Dodaj do ulubionych

Wierzba energetyczna.

26.07.05, 16:37
Czy ktoś z Was ma u Siebie taką plantację, opłacalna???
Obserwuj wątek
    • kachna01 Re: Wierzba energetyczna. 10.09.05, 21:26
      no właśnie, też bym się czegoś chętnie o tym dowiedziała...
      • kisowski Re: Wierzba energetyczna. 21.09.05, 11:26
        Ja mam malutka uprawe, od 3 lat. Odmiana Salix Viminalis var. Gigantea. Rośnie
        baaaardzo szybko. Jesli ktos chce to oferuje sadzonki jesienia i na wiosne o
        wymiarach: długosc 25cm, średnica powyzej 0,5 cm. Cena to 8 groszy za sztukę.
        Telefon 0501 631 618, lub kisowski@gazeta.pl
    • nickolson Re: Wierzba energetyczna. 21.09.05, 14:33
      trzymajcie się z dala od wierzby, uprawa JEST nieopłacalna
      informacje na temat wierzby znajdują się na stronie www.bni.com.pl
      w zakładce biomasa > wszystko o wierzbie

jeżeli ktoś chce zacząć uprawę biomasy powinien zainteresować się wyłącznie
      suchymi z natury roślinami : miskantus, ślazowiec pensylwański, topinambur
      • liowa Re: Wierzba energetyczna. 02.10.05, 11:41
        A może ktos wie coś na temat produkcji brykietu. Czy można na tym zarobic,czy
        produkcja jest w miarę bezpieczna,czy pomieszczenie do przechowywania brykietu
        musi być ogrzewane.
    • noregrets Re: Wierzba energetyczna. 27.09.05, 09:15
      jedyne co wiem o wierzbie energetycznej to to, że producenci rolni prowadzący
      taką plantację moga ubiegać się o dopłątę z tego tytułu w ARiMR. poniżej
      zamieszczam tekst z ustawy o utworzeniu ARiMR dotyczący tej materii,
      pozdrawiam

Art. 3g. (3) 1. Agencja udziela producentom rolnym, w rozumieniu przepisów o
      płatnościach bezpośrednich do gruntów rolnych, dopłat z tytułu prowadzenia
      plantacji wierzby (Salix sp.) lub róży bezkolcowej (Rosa multiphlora var.)
      wykorzystywanych na cele energetyczne, zwanych dalej "dopłatami".
      2. Warunkiem uzyskania dopłat jest posiadanie przez producenta rolnego działek
      rolnych, na których prowadzona jest plantacja wykorzystywanych na cele
      energetyczne wierzby (Salix sp.) lub róży bezkolcowej (Rosa multiphlora var.),
      o łącznej powierzchni nie mniejszej niż 1 ha, przy czym za działkę rolną uważa
      się zwarty obszar gruntu rolnego, na którym jest prowadzona jedna uprawa, o
      powierzchni nie mniejszej niż 0,1 ha, wchodzący w skład gospodarstwa rolnego.
      3. Wysokość dopłat w danym roku kalendarzowym ustala się jako iloczyn
      deklarowanej przez producenta rolnego powierzchni plantacji wierzby (Salix sp.)
      albo róży bezkolcowej (Rosa multiphlora var.) wykorzystywanych na cele
      energetyczne i stawek dopłat do 1 ha powierzchni takiej plantacji.
      4. Rada Ministrów określa corocznie, w drodze rozporządzenia, stawki dopłat do
      1 ha powierzchni plantacji wierzby (Salix sp.) lub róży bezkolcowej (Rosa
      multiphlora var.) wykorzystywanych na cele energetyczne, uwzględniając ogólną
      powierzchnię upraw tych roślin oraz założenia do ustawy budżetowej na dany rok.

• marek511 Re: Wierzba energetyczna. 12.10.05, 11:00
      skontaktuj się z elektrownią Ostrołęka w tej sprawie, mają kocioł opalany
      wierzbą i umowy z plantatorami. Jak Cię intersuje temat, to skontaktuj sie z
      Gazetą Bieszczadzką (Ustrzyki Dolne)i spytaj tam o mój atr. na ten temat,
      pozdrawiam, marek
      • mateusz572 Re: Wierzba energetyczna. 17.10.05, 21:19
        Jaki jest koszt założenia 10 ha plantacji.Po ilu latach zwrócą się koszty?
        • kisowski Re: Wierzba energetyczna. 09.11.05, 19:22
          iach
          • kisowski Re: Wierzba energetyczna. 09.11.05, 19:25
            Przepraszam ale coś mi się skasowało. Ja sadziłem 40000szt./ha. U mnie sadzonki
            są po 8 gr., ale przy większych ilościach daję duże rabaty. Oczywiście do ceny
            należy doliczyć koszty przygotowania pola, sadzenia i pielęgnacji w pierwszym
            roku. Ale i tak to cena sadzonek decyduje o koszcie założenia plantacji. Więcej
            informacji proszę dzwonić 501631618 lub na maila.
            • roblap4 Re: Wierzba energetyczna. 24.11.05, 00:22
              POsiadam w sprzedazy sadzonki wierzby energetycznej klon 1054 w bardzo
              atrakcyjnych cenach.
              Wypełniam równiez wnioski o dotacje na zakładanie plantacji roslin
              energetycznych.

Robert Łapiński
              email:roblap5@wp.pl
              tel. 0 692 208 281
              www.uprawawierzby.webpark.pl
              • lamia68 Re: Wierzba energetyczna. 25.11.05, 11:01
                A na własne potrzeby, aby mieć opał na całą zimę ?
                • iza2306 Re: Wierzba energetyczna. 28.01.06, 21:32
                  czy ktoś wie, czy taka wierzba nadaje się na żywopłoty? klomby?
                  • dorota751 na klomby itp. raczej nie 05.02.06, 11:54
                    Widziałam to u jednego człowieka, miało robić właśnie jako żywopłot ale jest to
                    roślina "zbyt rzadka" to znaczy kiepsko się krzewi no i gubi liście na zimę.
                    Dorota
                    • wami41 Re:JA WLASNIE POSADZILAM JAKO ZYWOPLOT 07.02.06, 20:09
                      Szukajac czegos szybko rosnacego na zywoplot wszyscy polecali jakies thuje,
                      swierki, zywotniki niby szybko rosnace.Jak zapytalam jak szybko rosna to
                      odpowiedz byla 20-30 cm rocznie i w cenie zlotego zegarka za szt. Zapomnij, ja
                      nie mam czasu czekac 10 lat aby zakryc syfilis na dzialce sasiada i nie chce
                      stracic majatku na piekne leylandy ktore padna przy mrozach nizszych niz-23C.
                      Na angielskiej stronie znalazlam zdjecia zywoplotow wlasnie z wierzby.
                      Wygladaly wcale atrakcyjnie wiec kupilam 500 sztuk i zasadzilam jesienia.Czekam
                      z niecierpliwoscia co z tego wyrosnie.Ja lubie wierzbe i nie dbam o spadajace
                      liscie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka