Gość: zielakson IP: *.agora.pl 05.03.08, 17:19 A jeszcze samo wyrobienie pieczątki to może być problem... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zmechacony Re: W krainie pieczątek 05.03.08, 18:10 a co to za problem pieczątkę wyrobić?!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwo Re: W krainie pieczątek IP: *.gprs.plus.pl 05.03.08, 23:57 ja nie miałam pieczątki prowadząc działalność jednoosobową, nie miałam również firmowego rachunku bankowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: W krainie pieczątek IP: *.adsl.inetia.pl 08.03.08, 08:38 Kiedy chcę w urzędzie skarbowym dostać dokument, że stowarzyszenie, którego jestem prezesem, nie zalega z podatkami, muszę mieć pieczątkę imienną. Nie wystarcza nawet aktualny wyciąg z KRS, na którym moje nazwisko figuruje plus dowód osobisty. Tłumaczenie, że taka pieczątka jest funta kłaków nie warta, bo zrobię ją sobie w 5 minut w każdym punkcie wyrabiającym pieczątki, bez żadnych dokumentów - nic nie daje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mg Re: W krainie pieczątek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.08, 09:20 Podpis odręczny jest wystarczający. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pp Re: W krainie pieczątek IP: *.tahoe.pl 08.03.08, 09:52 Podpis odręczny może i jest wystarczający, ale czasem urzędnik mówi, że ma być pieczątka i już. Bo tak. I co mu zrobisz? Zapytasz o podanie na piśmie podstawy prawnej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anty-Stamp Re: W krainie pieczątek IP: *.78-99-30.t-com.sk 08.03.08, 10:24 Chyba nie ma zadnego przepisu, ktory wymagalby posiadanie pieczatki. Urzedasy na drzewo. Moze nalezaloby wprowadzic przepis, ze urzednik, ktory wymaga czegos, a nie potrafi na to znalezc uzasadnienia w przepisach (natychmiast znalezc) - od razu dostaje dyscyplinarne zwolnienie z roboty jako maksymalny pasozyt (zwyklym pasozytem jest wtedy, kiedy jeszcze pracuje). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Claude mOnet Re: W krainie pieczątek IP: 89.100.197.* 08.03.08, 12:50 W Irlandii np. nie ma żadnych pieczątek wymaganych. Mamy przecież XXI w.!!! Mało tego, ważne są dokumenty z Excela, Worda, czy innych programów, a nawet e-maile, który często, jeśli należy do tej osoby, może służyc jako podpis. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~rr Re: W krainie pieczątek IP: *.adsl.inetia.pl 08.03.08, 15:18 to jest bardzo ciekawe zjawisko z tymi pieczątkami. Do katalogu urzędów chcących pieczątki dołączę urzędy gmin> Na drugim końcu jest Sąd rejestrowy (KRS) który nigdy nie wymagał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: W krainie pieczątek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.08, 19:32 Pieczątka pochodzi z czasów , kiedy sołtys nie umiał się nawet podpisać wwięc zrobiono mu takie faksymile. Pewnej liczbie osób podoba sie to do dziś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: W krainie pieczątek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.08, 12:08 Nie ma żadnego przepisu zobowiązującego przedsiębiorcę do posiadania pieczęci firmowej. Jeżeli ją już posiada musi być na niej REGON - to jedyne uregulowanie prawne. Bublem by był przepisy potwierdzający że nie ma obowiązku posiadania pieczątki - wielu innych rzeczy też nie trzeba posiadać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STRASS Re: W krainie pieczątek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.08, 20:00 Pieczątka,czyli atrybut władzy carskiej jest silnie wrośnięta w mentalność polskich urzędników,zwłaszcza tych z kongresówki ,dzisiaj na wschód od 19 południka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: porannakawa20 Re: W krainie pieczątek IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 07.04.08, 18:19 Przybysze świeżo z Polski często na jakimś oświadczeniu domagają się pieczątki - najlepiej dużej, czerwonej i okrągłej. Dopiero jakiś czas po wrośnięciu dochodzą do wiadomości, że podpis jest pieczątką. Że podpis jest czytelny i on zaświadcza, że to co powyżej napisane jest potwierdzone - właśnie podpisem. W cywilizowanych krajach podpis jest pieczątką! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaja Re: W krainie pieczątek IP: *.brnt.cable.ntl.com 31.08.08, 16:43 Prowadzę działalność przez ostatnie 2 lata i nie mam pieczątki choć czasami próbują mi wmówić w urzędach, że jest konieczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neo-1 W krainie pieczątek IP: *.centertel.pl 06.09.08, 05:42 Nadal jesteśmy na etapie typu, że im więcej pieczątek, tym dokument jest bardziej ważny. Odpowiedz Link Zgłoś
sonya.1 Re: W krainie pieczątek 14.09.08, 15:34 Jeżeli macie jakiekolwiek problemy z pieczątkami to polecam najlepszą firmę w Polsce www.stempel.poznan.pl znani sa z hasła pieczątki poznań Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Orange Re: W krainie pieczątek IP: *.polanowscy.pl 04.02.09, 09:51 Ja kupiłem tel. komórkowy przez sklep internetowy w Orange. Gdy kurier przyjechał z telefonem kazał mi podbić pieczątką jakieś jego kwity. Na stronie www wyczytałem że do odbioru tel. potrzebny jest dokumenty o nadaniu NIP i REGON - nic więcej. Gdy powiedziałem, że nie mam i że podpis chyba powiniem wystarczyć, kurier spakował tel. i powiedział ze bez pieczątki nie może go wydac. A zdawałoby się ze Orange to "światowa" firma. Odpowiedz Link Zgłoś
anyakondya Re: W krainie pieczątek 04.02.09, 12:59 co trzeba było zrobic to pokazac kurierowi info ze strony i powiedziec, zeby się nie wyglupial. to jest niestety czeste niedociagniecie firm kurierskich ktore wspolpracuja ze sklepami internetowymi, dostawcy nie znaja regulaminu sklepu i niepotrzebnie komplikuja. Odpowiedz Link Zgłoś
pilot.bombowca Re: W krainie pieczątek 04.02.09, 13:13 To ewidentnie wina Kuriera i jego firmy kurierskiej a nie Orange. Widocznie on/jego firma go źle go poinstruowała. Wiem, ze to teraz łatwo udzielać porad, ale trzeba było zadzwonić od razu przy kurierze do Orange i wyjaśniać sprawę (dopytać się konsultanta). Odpowiedz Link Zgłoś