ambersss 14.08.08, 03:56 Starsznie spada sprzedaz na allegro ostatnimi dniami. Co moze byc tego przyczyna?Czy ktos inny tez to zauwazyl? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abctyser Re: Spadek sprzedazy 15.08.08, 16:28 A mógłbyś określić bardziej konkretnie o co Ci chodzi? Masz na myśli jakiś konkretny produkt czy ogół allegro? Jak to zaobserwowałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
martuha2 Re: Spadek sprzedazy 18.08.08, 14:41 Jest tego kilka przyczyn: Najważniejsza dla Ciebie: w sklepach są szalone obniżki i wyprzedaże. W każdym sklepie ludzi co niemiara. Po co mają grzebać na Allegro, jak tam kupią dużo taniej i przymierzą. Po drugie: Wszysko okropnie podrożało(gaz, prąd, żywność... itd.). Na allegrowe zakupy jest coraz mniej pieniędzy. Po trzecie:szara strefa na allegro odbiera klientów uczciwym sprzedawcom. po czwarte: ludzie siedzą na wczasach, nie przed monitorem. Odpowiedz Link Zgłoś
tommi129 Re: Spadek sprzedazy 27.08.08, 10:20 Jest chyba też mniej sprzedających na all. Po podniesieniu prowizji wielu sprzedawców zmienia platformę. Jeżeli prowizja dla All wynosi nawet 8% + opłata za wystawienie to i cena sprzedaży musi być wyższa. Chyba , że ktoś ma towar kradziony... Zmiana , że mogą kupować użytkownicy niezarejestrowani może też narobić sprzedającym dużo kłopotów. W tym momencie inne serwisy są bezpieczniejsze. Zobacz co ludzie piszą : www.allegro.pl/phorum/read.php?f=300&i=20201&t=20201 Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.sniezek Re: Spadek sprzedazy 27.08.08, 18:35 tommi129 napisał: > Jest chyba też mniej sprzedających na all. Nieprawda. Wystarczy zerknąć na najnowsze statystyki. Okresowy spadek sprzedaży, którego doświadczają niektórzy Sprzedający, dobrze podsumowała martuha2. Zapewne głównym powodem są wakacje. > Po podniesieniu prowizji wielu sprzedawców zmienia platformę. > Jeżeli prowizja dla All wynosi nawet 8% + opłata za wystawienie to > i cena sprzedaży musi być wyższa. Kolejna nieprawda, która wygląda na celowe wprowadzanie w błąd. Od dawna zapowiadana zmiana prowizji dotyczy wyłącznie Sklepów Allegro. Prowizja ani opłaty dotyczące zwykłych aukcji i ofert Kup teraz bodajże od kilku lat nie uległa zmianie. > Zmiana , że mogą kupować użytkownicy niezarejestrowani może też > narobić sprzedającym dużo kłopotów. "Może narobić kłopotów" to wygodne stwierdzenie. Natomiast jeśli jest Pan w stanie podać jakikolwiek rzeeczywisty przykład, wypowiedź na jakimkolwiek forum, w którym któryś ze Sprzedających opisuje swoje straty związane z omawianą zmianą zasad - chętnie przeczytam. Na razie czytałem biadolenia osób, które często nawet nie prowadzą sprzedaży. Nigdzie nie znalazłem opisu faktów, wszędzie same przypuszczenia domorosłych wernyhorów. > W tym momencie inne serwisy są bezpieczniejsze. To akurat "tylko" zwykłe zdanie bez pokrycia. Gdybym rozmawiał z kimś, kto chce prowadzić merytoryczną dyskusję, zapytałbym który to serwis jest bezpieczniejszy i co sprawia, że taki jest. Niestety rozmawiam z kimś, kto postanowił zająć się czarnym pi-arem Allegro. Przykro mi, ale jeśli nie poda Pan argumentów na poparcie używanych przez Pana gołosłownych stwierdzeń, uznam dalszą rozmowę z Panem na tym forum za stratę czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
tommi129 Re: Spadek sprzedazy 27.08.08, 18:49 Podam panu argumenty i tylko nie wiem czy to forum warto zaśmiecać. Ja prowadzę swoją firmę już kilkadziesiąt lat i nie piszę tutaj dlatego , że jesteście dla mnie jakąś konkurencją a dlatego że nie zgadzam się na takie bezprawie jakie wprowadziło Allegro. Sam tego doświadczyłem i ponieważ wasze postępowanie uważam za zniewagę mojej godności więc się wypowiadam. Jeżeli chce Pan otrzymać moje dane to panu prześlę aby mógł Pan je zweryfikować. Ja nie mam czego się wstydzić. Odpowiem Panu na posta później , gdyż teraz jestem trochę zajęty. Odpowiedz Link Zgłoś
tommi129 Re: Spadek sprzedazy 27.08.08, 21:41 Znalazłem chwilkę czasu. Czy chce się Pan w naszym przypadku spierać o tytuły ? Mam obronioną pracę doktorską a Pan ? Odpowiedz Link Zgłoś
tommi129 Re: Spadek sprzedazy 27.08.08, 22:23 Proszę sprawdzić nasze konta .To co robicie jest bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
hullla Re: Spadek sprzedazy 31.08.08, 19:27 Allegro się starzeje, tzn. ma już sporo lat i ludzie nauczyli się kombinować tak, żeby zarobić jak najwięcej np. sprzedając podróbki (sama tego doświadczyłam, Allegro mnie olało bo dostałam tylko automatycznie wygenerowaną wiadomość). Jakoś na wiosnę podczas zajęć na studiach moja grupa dyskutowała na temat galerii handlowych i jakoś tak się przeniósł temat na Allegro. Wszyscy z nielicznymi wyjątkami byli zgodni, że o ile jeszcze kilka lat temu (ze 2 lata temu)Allegro kojarzyło im się pozytywnie (ciekawe keczy, dosyć tanio, rzeczy markowe niedostępne w Polsce, duży wybór przedmiotów nawet tych używanych). Dziś Allegro kojarzy na mam się głównie z podróbkami, towarem dostępnym na stadionie po 10-krotnie niższych cenach, ale tego samego pochodzenia, mniejszy wyborem towarów (rzadko zdarzają się perełki). Ale podstawowy zarzut to było sprzedawanie wszystkiego na siłę: usmarkanych bluzek, szmacianych sukienek ślubnych, podartych butów (no ale przecie NIKe). Nasz wniosek był taki: bardziej opłaca się kupować za granicą (jedne duże zakupy na sezon w okresie wyprzedaży) niż na Allegro. poza tym niektóre rzeczy o doliczeniu kosztów przesyłki i innych są duuużo!!! droższe niż w sklepach. Mimo tego ja na Allegro nadal poszukuję perełek. Ale w sumie to nie lubię tego portalu. To taki wirtualny stadion dziesięciolecie (kto o nim słyszał ten wie - można kupić tanio, ale mogą też cię okraść, a w większości wypadków towar jest baaardzo kiepskiej jakości. Ale co się dziwić skoro nawet dzieci sprzedają na Allegro własne "wyroby" np. kolczyki i inne pierdoły Odpowiedz Link Zgłoś
hullla Re: Spadek sprzedazy 31.08.08, 19:31 To było negatywnie, ale dodam, że mam wielu zaufanych sprzedawców, wypowiadając się ogólnie nie mówiłam o wszystch. niestety ci solidni i uczciwi powoli odchodzą do lamusa. Bo ma im przynosić zyski, to nie działalność charytatywna... wiem wiem.. Odpowiedz Link Zgłoś
corregidor Re: Spadek sprzedazy 03.09.08, 16:00 Ponad 8 % prowizji często pochłania cały zysk sprzedającego. Jeżeli legalnie prowadzi się biznes, płaci podatki itp, 8% powoduje, że sprzedaż w allegro staje się działalnością charytatywną. Poza tym chcę nadmienić, że allegro samo niszczy swoich sprzedających- w każdej aukcji znajduje się przekierowanie do porównywarki ceneo (te z własność allegro). Jak rozumiem, ważne jest aby frajerzy sprzedający tu czy tam płacili opłaty i prowizje. Przy takich kosztach samego allegro opłacalne staje się wyłącznie sprzedawanie rzeczy nowych, które "spadły" z tira lub zgubiły się w magazynie :), bądź rzeczywiście sprzedaż demobilu ze stadionu, ale również bez kosztów. Odpowiedz Link Zgłoś
ambersss Re: Spadek sprzedazy 03.09.08, 21:09 Przerazajaca wizja....niestety biorac pod uwage okolicznosci bardzo rzeczywista. Odpowiedz Link Zgłoś
ambersss Re: Spadek sprzedazy 01.09.08, 18:50 Czy moge zapytac , czy mozna miec dostep do wyzej wspomnianych "statystyk"?Jestem bardzo zaniepokojona , poniwaz nie zanotowuje zadnej poprawy ,a wrecz przeciwnie. czy faktycznie ilosc sprzedajacych zwiekszyla sie do tego stopnia aby obnizyc ogladalnosc i sprzedac o 70%, w ciagu tak krotkiego okresu czasu?Prawde mowiac niekorzystne zmiany nastapily od drugiej polowy miesiaca sierpnia.Oczywiscie zrozumiala rzecza jest to iz pewne wahania sa stanem normalnym , jednak , uwazam ze nie az tak znaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
annna84 Re: Spadek sprzedazy 01.09.08, 20:27 Hmm, trudno coś powiedzieć nie wiedząc co sprzedajesz. Niektóre towary sprzedają się w danym okresie lepiej, inne gorzej. Przede wszystkim przeanalizuj konkurencję i zastanów się czy może z jakiegoś powodu nie wzbudzasz zaufania kupujących. Odpowiedz Link Zgłoś
ambersss Re: Spadek sprzedazy 03.09.08, 21:11 Wakacje sie skonczyly , a sprzedaz dalej leci 'Na leB na szyje" a na allegro "TRWA LACZENIE.....PROSZE CZEKAC" Odpowiedz Link Zgłoś