Dodaj do ulubionych

Francja-Polska podatki

22.09.06, 15:14
Witam
Nie moge nigdzie doszukac sie (moze zle szukam) informacji dotyczacej sposobu
rozliczenia podatku przez obywatela RP pracujacego legalnie we Francji
zatrudnionego przez firme francuska z siedziba we Francji.
Czy obowiazuje nadal stara umowa o unikaniu podwojnego opodatkowania (z dnia
20 czerwca 1975 roku) czy sa moze jakoes nowe regulacje prawne w tej sprawie
po wejsciu RP do Uni.
Bede wdzieczny za info.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • prevostiere Re: Francja-Polska podatki 22.09.06, 22:16
      Rzeczywiscie pomiedzy Polska i Francja podpisana jest umowa o unikaniu
      podwojnego opodatkowania (jesli potrzebujesz to mam wersje papierowa).

Jesli masz tzw centre de vie tudziez spedzasz we Francji ponad 181 dni w roku
      to placisz podatek we Francji i nie skladasz zadnego pit-u w Polsce.

Nie wiem czy cos sie zmienilo po wejsciu do UE, ale nawet jesli tak to tylko
      na "lepsze" tzn bedzie mniej walki ze starym polskim urzedem skarbowym, w
      ktorym byles poprzednio a ktory bedzie upominal sie o swoje....

Normalnie, jesli masz umowa o prace z pracodawca francuskim, masz centre de
      vie, mieszkasz ti ponad 181 dni w roku to nie powinno byc zadnych watpliwosci
      co do tego ze placisz podatki tutaj.
      Gdzies powinnam miec jeszcze analizy prawnikow, ktore byly robione dla mnie w
      2001 i 2002 roku. Jesli bedziesz mial nadal watpliwosci to napisz na priva,
      wtedy poszukam co pisaly madre glowy (maja sytuacja byla jeszcze bardziej
      skomplikowana bo pracodawca byl polski ale praca i zamieszkanie we Francji).
      Pozdrawiam
      • kociaszek Re: Francja-Polska podatki 23.09.06, 11:06
        to ja sie podepne pod watek, bo mam pytanie.
        ja pracuje i place podatki we Francji. Moj przyszly maz pracuje i mieszka we
        Francji, ALE jego pracodawca jest polski i placi mu w Polsce, dodatkowo on na
        Francje dostaje diety, z podatku rozlicza sie w Polsce. Czy po slubie mozemy
        rozliczac sie razem np we Francji? I jak to zrobic? Moje zalozenie bylo takie,
        ze skoro bedziemy malzenstwem to: a. ja place podatki we Francji b. moj
        przyszly w Polsce c. we Francji rozliczamy sie jako malzenstwo z jego dochodami
        0 euro..
        Pomocy!
        • prevostiere Re: Francja-Polska podatki 24.09.06, 19:15
          Podatki placi sie tam gdzie sie ma centre de vie i gdzie jest foyer de famille.
          Napewno nie mozesz sie rozliczac jako malzenstwo i podac 0 dochodow Twojego
          meza! Nie moze byc tak ze jedno placi tu a drugie tam... Poza tym, moze sie to
          okazac niekorzystne bo wspolnie zaplacilibyscie mniej podatku...

Jest taki zalacznik do normalnego francuskiego druku podatkowego, chyba
          pomaranczowy albo rozowy (nie pamietam ale moge sie dopytac) Tam sie wpisuje
          dochody uzyskane w innym kraju. Czyli dochody Twojego meza.
          Poniewaz podatek jest w Polsce pobierany à la source to podatek zaplacony w Pl
          w postaci zaliczek wpisuje sie w odpowiednia rubryczke. Francusji urzad
          skarbowy traktuje to jako tzw credit d'impot.
          Wasze dochody zostana potraktowane jako wspolne (urzad dodada Twoje i jego), od
          tej sumy zostanie naliczony podatek wg francuskiej skali podatkowej i wyliczona
          kwota ostateczna do zaplaty.
          Od tej kwoty urzad odejmie podatek zaplacony juz przez Twojego meza w Polsce.
          Albo tez odda Wam pieniadze jesli kwota zaplacona w Polsce jest wieksza.

Jest jeszcze inna wersja (taka, ktora ja wywalczylam od US w Polsce) : calosc
          jest deklarowana we Francji, po 181 dniu moj polski pracodawca przestawal
          pobierac zaliczke na podatek dochodowy i zwracal mi wszystko co przelal
          fiskusowi od poczatku roku. Ja sie rozliczalam tylko i wylacznie we Francji
          pomimo ze pensja bylo polska. Ale jest to mozliwe tylko w szczegolnych
          przypadkach oddelegowania i jesli sa powiazania pomiedzy firma ktora placi i ta
          dla ktorej sie swiadczy prace.
          Strasznie to skomplikowane i nie wiem czy uda sie to zastosowac w waszej
          sytuacji.
          Jedno jest pewne: rozwiazanie, ktore proponujesz nie wydaje mi sie fiskusowo
          poprawne...
          Pozdrawiam.
          • kociaszek Re: Francja-Polska podatki 25.09.06, 00:00
            o dzisus i wszyscy swieci...
            • kociaszek Re: Francja-Polska podatki 25.09.06, 09:09
              taka wlasnie jest nasza sytuacja: delegowany, wlasciwie pensje dostaje w PL, tutaj diety...
              i jak teraz?
      • por_favor Re: Francja-Polska podatki 23.09.06, 12:10
        prevostiere napisała:

> Rzeczywiscie pomiedzy Polska i Francja podpisana jest umowa o unikaniu
        > podwojnego opodatkowania (jesli potrzebujesz to mam wersje papierowa).
        >
        > Jesli masz tzw centre de vie tudziez spedzasz we Francji ponad 181 dni w roku
        > to placisz podatek we Francji i nie skladasz zadnego pit-u w Polsce.
        >
        > Nie wiem czy cos sie zmienilo po wejsciu do UE, ale nawet jesli tak to tylko
        > na "lepsze" tzn bedzie mniej walki ze starym polskim urzedem skarbowym, w
        > ktorym byles poprzednio a ktory bedzie upominal sie o swoje....
        >
        > Normalnie, jesli masz umowa o prace z pracodawca francuskim, masz centre de
        > vie, mieszkasz ti ponad 181 dni w roku to nie powinno byc zadnych
        watpliwosci
        > co do tego ze placisz podatki tutaj.
        > Gdzies powinnam miec jeszcze analizy prawnikow, ktore byly robione dla mnie w
        > 2001 i 2002 roku. Jesli bedziesz mial nadal watpliwosci to napisz na priva,
        > wtedy poszukam co pisaly madre glowy (maja sytuacja byla jeszcze bardziej
        > skomplikowana bo pracodawca byl polski ale praca i zamieszkanie we Francji).
        > Pozdrawiam

Witam
        Dzieki za odzew. Tak, ta umowe o unikaniu dobrze przewertowalem i faktycznie
        placi sie podatek we Francji jezeli przebywa sie tu powyzej 183 dni, a jesli
        ponizej 183 to podatek placi sie w Polsce, ale ... jest jedno duze ale o ktorym
        chetnie bym porozmawial na privie (moj ten gazetowy) - probowalem odpowiedziec
        tobie na priv ale nie masz konta a wiadomosci zwyklej wyslac nie moge bo mnie
        moj server nie przpuszcza. Napisz na priv i podaj maila to porozmawiamy bo mam
        jeszcze troche pytan w tych sprawach.
        Dzieki i pozdrawiam.
        • prevostiere Re: Francja-Polska podatki 24.09.06, 20:49
          Por Favor, tez do Ciebie napisalam na priv z maila gazetowego ale bramka
          odbila...
          Wyslalam do Ciebie maila z mojego konta francuskiego; moze przejdzie ;-)))
          Odezwij sie (jestem caly ten tydzien w Paryzu wiec bede miala dostep do
          internetu).
          • por_favor Re: Francja-Polska podatki 25.09.06, 10:48
            prevostiere napisała:

> Por Favor, tez do Ciebie napisalam na priv z maila gazetowego ale bramka
            > odbila...
            > Wyslalam do Ciebie maila z mojego konta francuskiego; moze przejdzie ;-)))
            > Odezwij sie (jestem caly ten tydzien w Paryzu wiec bede miala dostep do
            > internetu).

Heja,
            Sprawdze dzis popoludniu i dam znac. Ja jestem aktualnie w Le Havre. Mam
            nadzieje ze uda sie tymi privami. Pozdrawiam

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka