Dodaj do ulubionych

Szelmostwa niegrzecznej dziewczynki po grecku?

20.10.10, 19:40
Kochane czy taka ksiazke Mario Vargas Llosa mozna znalezc po grecku? Na Kos pani nie slyszala o takim autorze, z internetu pani w ksiegarni nie korzysta wink)!!!!!A w Polsce po grecku sie nie da kupic! Bede wdzieczna za odpowiedz i czy jest jakis sklep z ksiazkami greckimi on line ale zeby mozna bylo szukac po angielsku jako ze nie jestem pewna tlumaczenia na grecki tytulow i autorow. Dzieki z gory. Mam to szczescie ze mezus lubi czytac i czasem udaje nam sie znalezc te same ksiazki tylko w roznych jezykach i sobie czytamy razem. No prawie jak z Polskim mezem!! wink)))
Obserwuj wątek
    • bachula_gr Re: Szelmostwa niegrzecznej dziewczynki po grecku 20.10.10, 19:48
      mowisz i masz:
      www.florasfun.gr/store/comersus_viewItem.asp?idProduct=118901
      bardzo dobrzez zaopatrzona ksiegarnia netowa, ceny tez w porzadku.
    • mamalal-ka "Το παλιοκορι&# 20.10.10, 19:53
      looknij tu :

www.greekbooks.gr/BooksList.aspx?ListType=6&id=72589
      "Το παλιοκοριτσιο"
      • papasowa Re: "Το παλιο& 20.10.10, 22:35
        boskie jestescie dzieki, a a opcja z angielskimi nazwiskami jest gdzies mozliwa?
        • bachula_gr Re: "Το παλιο& 20.10.10, 22:59
          ja w tej mojej wkleilam w wyszukiwarke grecka po angielsku i sobie przerobilo a nastepnie znalazlo wink
          • babycool Re: "Το παλιο& 21.10.10, 20:05
            Papasowa kobietko a co u Ciebie? Dawno sie nie meldowalas smile Prosze do raportu! (o to powinna szefowa, ale sobie pozwolilam wink)
            • bachula_gr papasowa 22.10.10, 07:35
              babycool napisała:

> Papasowa kobietko a co u Ciebie? Dawno sie nie meldowalas smile Prosze do raportu!
              > (o to powinna szefowa, ale sobie pozwolilam wink)

Ok, wybaczone wink
              A papasowa to chyba zaczytana po uszy, ze takie zaleglosci ma na forum wink Ale raport zwrotny sie nalzey oczywiscie.
              • babycool Re: papasowa 24.10.10, 16:56
                Baska wpierw trzeba bylo pytac o newsy a potem tytul podac, bo nam znowu sie zaczytala smile
                A jak juz przy ksiazkach jestem to czekam na dostawe z PerPerUny !!!
                A wogole co uwazacie o elektornicznych reederach do ebookow?
                • papasowa Re: papasowa, smutki i dylematy 26.10.10, 01:03
                  Drogie kobietki, alez jestem tu i sobie czytam. Gdzie ja bylam latem pytacie. Generalnie nigdy latem nie mam czasu na internet ,bo pracujemy non stop niestety,ale to lato bylo wyjatkowo smutne i jakos nie bylo nastroju. Dzieci lat 3.5 i sztuk 2 chorowaly od polowy kwietnia do polowy czerwca a my z nimi- a przy okazji trzeba bylo jednak pracowac od switu do nocy bo nam pracownica zaciazyla.....Jak sie juz poukladalo w pracy i z dziecmi to niestety musialam pozegnac na zawsze mojego mlodszego o 10 lat brata i polecialam do Polski, potem wrocilam na Kos, sezon byl w pelni a moj tato powaznie zachorowal i zamiast wyladowac na Kos , wyladowal w szpitalu. Mama w zwiazku z tym tez nie przyleciala, i ja w zwiazku z tym zapakowalam cala babska czesc rodziny i wrocilam 1,5 miesiaca wczesniej na zime do Polski. Jestem zatem w Polsce, mezus wyrozumiale konczy sezon i za miesiac bedzie z nami. Ale mnie jest dalej ciezko, bo nie umiem sobie poukladac porzadku tego swiata. Bardzo kocham mojego brata i nie umiem sie z jego odejsciem pogodzic, a teraz jeszcze dodatkowo nie wiem jak to bedzie z rodzicami. Gdybym nie wrocila wczesniej to moj tato w ogole nie doszedl by do siebie , dalam mu jednak z dziewczynkami wsparcie i troche radosci i pomoglam logistycznie i fizycznie, wozilam na rehabilitacje, zalatwialm szpital i sama go gimnastykowalam i takie tam. Tu musze powiedziec ze mam wspanialego meza ze nie mial nic przeciwko ze go w Grecji zostawilysmy. Ale teraz juz sie boje i mysle jak to bedzie jak wyjedziemy w kwietniu ponownie. Czy rodzice dojda do siebie, czy mama da rade- przede wszystkim psychicznie ale tez dlatego ze nie ma prawa jazdy, a poza tym wiadomo jej tez jest ciezko, a tato jeszcze dlugo bedzie musial sie rehabilitowac, a i tak nie wiadomo na ile wroci do normy. I jak ich wtedy zostawic, nie mam juz wiecej rodzenstwa, ani rodziny. Czy wy macie takie dylematy? Jak sobie radzicie w obliczu smierci bliskich i choroby? Dla mnie bylo to b ciezkie, bo nie moglam leciec natychmiast , bo nie moglam byc i pomoc.... nie wiem czy ktos na forum pisal o takich problemach ludzi na obczyznie, ale ja tego doswiadczylam i jest to b trudne. Wiem ze mamy swoje zycie , ze dzieci najwazniejsze , ale wychowane jestesmy mysle w wiekszosci w szacunku do rodzicow i w przeswiadczeniu ze trzeba im pomagac do ostatniego dnia. Do Grecji ich nie zabiore bo ani oni by nie chciali , ani tez medycyna na Kos nie taka aby dac rade. Wiec co? Tak wiec widzicie ze zycie nie bylo dla mnie laskawe ostatnio, przynioslo wiele lez i smutku. I czuje sie rozdarta miedzy mezem a rodzina w Polsce, miedzy zaloba a radoscia bycia mama, miedzy Grecja a Polska bo tu pracy nie moge znalezc i maz tez nie, i jeszcze nie nie wiem gdzie dzieci poslac do szkoly . I tak to wyglada. Pozdrawiam wszystkie forumowiczki, dzieki raz jeszcze za linka i zycze jak najmniej takich smutkow i dylematow jak te o ktorych pisalam.
                  • bachula_gr Re: papasowa, smutki i dylematy 26.10.10, 07:22
                    Papasowa, smutne to co piszesz ale dobrze, ze piszesz.
                    Trzymaj sie, fizycznie i psychicznie a my bedziemy trzymac kciuki za Ciebie i Twoja rodzinke.
                    Ciezkie to sa dylematy i wczesniej czy pozniej kazdy z nas przed takimi stanie....w takich chwilach Grecja jawi sie jako prawdziwy koniec swiata, choc teoretycznie blizej niz Ameryka i inne Australie....

Na czas pobytu w PL ja bym poslala dziewczynki do przedszkola, niech maja swoj swiat, swoje towarzystwo. Zwlaszcza w takim nawale nowych obowiazkow okolorodzinnych.
                    Powodzenia!
                  • mamalal-ka Re: papasowa, smutki i dylematy 26.10.10, 11:57
                    Na pewno musisz bardzo cierpieć i rozumiem jak Ci jest trudno...
                    pomyśl jednak, że w takich sytuacjach w których nic nie możemy zrobić,
                    bo siła wyższa ma nad nami przewagę, trzeba wmawiać sobie, że czas
                    ukoi nasze rany...potrwa to trochę... ale pewnego ranka obudzisz się
                    uśmiechniesz sama do siebie i powiesz, że już jest dobrze...czas żałoby minął
                    i powinnam cieszyć się każdym dniem!
                    ...ze mną właśnie tak było gdy po śmierci mamy obraziłam się na cały świat!
                    przetrwałam jednak i nauczyłam pokory.
                    Pomyśl też jaką jesteś szczęściarą, że masz wokół siebie ludzi, którzy w pełni
                    rozumieją Twoje dylematy i smutki.To chwile w których przekonujemy się
                    czy mężczyzna z którym dzielimy życie jest na właściwym miejscu.
                    Wytrwałości Ci życzę...powodzenia
                    • babycool Re: papasowa, smutki i dylematy 27.10.10, 15:27
                      Krete sciezki, trudne wybory i pozegnania ... sad Mam nadzieje, ze wszystko sie zacznie prostowac, i wierze w to, ze sobie swietnie poradzicie. Bede trzymala kciuki za Was.
                      Kazda z nas nachodza takie zle i ciezkie mysli o rodziacach, ja mimo, ze jedynaczka zawsze chodzilam swoimi drogami, a teraz zawinelam sie i zostawilam mame. I tez tak czasem jakos glupio sad
                • bachula_gr Re: papasowa 26.10.10, 07:23
                  babycool napisała:
                  > A wogole co uwazacie o elektornicznych reederach do ebookow?

Jako dinozaur, poprosze o polska wersje jezykowa pytania wink
                  • annielika Re: papasowa 26.10.10, 07:53
                    Bachula, to taka elektroniczna cienka deska przenosna, na ktorej sie bardzo wygodnie czyta e-booki. Masz sam ekran i niewiele przyciskow, chyba tylko do zaladowania ksiazki, i przewracania stron.

Mi sie podoba.
                  • rene1231 Re: papasowa 26.10.10, 08:20
                    bachula_gr napisała:

> babycool napisała:
                    > > A wogole co uwazacie o elektornicznych reederach do ebookow?
                    >
                    > Jako dinozaur, poprosze o polska wersje jezykowa pytania wink
                    Prosze bardzo allegro.pl/sony-ebook-reader-prs505-prs-505-nowy-ladowarka-i1281983449.html
                    • papasowa Re: papasowa raz jeszcze 26.10.10, 23:41
                      dzieki wielkie za slowa otuchy.....a dzieci juz druga zime chodza do polskiego przedszkola i je kochaja w przeciwienstwie do greckiego...i w ogole takie chyba bardziej polskie sa wink))....pozdrawiam hej
                      • annielika Re: papasowa raz jeszcze 27.10.10, 07:42
                        Moj tato zmarl w tym roku w sierpniu... rano telefon w pracy, potem dziki ped do domu, wylot nad ranem... a ciagu dnia pustka, panika i to uczucie, ze sie jest daleko i nic nie mozna zrobic.
                        Dalej nie dociera do mnie fakt, ze go nie ma.

Bycie daleko ma swoje dobre i zle strony. Dobre sa takie, ze nadal moge zyc w mojej fantazji, ze tata jest... ze po prostu nie dzwoni, i ze ja sie nie moge do niego dodzwonic. Bedac na miejscu, niestety wszystko przypomina o tym, ze nie, ze jego naprawde nie ma. Zle, ze mimo wszystko chce sie byc blisko... takze tych, ktorzy zostali.

Papasowa, bardzo bardzo Ci wspolczuje. Otarlam sie o to i wiem, jak to boli. Jednyne co nam pozostaje, to dalej zyc... i cieszyc sie tym zycie. Bo kazdy z nas ma swoj los, swoja droge... i zeby nie wiem jak bylo ciezko, to musimy ja przejsc. A na koncu sie spotkamy po drugiej stronie.
                  • babycool Re: papasowa 27.10.10, 15:28
                    Oj Baska nie czepiaj sie wink teraz wiedze, ze mi drugie e weszlo zamiast a tongue_out nie wiesz, ze jestem trzepok?
                    Annie a Ty korzystasz? Ja mam ochote na takie cos, chociaz to nie to samo co ksiazka .... ale jakby mi zycie ulatwilo ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka