Dodaj do ulubionych

Laboratorium Psychoedukacji - KTOS WIE???

02.10.07, 09:53
Czy ktos zna / slyszal / uczestniczyl w cyklu
warsztatow ;Psychologiczne ABC Biznesu' prowadzonym przez
Laboratotium Psychoedukacji? Albo cos wie o firmie, prowadzacych?

Dzieki za wszelkie opinie...
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Laboratorium Psychoedukacji - KTOS WIE??? IP: *.chello.pl 01.02.08, 19:14
      omijaj z daleka, chyba że masz za dużo kasy
      • Gość: juzek Re: Laboratorium Psychoedukacji - KTOS WIE??? IP: 217.168.131.* 08.04.08, 18:29
        omijaj z daleka tą sektę !
        • Gość: gazeta Re: Laboratorium Psychoedukacji - KTOS WIE??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.08, 02:04
          przyłączam się, mam znajomych co w tym uczestniczyli i radzę omijać
          to z daleka.
    • Gość: ja Re: Laboratorium Psychoedukacji - KTOS WIE??? IP: *.olsztyn.mm.pl 07.11.08, 21:03
      Ja również jesdtem zaintersowana opiniami na ich temat-chodzi mi o
      organizowane przez nich grupy otwarte.
      Zasugerowano mi ,ze pobyt (5 dni) na tego typu szkoleniu(?) jest
      bardzo wartościowy i może rozwiązać moje problemy.Hmm...Coś o tym
      wiecie?
      • jan-w Re: Laboratorium Psychoedukacji - KTOS WIE??? 07.11.08, 21:37
        Jeżeli masz problem z nadmiarem pieniędzy, z pewnością pomogą ci go rozwiązać ;-)
        Przykładowe ceny z ich oficjalnej strony:
        # Studium Psychoterapii - koszt 38600 zł (wraz z kursem wstępnym) płatne w ratach
        # Podyplomowe Studium Trenerów Grupowych - koszt 12 600 zł (płatne w ratach)
        # Psychologiczne ABC Biznesu - koszt 5900 z ł (płatne w ratach)
        # Kurs "Kontakt w sytuacji pomagania" - koszt 4900 zł (płatne w ratach) + opłata za utrzymanie w ośrodku w czasie sesji wyjazdowych

Zwykle w takich "instytucjach" to dopiero początek serii opłat.
      • Gość: Witek waw Re: Laboratorium Psychoedukacji - KTOS WIE??? IP: *.chello.pl 02.02.09, 17:40
        Witaj.
        Byłem na grupie otwarcia prowadzonej przez Jerzego Dmuchowskiego i
        kooterapeutkę. Jestem bardzo zadowolony z wyjazdu a cena 750 zł za 5
        dni intensywnej pracy 2 terapeutów nie wydaje mi się ceną
        wygorowaną. Co do terapii to ceny są warszawskie i ciężko znaleźć
        ludzi z certyfikatem i doświadczeniem za mniejsze stawki. Fakt że
        studentów psychoterapii mocno "doją" ale myślę że wynika to z dużego
        zainteresowania = popyt ukształtował te ceny. Przypuszczam ze dla
        większosci osób z mojej grupy otwarcia był to jedynie początek drogi
        do uleczenia problemów z jakimi się zgłosili. Pozdrawiam
        • jan-w To się może bardzo źle skończyć. 02.02.09, 18:57
          Dla opłacających składki ZUS leczenie psychiatryczne jest bezpłatne. Lepiej
          kiedy zajmuje się taką pomocą wykwalifikowany lekarz, niż samozwańczy "terapeuta".
          • Gość: kaska Re: To się może bardzo źle skończyć. IP: 193.210.65.* 11.02.09, 12:16
            u "bezpłatnego" psychiatry dostaniesz i owszem środki "rozwiązujące"
            problemy w postaci leków. na grupach otwarcia mówi się o emocjach,
            wsłuchuje się, która struna w tobie gra i zastanawiasz się dlaczego
            właśnie ta. nie wiem, kto powinien tego uczyć, ale na tym polega
            świadomość emocji, co bardzo w życiu pomaga - nie mówie, że
            rozwiązuje problemy, o nie, jak powiedział przedmówca, to początek
            drogi!
        • Gość: kaśka Re: Laboratorium Psychoedukacji - KTOS WIE??? IP: 193.210.65.* 11.02.09, 12:20
          Również uczestniczyłam w grupie Jerzego - kilka lat temu, koszt dla
          mnie wysoki, dla innych do przełknięcia, a na miejscu okazało się,
          że ilość posiadanych pieniędzy ma się nijak do umiejętności
          przeżywania emocji!
          bardzo cenię sobie tamten wyjazd, z perspektywy widzę, że decyzja o
          uczestnictwie była trafiona.
    • Gość: Wojtek P Re: Laboratorium Psychoedukacji - KTOS WIE??? IP: *.warszawa.vectranet.pl 07.11.09, 22:09
      4 lata temu byłem na grupie otwarcia (750 + ok. 300 za jedzenie).
      Raz warto pojechać, żeby oderwać się od codziennego kołowrotka i spojrzeć na
      siebie z dystansu, zobaczyć jak inni, obcy ludzie komentują Twoje sprawy,
      problemy ect.
      Polecam.
      • jan-w Re: Laboratorium Psychoedukacji - KTOS WIE??? 07.11.09, 22:34
        Lepiej pojedź w góry lub na ryby. Taniej, zdrowiej i bez nabijania kabzy
        cwaniakom którzy zrobią ci wodę z mózgu.
        • robmaz100 Re: Laboratorium Psychoedukacji - KTOS WIE??? 27.02.10, 22:30
          Tez tak uwazam. Nie ma to jak swieze powietrze, woda i rybki.
        • jan1410 Re: Laboratorium Psychoedukacji - KTOS WIE??? 24.06.10, 12:58
          Popieram mojego imiennika w 100% albo zacznij sobie sport uprawiać też taniej
          wyjdzie.
          Ja kiedyś uwielbiałem biegać, dobre buty to koszt 500zł a starczają na kilka
          sezonów, wtedy wszystkie problemy znikały dziś nie mogę, ale nie płacze za to
          pływanie mnie relaksuje i ryby tez przyjemne z pożytecznym
      • Gość: Greta Re: Laboratorium Psychoedukacji - KTOS WIE??? IP: *.181.220.77.nat.umts.dynamic.eranet.pl 17.08.10, 22:10
        Byłam w czerwcu 2010 na Grupie Otwarcia i podobało mi się. Może to
        letnia pora, może miałam szczęście, bo ludzie byli fantastyczni, ale
        mimo wysokiego kosztu (850 + 500 jedzenie)nie żałuję i polecam.
        Chciałabym pojechać na kurs Psychologiczne ABC Zarządzania, ale
        sądząc po wpisach o studiowaniu cochingu w Lab trochę się waham.
        Może ktoś był na takim kursie i podzieli się opinią?
    • Gość: Iwona Re: Laboratorium Psychoedukacji - KTOS WIE??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.10, 17:55
      akurat o tym nie wiem... Ale Laboratorium, jego kierownictwo jest nastawione na robienie kasy, czasem kosztem jakości. Promocja (na grupie otwarcia dostajesz ulotkę, że przyda się płatna niemałe pieniądze - terapia.
      Nieciekawie jest też, z tego co słyszałam od znajomym, na podyplomowym studium coachingu. Jak coś się nie podoba, możesz zrezygnować. Traktują słuchaczy jak dzieciaków- ważny jest autorytet kierownictwa, nie oczekiwania klienta / słuchacza.
      • Gość: uhgh Re: Laboratorium Psychoedukacji - KTOS WIE??? IP: 212.76.37.* 18.02.10, 20:25
        marka przereklamowana
        dużo się pocą w mediach by zaistnieć
        ale nie zawsze odpowiada to jakości
        lepiej poszukać alternatywy
    • Gość: Asia Re: Laboratorium Psychoedukacji - KTOS WIE??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.10, 20:23
      Grupa Otwarcia tak, ale studium odradzam! Olewają studentów totalnie, zmieniając wykładowców, wycofują się z podjętych ustaleń...
      Liczy się KASA! i nauka zasad coachingu: elastyczność, otwartość, wiarygodność... Bajki dla dobrych dzieci. A jak sie coś nie podoba, traktują Cię jako pacjenta
      ODRADZAM PODYPLOMOWE STUDIUM COACHINGU!!!
      • Gość: lektura Re: Laboratorium Psychoedukacji - KTOS WIE??? IP: *.pools.arcor-ip.net 20.02.10, 15:47
        Polecam super ksiazki do samoedukacji psychologicznej Irvin Yalom:
        Kat Milosci i drugi tytul Mama i sens zycia.
        • Gość: Elzbieta Re: Laboratorium Psychoedukacji - KTOS WIE??? IP: *.cable.casema.nl 21.06.10, 23:23
          Odradzam ! Podpisuje sie pod wypowiedziami obiema rekami.
          Szkolenie dla dzieci, wszystko ukierunkowane na zrobienie kasy.
          Niepowazne traktowanie studenta, odwolywanie zajec i brak odpowiedzi na jakiekolwiek pytania. Masz sluchac i placic, a jak chcesza cos wiecej wiedziec znikaj, bo robisz problem. Agresje wrecz budzily osoby dociekliwe.

Bylam fanka pary Santorski- Milska, ale kiedy zaangazowalam sie w studia i blizej ich poznalam, okazalo sie, ze nie ma tam nic ze szkolen i checi wprowadzenie nowych ludzi, wyszkolonych, mowa byla tylko o wprast niewiarygodnym,pozbawionym wszelkich skrupulow nabijaniu kasy. Dlatego nie dajcie sie naciagac na 14 czy 15 tys., nawet jak je macie, to nie bedzie dobra inwestycja, przynajmniej dla Was.
          • Gość: marmolada Re: Laboratorium Psychoedukacji - KTOS WIE??? IP: *.ip.netia.com.pl 25.09.12, 17:52
            zgadzam się z Tobą, przykro patrzeć jak psychoterapeuta może niszczyć ludzi, a tak właśnie dzieje się w tej szkole, większość psychoterapeutów - wykładowców nie bierze odpowiedzialności za przekazywanie wiedzy, bo przecież to nie jest ich cel, kasa i tylko kasa się dla nich liczy - to moje zdanie
          • seraphine21 Re: Laboratorium Psychoedukacji - KTOS WIE??? 19.01.16, 19:09
            hej, czy moglabym sie z toba skontaktowac mailowo? Dostalam sie na semestr zerowy do LP i bardzo potrzebuje pogadac z kims kto skonczyl szkole i poradzic sie czy wogole warto sie w to pchac. Jak chce, to zaraz musze przelac kase zeby wyjechac na grupe otwarcia. POMOCY!!!
      • Gość: marmolada Re: Laboratorium Psychoedukacji - KTOS WIE??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.11, 17:05
        zgadzam się - bardzo niepowaznie traktują studentów studium psychoterapii - nie biorą żadnej odpowiedzialności za sposób przygotowania do pracy jako psychoterapeuta - żadnej!! nie mają żadnych kryteriów - kto dostaje dyplom, a kto nie, mam wrażenie, że wszystkim kieruje jedna wiadoma osoba - Zośka, zasmakowała kasy i wszystko w tej szkole kręci sie wokół niej (wokół kasy i Zośki), nawet terapeuci, którzy mają byc obiektywni bronią jej jak wyroczni!! odradzam wszystkim tę szkołę, przykro mi tak pisać, bo ją skończyłam, ale taka jest prawda
        • Gość: a. nauka psychoterapii w LP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.11, 15:46
          Witam, jestem uczestnikiem zaawansowanego stopnia szkolenia w innej szkole, ostatnio zachęcił mnie kurs z terapii dynamicznej krótkoterminowej. Poziom merytoryczny godny pochwał! Trudno natomiast nawiązać relacje koleżeńskie - mam wrażenie panującej w LP atmosfery dużej wyniosłości w kontakcie, dystansu i wywyższania się. Coś w tym jest jeśli chodzi o wypowiedz n/t sekty... Bardzo polecam Jerzego Dmuchowskiego - jako psychoterapeuta jes autentyczny w kontakcie, choć też w terapii grupowej duże gro pracy oddaje grupie, mało interweniuje, za mało jak na cenę grupy wyjazdowej! Polecam szczerze p. Annę Bersz, to naprwdę godny zaufania, dobry diagnosta i terapeuta.
          • Gość: Piotr Re: nauka psychoterapii w LP IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.08.11, 20:44
            uczestniczyłem w dwóch grupach tzw. zaawansowanych prowadzonych przez J. Dmuchowskiego, chciałem tylko napisać, że jest to dobry psychoterapeuta psychoterapii grupowej,
            • Gość: irys Re: nauka psychoterapii w LP IP: *.kalisz.mm.pl 01.01.12, 16:32
              witam piszesz ze uczestniczyłas w dwoch grupach zaawansowania tego samego psychoterapeuty J dmuchowskiego myslisz ze to dobre takie dublowanie czy on rzeczywiscie czyms sie wyroznia czy go polecasz i dlaczego
          • alice009 Re: nauka psychoterapii w LP 22.11.11, 09:51
            Logika Twojego myślenia jest taka: jeśli grupa dużo kosztuje to terapeuta powinien dużo inwestować, być aktywny. Jeśli jest tania to terapeuta może sobie siedzieć i oddawać pracę grupie! To jest totalnie błędne założenie! Grupa najbardziej zyskuje, gdy pracuje sama przy czujnej i uważnej obecności terapeuty. Cała sztuka polega na tym, żeby to uczestnicy a nie terapeuta wykonali pracę gdyż w takim doświadczeniu jest największa wartość. A umiejętność poprowadzenia grupy w taki sposób, mimo ze pozornie może wyglądać na brak zaangażowania czy pracy prowadzącego, jest najwyższym stopniem umiejętności psychoterapeutycznych.

• Gość: k Re: nauka psychoterapii w LP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.13, 21:30
              ja bym jednak nie przesadzał z tym etosem, jest cienka granica między wyrafinowanym podażaniem za grupą a utratą kontroli i obarczeniem grupy i pojedynczych uczestników za pracę. Obarczeniem w negatywnym tego słowa znaczeniu...
        • Gość: duch Re: Laboratorium Psychoedukacji - KTOS WIE??? IP: *.icpnet.pl 31.08.11, 19:53
          Coś mi się wydaje, że jesteś sfrustrowanym, urażonym studentem, który nie dostał się na studium. Akurat ta szkolenie jak żadne inne w Polsce jest prowadzone z dużą dbałością o jak najlepsze standardy merytoryczne i etyczne...ale rozumiem, że skoro się nie dostałaś to krew Cie zalewa.
          • Gość: marmolada Re: Laboratorium Psychoedukacji - KTOS WIE??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.11, 15:32
            hmm, jak napisałam powyżej - skończyłam to studium i szczerze odradzam - poziom bardzo niski, zwłaszcza zajęcia z diagnozy psychodynamicznej i technik psychoterapeutycznych, o superwizji już nie wspomnę, wydałam około 40 tys. , o 40 tys. za dużo .... i niestety niewiele terapeutów tu dba o standardy merytoryczne i etyczne - na pewno nie kierownik studium!!
        • alice009 Re: Laboratorium Psychoedukacji - KTOS WIE??? 22.11.11, 09:38
          To faktycznie przykre, że ktoś tak agresywny, pełen jadu mógł skończyć tę szkolę. Piszesz, że nie jasne dla Ciebie sa kryteria związane z ukończeniem szkoły, otrzymaniem dyplomu. Założę się, że właśnie ty go nie otrzymałaś i swą frustracje manifestujesz w taki mściwy sposób. Potencjalni pacjenci powinni byc wdzięczni instytucji, że nie dostałaś dyplomu, bo terapia u tak agresywnego terapeuty może tylko nasilić objawy ;) Myślę, ze Pani Zofia powinna podnieść kryteria związane z obowiązkiem odbycia własnej terapii indywidualnej, jej rozpoczęcie powinno być obowiązkowe na pierwszym roku. Może wtedy takie osoby jak ty zdołałyby coś zrozumieć i przyjąć zanim ukończą 4 rok szkolenia. To mogłoby cie uchronić przed przezywaniem tylu trudnych uczuć, które w odwecie przelewasz na forum, w dodatku w brzydkim stylu.
          • Gość: marmolada Re: Laboratorium Psychoedukacji - KTOS WIE??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.11, 12:26
            hmm, skoro tak bardzo bronisz tej szkoły, pewnie jesteś jedną, jednym z "żołnierzyków" Zośki, a co do brzydkiego stylu, piszemy Ty, a nie ty.....
            ps. terapię własną mam już za sobą, ale Ty widocznie nie, skoro nie akceptujesz u innych złości
            • Gość: j. Re: Laboratorium Psychoedukacji - KTOS WIE??? IP: *.icpnet.pl 17.12.11, 14:59
              Marmolada!
              Trzeba Ci wrócić na terapię.Ewidentnie sporo zostało do przepracowania.
          • Gość: gość Re: Laboratorium Psychoedukacji - KTOS WIE??? IP: *.centertel.pl 30.09.12, 22:45
            No cóż, uczę się w innej szkole, też psychodynamicznej - mam poczucie, że znacznie mniej tam nieuczciwości w postaci obowiązkowej psychoterapii indywidualnej - odbyłam takową wcześniej u pani z licencją PTP po LP. Urocza i wspierająca była dotąd, dopóki grzecznie chodziłam trzy razy w tygodniu, a na koniec miesiąca w zębach zanosiłam kaskę. Kiedy po kilku latach musiałam zrezygnować ze względów finansowych, ujawniła, co naprawdę o mnie myśli bez pardonu. To chyba jedno z moich najgorszych doświadczeń w życiu. Ale wierzę, że nie wszyscy terapeuci po LP tacy są - zakały zdarzają się wcześniej. Osobiście szefowa LP wydaje mi się osobą godną zaufania.
            • Gość: j. Re: Laboratorium Psychoedukacji - KTOS WIE??? IP: *.icpnet.pl 28.01.13, 20:28
              Obowiązkowa terapia własna terapeuty to nie nieuczciwość, ale wymóg etyczny służący pacjentowi. Chroni on pacjenta przed nadużyciami (często nieświadomymi!) wynikający m.in. z nieprzepracowanych konfliktów terapeuty.
        • Gość: ja Re: Laboratorium Psychoedukacji - KTOS WIE??? IP: *.rtr.bait.pl 13.04.12, 09:36
          Straszna, wierutna bzdura i pomówienie. Własnie kończę stiudium psychoterapii więc wiem co mówię. To, że nie biorą odpowedzialności, że dyplom dostają wszyscy ... no kosmos.... BZDURA. I tyle.
          • Gość: mks Re: Laboratorium Psychoedukacji - KTOS WIE??? IP: *.internetia.net.pl 19.11.12, 22:31
            biznesmeni a nie terapeuci, lepiej unikać
            • belka23 Re: Laboratorium Psychoedukacji - KTOS WIE??? 14.12.12, 14:11
              psychoterapeuta wykonuje swój zawód również dla pieniędzy. psychoterapeuci też jedzą i mają kredyty. a pacjent, który jest ubezpieczony zawsze ma prawo wyboru.
              Laboratorium było jedne z pierwszych jednostek tego typu i daje im to poczucie wyższości. Niesłusznie.

• anna_wieckowska Re: Laboratorium Psychoedukacji - KTOS WIE??? 01.02.18, 05:34
      mój partner, podczas kryzysu w naszym związku (jesteśmy od prawie 20 lat razem, mamy 2 dzieci), chodził do nich na terapię. po skończonej terapii nie podjął żadnej próby rozmowy ze mną, zmiany czegokolwiek między nami, unikał mnie i rozpoczął romans z koleżanką z pracy zakończony zdradą. terapeutka, P. Magdalena Kotyza, zainspirowała go do szukania "miłości życia".
      • alex_cz Re: Laboratorium Psychoedukacji - KTOS WIE??? 09.02.18, 18:00
        Bardzo mi przykro :(
        tym bardziej, że przerwałam terapię u pani Kotyzy, której nie potrafiłam zaufać.

Całego Laboratorium przez panią Kotyzę nie skreślam, bo jest tam dużo wspaniałych terapeutów np. Pan Dmuchowski,ktory prowadził grupę otwarcia, na której bylam. Obecnie kontynuuję u innej osoby z LP terapię i przebieg jest inny, jestem bardzo zadowolona i podbudowana.
    • anna_wieckowska Re: Laboratorium Psychoedukacji - KTOS WIE??? 01.02.18, 05:36
      pod kątem biznesowym świetny pomysł - rozwalić komuś życie, będzie korzystał dłużej z naszych usług
    • Gość: Kiki Re: Laboratorium Psychoedukacji - KTOS WIE??? IP: *.146.51.189.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 29.06.22, 02:32
      Po pierwsze szkoły psychoterapii kształcą terapeutów czyli osoby, które leczą również podczas „profesjonalnych psychoterapii na NFZ”. W ustawie o lecznictwie psychiatrycznym wymienione jest podejście tej szkoły (psychodynamiczne) jako sprawdzona terapia medyczna. Po drugie szkolenia biznesowe lepiej brać od firm które się tym zajmują nie zaś od szkół kształcących psychoterapeutów. Po trzecie trening otwarcia nie kosztuje 30 tysięcy. Obecnie to 1200 plus zakwaterowanie. Po kolejne nie jest to forma psychoterapii. Jest to rodzaj selfu w wykonaniu pdychodynamików. Jeśli nie jesteś terapeutą skonsultuj swój udział z psychiatrą. Ponieważ nie wszyscy sa w stanie wytrzymać tak intensywny trening interpersonalny. Dziwi mnie poziom tutejszej dyskusji ale cóż
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka