Dodaj do ulubionych

Podatek od odszkodowania

IP: *.ols.vectranet.pl 14.04.08, 10:50
A jeżeli mnie okradną, a potem policja odzyska łup, to też mam płacić podatek od przychodu? Jak mi chuligant wybije szybę i złapany przez policję wstawi nową - tez podatek od nowej szyby? Chyba nie. To dlaczego podatek od naprawy stłuczonego auta? Prawnicy sie "zapętlili" (mówiąc językiem informatyków) w absurdach prawnych.
Obserwuj wątek
    • Gość: toko13 Re: Podatek od odszkodowania IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.04.08, 21:29
      A co z podatkiemod odszkodowania za uszkodzenie auta, które nie mialo auto-casco, a zostało uszkodzone z winy INNEGO kierowcy. Odszkodowanie jest płacone z OC sprawcy, a fiskus żąda podatku i nie pozwala zaliczyć naprawy w koszty. W tej sytuacji Fiskus czerpie korzyści absolutnie bez uzasadnienia.
      Szkody: a) uszkodzone auto - spada wartość, b) koszt naprawy - nie jest kosztem uzyskania przychodu (czyli płacisz za naprawę PO opodatkowaniu), c) płaciszpodatek od odszkodowania. TRZYKROTNA strata, z tego dwie zawinione przez ustawodawcę.

Mało tego. Jeżeli sprawca wypadku popełni przestępstwo uszkadzając nasz samochód, fiskus będzie miał dochód od czynu zabronionego, od czego z mocy ustawy nie wolno mu brać podatku. Paserstwo w majestacie... właśnie, w majestacie czego?
    • Gość: maruda.r Re: Podatek od odszkodowania IP: *.chello.pl 04.05.08, 20:22
      Mam wrażenie, że pan Zbigniew stawia kwestię: dlaczego kwota odszkodowania staje się zyskiem, skoro jest wyłącznie rekompensatą?

Dlaczego więc dr Karwat argumentuje wyborem rodzaju opodatkowania? Wszak kwota odszkodowania nie może być źródłem wzbogacenia, a więc zysku. Może więc autor opinii pokusi się o wskazanie, na czym polegał zysk, bo prawdopodobnie większość zainteresowanych go nie widzi.

• Gość: kryol Re: Podatek od odszkodowania IP: *.sta.asta-net.com.pl 11.05.08, 21:27
      Wydaje mi się, że wszyscy mają tutaj swoje racje, ale należałoby dodać, że chodzi tu o przypadek odszkodowania z tytułu AC, a wtedy można zrozumieć opinię dr. Karwata, bo wystąpi tutaj przychód, ale inaczej sprawa powinna wyglądać kiedy naprawa jest w ramach OC, ponieważ wtedy jest przywrócenie stanu poprzedniego, więc bez zysku i winę ponosi sprawca. Jeżeli jest inaczej, to wtedy trzeba podać do zakładu ubezpieczeń, że nie będzie przysługiwać odliczenie Vat-u i nie księgować faktury?!
    • Gość: tajapl Re: Podatek od odszkodowania IP: *.legnica.vectranet.pl 24.01.10, 10:42
      pisze się "od właściciela firmy" a nie "od właściciela firma"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka