hund444 23.05.11, 21:46 wkampinosie.blox.pl/2011/03/9-mln-zl-dla-KPN.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tgserwis Re: dotacje 25.05.11, 23:54 Inicjatywa niezwykle zacna. Przyrodę trzeba chronić, zwłaszcza gdy Łunia daje na to kasę. Mam tylko jedno niepokojące pytanie. Co oznacza stwierdzenie" poprawa stosunków wodnych w KPN " ? Czy jest to dalsze zalewanie, kolejnych 100ha wodą i tworzenie tam mokradeł, bagien, miejsc wylęgu komarów? Czy też udrożnienie istniejących kanałów jak Wilcza Struga, Łasica czy Ł9, czyli doprowadzenie stanu wód do stanu który pozwala normalnie funkcjonować tysiącom ludzi mieszkających w sąsiedztwie KPN? Pytam, bo z całego serca jestem za ochroną przyrody. W tym porąbanym świecie musimy dbać o pozostawienie czegoś żywego przyszłym pokoleniom. Pytanie tylko czy ważniejsze jest 20 szt bobrów, czy kilka tysięcy ludzi? Odpowiedz Link
hund444 Re: dotacje 26.05.11, 10:44 www.ujk.edu.pl/ios/wydawnictwa/2001/30%20Pilichowska-Kazimierska,%20Kazimierski.pdf Odpowiedz Link
tgserwis Re: dotacje 27.05.11, 11:00 Czyli mówiąc krótko mam przegwizdane. Trzeba będzie podnosić podłogę w piwnicy. Taki sam problem będą mieli wszyscy okoliczni mieszkańcy posiadający piwnice. Nie wiem tylko, dlaczego koszty mają znów ponosić ludzie którzy ileś tam lat temu dostali pozwolenia na budowę domów z piwnicami. Pozwolenia zgodne z ówcześnie obowiązującym prawem oraz ówczesnymi warunkami geologicznymi i hydrologicznymi. Znów koszty decyzji urzędników ponosić będą zwykli mieszkańcy płacący podatki i utrzymujący tych urzędników. Naprawdę poważnie zastanawiam się nad przeprowadzką do innego kraju. Tu nic się nie zmieni w ciągu kolejnych kilkudziesięciu lat. W takiej np. Grecji czy Italii też jest syf i bałagan, ale przynajmniej klimat bardziej przyjazny ludziom. Czego i Wam życzę. Odpowiedz Link
hund444 Re: dotacje 27.05.11, 21:25 Uregulować ten problem można przez złożenie odpowiedniego wniosku do NSA .Uważam ,że powinien to zrobić Wójt gminy Czosnów .Gmina Leoncin jest mniej zainteresowana ponieważ dużo terenów zostanie tam wykupione przez KPN .Mieszkańcy raczej nie poradzą sobie ,więc Wójt Czosnowa zobligowany zaistnieniem sporu na jego terytorium powinien zwrócić się do NSA .Dlaczego prawnik gminy będąc w posiadaniu dokumentów nadających bieg sporu kompetencyjnego w sprawie melioracji, nie wydał odpowiedniej opinii od 2010 r. Dlaczego też wmawiano mieszkańcom, że niedrożny kanał ł9 jest we władaniu KPN ,ale wydano pozwolenie wodno-prawne inwestorowi na zrzut dużej ilości ścieków przyczyniając się do większych podtopień.Dlaczego Ktoś teraz szybko i byle jak czyści odcinek tego kanału .Z jakiego powodu mieszkańcy sami muszą obniżać przetamowania na Łasicy ratując tym swoje uprawy i dobytek .Też bym stąd się wyprowadził ,wiedząc że projekt Natura sponsorowany przez UE zagraża mojemu bytowi .Tylko niech za to zapłacą .Ale tymczasem urzędnicy są zadowoleni bo problem wysycha , może nawet na kilka lat . Odpowiedz Link