i po 2 tyg masz decyzje. ale
          najwazniejsze to zdobyc potencjalnych klientow
    • focuss2 Re: wydać gazetę 18.01.06, 18:58
      Pyatnie jest tak naprawdę jedno- jak to wszystko zamknąć w biznesie.
      Krążysz po firmach które z natury dość niechętnie inwestują w reklamę. A gdy
      ktoś już musi woli zainwestować w sprawdzone gazetki brażowe- kaska może jest
      większa ale i widzą że choć 5% ich potencjalnych klientó to kupi.
      Z drugiej strony jeśli pojedzie się w dół z ceną takiego ogłoszenia może się
      okazać iż trzeba dopłacać do biznesu.
      ...to chyba ma dośc wątłe podstawy.
      • mini75 Re: wydać gazetę 16.02.06, 10:30
        Oprocz tego wszystkiego co powyzej - trzeba znalezc solidna drukarnie. Sporo drukuje i ciagle byly
        jakies problemy. Teraz polecilabym Eureke (jesli chodzi o Warszawe). Sympatyczni wlasciciele i przede
        wszystkim uczciwi. Zobacz sobie na eureka-studio.pl
        • Gość: watchme Re: wydać gazetę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.06, 11:33
          Radziłabym się mocno zastanowić. My dokładamy do interesu od pół roku. Zeby
          byli reklamodawcy, gazeta musi być ciekawa, ludzie muszą chciec to czytac. Jak
          przekonasz reklamodawcę zeby sie u Ciebie reklamował nie mając wyników
          sprzedaży (gdzies mi przemknęło ze to ma być darmowa gazeta). Będziesz robić
          jakies badania czytelnictwa? Jaki system dystrybucji? Z ręki czy przez jakis
          kolportaż. Uważaj na koszty, mogą Cię zeżreć. Jaki nakład? To też ważne, przy
          sprzedaży reklam.
          • Gość: watchme Re: wydać gazetę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.06, 11:36
            Teraz widzę dystrybucje- urzędy, instytucje. Tym bardziej radzę się zastanowic,
            czy znajdziesz reklamodawców. Troche sie przy tym napocisz....
    • Gość: stuff Re: wydać gazetę IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 23.03.06, 18:15
      Mój brat przerabiał ten temat parę miesięcy temu w 40-tysięcznym mieście.
      Generalnie sprawa rozbija się o mało chętnych do współpracy właścicieli firm.
      Rzecz na dłuższą metę balansująca na granicy opłacalności
    • Gość: pet Re: wydać gazetę IP: *.sympatico.ca 23.03.06, 18:15
      nie chce cie pesymistycznie nastawiac ale uwazam ze pomysl skazany jest na
      klape.mysle ze twoja konkurencje po 1szej edycji twojej gazety tak zredukuje
      swoje ceny zamieszczanych tam reklam na pewien okres czasu ze pojdziesz z
      torbami.
    • Gość: Adrian Re: wydać gazetę IP: *.tcz.pl / *.tcz.pl 23.03.06, 18:55
      To tylko z pozoru tak kolorowo wygląda. Sam się tym kiedyś zajmowałem. W 60
      tysięcznym mieście z kolegą wydawaliśmy gazetkę o różnych skandalicznych
      wieściach z miasta. Gazetka była darmowa (7 stron A5). 50% stanowiły reklamy.
      Najpierw biegaliśmy po mieście żeby znaleźć kupców na reklamę. Było z tym
      bardzo cięzko pomimo iż ceny mieliśmy o połowę niższe u podobnej ale bardziej
      znanej konkurencji. Z miesiąca na miesiąc było gorzej. Rozprowadzaliśmy ją w
      sklepach, centrum handlowym,stacjach CPN (niektóre chciały zapłaty za to że
      wogóle zostawimy gazetę. Zaczęliśmi od nakładu tysiąca sztuk w tańszej
      drukarni. PO 5 miesiącu działalności okazało się ,że reklamy nie pokrywają
      kosztów druku , paliwa na dojazdy rozprowadzeniowe i poszukiwawcze, więc
      zamknęlismy interes. Zyski przez te 5 miesiecy byly minimalne. Miesiecznie
      wychodzilo chyba z 200 zlotych na glowe nie licząc masy pracy w to wlozonej.
      Pozdrawiam i nie polecam
    • untochables Re: wydać gazetę 23.03.06, 19:59
      szybka porażka i kubeł zimnej wody na głowe
      agorze nie udało sie z "nowy dzień"
      do przemyślenia
      • po.prostu.ona Re: wydać gazetę 23.03.06, 21:26
        Kosztuje druk, papier, przygotowanie do druku, itp. Prawda jest taka - bardzo
        trudno przebić się na rynku i chociażby wyjść na zero, a co dopiero zacząć
        zarabiać.
        • Gość: dady Re: wydać gazetę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 22:30
          kurcze czytam i się troche dołuje bo tez chcialem robić cos podobnego w mieście
          250 tys. w którym jest pełno ulotek róznych firm, a moim zamiarem było
          namowienie tych firm na reklame w mojej gazetce (50zł. miesięcznie taka sobie
          zakładam cenę za ogłoszenie) gdyż koszt druku tych ulotek dla kazdej z tych
          firm jest napewno większy niz 50 zł. Oczywiście nie oreintowalem sie czy byłoby
          zaineresowanie oraz jakie by były koszta druku bo jest to tylko narazie w mojej
          głowie ;] - ale po tych waszych wypowiedziach to juz zaczynam sie bac czy
          wogóle warto się dalej nad tym zastanawiać, z drugiej strony badanie rynku i
          policzenie kosztów działalności zawsze mozna zrobic i podjąc decyzje co i jak
          dalej ;) - ale to - "jak wogóle" - dopiero po obronie magisterki
          pozdrawiam
    • korek1000 Re: wydać gazetę 23.03.06, 22:45
      A może pomyśl, przynajmniej na początek, o gazecie internetowej , koszty
      mniejsze a i liczba odbiorców większa (co prawda konkurencja też ale jeśli
      masz ciekawy pomysł...).
      Strona techniczna to na początek jeden człowiek, który orientuje się
      co w internecie piszczy.
      Ponieważ koszty mniejsze to i ryzyko mniejsze.
    • Gość: Jastar Re: wydać gazetę IP: *.lodz.dialog.net.pl 24.03.06, 10:00
      W sumie to jest proste ;) zaczynasz w sądzie z rejestracją tytułu, później
      biblioteka narodowa po nadanie ISSN, nieobowiazkowe, później projekt gazety;
      tzn. komputer legalne oprogramowanie do składu tekstu itd., z drukarni nie
      polecam malych drukarni offsetowych, jeśli znajdziesz to zajżyj do dużych
      drukarni prasowych, czasami wydają małe nakłady a obsługa powinna być
      profesjonalna. Potrzebujesz małego biura bo jeśli chcesz znależć wiekszych
      reklamodawców to lepiej wygląda jak już masz jakieś biuro. Przydala by się osoba
      do zbierania ogłoszeń, dla mnie to była rzecz niemożliwa do znalezienia :),
      każdy chciał pracę za biurkiem, komputer, telefon, stała pensja i pewnie
      samochód do użytku i mówie tu o młodych ludziach na studiach lub tuż po, bez
      doświadczenia. Oczywiście dystrybucja też musisz się nad tym zastanowić, jest to
      rzecz najważniejsza dla reklamodawców wiec warto o to zadbać. Tak z własnych
      doświadczeń polecam na początek dać większym, znanym reklamodawcą, darmowe
      reklamy w gazecie, przyciągnie to następnych i łatwiej będzie negocjować z
      innymi, jeśli będziesz umiał to wykorzystać :) itp, itd. W sumie temat ciężki,
      wymagający wkładu finansowego, czasu i nie gwarantujący zysków. Ale teraz tak
      masz z każdą działalnością Pzdr i życzę powodzenia.
      • b102030 Re: wydać gazetę 24.03.06, 10:46
        musisz sie przez min. rok liczyc ze stratami.
        gazeta musi byc ciekawa zeby ktos ja wzial do reki, zarowno reklamodawcy i odbiorcy,
        temat przerabialem 2 lata temu w bardzo duzym miescie, nikt "nie ma" kasy na
        reklame.
        4 numery i do dopiero niedawno splacilem dlugi, praca (moja i wspolnika) po 20
        godzin na dobe.
        mialem w tym czasie 15 roznych "pracownikow". samych poleconych, ich wydajnosc
        byla bardzo mala (tak duze jest bezrobocie ze nikomu sie nie chce teraz
        pracowac) przez 6 godzin pracy moze 0,5 godziny mozna bylo nazwac praca, reszta
        to kawka, internet, poczta, gg itp. EEEEhhhh.

Nikt juz nie czyta gazet bo jest INTERNET.
    • Gość: Jacek nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 14:11
      Wyróżni sie lub zgiń - proste i zawsze działa,

pomysł oklepany i nieprecyzyjny (to ma byc gazeta czy zbiór reklam?

B2B czy do B2C widziałem tego 10 tki - nie została ani jedna .....
      • Gość: mixi Re: nie IP: 62.141.220.* 24.03.06, 16:23
        rajt! wreszcie ktoś qmaty. "gazetka biznesowa na 4 stronach a4" heh
        tak abstrakcyjne i naiwne ze aż piękne
        • rafaello_forum Re: nie 24.03.06, 17:04
          W mniejszym mieście, jak się nie ułozysz z urzędem miasta, to przegrasz. Mówisz
          dystrybujca w urzędach, szpitalach... To jest wszystko budżetówka i jednym
          pociagnięciem pióra jakis urzędas może Ci zamnknąć biznes.
          4 strony o biznesie? Nie żartuj. Reklamy? A jaki papier? Koszty, koszty, koszty.
          Byłem przez jakiś czas redaktorem naczelnym magazyny studenckiego na jednej z
          prywatnych uczelnii. Nawet oni nie mogli zdzierżyć kosztów, dopiero gdy
          przerobili magazyn na folder reklamowy, jakoś to poszło. Ale stać ich było w to
          inwestować. papier kreda luks itd.
          Nie chcę Ci odbierać zapału, ale premyśl lepiej i wszystko przelicz.
          Zacznij od internetu, latwo mierzyc czytelnictwo i zbadać swój pomysł.
          Pozdrawiam,
          RP
          • Gość: dady Re: nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.06, 17:16
            rozumiem za gazetę trzeba zgłaszać w sądzie ale jeżeli ma byc to tylko zbiór
            reklam tak jak ktoś to napisał na kilku kartkach A4 które następnie będą
            rozdawane ludziom, roznoszone po osiedlach itp.
            • maja73 Re: nie 06.04.06, 09:09
              Cześć,