Gość: lula IP: 80.51.224.* 09.03.06, 16:09 jak wygląda sprawa samochodu wziętego w leasing a jak w kredycie? Co i ile można wrzucić w koszty i co odliczać. Co jest korzystniejsze dla firmy pod względem finansowym? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
goaa Re: kredyt czy leasing 10.03.06, 13:29 Co jest korzystniejsze dla Twojej firmy musisz sobie sam obliczyć.Pamiętaj,że przy kredycie samochód od razu jest twój a przy leasingu nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lula no tak ale... IP: 80.51.224.* 10.03.06, 13:51 no tak, zgadza się indywidualnie dla mojej firmy mogę wybrac co najkorzystniejsze ale najpierw musz wiedzieć jakie sa propozycje. Rata leasingu i kredytu jest prawie taka sama, tylko w leasingu chyba mogę odliczyć całą ratę czynszu a w kredycie tylko odsetki, czy tak??? I czy to pomniejszy mój vat nalezy czy też podatek dochodowy?? Pomocy Odpowiedz Link Zgłoś
goaa Re: no tak ale... 11.03.06, 11:39 W kredycie vat odliczasz od razu,w leasingu dopiero kiedy samochod będzie twoj,czyli po kilku latach.Jeżeli leasing to któtki okres splaty Odpowiedz Link Zgłoś
mike68 Re: no tak ale... 11.03.06, 16:20 zaraz , ale chyba zależy to od opcji leasingu czyli finansowy czy operacyjny ja już nie rozuimiem , tzn./ nie mozna odliczać VATu z miesięcznego czynszu tylko dopiero po spłacie ? a co z pierwszą wpłatą np 10tyś netto - 12200 brutto? chodzi o ten VAT Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lula Re: no tak ale... IP: 80.51.224.* 13.03.06, 09:15 no właśnie, jak to jest, gdzie szukac takich informacji?? W kredycie chyba mozna odliczac tylko odsetki, a tych nie jest dużo. Wydawało mi się że mozna wrzucać w koszty cały czynsz leasingowy? Help!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike68 Re: no tak ale... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 09:37 ja kilka lat temu kupowałem sobie nowe auto / praktycznie moje - teoretycznie firmowe / i odliczam sobie co miesiąc nieoficjalnie 1050zł z wypłaty a 1052zł miesięcznie to czynsz NETTO - czyli nie daję firmie jaka mnie zatrudnia raty leasingowej miesiecznej brutto tylko netto - firma ma koszty a ja auto taniej o 22%. Problem bedzie za 8 miesięcy jak zrobie wykup - auto całkowicie przeze mnie spłacane a rejestracja na firmę w jakiej pracuję.Kiedyś kto robił wykup tego auto a teraz wykup moze zrobić tylko leasingobiorca , w 2004 roku otwarłem równiez własną firme mimo że jestem zatrudniony na etat - czeski film , auto spłace a nie bedzie moje:) Onie co chwile coś zmieniają w tych umowach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lula Re: no tak ale... IP: 80.51.224.* 13.03.06, 09:40 a ja chce kupić na swoją firmę, ale chce uniknąć płacenia vatu, bo co miesiąc się sporo zbiera i szukam jakiegoś sposobu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike68 Re: no tak ale... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.06, 14:13 domyslam się,ja oddaje rocznie tyle vatu że mógł bym dom kupić a mam firmę jednoosobową , jedyne co to że ten podatek jest podatkiem naliczanym i jeżeli sprzedaję towar powiekszając go o vat to musze ten vat oddać a te 200 czy 300zł mniej na miesiąc nic mi nie pomoże ale zawsze coś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario Re: kredyt czy leasing IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 22:43 Jak na raty wezmiesz na firmę to jenorazowo cały vat skarbowy Ci odda.Jeżeli w leasingu to odliczasz całą ratę z vatem ale co miesiąc.Na raty opłaca się dla firm które mają niewielkie dochody, a w leasingu warto jak masz duże dochody lub kupujesz więcej niż jeden samochód Odpowiedz Link Zgłoś
kathmandu72 Re: kredyt czy leasing 22.03.06, 14:36 Leasing lepiej wygląda w bilansie spółki - oczywiście jeżeli prowadzisz pełną księgowość. Kredyt musisz wykazać w zobowiązaniach - w pasywach bilansu, a leasingu nie. Nie jest to stricte związane z Twoim pytaniem, ale w różnych sytuacjach przydaje się dobrze wyglądający bilans. Odpowiedz Link Zgłoś
samiamidi123 Re: kredyt czy leasing 17.07.15, 10:37 Cięzko od razu powiedzieć co jest korzystniejsze musisz sobie poobliczać a najlepiej to skontaktu się z fachowcem, doradcą, który wszystko Ci dokładnie wytłumaczy co i jak się bardziej dla Ciebie opłaca. A nawet może Ci w załatwieniu wszystkich formalności czy to z kredytem czy z leasingiem jak z usług takiego doradcy skorzystałem i wszystkim polecam www.strzylak.pl. Napewno musisz pamiętać o tym, że biorąc kredyt samochód jest od razu Twój a w leasingu nie. Odpowiedz Link Zgłoś
kasialison Re: kredyt czy leasing 22.10.18, 20:50 w leasingu mozna odliczac wplaty (poczatkowa i raty miesieczne) od kosztow uzyskania przychodu. Faktycznie leasing nie jest zobowiazaniem - z jednej strony nie obciaza zdolnosi kredytowej a z drugiej strony lepiej wyglada w bilansie. Kredyt tez ma swoje plusy, aczkolwiek trzeba miec odpowiednia zdolnosc kredytowa i czas funkcjonowania firmy, zeby go dostac. Najlepiej skorzystac z pomocy firmy leasingowej. Oni w sumie pomagaja i uzyskac raty i leasing, znaja oferty i warunki, wymagania wiec sa w stanie najlepiej doradzic. Ja tak zrobiłam i skorzystałam z pomocy doradcy z premium leasing 24 - w moim przypadku spradzil sie bardziej leasing. Poszło szybciej niz kredyt, a aspekt dokumentow i formlanosci wlasciwie zrobila za mnie wspomniana firma, wiec mialam z górki i i jestem bardzo zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
doradfin Re: kredyt czy leasing 14.11.18, 08:16 Kredyt tez ma swoje plusy, aczkolwiek trzeba miec odpowiednia zdolnosc kredytowa i czas funkcjonowania firmy, zeby go dostac. Najlepiej skorzystac z pomocy firmy leasingowej. Tutaj pozwolę sobie polecić Panów z frm którzy są w tej sprawie naprawdę dobrzy, a wiem co mówię bo już masę takich firm obleciałem. Odpowiedz Link Zgłoś