Dodaj do ulubionych

Co z piernikami w tym roku???

08.11.12, 19:15
Bo juz lada dzien trzeba zagniatac zeby swoje 5 tygodni odlezaly wink
Przypraw mam pod dostatkiem (dzieki Ci B. ) a jakis sprawdzony orzepis????? Bo mnie wszystko z ulubionych poznikalo....
Obserwuj wątek
    • morita11 Re: Co z piernikami w tym roku??? 08.11.12, 19:16
      *przepis oczywiscie wink
    • bachula_gr Re: Co z piernikami w tym roku??? 08.11.12, 20:44
      Ja tam odlezyn nie lubie wiec pierniki beda tradycyjne z przepisu, ktory takowych nie wymaga. Jeden nocleg w lodowce i mozna zaczynac. Beda lukrowane i saute, trojwymiarowe choinki oraz pierwsze podejscie do dzwonka 3D a i z nowymi "nadrukami" (nie mam silnej woli i znowu zainwestowalam w nowe wykrawaczki i foremki)
      • morita11 Re: Co z piernikami w tym roku??? 09.11.12, 09:15
        Bacha daj jakis link bo mam ulubione wyszyszczone z linkow!
        • bachula_gr Re: Co z piernikami w tym roku??? 09.11.12, 10:58
          morita11 napisała:
          > Bacha daj jakis link bo mam ulubione wyszyszczone z linkow!

Glowa recze tylko za swoj przetestowany od lat przepis....a na forum wisi od 2006 roku.

Powodzenia a w razie co zapraszam na warsztaty kuchenne na staly lad. U mnie w kuchni pierniki przez 12 miesiecy w roku bo kazdy pretekst jest dobry wink
          • morita11 Re: Co z piernikami w tym roku??? 09.11.12, 14:30
            Widzisz Bacha, 6 lat potrzebowalam tongue_out
      • kalanitka Re: Co z piernikami w tym roku??? 10.11.12, 11:15
        Ja do dzwonka 3D też się przymierzałam (dopiero zakupić) chociaż z racji ilości foremek wmawiałam sobie że jest mi zbędny i długo na wiadome strony z wykrawaczkami nie zaglądałam, aby również silną wolę ćwiczyć. Jednak jak już u was zaczynają się przygotowania do sezonu piernikowego -zimowego nie mogę przejść obok "dzwonka" obojętnie wink i pewnie się ugnę wink
        • bachula_gr Re: Co z piernikami w tym roku??? 10.11.12, 14:45
          kalanitka napisała:
          > Jednak jak już u was zaczynają się przygotowania do sezonu piernikowego -zimowego nie mogę przejść obok "dzwonka" obojętnie wink i pewnie się ugnę wink

Witaj w klubie bo predzej czy pozniej.... ale ostrzegalam.
          Ja sie ugielam na wyprzedazy wielkanocnej bo wtedy dzwonki bozonarodzeniowe byly za pol ceny wink I taka mam wymowke.
          • kalanitka Re: Co z piernikami w tym roku??? 10.11.12, 19:44
            I cynku nie dałaś że dzwonki za pól ceny ??? pewnie też bym wtedy "zgrzeszyła" wink
    • bachula_gr a w 2013 popelnie takie oto........ 08.11.12, 23:08
      bo w tym roku sie zagapilam, ale sobie zarchiwizuje bo mi sie wyjatkowo te duszki spodobaly wink

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ac/ag/druh/bKLY7wxr3g2d58GPbX.jpg

zrodlo: z netu wykopane, ale skad?
      • morulik Re: a w 2013 popelnie takie oto........ 09.11.12, 08:03
        a ja bym takiego kosciotrupa schrupała wink zrobiłabym jakbym umiała ale ja jakaś niezdolna do popełnienia ciasteczek,
        foremki duchów w tortowni widziałam ale w raczej nie w takim kształcie,
        a zdjęcie wykopane chyba stąd :
        • morulik Re: a w 2013 popelnie takie oto........ 09.11.12, 08:04
          coś mi linka zjadło ciasteczka
          • bachula_gr Re: a w 2013 popelnie takie oto........ 09.11.12, 10:54
            O....nie pamietam,. ale moze i stamtad te kosciotrupki i duszki wink
            • mamalal-ka Re: a w 2013 popelnie takie oto........ 09.11.12, 14:58
              ..a ja mam zamiar popełnić w tym roku pierniczki dla mojej chmurki (Nefelki dla niezorientowanych w temacie)

https://ciasteczka.sklep.pl/user/images/ciasteczko%20chmurki.jpg
              • bachula_gr Re: a w 2013 popelnie takie oto........ 09.11.12, 15:00
                ooo...jakie piekne to chmurki.
                • bachula_gr brzemienne.... 09.11.12, 15:16
                  Lalk,a a widzialas na stronie z chmurtkami te:
                  https://ciasteczka.sklep.pl/user/images/ciastko%20sukienka%20ciazowa.jpg

wink)))))
                  • mamalal-ka Re: brzemienne.... 09.11.12, 16:08
                    No piękne ! Takie zrobię moim synowym za kilka..naście I hope lat wink
                    • bachula_gr Re: brzemienne.... 09.11.12, 17:15
                      Taka tesciowa jak Ty to skarb (bedzie).
    • ana_mama_patrycji Re: Co z piernikami w tym roku??? 09.11.12, 20:03
      Ja pierwsze pierniczki w okolicach Mikołaja będę robić smile
      • synnefianka Re: pytanie techniczne 10.11.12, 21:54
        ... chyba przegapilam lekcje jak sie wrzuca zdjecia na forum... ktos poratuje instrukcja dla blondynki? wink
        • bachula_gr Re: pytanie techniczne 11.11.12, 10:32
          - Sie ma wgrane zdjecia gdzies w sieci (w dowolnym miejscu).
          - Sie otwiera konkretne zdjecie.
          - Sie klika na zdjecie prawym klawiszem myszki i wybiera ostatnia opcje w oknie (ιδίοτητες / properties / wlasciwosci?).
          - Sie kopiuje adres URL (mniej wiecej w polowie okna).

A nastepnie piszac post klikasz pod polem TEMAT w ikonke IMG i wklejasz skopiowany uprzednio adres.

Powodzenia wink

• bebiak Re: pytanie techniczne 11.11.12, 15:29
            Ja nie umiem tak jak Basia: nauczyłam się tej sztuki jak małpka, korzystając ze strony ImageShack - i tylko tak potrafięsmile
            W razie potrzeby służę instrukcją...weweossmile
          • synnefianka Re: pytanie techniczne 15.11.12, 14:47
            Nie no, w zasadzie jasno to Basiu wyjasnilas... aczkolwiek stwierdzenie "gdzies w sieci" mnie zastanawia. Totez coby sie juz bardziej nie kompromitowac moja niewiedza, zaraz Ci Pani Admin posle pytanko na maila gazetowego.. wink
            • bachula_gr Re: pytanie techniczne 15.11.12, 15:03
              Wal smialo wink)))))))
              • synnefianka Re: moja wersja "pierniczenia" ;-) 16.11.12, 01:54
                Zobaczymy czy uda mi sie wrzucic foto..
                fotoforum.gazeta.pl/photo/1/mg/cf/blnx/oRaMPq0lBPmpEbzdeB.jpg
                • synnefianka Re: moja wersja "pierniczenia" ;-) 16.11.12, 01:58
                  no i coś mi nie weszlo ;-( , tylko podlinkowalo...
                • synnefianka Re: moja wersja "pierniczenia" ;-) 16.11.12, 02:05
                  https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/mg/cf/blnx/A9FQwh1C1EPTbTRMfB.jpg
                  https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/mg/cf/blnx/oRaMPq0lBPmpEbzdeB.jpg
                  Teraz cos powinno sie udac, jesli nie to prosze Bebiaka o podanie tego wspomnianego malpiego sposobu wink
                  • bachula_gr Synnefianka, mistrzu 16.11.12, 08:05
                    Sama to wszystko??????????????????????????????????????
                    • synnefianka Re: Synnefianka, mistrzu 16.11.12, 12:15
                      Jakie tam wszystko, toz to malenki wycinek z mojej tfffforczosci wink... Czesc dziewczyn to juz to widzialo, na FB gdzie wrzucam co jakis czas fotki, a tutaj postanowilam sie pochwalic bo mnie te pierniczki zainspirowaly.. wink
                      • bachula_gr Re: Synnefianka, mistrzu 16.11.12, 12:24
                        Nie zaluj tez nie FBowcom. Nie badz taka, wrzuc jeszcze inne cuda albo linka do bloga etc.
                        • synnefianka Re: Synnefianka, mistrzu 17.11.12, 23:15
                          To zeby jeszcze pozostac w temacie swiat.. pokaze lniane reniferki wink
                          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/mg/cf/blnx/QnOByipBqhCNuUabCB.jpg
                          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/mg/cf/blnx/U4SoBu4WPa2b9NqRBB.jpg
    • bachula_gr Re: Co z piernikami w tym roku??? 22.11.12, 20:46
      W tym roku beda tez rownolegle jakies ciasteczka proste ale z nadrukami albowiem listonosz przyniosl najnowsza zabawke wink

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ac/ag/druh/CQDUC9mwPEBGI1j4yB.jpg

Sniegu jeszcze nie ma ale juz mnie korci, zeby przetestowac....
    • bachula_gr Re: Co z piernikami w tym roku??? 27.11.12, 19:43
      kurs lukrowania, krok po kroku a raczej klatka po klatce
    • bachula_gr pierwsz snieg, pierwsze sniezynki... 30.11.12, 15:49
      Dzis o poranku okoliczne stoki przyproszyl pierwszy w tym sezonie snieg, do wsi nie dolecial alecukier puder byl wiec sa i pierwsze sniezynki wink
      Cynamonowe.
      Na pierniki trzeba jeszcze poczekac.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ac/ag/druh/LhDwa8ZwiZ95bNApIB.jpg
      • kalanitka Re: pierwsz snieg, pierwsze sniezynki... 01.12.12, 11:58
        Czarujące smile
        • mamalal-ka pierniczki topniejace bałwany ... 02.12.12, 17:24
          czyż nie są cute wink

https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/530987_457453380957093_1566789203_n.jpg
          • bachula_gr Re: pierniczki topniejace bałwany ... 02.12.12, 21:03
            Cute jak cute, fotogeniczne na pewno ale ja nie cierpie pianek wiec jestem nieobiektywna wink
    • bachula_gr piernikowe ludki ale z czekolady 03.12.12, 09:37
      Poszlam TYLKO po foremke pt aniolek a przyplatala mi sie silikonowa mata do czekoladek, to musialam dokupic gorzka 70% i mamy bande piernikowych ludzikow z czekolady.
      Na przekor zimie!

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ac/ag/druh/QFtCtBPkbqrW8NwTqX.jpg

PS- jak ktos zainteresowany to w AB na stosiku pt PRZECENY za 2 euro z hakiem.
      • mamalal-ka Re: piernikowe ludki ale z czekolady 03.12.12, 15:59
        Ale fajni czekoladowi ludzie !...w AB ?ciekawe czy naszym też wink
        • morita11 Re: piernikowe ludki ale z czekolady 03.12.12, 18:12
          U nas jest tylko AB food i takich cudow nie ma sad
          • rene1231 Re: piernikowe ludki ale z czekolady 03.12.12, 23:14
            U mnie to nie ma AB sad smile A silikonowe formy i foremki posiadam,taka też by mi sie przydała .
    • bachula_gr pocaig do piernikow..... 06.12.12, 10:42
      No to jest dopiero koronkowa lukrowa robota
    • bebiak Właśnie piekę ciasteczka korzenne :) 08.12.12, 00:24
      Jestem strasznie zaganiana w tym roku ale stwierdziłam, że póki sezonu na ciasteczka korzenne by kirija Varvara nie rozpocznę - nie poczuję nadchodzących Świątsmile
      I się uparłam, że sezon rozpocznę dziś - właśnie wstawiłam pierwszą porcję do piekarnika: pieką sięsmile
      I już pachnie grudniowo, i już pachnie świątecznie!!!!
      I o to właśnie mi chodziło! smile
      W ramach pierwszej blaszki: pogwiazdkowałam sobie w różnych wymiarach, a cosmile
      • kalanitka Re: Właśnie piekę ciasteczka korzenne :) 10.12.12, 21:47
        Zazdroszczę ja jakoś nie mogę się zmobilizować, ciasteczkowa wena mnie opuściła wink - w ubiegłym roku przeholowałam z ilością i tempem "produkcji"
        mam nadzieję, ze natchnienie wróci smile
        • bebiak Re: Właśnie piekę ciasteczka korzenne :) 10.12.12, 22:47
          Kalanitka, weź Ty zmobilizuj się i jużsmile
          Ja póki co cieszę się tym pieczeniem: w piątek zrobiłam ciasto, podzieliłam na 5 kul i jedną w nocy upiekłam.
          Zjedliśmy w nocy z piątku na sobotęsmile
          No to w sobotni wieczór odpuściłam TAŃCE GRECKIE W TAWERNIE (OMG! Siebie nie poznaję!) i upiekłam pozostałe 4 kule: pojedliśmy my, wczoraj do znajomych trochę wyniosłam, dziś ciut do pracy - po 4 sztuki mieliśmy na pokolacji.. Ciasteczek nie masad

A teraz wyszłam z wanny, stwierdziłam, że masło mi się rozpuściło do temperatury odpowiedniej - i co zrobię?
          A zrobię 5 kul - wsadzę do lodówki i od jutra (a późnym wieczorem wrócę) będę piekła ciasteczka korzenne, voilasmile
          .. jak dziecko, zupełnie jak dziecko - ale mam radochęsmile
          • bebiak Re: Właśnie piekę ciasteczka korzenne :) 10.12.12, 23:41
            Zrobione: kule (4 wyszły) w lodówce już drzemią.
            I garnek już wylizałam (ochhh, jak wielbię choć wiem, że to brzydko!)

A zanim wlazłam do kuchni zadzwoniła Mama - na wieść, że właśnie zamierzam czynić ciasto zapytała czy na Święta ciasteczka przytaszczę... Nooo taaaaa...... ale ja i tak wiem, że jeszcze kilka razy będę ciasteczka piekła a Bachulę naszą póki co pod niebiosa za przepis sławię, bo mnie te ciasteczka według tego przepisu wychodzą, nawet mnie - i są pysznesmile
            I sporo mi znajomych osób też piecze wg przepisu by kirija Varvarasmile
            Pięknie dziękujemy za tyle frajdysmile <tuli>
            • kalanitka Re: Właśnie piekę ciasteczka korzenne :) 11.12.12, 20:22
              wiem wiem pierniczki to ogromna frajda i zabawa, hahaha daję słowo zabiorę się nie ma zmiłuj wink
        • margarita6 Re: Właśnie piekę ciasteczka korzenne :) 11.12.12, 14:41
          kalanitka napisała:

> Zazdroszczę ja jakoś nie mogę się zmobilizować, ciasteczkowa wena mnie opuściła

...nie tylko Ciebie Anita,mnie w tym roku tez opuscila wszelka wena ,i to nie tylko do pieczenia pierniczkowsad
          Az dziwne,ze w tym roku nie upieklam jeszcze ani razu pierniczkow...

Czy ktos moze kopnac mnie w d... i wziac do siebie na pare dni chorego i zbuntowanego 3 latka?????????
          • kalanitka Re: Właśnie piekę ciasteczka korzenne :) 11.12.12, 20:30
            hahaha oby nam wena wróciła wink ech bo mam zamówione przez koleżanki trzy choinki smile
            3 latka zbuntowanego się nie boję jednak chory musi w domciu posiedzieć wink
            hahaha właściwie mogłabym wymienić na ......... przyszłego maturzystę hihihi
    • bebiak A ja się wzniosłam na (moje) wyżyny ... 16.12.12, 13:54
      .. i zrobiłam choineczkę z ciasteczek. A ponieważ wczoraj nabyłam zupełnie nową wykrawaczkę to i ludziki upiekłam, i nawet jakoś udało mi się udekorować... Szczyt moich możliwości w tym zakresie - proszę się nie śmiać!
      Mam jeszcze lukier, po rozgrzaniu będzie taki płynny, ale nie wiem jak go użyć bo narysować nim nic mi się nie uda, najwyżej całe ciasteczko zanurzyć - to taksmile

A, i choineczka i ludziki już wczoraj zostały zaniesione do Mamy: ja z pewnością bym pożarła zanim Święta się zacznąsmile

http://img543.imageshack.us/img543/2034/ciasteczkowachoinka1.jpg

http://img515.imageshack.us/img515/16/ludkikorzenne1.jpg
      • kalanitka Re: A ja się wzniosłam na (moje) wyżyny ... 16.12.12, 14:55
        Rewelacja ..... rozwijasz się smile ta grecka choinka boooooska a i ludki też niczego sobie smile
        Ja w ubiegłym roku miałam przygodę z płynnym lukrem za mało cukru dawałam wink

A jeśli chodzi o tegoroczne piernikowanie "pierwsze koty za płoty" ciasto w lodówce się chłodzi smile smile smile
        • bachula_gr Re: A ja się wzniosłam na (moje) wyżyny ... 16.12.12, 15:12
          Oooo...widze, ze powoli sie zbieramy.
          Ja zarobilam wczoraj kilka kul i wyprobowuje nowa sniezynke (Anita- dzieki rtaz jeszcze). Na wieczor mam plan lukrowy. Bede na bialo sniezynki pedzlowac bo wreszcie trzeba zapelnic nasza choinke salonowa.

Bebiaku, co za lukier do podgrzania masz???????????? Nie pomylilo Ci sie z grzaancem galicyjskim? wink))))))
          • bebiak Re: A ja się wzniosłam na (moje) wyżyny ... 16.12.12, 15:39
            bachula_gr napisała:

> Bebiaku, co za lukier do podgrzania masz???????????? Nie pomylilo Ci sie
            > z grzaancem galicyjskim? wink))))))

Ty Ty Ty.. no! Żadne takie pomyłkiwink
            Widzę jednak, że i Tobie to się nie klei - cóż dopiero mnie, nowicjuszowi sad

Lukier mam taki:
            www.oetker.pl/produkty/slodkie-dekoracje/article/151-lukry-gotowe.html
            Są w różnych kolorach a ja nabyłam klasyczny.
            I o ile rozumiem jak potraktować tym lukrem np babkę piaskową czy inną taką dużą powierzchnię o tyle kompletnie nie wiem jak zrobić oczko ludzikowi korzennemu... Lejąc z rogu takiej torby??? Toż to nie jest możliwe: moje oczko będzie od razu wielkości całej główki ludka sad Myślałam, że to do jakiejś strzykawki wciągnąć albo podobnego urządzenia ale nie: z rogu torebki lać na ciasto po namoczeniu tej torebki we wrzątku (no, prawie wrzątku, 70 st).
            No i mam takie dwie torebki - i mam. I jużsad
            Na moje szczęście mam też dwa słoiczki glukozy w kulkach - i to są oczętasmile
            I guziczki teżsmile
      • bachula_gr Re: A ja się wzniosłam na (moje) wyżyny ... 16.12.12, 15:13
        Grecka choinka super, taka prototypowa!
        Czyzby to jeszcze TE flagi? wink
        • bebiak Re: A ja się wzniosłam na (moje) wyżyny ... 16.12.12, 15:49
          bachula_gr napisała:

> Grecka choinka super, taka prototypowa!

He he he... Już taka nie jestsmile
          Wczoraj odniosłam ją do Mamy (coby nie zeżreć zbyt wcześnie) i jako czubek wsadziłam choince jakieś trzy czerwone kuleczki: takie jak się kupuje do stroików. Musiałam tak zrobić bo gdyby Mama zobaczyła te flagi to znowu by mi nagadała w temacie stanu mego umysłuwink
          A Lalka na Fb napisała, że z tymi flagami to na Syntagmę w Atenach jąsmile
          Znaczy: nie Kasię a choinkęsmile

> Czyzby to jeszcze TE flagi? wink

No masz: sure, że to są TE flagismile Taka ilość będzie mi służyć do końca moich dni przecież!
          Jak był niedawno grecki spęd muzyczny u mnie (wpadli Grekomaniacy w ilości sztuk wielu i oglądaliśmy z dvd koncerty) to na drzwiach również zawisło ze 20 sztuk tych flag, ale co to jest 20 przy pięciuset otrzymanychsmile Nie pokazywałam Ci zdjęcia drzwi wejściowych? A to tutaj, proszę (co sąsiedzi sobie myśleli - nie wiem ale mało dbam o to):

http://img248.imageshack.us/img248/3005/aimg1209.jpg

• bachula_gr Re: A ja się wzniosłam na (moje) wyżyny ... 16.12.12, 16:32
            Hehehe, uklony dla sasiadow!

W taki lukier jak TY tez raz zainwestowalam i byl to piuerwszy i ostatni. To jedynie do polania choinki z gory jak lawina sie nadaje. Na pewno nie do dekorowania drobnymi szlaczkami etc. Do tetgo trzeba gestego lukru i porzadnej tytki z papieru.

Gdzies tu chyba wstawialam fotoinstruktaz (nie swoj, ale ja podobnie robie wiec recze niejako wink

• bachula_gr fotokurs lukrowania piernikow 16.12.12, 16:35
              lopatologicznie
              • bebiak Re: fotokurs lukrowania piernikow 16.12.12, 17:54
                Już wpadłam w kompleksy jak zobaczyłam te mikołajkisad
                Nic to: są zdolni do lukrowania i są zdolni do innych rzeczy, o!
                Pozostanę przy swoich nielukrowanych ciasteczkach, które wszystkim smakują i tyle: właśnie skończyłam piec ostatnią kulę i stwierdziłam, że jestem bezrobotna a ciasta nowego na jutro zrobić nie mogę, bo produktów brak.
                Niby mogę iść do sklepu, który całkiem blisko alem leń i mi się nie chce... Trudno: jutro nie będę piekła - wolne!
                • kalanitka Re: fotokurs lukrowania piernikow 16.12.12, 19:15
                  hahaha każdy przez lukier sklepowy musi przejść ( i fakt nie nadaje się), ja oprócz niego próbowałam też woda i cukier puder lecz jednak z białek najlepszy smile
                  Powodzenia w dalszym tworzeniu smile
    • bachula_gr las choinkowy AD 2012 20.12.12, 20:53
      zaczelam wreszcie, choc barwic lukru na zielono mi sie nie chcialo specjalnie...
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ac/ag/druh/gS54f11ti0sZigUPOB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ac/ag/druh/lNbqLrzbjbbFgnLpBB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ac/ag/druh/SVTrUkmwoj4ay9RwSB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ac/ag/druh/CBkQbTZzoMVdfxzP5B.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ac/ag/druh/KemrTQL78rp39VyTCB.jpg

• bebiak Re: las choinkowy AD 2012 20.12.12, 23:01
        Ale piękne, Basiu!
        W przyszłym roku papuguję jak nic ale to dopiero w przyszłym, bo...
        patrz niżejwink
        • mamalal-ka PIĘKNE!!! 20.12.12, 23:23
          Zazdroszczę Wam tych cudeńków ! Ja niestety w tym roku się nie wyrobiłam buuuuuu
          ...może za rok Nelka mi pomoże wink !
      • bachula_gr Re: las choinkowy AD 2012- drzewko nr 3 22.12.12, 19:24
        Tymczasem moje dziewczyny popelnily dzis taka choinke, jeszcze nie zastygla ale byly takie dumne, ze nie czekalismy z sesja. :tere fere

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ac/ag/druh/xant2rfTAJKlA0f1nB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ac/ag/druh/iqrxucqY1daPC3Su1B.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ac/ag/druh/nQiGGVgKizvUrCYEfB.jpg

a na deser popelnilysmy wspolnymi silami mini muffinki w ramach sponsoringu przekasek na jutrzejszy bazar swiateczny KDAP.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ac/ag/druh/mG2ab1sFMSCfugwbjB.jpg
    • bebiak U mnie koniec pieczenia ciasteczek AD 2012 :) 20.12.12, 23:07
      Koniec! Zwyczajnie koniec!
      Dziś upiekłam dwie kule: dla Mamy i dla Teściowej na Święta - i to jest wszystko na co było mnie stać.
      W żadnym roku tak się nie napiekłam jak w tym (przy takim nawale pracy zawodowej): co 2-3 dni po 2 kule... Znikało, bo jak chyba pisałam, gdzie szłam tam zabierałam: znajomi, praca, Młody zabierał a i my podżeraliśmy też nieźle.
      Czuje przesyt - przyznaję: zwyczajnie mam dość pieczenia i aż żałuję, że dziś Basia pokazała swój śliczny las. Chętnie bym zrobiła ale nie, nie mogę już patrzeć na kule w lodówce a i na mączny bałagan też już jakoś...
      Czas zacząć świętowanie: sezon pieczenia ciasteczek korzennych AD 2012 ogłaszam w mojej chatce za zamknięty!
      Howgh!
      • kalanitka Re: U mnie koniec pieczenia ciasteczek AD 2012 :) 21.12.12, 15:43
        Ooooooooo właśnie przesyt hahaha ja to mam od ubiegłego roku (wtedy było dużo i różnorodnie) A teraz co? upiekłam jedną partię i może jeszcze ze 2 razy upiekę smile do sylwestra kiepściutko wink
        A i jeszcze muszę upiec w styczniu i w lutym na olśnienie pewnych osób, bo pierniczki są wciągające oj wciągające i może łaskawym okiem spojrzą wink
    • bachula_gr jeszcze czlowiek nie zaczal na dobre a tu wyprzeda 22.12.12, 09:09
      wyprzedaze kusza wink
      www.tortownia.pl/ndzial,233,okazje_cenowe_wyprzedaz.html?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=nws-121221_zyczenia
      bede twarda! Bede twarda!
      • kalanitka jeszcze czlowiek nie zaczal na dobre a tu wyprz 22.12.12, 15:40
        Ech ja chyba twarda nie będę wink i skuszę się
    • bachula_gr LAS imbirowy 22.12.12, 12:01
      Z chwilowego braku miodu popelnilam na prezenty.... IMBIROWE CIASTECZKA Ewy Wachowicz wink ktore tradycyjnie "doprawilam" lukrem, a co!

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/ac/ag/druh/3LKqwB3sbcm0Be7oJB.jpg

Domownicy ogladneli i czekaja na pierniczki a pierniczki czekaja na wlasciwa chwile.
      • kalanitka Re: LAS imbirowy 22.12.12, 15:44
        Smakowicie wyglądają smile a jakie eleganckie wink
        • bebiak Re: LAS imbirowy 22.12.12, 15:56
          Ależ mi się podobająsmile
    • izka7790 Re: Co z piernikami w tym roku??? 23.12.12, 07:57
      Piękne te wasze pierniczki! Ja nie mam ani weny, ani zdolności , ani cierpliwości do zabawy z lukrem. Moje są więc proste i nieozdobione a i tak muszę bronić do niech dostępu, by przetrwało do świąt chociaż kilkanaście sztuk wink
      • bachula_gr Re: Co z piernikami w tym roku??? 23.12.12, 10:08
        Ja lukruje hurtowo, pedzluje i ozdabiam, fotografuje i......rozdaje.
        Sama wole saute.
        Lukier tylko dla oczu. I wydzielam dziewczynom bo one nie maja zahamowan wink
        Wczoraj malujac choinke w tajemniczych okolicznosciach lukier znikal...Kalikanzari czy jak?
        • bebiak Re: Co z piernikami w tym roku??? 23.12.12, 11:29
          bachula_gr napisała:

> Wczoraj malujac choinke w tajemniczych okolicznosciach lukier znikal...Kalikanz
          > ari czy jak?

O to_to_to: u nas chyba te stwory też się pojawiły, bo trzy tubki po lukrze (takie pisaki różnokolorowe mam/miałam) jakoś nagle zrobiły się pustewink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka