ewusia_13 29.10.07, 13:58 jak uzyskac doplaty z Unii? czy na rozne uprawy sa rozne dotacje? co najbardziej oplaca sie uprawiac? myslalam o jakiejs plantacji drzewek czy cos w tym rodzaju... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
parmalat Re: doplaty z Unii 29.10.07, 14:14 ewusia_13 napisała: > jak uzyskac doplaty z Unii? To zalezy jakie doplaty. Bezposrednie? Uzupelniajace? Najprosciej bedzie zaczac od kontaktu z terenowym biurem ARiMR. Poszukaj tez w necie, mozesz np. tu: www.farmer.pl/finanse/dotacje-i-doplaty/ > czy na rozne uprawy sa rozne dotacje? co > najbardziej oplaca sie uprawiac? myslalam o jakiejs plantacji > drzewek czy cos w tym rodzaju... Tak, na rozne uprawy sa rozne doplaty (np. do zalesien czy do roslin energetycznych). Jesli chodzi o doplaty do zalesien to w tym roku juz skonczylo sie przyjmowanie wnioskow. Jesli drzewka - to moze wierzbe energetyczna? zobacz tu: biomasa.fm.interia.pl/uprawa.html Odpowiedz Link
ewusia_13 Re: doplaty z Unii 29.10.07, 14:20 dziekuje bardzo za odpowiedz :) wlasnie studiuje polecane przez ciebie linki. Odpowiedz Link
ewusia_13 Re: doplaty z Unii 29.10.07, 14:28 a nie masz moze namiarow na jakis wypis jakie doplaty sa na jakie uprawy? bo ja nie moge sie w tym wszystkim polapac :( Odpowiedz Link
parmalat Re: doplaty z Unii 29.10.07, 15:46 ewusia, wykaz roslin objetych doplatami jest corocznie zmieniany rozporzadzeniem ministra rolnictwa. Poszukaj na ich serwisie www.minrol.gov.pl. Z tym, ze to dotyczy doplat uzupelniajacych. stawka doplaty obszarowej zalezy od kursu euro z dnia w ktorym komijsa europejska oglasza wysokosc stawki bazowej. tu masz jeszcze namiary na strony instytucji ktore zajmuja sie konsultacjami: www.gajanet.pl/Ro-liny-energetyczne www.agro-info.org.pl/index/?id=92cc227532d17e56e07902b254dfad10 i mozesz jeszcze szukac pomocy i porady w terenowym biurze ARiMR (powodzenia...) albo w najblizszym osrodku doradztwa rolniczego. pozdrawiam Odpowiedz Link
ewusia_13 Re: doplaty z Unii 30.10.07, 10:58 dziekuje ponownie za namiary:) z gory przepraszam ze tak zawracam glowe, ale poki co o rolnictwie i uprawie ziemi wiem bardzo malo. aktualnie na mojej dzielce rosna choinki (same sie zasialy;) i chcialabym je wyciac i sprzedac, jako ze zbliza sie sezon. co powinnam zrobic? a odnosnie tych drzewek o ktorych pisales wczesniej - jest zbyt na nie? ja myslalam o plantacji orzecha - czy to chybiony pomysl? pozdrawiam i z gory dziekuje za wszelkie informacje. Odpowiedz Link
parmalat Re: doplaty z Unii 30.10.07, 11:52 a propos choinek - moja wiedza na ten temat jest porownywalna z Twoja na temat rolnictwa. Zdaje sie, ze do wyciecia samosiejek nie starszych niz iles tam lat nie jest potrzebne zezwolenie. Najlepiej dowiedz sie tego w urzedzie gminy, w wydziale odpowiedzialnym za rolnictwo albo ochrone srodowiska. odnosnie "tych drzewek" - tj. wierzby, tak, zbyt jest, ale nie na same drzewka, tylko na tzw. przetworzona biomase. skontaktuj sie prosze z wlascicielem tej strony o biomasie, to praktyk i udzieli Ci wyjasnien Orzech - jaki, na jakie cele? Odpowiedz Link
ewusia_13 Re: doplaty z Unii 30.10.07, 14:32 czyli jak nie bede musiala miec pozwolenia na wyciecie samosiejek to bede mogla je legalnie sprzedac? co do orzecha to na cele wlasne i na sprzedarz. mieszkam blisko bazarku gdzie przyjezdzaja ludzie sprzedawac wlasne plony wiec moze tam daloby sie:) Odpowiedz Link
parmalat Re: doplaty z Unii 30.10.07, 23:14 ewusia_13 napisała: > czyli jak nie bede musiala miec pozwolenia na wyciecie samosiejek to > bede mogla je legalnie sprzedac? ani ja ani nikt kogo znam nie prowadzil co prawda sprzedazy choinek. Nie jestem pewien, czy przy sprzedawaniu takich drzewek nie trzeba miec dokumentu pokazujacego zrodlo ich pochodzenia. Inaczej masa ludzi wycinalaby drzewka na handel. A te, ktore sa w sprzedazy (jodly, swierki kaukaskie) pochodza z hodowli > co do orzecha to na cele wlasne i na sprzedarz. mieszkam blisko > bazarku gdzie przyjezdzaja ludzie sprzedawac wlasne plony wiec moze > tam daloby sie:) zycze w takim razie powodzenia Odpowiedz Link
lucasc Re: doplaty z Unii 07.11.07, 21:12 witam.moge ci odpowiedzic na pytanie o orzech wloski. pomysl nie jest chybiony ale jest spözniony (okolo 2 lata),wiem bo sam mam taka uprawe. w obecnym programie jest to o wiele mniej oplacalne. moja sugestia - teraz wchodzi nowy program 2008/2013 tam szukaj odpowiedniej oferty (sam czekam od roku) pozdrawiam Odpowiedz Link
ewusia_13 Re: doplaty z Unii 08.11.07, 10:19 dziekuje. a gdzie mam szukac takiej oferty? przepraszam za troche glupie pytanie, ale jestem kompletnym laikiem w kwestii rolnictwa ;) Odpowiedz Link
lucasc Re: doplaty z Unii 10.11.07, 11:05 www.arimr.gov.pl/index.php?id=66&id1=0&id2=0 ewentualnie "PROW 2007-2013" na stronach ministerstwa rolnictwa,doradzam wizyte w ODR(oddzil doractwa rolniczego info dla kompletnych laiköw w kwestii rolnictwa) Odpowiedz Link
easyo2 dopłaty n załozenie sadu 19.02.08, 15:23 dopłaty n załozenie sadu czy jest coś takiego? Odpowiedz Link