Dodaj do ulubionych

Już można poprawiać podatki

11.01.06, 23:57
Poproszę o liniowy podatek PIT - to jedyny naprawdę sprawiedliwy. Żeby zarobić
na rodzinę, często pracuję po ponad 20 godzin na dobę - dlaczego moje
nadgodziny są wyżej opodatkowane?
Wiecie, jaka jest równica między sprawiedliwością a sprawiedliwością
społeczną? Taka, jak między krzesłem a krzesłem elektrycznym.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Już można poprawiać podatki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 00:00
      a wszystkie sugestie szybciutko polecą do /dev/null
      • Gość: 307 /dev/null lub nul IP: *.gdynia.mm.pl 12.01.06, 00:07
        Super komentarz! :)
        Ale jak znam naszych urzędasów to raczej przekierują je tak:
        > nul
        Bo jedynie słuszny system nie wie co to /dev a tym bardziej /dev/null
        • Gość: muzg Akcja pt : "Sam sobie zgotuj ten los" IP: *.toya.net.pl 12.01.06, 20:50
          > Ale jak znam naszych urzędasów to raczej przekierują je tak:
          > > nul
          > Bo jedynie słuszny system nie wie co to /dev a tym bardziej /dev/null

Albo po paru dniach wykasuje filtr anty-spamowy.
      • Gość: Adam Re: Już można poprawiać podatki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 08:47
        Z całym szacunkiem dla pani Premier Zyty Gilowskiej ale i ona nie wiele zdziała
        gdy nadal oderwana będzie od rzeczywistości,powołując tych swoich doradców
        podatkowych z kręgów które niewiele lub wcale nie wiedzą co potrzebne jast tym
        obywatelą na dole! Moja skromna osoba chciała by udzielić kilku rad.
        1.Jak njszybciej wprowadzić podatek liniowy.
        2.Zmienić i wprowadzić nowy przejżysty sposób rozliczania się ze skarbówką/ten
        system jast zbyt skomplikowany nie przejżysty obsługuje go potężny sztab ludzi
        a nie potrzebnie./
        3.Wprowadzić w końcu zapowiadaną przez tyle ekip zmianę przepisów tyczących się
        egzekwownia nalerznosci przez urzędy skarbowe dopiero po prawomocnym wyroku a
        nie przed / sprawa pana Kluski i nie tylko o czym tylko się pisze i pisze...../
        4.Wymienić wszystkich naczelników urzędów skarbowych/ja jestem z częstochowy są
        znane afery posiadam dokumenty na totalne absurdy i sprawa pana kluski nie jest
        niczym nowym i odosobnionym/jest to nie reformowalny beton.
        Rozgonić na czery wiatry ZUS a w to miejsce powołać organ który zarządzał by
        tymi finasami ale również obracał i pomnarzał kapitał a nie przejadał pieniędzy
        i je marnotrawił.
        4.Powołać nowych młodych zdolnych znających się na rzeczy sędziów orzekających
        w sprawach podztkowych toczących się latami procesów przed sądami WSA i NSA
        gdysz wyroki to absurdy ni jak mające się do prawa /prawo sobie sędziowie sobie/
        5.Zapalić w końcu to zielone światło dla incjatywy gospodarczej /od 1989 roku
        ciągle widzę czerwone/.
        6.Wprowdzić ogólno polską dla wszyskich podmiotów gospodarczych abolicje
        podatową minionydh lat i tak wile znich ulegnie przedawnieniu lub nie jast
        możliwe ich wyegzekwowanie np.szpitale lub inne instytucje .
        7.Powołać grupę doradców tu od nas z dołu a nie tych oderwanych od
        rzeczywistosci .
        Na koniec chciałbym aby wszyskie te zmiany które wprowadzi PNI MINISTER lub
        zamierza wrowadzić były w końcu z godne z oczkiweniami obywteli i im służące
        pragnę przypomnieć że część przepisów funkcjonuje jeszcze z porzedniej epoki.
    • sklis To HUMBUG!!! 12.01.06, 00:04
      Czy ktoś z Redakcji próbował zgłosić tam swoją propozycję? Nie? Spróbujcie!
      Powodzenia! To po prostu nie działa! Drepcze się w kółko - rzecz schrzaniona
      już na etapie koncepcji... (a ktoś pewnie wziął za to pieniądze...)
      • irini Nie chce mi się logować - a mam sprawę 12.01.06, 05:15
        I w ogóle. Mam uwagi dotyczące ZUSu od działaności gospodarczej dla osób, które
        nie łapią się na żadne ulgi - ponad 700 PLN miesięcznie. Dlatego, chociaż
        starciłam pracę, nie odważyłam się założyć działalności.
        Ponadto, nikomu nie opłaca się mnie zatrudnić na zlecenie, kiedy nie mam etatu
        gdzie indziej. Kiedy mam etat, nie mam z kolei mocy przerobowych.
        Paragraf 22.
        Mając zasiłek, nie mogę przyjąć żadnej pracy zleconej czy na umowę poniżej
        kwoty zasiłku, ponieważ automatcyznie tracę zasiłek. Przepis demoralizujący,
        ponieważ nie opłaca mi się przyjąć zlecenia na 160 PLN i utracić zasiłku na 460
        PLN (netto, circa).
        Mając powyżej 25 lat nie łapię się na żadne staże. Na przygotowanie zawodowe
        mogę pójśc dopiero wtedy, jeśli jestem długotrwale bezrobotna. W ten sposob
        straciłam okazję na pracę w Urzędzie Gminy przy jej promocji.
        Chciała mnie zatrudnić prywatna szkoła językowa, ale zrezygnowali, kiedy
        dowiedzieli się o 49% podatku od umowy zlecenie (jako, że nie mam innego
        zatrudnienia).
        Jako tłumacz przysięgły prowadziłam kiedyś działalność gospodarczą, ale mając
        etat w budżetówce i mało zleceń, zrezygnowałam, ponieważ nie opłacało mi się
        płacić co miesiąc ZUS, który przekraczał kwotę moich dochodów z tłumaczeń.
        Teraz zaś mogę tylko tłumaczyć na zlecenia dla firm, a osoby prywatne muszę
        odsyłać z kwitkiem, ponieważ tak stanowi inny przepis.
        Tych osób nie ma wiele, ale jednak, ze 3 już odesłałam.
        Poza tym, gdybym nawet dostała zlecenie od firmy, to wtedy muszę zgłosić do
        Urzędu Pracy i nie dostanę zasiłku.
        Kółko się zamyka.
        Ponadto, nie mogę odmówić pracy w miejscowości oddalonej ponad 30 km, do której
        jest niedogodny dojazd, ponieważ wtedy także grozi mi utrata zasiłku. A mam
        pewne problemy zdrowotne, które sprawiają, że nie należę do osób, które
        potrafią pracować od rana do nocy, mimo że nie kwalifikuję się do przejścia na
        rentę. Zresztą, w tej psrawie także trudno mi jest dotrzeć do informacji.
        Lekarz nie orientuje się, jakie uprawnienia przysługują renciście, ani gdzie
        mozna się o to dowiedzieć. Zadzwonię do ZUSu, może tam się dowiem, ale dostęp
        do wiedzy jest utrudniony.

• Gość: us Re: Nie chce mi się logować - a mam sprawę IP: *.gorzow.mm.pl 12.01.06, 07:24
          sluchaj kup hektar ziemi i bedziesz w KRUSIE, lub zaloz sobie hodowle jamnikow
          w domu to samo...

abys nie placic 700mzcznie idz na chorobowe - male sa szanse aby ciebie
          sprawdzili- dasz lekarzowi 100zl i bedzie ok
          • Gość: iRENKA Re: Nie chce mi się logować - a mam sprawę IP: *.zicom.pl / *.zicom.pl 12.01.06, 09:17
            A ile mam być na tym chorobowym? Cały rok? Jak ty sobie to wyobrażasz? Poza
            tym, czy w tym kraju nie może być normalnie, tylko trzeba wiecznie kręcić?
        • Gość: kixx Re: Nie chce mi się logować - a mam sprawę IP: *.acn.waw.pl 12.01.06, 16:53
          irini napisał:
          > Jako tłumacz przysięgły prowadziłam kiedyś działalność gospodarczą, ale mając
          > etat w budżetówce i mało zleceń, zrezygnowałam, ponieważ nie opłacało mi się
          > płacić co miesiąc ZUS, który przekraczał kwotę moich dochodów z tłumaczeń.

€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€
          cos krecisz,albo ktos cie wprowadzil w blad i wyrzucales w bloto ciezko
          zarobione przez siebie pieniadze
          jesli prowadziles dzialalnosc gospodarcza i jednoczesnie pracowales na etacie
          to jedyna skladka jaka musiales oplacac od prowadzonej dzialalnosci bylo ubezp
          zdrowotne,ktore i tak odlicza sie od podatku-czyli praktycznie nie powinienes
          placic ZUS-u

• irini Re: Nie chce mi się logować - a mam sprawę 14.01.06, 09:06
            Owszem, składki TYLKO
            wynoszące ponad stówę miesięcznie, sorry, ale dziękuję bardzo.
            • Gość: kixx Re: Nie chce mi się logować - a mam sprawę IP: *.acn.waw.pl 14.01.06, 10:17
              ale te skladki sa odpisywane od podatku
              czyli wynik ich opacania dla twojej kieszeni jest praktycznie zerowy
              widze ze po prostu pasuje ci to do teorii,a ze przy okazji ma niewiele
              wspolnego z prawda to juz niewazne

• Gość: 666 Re: Nie chce mi się logować - a mam sprawę IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.01.06, 23:27
          Jeżeli nie chce Ci się wykonać tak minimalnego wysiłku, jak zalogowanie się i
          napisanie tego, co Ci na wątrobie leży, to nie narzekaj, jak jest źle. Po to
          urzędnicy otworzyli tam stronę konsultacyjną, żeby nie musieć czytać wszystkich
          forów w Polsce.

A tak nota bene konsultacje publiczne to nie jest ich pomysł, tylko wymóg UE.
          • irini Re: Nie chce mi się logować - a mam sprawę 14.01.06, 09:07
            To niech je zrobią w bardziej przystępnej formie, albowiem tak jak jest, to nie
            do ugryzienia dla normalnego człowieka. Chodzi mi o ten podział zagadnień.
      • Gość: kylu Re: To HUMBUG!!! IP: *.mofnet.gov.pl 12.01.06, 17:34
        A co to jest humbug?

Bo ja próbowałem zgłosić propozycję i bez problemu się udało. Podobnie jak
        kilkudziesięciu innym osobom. Humbug=niekumaty użytkownik?
    • Gość: mak Re: Już można poprawiać podatki IP: 83.238.57.* 12.01.06, 08:10
      SKLIS podatek liniowy to nie jest lekarstwo dla ciebie. Pojedź do normalnego
      kraju i zobacz jak jest zkonstruowany system pracy, płacy i spraw socjalnych. W
      Niemczech np. kwota wolna od podatku to ponad 400 euro MIESIĘCZNIE!!!! System
      zasiłków o jakim tylko pomarzyć!!! Najniższa płaca tak dopasowana, że
      przeżyjesz, a u nas za 500 zł mies to albo przepić albo sie pociąć. Tam nie
      musisz nadgodzin brać, jeśli już to masz taką kasę, że hej!
      • Gość: AT Re: Już można poprawiać podatki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 16:55
        Hmmm... I przez ostatnich kilka lat z Niemiec wyemigrowało więcej Niemców niż
        po objęciu w 1933 rządów przez Hitlera oraz po II wojnie światowej razem
        wziętych - patrz artykół w GW z 6.01.2006.

To musi świadczyć o potędze tego systemu socjalnego .....
    • Gość: mniejwiecej dajcie wladze amatorom IP: *.chello.pl 12.01.06, 08:30
      rzad nie zna sie na rzadzeniu dlatego oddaje glos plebsowi. gratulacje
    • Gość: Gosciuniu Re: Już można poprawiać podatki IP: *.sun.com 12.01.06, 09:38
      Zdecydowanie sprawiedliwsze jest poglowne (stala kwota per obywatel
      per rok), bo zobowiazania panstwa wobec mnie nie rosna z iloscia
      zlotowek, ktore zarobilem, wiec dlaczego moje wobec panstwa maja
      byc od tego zalezne ?? I oczywiscie dalej idac ubezpieczenie
      zdrowotne zdecydowanie POZA sfera fiskalizmu panstwa: bez aparatu
      sciagania skladek w obrebie panstwa i bez panstwowych uslugodawcow.
      • Gość: md Re: Już można poprawiać podatki IP: 195.94.213.* 12.01.06, 11:36
        Poglowne tez nie jest dobre, bo zmusza wolnego obywatela do zarabiania pieniedzy
        (chyba, ze dasz mozliwosc jakiegos "odpracowania" tych pieniedzy ale to daje
        pole do kretactw). Najlepiej po prostu _zlikwidowac_ podatek dochodowy od osob
        fizycznych. Wplywy sie szybko zbilansuja ze zwiekszonego VAT'u i inwestycji.
      • Gość: gnago Re: Już można poprawiać podatki IP: *.compline.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.06, 15:56
        Taaak porywa się dzieci bezrobotnym dla okupu , akcja tego typu to roczne podatki osoby z górnego pułapu
    • Gość: ag Lipa! na mf.gov.pl nic nie ma. IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 12.01.06, 12:28
      "Mozesz pisac na Berdyczow" :-)))
    • az100 Przywrócić dziesięcinę! 12.01.06, 12:29
      Proponuję powrócić do dziesięciny. 10% podatku od wszystkich dochodów. Znieść
      ZUS i zastąpić go ubezpieczeniami komercyjnymi.
    • Gość: DanielJanczak Wlasnie dodalem artykul IP: *.dsl.easynet.co.uk 12.01.06, 12:57
      Wlasnie dodalem artykul odnosnie unikania podwojnego opodatkowania dochodow
      osiagnietych za granica
      • ubik007 Podatki progresywne najsprawiedliwsze 12.01.06, 13:22
        Umożliwiają bogatym podzielenie się dochodami z uboższymi przez redystrybucję
        przez państwo. Solidarnie i po chrześcijańsku. Np. z kasjerkami z
        hipermarketów, które pracują po dziesięć godzin za 600 zł, czy z nauczycielami,
        którzy po studiach dostają tysiąc złotych. Dzięki temu tych ludzi stać na
        leczenie i wysyłanie dzieci do opłacanej z podatków szkoły.
        • Gość: AT Re: Podatki progresywne najsprawiedliwsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 16:51
          Tak, tylko że przy okazji utrzymują armię urzędników, którzy dużą część
          zabierają. To ja już wolę bezpośrednio dać najuboższym pieniądze niż karmić
          urzędasa, który i tak mi robi łaskę, że ze mną rozmawia
        • Gość: Chriss Re: Podatki progresywne najsprawiedliwsze IP: 195.82.167.* 12.01.06, 19:44
          Co za bzdury!!! Czy kasjerka dostanie pieniądze od państwa?
          Za to posłowie, pijusy (niektórzy), tak!
          Lub Ci na zasiłku, co do południa w knajpach przesiadują przy jednym piwku.
          Poza tym lezenie jest ze składki zdrowotnej a nie z podadku.
    • Gość: Popon Re: Już można poprawiać podatki IP: 194.203.181.* 12.01.06, 13:22
      Powinno sie wprowadzic podatek liniowy okolo 20%, skladajacy sie z dwoch
      czlonow - okolo 15% podatku od dochodu oraz okolo 5% skladka na ubezpieczenie
      spoleczne (pracodawcy przestaliby oplacac czesc skladki, ktora od tego czasu
      zalezna bylaby od zarobkow pracownika). W przypadku przedsiebiorcow, kotrzy
      wchodziliby w ten liniowy system pierwszy czlon podatku ulegalby zmniejszeniu
      wraz ze wzrostem zatrudnienia w przedsiebiorstwach np. (to tylko przyklad)
      kazde 100 zatrudnionych zmniejszaloby podatek dochodowy o 1% lub ulamek
      procenta, np. 14.75%. Dopingowaloby to pracodawcow do zatrudniania nowych
      pracownikow i wraz ze zwrotem kosztow poniesionych na rozwoj i prowadzenie
      firm, dawaloby bodziec do rozwoju i otwierania nowych podmiotow gospodarczych,
      w imie mysli: podmiot dajacy prace obywatelom, dobram narodowym. Daje to prosty
      do obliczania podatek oraz w duzym stopniu ogranicza koszty tworzenia miejsca
      pracy. Caly system powinien zostac wsparty wysoka kwota wolna od podatku, tak
      aby najmniej zarabiajacy nie byli dotkliwie dla ich budzetow domowych ograbiani
      z podstaw. Wplynie to na poprawe koniunktory na rynku towarow i uslug, ktore i
      tak przyniosa wplywy do budzetu w postaci VAT-u. VAT- powinien, byc rowniez
      liniowy i stanowic najmniejszy mozliwy w UE % od towarow z wylaczeniem
      produktow podstawowych np.maka, cukier, maslo ..., ktore to powinny miec stawke
      bliska 0%.

W dobie masowej, niespotykanej na ta skale w przeszlosci, emigracji Poalkow na
      zachod i otworzenia nowych rynkow pracy, rownie wazna sprawa dotyczaca
      niejasnych umow o podwojnym opodatkowaniu z wieloma panstwami, bedacymi drugim
      domem dla Polakow. Zamiast starac sie w niesprawiedliwy sposob odebrac czesc
      podatkow zarobionych zagranica, co w bezposredni sposob powoduje trwala
      emigracje zdolnych do pracy obywateli oraz odplyw duzych sum pieniedzy
      uzyskiwanych z podatkow posrednich typu VAT - szczegolnie od nieruchomosci, co
      wplywa rowniez na rozwoj budownictwa, czyli dziedziny gospodarki najwaniejszej
      dla rozwojukraju - NASZE PANSTWO NIE KAZE DOPLACAC PODATKOW ZAROBIONYCH
      ZAGRANICA TYLKO W PRZYPADKU DEKLARACJI STALEGO POBUTU, CO POWODUJE STALE
      ZERWANIE KONTAKTOW GOSPODARCZO-KULTUROWO-POLITYCZNYCH Z WLASNA OJCZYZNA, A
      POSREDNIO WYLUDNIANIEM JEJ !!! PONIEWAZ NIKT PRZY ZDROWYCH ZMYSLACH NIE BEDZIE
      DOPLACAL NIESLUSZNIE NALICZONYCH I DRUGI RAZ POBIERANYCH PODATKOW !!! Panstwo
      powinno zdac sobie sprawe z tego niebezpieczenstwa i stosowac zachety dla
      Polakow na emigracji chcacych inwestowac swoje pieniadze w kraju (co
      absurdalnie robi dla obcokrajowcow !!!).

Co o tym myslicie ???
      Pozdrawiam.
      • Gość: gnago Re: Już można poprawiać podatki IP: *.compline.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.06, 16:05
        Mądre! Dodałbym likwidację płacy minimalnej zastapionej upustem w CIT w zależności od różnicy płac w firmie między najniżej zarabiającymi a najwyżej.CIT tak ustawiony aby uczciwi płacili tylko 10, a egoistom zżerał 75% zysku. I kasjerki 1500 netto minimum.
    • Gość: Rafal Dwie godziny na to zmarnowalem!! IP: *.ericsson.net 12.01.06, 15:47
      Stracilem 2 godziny czasu zeby wprowadzic na tej stronie moja propozycje
      ulepszenia systemu poodatkowego.
      A wiec utworzylem sobie uzytkownika, zalogowalem sie, utworzylem artykul i
      zaczalem pisac. Po dwóch godzinach edycji klikam "Podglad" a tutaj wyskakuje ze
      nie jestem zalogowany. No to cofam w przegladarce do poprzedniej strony a
      tutaj "Page Expired"!!!
      SUPER! Zmarnowalem dwie godziny zycia po prosty na nic... :-((((
      Mogli by chociaz wystosowac ostrzezenie ze propozycje lepiej wklejac a nie
      edytowac!!
      SKANDAL!!
      • Gość: DanielJ Re: Dwie godziny na to zmarnowalem!! IP: *.dsl.easynet.co.uk 12.01.06, 16:35
        Przeciez to normalne, kazdy serwer WWW ma ustawiony czas wygasniecia sesji...

DLUGICH tekstow nie pisze sie pod WWW, tylko wkleja...

A jesli bedziesz mial podobny problem, mozesz sprobowac ustawic IE (jesli z
        niego korzystales) na prace offline i znowu sie cofnac po stronach. CZASAMI
        pomaga, ale nie zawsze.
    • Gość: Konlibsoc Re: Już można poprawiać podatki IP: *.mofnet.gov.pl 12.01.06, 17:27
      Naprawdę znakomity pomysł z tą stroną! To jest takie wielkie publiczne
      wysłuchanie w sprawie rozpoczynającej się reformy podatkowej
      www.sobieski.org.pl/teksty.php?id_tekstu=76
      Jak rozumiem twórcy liczą, że na stronie pojawią się głosy praktyków, którzy
      mają na co dzień styczność z prawem podatkowym i wiedzą, że np. w art. 43 ust.
      3,4,5 ustawy o VAT jest niejasność bo nie wiadomo czy rozpoczynający
      działalność rolnicy ryczałtowi mogą się rejestrować na VAT w trakcie roku
      podatkowego. Takich chyba jednak będzie mniejszość pośród większości
      korzystającej z możliwości wylania swoich frustracji na oficjalnych stronach
      MinFinu. Wydaje się, że warto tą cenę zapłacić, jeśli podatki mają być choć
      odrobinę spójniejsze. Jak mawiają opensourcowcy - przy dużej ilośći
      sprawdzających daną linijkę kodu (dany przepis w prawie) wszystkie ewentulane
      błędy mogą być wykryte.

Konserwatywno-liberalny socjalista
      • Gość: gk Re: Już można poprawiać podatki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.06, 18:13
        ja radzę wziąść przykład z innego Kraju tak np: z Anglii.
        • Gość: gk Re: Już można poprawiać podatki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.06, 18:17
          dla małych firm ZUS od dochodu 3% a nie 700zł.
          • Gość: gk Re: Już można poprawiać podatki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.06, 18:21
            należy mninimalną płacę podnieść na 1500,-zł brutto.
    • Gość: pomoc Re: Już można poprawiać podatki IP: *.jeremi.pl 17.01.06, 19:31
      www.alinapomoc.end.pl
    • Gość: koval Re: Już można poprawiać podatki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.06, 15:02
      wprowadzic jedną stawke PIT około 25% dla wszystkich i duze kwoty wolne od
      opodatkowania.tak zeby człowiek zarabiajacy ponizej 1000 zł brutto podatku
      nie płacił wcale.dalej nalezy zwiekszac kwoty wolne przy kazdym kolejnym
      dziecku w rodzinie (np. 5tys zł w skali roku wolne od podatku).bogaci przestaną
      tez zanizać dochody(zniknie 30 i 40 %,a ściagalnosc wzrosnie), wzrost urodzeń
      będzie znaczny(opłaci sie bardziej miec dzieci).jeśli rząd zacisnie pasa w
      2007r. to taka reforma jest do zrobienia...na efekty czekali byśmy rok-dwa
      lata.dzieki wzrostowi konsumpcji ruszyła by niesamowicie gospodarka,a budzet w
      2008 roku praktycznie by nie odczuł juz tej reformy.moim zdaniem warto pomyslec
      nad takim rozwiązaniem!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka