Dodaj do ulubionych

jak kupic spolke z oo???

IP: 62.84.18.* 14.09.06, 08:41
Szukam ofert sprzedaży spółki z.o.o. Interesuje mnie firma nie zadłużona,
niezawieszona, działająca na rynku min 3 lata. czy ktos wie jak najlepiej
szukac? bede wdzieczna za wszystkie porady
Obserwuj wątek
    • niemnich Re: jak kupic spolke z oo??? 18.09.06, 16:30
      Trzeba czytać ogłoszenia. Nic więcej nie wymiślisz. Zastanów się tylko, czy to
      aby dobry pomysł. Jak sprawdzisz, czy nie jest zadłużona? Nie ratują Cię
      zaświadczenia o niezaleganiu w opłacaniu składek ZUS, czy podatków, bo nie
      będziesz do końca pewna, czy wszczęte ( już po zakupie udziałów) postępowanie
      administracyjne nie wykaże nieprawidłowości. A co z kontrahentami? Nie wiem czy
      nie najbezpieczniejszą formą byłoby zakupienie przedsiębiorstwa w stosunku do
      którego wdrożone jest postępowanie upadłościowe. Syndyk może bowiem sprzedać
      całe przedsiębiorstwo, spłaca z ceny uiszczonej długi a Ty nabywasz "czysty"
      podmiot.
      Art. 317. 1. Prawa upadłościowego i naprawczego:
       Na nabywcę przedsiębiorstwa upadłego przechodzą wszelkie koncesje, zezwolenia,
      licencje i ulgi, które zostały udzielone upadłemu, chyba że ustawa lub decyzja
      o ich udzieleniu stanowi inaczej.
      2. Nabywca może używać oznaczenia przedsiębiorstwa upadłego, w którym mieści
      się jego nazwisko, tylko za zgodą upadłego. Nabywca przedsiębiorstwa upadłego
      nabywa je w stanie wolnym od obciążeń i nie odpowiada za zobowiązania upadłego.
      Wszelkie obciążenia na składnikach przedsiębiorstwa wygasają, z wyjątkiem
      obciążeń wymienionych w art. 313 ust. 3 i 4.

Jak masz dodatkowe pytania to służę pomocą niemnich@tlen.pl
      Pozdrawiam
      • Gość: tom Re: jak kupic spolke z oo??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.06, 23:48
        To jednak ryzyko, spółka mogła np wystawić weksle albo poręczenia, które nie są
        ujęte w żadnej księgowości.
        • Gość: yu Re: jak kupic spolke z oo??? IP: *.is.net.pl 18.09.06, 23:59
          ale taka spzoo - odpowiada tylko do wysokości kapitału zakładowego
          • Gość: tom Re: jak kupic spolke z oo??? IP: 217.153.26.* 25.09.06, 11:49
            No tak, toteż zależy po co ci ta spółka. Bo jeśli po wypracowaniu zysku okaże
            się, że zysk ten ci przepadnie z powodu dawnych zobowiązań, to trochę szkoda.
      • mike68 Re: jak kupic spolke z oo??? 30.09.06, 23:36
        a jak np z działalnosci gospodarczej / mam firmę jednoosobową / zrobic spółkę z
        o.o ?? czy to takie trudne ? wiem że musi byc chyba jeszcze jedna osoba na
        pewno - nadmienie że nie jestem zadłuzony w DG a dochód miesięczny mam w
        granicach 30tys zł netto -
        • dobry_prawnik Re: jak kupic spolke z oo??? 01.10.06, 11:07

Gość: kpa 14.09.06, 08:41 napisała:

>Szukam ofert sprzedaży spółki z.o.o. Interesuje mnie firma nie zadłużona,
          >niezawieszona, działająca na rynku min 3 lata. czy ktos wie jak najlepiej
          >szukac? bede wdzieczna za wszystkie porady

Założenie nowej spółki jest tańsze, bezpieczniejsze i tylko nieco dłuższe.
          Nabycie udziałów w spółce z o.o. działającej ma sens w nastepujących wypadkach:

a) Gdy spółka działa i nie jest zadłużona – nabycie w celu wejścia na rynek w
          danej branży, w celu łatwiejszego uzyskania leasingu, kredytu obrotowego,
          b) Gdy spółka działa i jest zadłużona – strata pozwala uniknąć płacenia podatku
          doch. i VAT od nowej, dochodowej działalności (do wysokości straty, uwaga: na
          ograniczenie czasowe, na „porządne” prowadzenie księgowości, inne),
          c) Gdy spółka nie działa i nie jest zadłużona – dłuższa historia, ewentualnie w
          celu łatwiejszego uzyskania leasingu, kredytu obrotowego, generalnie odradzam -
          koszty nabycia takiej spółki są równe lub wyższe w porównaniu z założeniem nowej,
          d) Gdy spółka nie działa i jest zadłużona - może sens metafizyczny?, inny
          trudno wskazać

mike68 30.09.06, 23:36 napisał:

>a jak np z działalnosci gospodarczej / mam firmę jednoosobową / zrobic spółkę z
          o.o ?? czy to takie trudne ?

NIE, najtaniej i najprościej wnieść dotychczasowe przedsiębiorstwo aportem do
          nowoutworzonej sp. z o.o. W takim przypadku m.in. odpada koniecznośc remanentu
          likwidacyjnego, kwestie rozliczenia z US i inne kosztowne "przyjemności"

>wiem że musi byc chyba jeszcze jedna osoba na
          >pewno

NIE musi, możesz być 100% udziałowcem, ale ta druga osoba, nawet z 1% udziałów,
          jest wskazana ze względu na mniejszy formalizm zmian w spółce i ze względu na ZUS.

>nadmienie że nie jestem zadłuzony w DG a dochód miesięczny mam w
          >granicach 30tys zł netto -

Ja nadmienię tylko, że założenie spólki z o.o. z min. kapitałem zakładowym (50
          tys.) kosztuje ok. 3.200 (opłaty: notariusz, sąd, us) plus obsługa prawna ok.
          1.500 zł. Gratuluję dochodu, niejedna spółka z o.o. może o takim dochodzie
          tylko pomarzyć. Zakładam, ze jesteś na podatku liniowym, bo w takiej sytuacji
          płacenie podatku na zasadach ogólnych byłoby szaleństwem.
          • mike68 Re: jak kupic spolke z oo??? 01.10.06, 13:50
            dziękuję za info , jestem na podatku liniowym a zajmuję się handlem złomem -
            firmę / jednoosobową / mam od 2 lat i zaczynałem od 2000zł bo wcześniej byłem
            bezrobotny ale w miarę jedzenia apetyt rośnie dlatego myślę o czymś wiekszym.
            jeszcze raz dzięki
            mike
          • Gość: max Re: jak kupic spolke z oo??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.06, 14:29
            Witam,
            mam pytanie do tej części wypowiedzi:
            "NIE, najtaniej i najprościej wnieść dotychczasowe przedsiębiorstwo aportem do
            nowoutworzonej sp. z o.o. W takim przypadku m.in. odpada koniecznośc remanentu
            likwidacyjnego, kwestie rozliczenia z US i inne kosztowne "przyjemności"

Czy takie przedsiębiorstwo może działać w ramach spółki samodzielnie? czy też
            obroty muszą być na spółkę z o.o.?
            Jeśli tak, to jak wyglądają wtedy rozliczenia etc. ?
            Chętnie zasięgnąłbym porady, nawet płatnej :)
            Pozdrawiam
            • dobry_prawnik Re: jak kupic spolke z oo??? 01.10.06, 15:07
              Gość portalu: max napisał(a):

> Witam,
              > mam pytanie do tej części wypowiedzi:
              > "NIE, najtaniej i najprościej wnieść dotychczasowe przedsiębiorstwo aportem do
              > nowoutworzonej sp. z o.o. W takim przypadku m.in. odpada koniecznośc remanentu
              > likwidacyjnego, kwestie rozliczenia z US i inne kosztowne "przyjemności"
              >
              > Czy takie przedsiębiorstwo może działać w ramach spółki samodzielnie?

NIE, wnosisz przedsiębiorstwo aportem do sp. z o.o., w zamian obejmujesz
              udziały. W skrócie - masz udziały w spółce, ale wniesiony aport jest majątkiem
              spółki.

> obroty muszą być na spółkę z o.o.?

TAK, do tego obligatoryjne jest prowadzenie ksiąg handlowych (pełan księgowośc)

> Jeśli tak, to jak wyglądają wtedy rozliczenia etc. ?

Jakie rozliczenia? między spółką a udziałowcem? Wypłaty na rzecz udziałowca
              mogą być dokonywane jako dywidenda (nie opłaca się - dwa razy płaci się
              podatek), jako wynagrodzenie ..., jako inne świadczenia ....

> Chętnie zasięgnąłbym porady, nawet płatnej :)

Prosze o kontakt na maila. Nie podaję namiarów, żeby nie zarzucono mi spamowania
              i naruszenia zasad netykiety.
        • mike68duplikat do mike68 01.10.06, 11:26
          mike68 napisał:

> a jak np z działalnosci gospodarczej / mam firmę jednoosobową / zrobic spółkę z
          >
          > o.o ?? czy to takie trudne ? wiem że musi byc chyba jeszcze jedna osoba na
          > pewno - nadmienie że nie jestem zadłuzony w DG a dochód miesięczny mam w
          > granicach 30tys zł netto -

Mike68 jesteś geniuszem finansowym lub masz bardzo bujna wyobraźnię. Dlaczego?
          Niecałe pół roku temu pisałeś:

• Re: atak poborcy skarbowego...:(
          mike68 11.04.06, 14:41 zarchiwizowany

no to ja mam tak samo , narazie zajete konto prywatne w banku oraz pismo do
          zakładu pracy wysłane od komornika skarbowego / jestem na minimalnym czyli ok
          900zł brutto / a długu u fiskusa mam ok 250tyś zł.Mam jeszcze działalność z
          której nie mam absolutnie zadnych długów i mimo pism do fiskusa oraz w obecnym
          czasie czekam na decyzję z izby skarbowej to komornik robi swoje.Na konto
          firmowe nie mam wpływów bo biorę gotówke za sprzedany towar a VAT i dochodowy
          odprowadzam w użedzie skarbowym w drodze wyjatku bo boje się wpłacic na firmowe
          np. 10tyś na potrzebę załaty vatu bo wiadomo dlaczego - już nie wiem co mam
          robić bo jak mi gotówke u kontrahentów poborca zablokuje to GAME OVER - żegnaj
          dzialalnościo gospodarcza - witaj szara strefo a tego bym nie chciał

• mike68 Re: do mike68 01.10.06, 13:55
            to stare długi sprzed działalności, spłacę je ,ale wiem że założenie spółki
            było by dla mnie kożystniejsze - dochód realny a dochód wskazany to dwie różne
            sprawy - tak samo jak to że nadal jestem zatrudniony na umowę o prace na
            minimum czyli nieco ponad 900brutto - Jeszcze dodam , że to co było kiedyś a
            jest teraz to co innego
            mike
          • mike68 Re: do mike68duplikat 01.10.06, 13:59
            I jak widzisz działam dalej i to całkiem dobrze sobie radzę a dług ?
            zrozumiałem że muszę spłacić bo nie wejdę w szara strefe - płacę podatki i jest
            OK - w moim pytaniu napisałem wyrażnie że z DG jestem czysty
        • Gość: banialuki Re: jak kupic spolke z oo??? IP: 194.150.247.* 04.10.06, 08:52
          30000 netto miesięcznie?!!!
          nie wierzę. nie ma takiej możliwości banialuki chłopie opowiadasz
          • Gość: mike Re: jak kupic spolke z oo??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.06, 20:03
            nie musisz wierzyć ale bywa i tak że mam tylko 10tyś / zima / więc średno liczę
            20-25 - sierpień i wrzesień wyszedł więcej jak 30 ale to tylko kilka miesięcy
            takich mam w roku - wszystko , a jak nie wierzysz to zajmij sie złomem to
            uwierzysz nie w taką kasę
        • Gość: kaqkaba Re: jak kupic spolke z oo??? IP: 194.150.166.* 02.11.06, 14:33
          mike68 napisał:

> a jak np z działalnosci gospodarczej / mam firmę jednoosobową / zrobic spółkę z
          >
          > o.o ?? czy to takie trudne ?
          nie takie trudne
          > wiem że musi byc chyba jeszcze jedna osoba na
          > pewno -
          Nie na pewno. Może być spółka z o.o. z jednym właścicielem s. fizyczną, tyle że
          ze wszystkim trzeba latać do notariusza
    • Gość: renia Re: jak kupic spolke z oo??? IP: 212.2.99.* 01.11.06, 22:42
      jesli to jest aktualne skrobnij maila do mnie reni_aferka@gazeta.pl. Podam
      namiary na firme ktora pomoze Ci przeprowadzic zakup i jest sprawdzona.
    • spolkiwarszawa Re: jak kupic spolke z oo??? 14.10.24, 13:19
      Jeśli szukasz sprawdzonej spółki z o.o. do zakupu, warto rozważyć skorzystanie z usług profesjonalistów. Biuro Zakładania Spółek Warszawa Sp. z o.o. oferuje kompleksowe usługi związane ze sprzedażą i zakładaniem spółek, w tym tych działających od dłuższego czasu na rynku, bez zadłużeń i zawieszeń działalności.

Nasze biuro pomaga w całym procesie – od wyszukania odpowiedniej spółki, przez sprawdzenie jej sytuacji prawnej i finansowej, aż po finalizację transakcji. Dzięki naszej pomocy masz pewność, że spółka, którą kupisz, będzie spełniać wszystkie Twoje wymagania i będzie w pełni gotowa do dalszej działalności.

Skontaktuj się z nami, aby uzyskać więcej informacji i dowiedzieć się, jak możemy Ci pomóc w znalezieniu idealnej spółki z o.o.

Stronę naszej firmy znajdziesz tutaj.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka