Gość: dalarna Pada fabryka dywanów w Kowarach IP: *.cust.tele2.pl 22.07.09, 21:58 Trzeba nie lada umiejętności aby osiągnąć tak znakomity rezultat zarządzania.Wielkie osiągnięcie warte Nagrody Nobla z ekonomii. Odpowiedz Link Zgłoś
pitland.pl Pada fabryka dywanów w Kowarach 22.07.09, 22:46 szkoda - znałem tą firmę i jej produkty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: Pada fabryka dywanów w Kowarach IP: 82.139.12.* 22.07.09, 22:48 Słyszałem kiedyś, że sam zarząd i rada nadzorcza w Kowarach miesięcznie brali więcej pieniędzy niż reszta załogi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ambasada Prusakow W Niemczech tez dywany padaja. IP: *.dip.t-dialin.net 22.07.09, 23:07 Miasto Rosbach w centralnej Hesji , znane prze wielu Polakow, juz od 3 lat ma w upadlosci potezna firme handlowa dywanow z Indii z Nepalu, z Iranu z czystej zywej welny owczej i lam gorskich, gdyz rynek juz nie wchlania takiej olbrzymiej oferty. Kowary maja identyczna sytuacje, kto az tyle kupi? Gdzie mozna to pomiescic? Odpowiedz Link Zgłoś
a.ba Kowary dawno wykończyli kolesie z NFi 22.07.09, 23:11 Niby 'menagery' z NFI praktycznie rozłożyli produkcję tradycyjnych dywanów i zajęli się handlem 'linoleum' zakupionego w U.K. Pozbyli się z pracy projektantów i praktycznie od 10 lat fabryki nie ma. Obecny, kończący, prezes (przejął fabryke za parę groszy) zajmował się głównie likwidacją fabryki w Kowarach - rozprzedawał ją na kawałki. Trudno mi powiedzeć co ta fabryka ostatnio produkowała. Od dobrych kilku lat ich produktów nie można było znaleźć/zobaczyć w żadnym sklepie nawet w oddalonej o kilka kilometrów Jeleniej Górze. Ich sklep zakładowy w Kowarach to była rozpacz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kowarek Dokładnie - potwierdzam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.09, 07:22 Od dobry 10 lat ten zakład to było zombie... ten zakład nie wyglądał jakby tam coś produkowano. A jedyny sklep z kowarskimi dywanami jaki pamiętam, to był taki mały sklepik we Wrocławiu, gdzie mieli tylko dywany i były też te z Kowar. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorientowany Re: Kowary dawno wykończyli kolesie z NFi IP: *.labtd.com 23.07.09, 13:57 Po części masz rację - ale nie do końca. Fabryka nie robiła zakupów w UK. Fabryka mogła by spokojnie działać gdyby nie świta i prezes. Ot tutaj masz rację. Produkcja głownie szła pod zamówienia... Który zresztą właśnie bierze się za rozwalanie firmy córki (Kowary Dywan w Kamiennej Górze) - która właśnie świetnie prosperuje produkując towary pod zamówienie między innymi do UK. Pan prezes który rozwalił fabrykę w Kowarach jakiś czas temu zakupił właśnie oddział w Kamiennej Górze. Pakiet większościowy posiada on i jego rodzina. Jak na razie jego działania szkodzą tylko firmie. Natomiast były prezes z KG (Pan Mirosław O.) nie ma praktycznie nic do gadania, a jest to osoba która uratowała zakład i dbała o dobre prosperowanie firmy. Kryzys nie miał tutaj nic do rzeczy, pytanie kiedy całym incydentem zajmie się syndyk (działanie na szkodę spółki jak i zakup po zaniżonej wartości), ewentualnie prokurator. Firma mogła by bez problemu funkcjonować jednak została celowo rozłożona... Odpowiedz Link Zgłoś
a.ba Re: Kowary dawno wykończyli kolesie z NFi 23.07.09, 14:12 Zakupy 'linoleum' dotyczyły czasu NFI (40 mln długów) - to już ponad 10 lat temu - włąśnie wtedy Kowary wypadły z rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: Kowary dawno wykończyli kolesie z NFi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.09, 18:07 Nie umknęło Ci, że pan prezes oddłużył pare lat temu fabrykę w Kowarach? Gdyby nie kryzys i załamanie rynku w Angli to fabryka nie upadłaby. Z jakich kłopotów były prezes fabryki w Kamiennej górze ją uratował? Nie miał z czego, bo akurat ta fabryka nigdy nie miała tak poważnych problemów jak Kowary. Naprawde wdzisz jakiś interes w "rozwalaniu fabryk"??? A na ocenianie czy działania nowego prezesa szkodzą czy pomagają jest trochę za wcześni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Logos Re: Kowary dawno wykończyli kolesie z NFi IP: 176.58.22.* 06.10.14, 21:37 Fabryka Dywanów w Kowarch mogła działac spokojnie gdyby nie spółki W tym ta w Kamiennej Górze.To były celowe działania dla obecnego własciciela Fabryki w kamiennej Górze, która to kupił za kwotę 56 tysięcy złotych. Były działania celowo zadłużające Kowary aby bez zadłużen przejąć Dywanową fabryke w Kamiennej Górze. Jakkolwiek by nazywać nabycie przez roberta L.przy wydatnej pomocy XV NFI HETMAN Kamiennej Góry i tak było to wrogie przejęcie kwalifikujące się pod sąd. Ale niestety sąd sprawe umorzył.Mam pytanie: Dlaczego Agnella w Białymstoku dalej działa? Była w gorszej sytuacji niż Dywany Kowary. Odpowiedz Link Zgłoś
kemot696 PRL WRÓĆ!!! 22.07.09, 23:18 Dziś 22 LIPCA. A podobno wtedy tylko syf był... Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: PRL WRÓĆ!!! 23.07.09, 01:12 Pożegnaj się z telefonem, samochodem, paszportem, mięsem, kosmetykami. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: PRL WRÓĆ!!! 23.07.09, 03:44 Był! I oddawaj cyfrę i komórę jak ci się teraz nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd był... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.09, 07:21 firmy sprzedawały swoją produkcję poniżej kosztów, z rachunkiem ekonomicznym nikt się nie liczył Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Pada fabryka dywanów w Kowarach IP: *.autocom.pl 23.07.09, 01:21 Jakie piękne dywany? Ostatni ladny dywan z Kowar kupiliśmy około 1986 r., duży procent wełny, ciemny dywan, jakby ukosna kratka, w rodzaju oczek siatki na płocie. Potem wzornictwo było beznadziejne, więc przerzuclismy się na inne dywany i wykładziny - urządzanie własnego mieszkania, dwie przeprowadzki, mieszkanie rodziców, razem około 10 wykładzin i dywanów. Dobrze im tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Pada fabryka dywanów w Kowarach IP: 77.223.229.* 23.07.09, 06:55 Przyznaję, przyczyniłem się także do tego, że fabryka pada. Wywaliłem wszystkie dywany z mojego mieszkania i nowych nie kupiłem. Uważam bowiem, że były siedliskiem kurzu, roztoczy i innego świństwa oraz są niemodne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danuta Pada fabryka dywanów w Kowarach IP: *.elgrom.laz.digi.pl 23.07.09, 07:51 szkoda.nawet dywan miałam od nich.za komuny tylko o takich dywanach się marzyło.kowary,zelmer,polar.to było coś.jak takie marki były w domu to już elita była. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Mam! Pasy kontuszowe! 23.07.09, 08:09 Każdy w Polsce, o polonusach nie zapominając, będzie chciał pójść odzieniem w szlachtę! Zapanuje moda na szlacheckość. I te łby podgolone... I fryzjerzy coś z tej mody uszczkną! A może i wschód Europy się obudzi? Tam moda na osełedec też niemała... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaszczomp Pada fabryka dywanów w Kowarach IP: *.bielsko.dialog.net.pl 23.07.09, 08:15 O ile agentow wplywu publicznego!!! Czesc koledzy. Kto wam placi za obrzydzanie fabryki i jej produktów? No i kiedy zacznie produkowac dywany pod nowym wlascicielem? A moze tylko kosicie konkurencje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Pada fabryka dywanów w Kowarach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.09, 09:50 A dlaczego syndyk nie złożył wniosku o upadłość restrukturyzacyjną, czy układową. Przecież jest kilka sposobów, nawet uzasadnionych ekonomicznie, by wyprowadzić firmę ze złej kondycji. Oczywiście park maszynowy nie gwarantuje wprowadzenia podobnych produkcji, w tym produkcji innych niż dywany tkanin. Ale zawsze coś rozsądnego można wymyślić. W upadłościach układowych szanse do nabycia majątku mają pracownicy. Oczywiści sytuacja rynkowa ma wpływ na ekonomię p-twa, ale nie ma sytuacji bez wyjścia. Doradzałem kilku spółkom produkującym tkaniny. Po ogłoszeniu upadłości i po ok. 2 latach gruntownych zmian, firmy w tej chwili wysoko lokują się w notowaniach. Również po częściowym dostosowaniu do rynków oraz modernizacji parków maszynowych są to spółki wystarczająco nowoczesne, by móc konkurować. Właścicielami są pracownicy i częściowo kadra menedżerska. Inaczej, by tych firm dawno nie było. A w ogóle, to iż prezes wyszedł z długów nie oznacza, że wszystko ok. Gdzie jego działania w kierunku powrotu i rozszerzenia sprzedaży. W rejonie dolnośląskim, nie widać żadnych produktów KOWAR. A gdzie marketing i sprzedaż. Oj chyba KOWARY podzielą los FATMY z Pobiednej. Syndyk w swoim czasie swoje zrobiła, firmę przejęli wyzyskiwacze. Po kliku latach wyprzedaży całego majątku i obecnie pod zarządem nowego właściciela, zakład wprowadza nowe technologie, lecz nie obywa się bez generowania zbędnych kosztów. Niestety jest to winą daleko idącej niekompetencji kadry kierowniczej na tym oddziale. Zaznaczam, że produkcja pozostała niezmienna. Zapotrzebowanie na tkaniny meblowe ostanie lata znacząco wzrosło. Więc popyt jest. Oczywiście położenie firmy jest kosztogenne. Ale w przypadku KOWAR, najważniejsze, by pracownicy nie dali zamknąć zakładu. Spółka pracownicza, jak najbardziej na miejscu. Pozdrawiam i życzę powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miko Pada fabryka dywanów w Kowarach IP: *.olsztyn.mm.pl 23.07.09, 09:51 Polskie fabryki musza zniknąć bo rozwijać sie musi u nas biznes międzynarodowy, który tak POpierał dojście do władzy wspaniałej naszej partii PO i jej cudownego Tuska. trzeba POniesc taka ofiarę by żylo sie lepiej! Odpowiedz Link Zgłoś
hollowcat nie kojarze ich dywanów 23.07.09, 10:04 tak samo jak nie kojarzę mebli ze Swarzędza czy naczyń z Krosna. Mam 25 lat i nigdy nie słyszałem o tych markach. Słabo się wypromowali. Komunistyczne molochy nie przystosowane do reguł wolnego rynku muszą upaść. Skoro byli tacy super to ile mieli sklepów firmowych w Polsce? Czy w Gdańsku był chociaż jeden jakiś ich sklep firmowy? Jak idę do sklepu z dywanami to nie patrzę na firmę tylko na jakość, wzór i ewentualnie cenę. Dywan to rzecz którą kupuje sie na 10 lat, więc mało kto ma rozeznanie w firmach dywanowych. Chyba nie wiedzieli jak wygląda nowoczesna dystrybucja. Mieli reklamy w TV? W internecie? Za komuny po prostu im schodizły dywany na pniu, a teraz nagle problem. Odpowiedz Link Zgłoś
stasieczek5 Re: nie kojarze ich dywanów 23.07.09, 10:24 Widzi Pan, Panie Hollowcatcie, Użyłeś Pan określenia "komunistyczny moloch" mimo - jak Pan napisał - swojego wieku - 25 lat. Z racji wieku nie wiesz Pan jaki to zakład, tzw. komunizmu nie mogłeś poznać, używasz Pan jakże modnych słów "słabo się wypromowali" itp. A kupując coś należy także zwrócic uwagę na producenta. Jak zapewne już Pan sie zorientował w sytuacji rynkowej sama cena i wzór to nie wszystko. W hipermarketach jest wszystkiego pod dostatkiem i tanio. Tylko z tą jakością... Proszę nie zapominać, że wznosząc obiekty (np. hotele czy biurowce) to wykonawcy mają narzuconych przez projektanta i inwestora dostawców np. wykładzin podłogowych. A skoro w naszym kraju NIE MA naszych rodzimych inwestorów to każdy kupuje "u swego". A co do Kowar. Szkoda upadku. Nie pierwszego i nie ostatniego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Douczony Re: nie kojarze ich dywanów IP: *.aster.pl 23.07.09, 10:44 Jestes niedouczony i tyle. Ni ma z kim rozmawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ana Re: nie kojarze ich dywanów IP: 94.246.152.* 23.07.09, 10:59 Bo mieszkałes do tej pory z mamusią i guzik Cię obchodziły dywany i naczynia. Mamusia dała jeść i ubrała a Ty tylko się uczyłeś(albo i nie) no i siedziałeś przed kompem. Odpowiedz Link Zgłoś
hollowcat Re: nie kojarze ich dywanów 23.07.09, 11:46 > Bo mieszkałes do tej pory z mamusią i guzik Cię obchodziły dywany i naczynia. Też fakt. W takim razie skąd ja i inni w moim wieku mają znać tą firmę? Kiedyś (za komuny) po prostu była jedna i dlatego się sprzedawało. Niedawno kupowałem mieszkanie i wybierałem dywan. Kupiłem jakiejś nieznanej marki (sam nie pamiętam). Gdyby firma była rozreklamowana to może z żoną kupilibyśmy dywan z Kowar? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Re: nie kojarze ich dywanów IP: 188.33.96.* 23.07.09, 19:39 Ja również mam 25 lat i we Wrocławiu choćby w Tesco spotkałem się ze szkłem z Krosna, bo ta fabryka produkuje właśnie szkło. Ostatni zakup choć o parę złoty droższy od azjatyckiej konkurencji to kiliszki z tej właśnie firmy i kolejny raz przekonałem się, że nie warto oszczędzać tych 10% ceny i jakośc i stylistyka o niebo lepsze. Co do firmy Swarzędz, przy zakupie w ubiegłym miesiącu nowego wypoczynku spotkałem się z tą firmą choćby w sieci Domar, są to w większości produkty wysokiej jakiści, wykańczane naturalną skórą, czyli na rynki bardziej wymagające. podobnie było z firmą Krono, której kolekcje, to m.in. zestaw dla ameryk. senatu ze złotą nicią, wszystko. Gro tych firm wymienionych ze wzgledu na asortyment (bardziej luksusowy) wiekszość towarów eksportowała. Wiadomo, że tzw. klasa średnia w polsce dopiero się buduje, ja należąc do niej znam te firmy i wiem, i rozumię, że rynek polski nie jest rynkiem na tyle chłonnym, by móc być jedynym rynkiem zbytu. Wspomniane wcześniejkieliszki stanowią zaledwie ułamek produkcji firmy Krosno i można je lupić też w Ikei, ale to jest tylko 38,5 mln potencjalnych klijentów. Poza tym , niewiele firm reklamuje w TV kieliszki,czy dywany, ale tak jak wcześniej zaznaczyłem to raczej kwestja potencjalnego klijenta i tak jak Hollowcat zauważył dywany wymienia się na 10 lat. Z resztą pozdrawiam rówieśnika i polecam przy kolejnych zakupach spojrzeć właśnie na jakość produktu wykonanego w całości w Pl a importowanego z Chin (choćby talerze). P.s. te firmy trwały na wolnym rynku ponad 20 lat... Cześć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zalogowany Re: rozumię IP: *.ztpnet.pl 23.07.09, 22:25 Obserwator palnął był: [... tzw. klasa średnia w polsce dopiero się buduje, ja należąc do niej ...]. [... potencjalnych klijentów ...]. [...Gro ...]. [... i wiem, i rozumię, ...]. Gros klasy średniej w Polsce niech zrozumie pisownię "rozumię" i niech wie, że noblessa trzeba oblizać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pfranek@interia.pl Pada fabryka dywanów w Kowarach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.09, 11:07 Zle zarzadzanie i marnotrastwo... Odpowiedz Link Zgłoś
net_friend Pada fabryka dywanów w Kowarach 23.07.09, 11:24 Ludzie nie generujcie teorii spiskowych. Skończyła się moda i skończył się rozdział takich Kowar czy Swarzędza. I tak dziwne że to wzornictwo tyle przetrwało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaszczomp Re: Pada fabryka dywanów w Kowarach IP: *.bielsko.dialog.net.pl 23.07.09, 12:19 Skonczyla sie moda na dywany? Hehe, cos mi sie wydaje, ze moda szybko powroci, tylko ze wtedy dywany bedziemy kupowac juz nie od polskiego producenta a od zagranicznych pijawek za kupe kasy. Kiedys jak kupilo sie dywan z polskiej fabryki to sluzyl przez 50 lat (moi rodzice maja taki) a chinszczyzna rozlatuje sie po roku. Odpowiedz Link Zgłoś
net_friend Re: Pada fabryka dywanów w Kowarach 23.07.09, 13:33 Pytanie tylko czy w dobie zmiennego wzornictwa wnętrz jest sens bić dywanem rekordy przetrwania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaszczomp Re: Pada fabryka dywanów w Kowarach IP: *.bielsko.dialog.net.pl 23.07.09, 14:03 Mody sa zmienne ale i tak na koniec wroci to co solidne i sprawdzone. W tym wypadku dywany. Z innej beczki. Znam takich, ktorzy poddali sie modzie, pozrywali piekne stare parkiety i polozyli panele podlogowe. Panele byly wtedy drozsze od parkietu. Prosze teraz isc do sklepu z podlogami i popatrzec jak sie ksztaltuja ceny:):) Panel to jest szit w porownaniu z parkietem i obecnie jest tanszy kilkukrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pani w średnim wie Do Tuska,Kaczynskiego i innych rządzacych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.09, 11:54 czy wy nie widzicie,że NISZYCIE POLSKĘ? Panie Kaczynski Polska nie to tylko muzea ,rocznice historyczne i patos!!!!Panie Tusku Polska to nie tylko grupa kolesi których trzeba poobsadzać w róznych europejskich instytucjach,to nie klika kolesi biznesmenów,którzy muszą dobrze prosperować ,Polska to nie miejsce do zaspakajania wygórowanych ambicji w roznych dziedzinach pewnych koterii. POLSKA ma być OJCZYZNĄ nas wszystkich POLAKÓW.My tez żyjemy,jesteśmy ludxmi a nie robaczkami do zdeptania na waszej drodze do osiagniecia waszego celu. Skonczy sie krwawo ,ja to czuję.I nie pomoga badania szczesliwości społeczenstwa przeprowadzone prze pana Czapińskiego.Oj jak mi sie to kojarzy z czasami komunistycznymi i butą tamtych rzadzacych. Odpowiedz Link Zgłoś
blue911 Re: Pada fabryka dywanów w Kowarach 23.07.09, 12:01 "Reforma" JPII coraz bardziej zaczyna owocowac! Haha. Jak oglosili Polaka papiezem to stanelo mi serce na chwile z dwoch powodow: duma,ze Polak dostal tak wysoki i eksponowany urzad, i przerazenie ,ze kraj straci gospodarczo. Nigdy nie bylismy potega, ale budowalismy wlasny przemysl i przy sprzyjajacych okolicznosciach moglismy wyjsc na prosta. Teraz jestesmy wykastrowani choc jest pelno w sklepach - obcych towarow. I ,niestety,moje obawy sie spelnily. Ten czlowiek i jego ekipa to byli kompletni dyletanci biznesu i zachodnie wywiady i ugrupowania biznesowe bawily sie nimi (i nami)jak marionetkami. Ale wtedy nie wazylem sie odezwac,bo by mnie ukamienowali. No,coz...mialem racje. I wcale sie z tego nie ciesze. Ale za nauke trzeba czasem gorzko zaplacic. Odpowiedz Link Zgłoś
blue911 Re: Pada fabryka dywanów w Kowarach 23.07.09, 12:13 and_nowak napisał: > Nie oddawajcie ani roku życia żadnej fabryce! > Po prostu pracujcie dla pieniędzy. > Jestes rasowym debilem o bardzo waskim horyzoncie. Odpowiedz Link Zgłoś
cyryl189 Pada fabryka dywanów w Kowarach 23.07.09, 14:00 - Zanosi się na urodzaj kontrolowanych "padnięć" zgodnie z życzeniami krajowych ekonomistów, pada równierz Polak "na pysk"...ekonomicznie. Ratując się przed śmiercią, ruszy poszukać pracy. Kraj wyludnia się...ekonomicznie, z racjonalnych powodów: za chlebem tańszym. W mojej gminie padnie z braku wpływów za media kilka firm, ponieważ spada "konsumpcja" wody, energii, gazu. Starzy ludzie kupują tanie badziewie, byle co jedzą...bieda okropna. Młodzi za pracą wyjechali...tak upada...ekonomicznie(!) naród Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
blue911 Re: Pada fabryka dywanów w Kowarach 23.07.09, 14:05 cyryl189 napisał: W mojej gminie padnie z braku wpływów za media > kilka firm, ponieważ spada "konsumpcja" wody, energii, gazu. Starzy > ludzie kupują tanie badziewie, byle co jedzą...bieda okropna. Młodzi > za pracą wyjechali...tak upada...ekonomicznie(!) naród Polaków. "Jak sobie poscielesz tak sie wyspisz". Pracowalismy kilka pokolen na ten upadek. Odpowiedz Link Zgłoś
marianludwika Re: Pada fabryka dywanów w Kowarach 02.04.11, 15:59 I co postkomuna załatwiła na amen już tą słynną fabrykę. kiedyś w latach siedemdziesiątych pracowałem tam przy jej rozbudowie. Szkoda tych ludzi,chyba sie rozpili .Niech ktoś napisze co się tam dzieje. Może tam zrobić więzienie i otworzyć dla pensjonariuszy(więźniów)kopalnię uran na poczet naszej elektrowni atomowej.Co dobry pomysł.Ja już się godzę na klawisza.Pozdrawiam wykiwanych mieszkańców Kowar. Odpowiedz Link Zgłoś