Dodaj do ulubionych

Unia da bezrobotnemu na firmę

08.07.08, 13:19
...kasa wyrzucona w błoto ...już lepiej daliby po 100K małym firmom, które
istnieją i sobie dobrze radzą w celu poprawienia konkurencyjności ...a
najbardziej wqrwiające jest to, że jak ktoś ma gdzieś jakieś pół etatu i chce
założyć do tego firmę to nie ma szans na jedną małą złotóweczkę...
Obserwuj wątek
    • Gość: wojti Unia da bezrobotnemu na firmę IP: *.mojeauto.pl 08.07.08, 13:23
      Wygląda na to, że zacznie się opłacać bycie bezrobotnym. Ja chętnie
      odpaliłbym swoją firmę, tylko tak się składa, że obecnie pracuję i nikt mi nie
      da takich bezzwrotnych pieniędzy.
      • Gość: pst Re: Unia da bezrobotnemu na firmę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.08, 13:41
        wygląda na to, że się w ogóle nie interesujecie dotacjami. W artykule jest opisany program aktywizacji bezrobotnych. Dotacje unijne dostępne są także dla małych firm, które chcą się rozwijać, jak i dla osób, które chcą założyć firmę nie będąc bezrobotnymi. Programów unijnych jest tak dużo, że właściwie każdy znajdzie coś dla siebie... trzeba tylko trochę poszukać i zebrać się na wysiłek złożenia wszystkich papierów.
        • Gość: jas Okazuje sie ze nawet jak poszukac to... IP: 81.15.161.* 08.07.08, 14:36
          nie ma dla NORMALNYCH ludzi, tylko dla bezrobotnych,dla rolnikow, dla matek, dla
          absolwentow , dla przyslowiowych indian tylko dla kogos kto nie jest
          mniejszoscia narodowa ani jakas inna NIE MA!!! I nie opowiadaj ze jest bo
          sprawdzilem i jako osoba 30 letnia pare lat po studiach do tego z duzego miasta
          te pieniadze musze sobie sam zarobic przez 3 albo 4 lata bo nikt mi nie da z
          powodu niespelninia wszystkich kryteriow.
          • Gość: szwader Re: Okazuje sie ze nawet jak poszukac to... IP: 82.160.76.* 08.07.08, 14:44
            ależ są. Tylko nie dla małych żuczków.
            Jak mi Pan Dyrektor Urzędu ds Szastania Kasą zakomunikował to musi być innowacja
            (poświadczona przez ekspertów za paręnaście tysiaków), i jak nie szarpnę się na
            minimum milion złotych to nie mam co papieru marnować.
            Owszem można wziąć kredyt ale kto mi taką kasę podżyruje (unia zwraca w formie
            dotacji dopiero po inwestycji z poślizgiem roku do dwóch)
            • Gość: he Re: Okazuje sie ze nawet jak poszukac to... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.08, 20:11
              nie bądź cudak, bezrobotny też musi przedstawić biznesplan , dotację
              dostanie pewnie mało który frajer (tak, frajer, bo po przyznaniu
              będzie musiał co tydzień latać do PUPu i się rozliczać z każdej
              złotówki, przedstawiać pewnie zaświadczenia z ZUS - nie ma mowy o
              zawieszeniu, poza tym oczywiście środki będą musiały być
              spożytkowane zgodnie z wcześniejszym zapisem i tylko na to na co
              pozwalać bedzie zapis, a więc zapewne na środki trwałe - materiały,
              samochód, lokal itp. zapewne bezrobotny będzie musiał kupić za swoje.
    • Gość: po prostu Re: Unia da bezrobotnemu na firmę IP: *.adsl.inetia.pl 08.07.08, 13:46
      Ludzie przestańcie być zawistni.
      Nie przychodzi wam do głowy, że nie wszyscy mają bogatych przodków. Nie każdy ma
      może dostać kaskę lub firmę od tatusia. Sprzedać mieszkanko po babci itd.
      Są zdolni ludzie, mający pomysł, ale brakuje im kapitału. Warto im czasem pomóc.
      40 tys. zł na inwestycje to nie są duże pieniądze (każdy, kto ma firmę,
      potwierdzi). Ale bardzo potrzebne na start. Jeżeli się uda, to wszyscy na tym
      skorzystamy. Człowiek się nie zmarnuje, nie będzie na garnuszku państwa, będzie
      płacił podatki, może zatrudniał kolejnych pracowników.
      Jest prawdą, że troszkę, to narusza zasady konkurencji, ale bez przesady.
      Problem równych szans na starcie, to jeden z tych, z którym wolny rynek sobie
      nigdy nie poradzi. Jedni dziedziczą i mnożą, inni trwonią. Są jednak i tacy,
      którzy mają tylko pomysł i pustą kieszeń - warto im pomóc.
      • Gość: ja Nie unia tylko MY!!! To nasze pieniądze! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.08, 17:28
        Albo są zdolni i zaradni albo od roku nie mogą znaleźć żadnej pracy. Sam się
        zastanawiam czy przez rok nie żyć na garnuszku rodziców, żeby później udawać
        takiego matoła nieroba.
    • Gość: u Unia da bezrobotnemu na firmę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.08, 13:48
      ciekawe czy za 40 tys otworze burdel?:)
      • Gość: werty Re: Unia da bezrobotnemu na firmę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.08, 13:55
        spoko - pare wyrek, wygódka z prysznicem i no jeszcze w ogłoszenia zainwestujesz :D
    • Gość: jol Unia da bezrobotnemu na firmę IP: *.jgora.dialog.net.pl 08.07.08, 13:57
      zacznijmy od tego, że artykuł nie do końca jest rzetelny. Taka pomoc może być
      skierowana do osób, które chcą założyć działalność gospodarczą, jedyne
      wyłączenie dotyczy osób, które w ciągu 1 roku przed przystąpieniem do projektu
      miały działalność gospodarczą. Pomoc taka może być w szczególności przyznana
      długotrwale bezrobotnym, ale niekoniecznie. Zresztą główny problem w działaniu
      6.2 Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, bo o tym mowa w artykule, jest to, że
      taki projekt obejmujący oprócz tych 40 tys. także wsparcie pomostowe i
      szkolenia, nie może złożyć osoba fizyczna, czyli np. bezrobotny, ale jakaś
      instytucja, firma itp., która następnie wesprze grupę ludzi chcących rozpocząć
      działalność. Czyli osoba np bezrobotna zgłasza się do projektu tylko, nie musi
      nigdzie składać papierów, ewentualnie takie, które zażąda sobie projektodawca. A
      to wszystko pod warunkiem, że znajdą się instytucje, projektodawcy itp., którzy
      złożą wniosek na takie działanie.
    • Gość: szwader Unia da bezrobotnemu na firmę IP: 82.160.76.* 08.07.08, 14:37
      likwiduje firmę i idę na bezrobocie. za rok jak znalazł będzie kasa. tylko gdzie
      w tym sens ?
      • Gość: m Re: Unia da bezrobotnemu na firmę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.08, 20:15
        a za co będziesz żył przez rok?
        • Gość: Ja Na czarno będzie robił IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.08, 20:37
    • Gość: bankrut Unia da bezrobotnemu na firmę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.08, 15:39
      i powstaje nowa możliwość brania Łapówek przez urzędasów nierobów
    • Gość: asdf Komunizm stikes back! IP: 192.16.134.* 08.07.08, 15:50
      Ktos te 40tysi musi zaplacic do uni. Pozatym mozna zalozyc firme i robic zero obrotu przez rok i przetwasz ten rok. tylko zus se poplacisz?

Pozatym czy te 40tysi jest opodatkowane na dziendobry. Bo wkoncu jest to darowizna wiec podatek od darowizn, jest dochod wiec podatek dochodowy, jest to wzobogacenie sie wiec podatek od wzbogacenia.

• Gość: Morlokiusz Unia da bezrobotnemu na firmę... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.08, 15:53
      Do PO PROSTU

Tu nie chodzi o nieuczciwą konkurencję. Chodzi o to, ze warunki otrzymania
      dotacji są czasami zbyt wygórowane.

Co do dotacji w wysokości 40 tyś zł....

To dlaczego trwale bezrobotny ma dostać 40 tyś, a ten co przed chwila stracił
      pracę tylko 15 tyś... Sam pracuję na umowy o dzieło, wiec aby dostać
      jakiekolwiek pieniądze muszę się zarejestrować jako bezrobotny, chociażby w dniu
      składania wniosku.

Co do programów dla niebezrobotnych na otwarcie firmy, to warunki są dla
      doktorów habilitowanych z kontaktami i można dostać jakieś 20 tyś...

Z chęcią otworzyłbym własną firmę, bez rejestrowania się jako bezrobotny, ale
      widać świat dochodzi do pewnych absurdów...

Dajmy pieniądze tym którzy nie wiadomo czy dadzą rade... A w stanach to lepiej
      płacić karą kredytową niż kartą na której muszą być pieniądze bo inaczej nie da
      się nigdzie zapłacić...
      PARANOJA ???
    • a.ba dotacja = idiotyczne rozdawnictwo dla kolesi 08.07.08, 17:18
      Bo tak jak z dotacjami na rozwój firm okaże się, że:
      -chętnych jest 3 x więcej niż pieniezy (albo jeszcze razy 3)
      -dostana przez czysty przypadek znojomi dyrektorki z czerwonymi
      nosami.

Wsparcie powinno być ale nie takie idiotyczne:
      Nie dotacje tylko nieoprocentowane kredyty długoterminowe.
      Nie wg kryteriów bezrobotny czy robotny tylko wg tego czy dana
      dzialalność ma szansę przetrwać (umiejętności, doświadczenie itp
      zakładającego działalność).

A jeszcze lepszym rozwiązaniem byłoby obniżenie i uproszczenie
      podatków. Bo to obecnie największa bariera do startu.
      I jeszcze jakis przyzwoity termin płacenia podatku - nie tak jak
      obecnie do 20 dnia następnego miesiąca od wystawienia faktury - gdy
      termin zapłaty faktury wynosi często 90 dni.
      No ale są potrzebne pieniadze na dotację - rząd nie może czekać i
      zarzyna małe rozkręcające się firmy.....

• total_immersion Unia da bezrobotnemu na firmę 08.07.08, 19:13
      Chcialbym sie kiedys dowiedziec , ile procent z kazdej trafiajacej na dodacje
      zlotowki trafia do roznego typu "posrednikow" ; firm doradczych
      pomagajacych skladac wnioski , firm szkoleniowych , urzedow rozpatrujacych
      wnioski itp , itd.

Wedlug mnie jest to biznes stulecia , Bruksela zadbala o "swoich" .
      Jedyna kozysc ze wszystkich kursow komputerowych , kosmetycznych ,szkolen z
      ekonomii dla dlugotrwalych bezrobotnych jest przelewaniem pieniedzy z unijnej
      kasy do roznych firm szkoleniowych .

Uznaniowy system dotacji jest z natury nielegalna konkurencja.
      Dlaczego jedna firma spelniajaca jakies sztucznie wytyczone warunki
      moze byc dofinansowana a inna nie ?

Caly system wspomagania dzialalnosci gospodarczej powinien polegac na ogolnie
      dostepnych kredytach , ktore moglyby byc splacone np. poprzez
      podatki w przeciagu np. 5 lat.

Jezeli firma nie przynosi dochodow , dotacja powinna byc zwrocona.

Ale to byloby zbyt proste i wyeliminowaloby tysiace osob dorabiajacych sie na
      posrednictwie.

• Gość: Pierdoła Re: Unia da bezrobotnemu na firmę IP: 212.76.37.* 08.07.08, 22:32
        A spytaj się marszałka Struzika. Te wszystkie szkolenia to o kant dupy
        potłuc.One są nie dla bezrobotnych,one są dla tych co organizują te
        szkolenia.Teraz takie czasy że nawet szewc musi mieć księgową.Chodziłem na takie
        szkolenie,mam piękny certyfikat który wisi w kibelku,bo niczego więcej się nie
        nadaje.Teraz żebym mógł wystartować o dotacje to MUSZĘ ukończyć jeszcze raz
        takie szkolenie.Bo przecież ktoś musi za mnie kasę wziąć.
    • Gość: Rozczarowana Unia da bezrobotnemu na firmę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.08, 20:07
      Jak tylko jest mowa o jakichkolwiek dotacjach,to zaraz wylewa się fala żółci i zawiści.Ale nikt nie pomyśli,że taką dotację bardzo trudno dostac,bo jest tak obwarowana urzędniczymi wymysłami i wymaganiami.Rok temu chciałam dostac dotację dla osoby bezrobotnej,ale nie mogłam znaleźc żyrantów,bo większośc osób naprawdę cienko przędzie i boi się takich sytuacji.Jestem po 40-tce i dlatego jestem zatrudniana na trzy lub cztery miesiące na zlecenie lub umowę o dzieło,a pracy stałej nie mogę dostac,bo mówią mi wprost,że nie jestem młoda.Mimo to nie uważam młodych ludzi winnych takiej sytuacji na rynku pracy,nie ma we mnie cienia zawiści,jak w niektórych komentarzach.A jeśli ktoś chce pisac o dotacjach,to niech się naprawdę zorientuje w temacie szczególowo,a nie tak lakonicznie jak w artykule.Ten artykuł bardziej zaszkodził,niż przyniósł pożytku.
    • Gość: m Re: Historia zatacza koło. Komuna wróciła. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.08, 20:19
      jasne, to nie takie proste.
      Będą ją z każdej złotówki rozliczać, jak to zwykle bywa, a nawet
      mogą sprawdzać legalność faktur, jakby ci to wpadło do głowy.
    • dalton78 Unia da bezrobotnemu na firmę 08.07.08, 20:33
      jest moze jakis fundusz europejski wspierający dobre pomysły
      biznesowe bez konieczniości wpłacenia swoich 100k pln? Proszę o
      informacje jak ktos cos wie;-)
      • Gość: ja Re: Unia da bezrobotnemu na firmę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.08, 22:04
        Poszukaj trochę o inkubatorach lub o aniołach biznesu. Nie wierzę raczej w taki
        fundusz przynajmniej nie widzialem
    • Gość: beneficjent Unia da bezrobotnemu na firmę IP: 212.76.37.* 08.07.08, 22:23
      Unia da,na pewno marszałkowi Struzikowi i jego świcie.A bezrobotny jak
      zwykle świńskie ucho.Takie przekręty jak na Mazowszu nigdzie więcej nie
      ma.Najpierw niech Struzik rozliczy się z programu 2/5 dla bezrobotnych.Teraz
      jest program 6/2 i już szykują takie same numery.A co zrobił z kasą dla
      bezrobotnych w Radomiu. Na Struzika nie ma mocnych.KTO GO WRESZCIE Z TEGO
      ROZLICZY. W ministerstwie dobrze wiedzą o tych kombinacjach i co z tego?.
      Pewnie z tego mają dole.Inaczej tego nie potrafię wytłumaczyć.
    • Gość: xxx Unia da bezrobotnemu na firmę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.08, 22:43
      to nie do końca tak. Np. w świetokrzyskim trzeba dołożyć 15% wkładu
      własnego i nie kazdy dostanie takie pieniadze. Najpierw trzeba
      napisać biznes plan swojej inwestycji, potem powołana komisja musi
      pozytywnie ocenić taki biznes plan i dopiero. a poza tym nie ma
      ograniczenia ze to kasa tylko dla bezrobotnych, to jest grupa
      preferencyjnie traktowana i tyle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka