14.03.06, 19:14
witajcie, dzisiaj rozpoczelam kolejny poziom greckiego i oczywiscie poznalam
nowych ludzi. w tym jedna dziewczyne z bylej jugoslawii, bardzo mila
oczywiscie... ale nie o tym. zadala mi pytanie, czy uwazam ze grecy sa
rasistami? ona sama pochodzi z macedonii, a wiadomo jakie zdanie maja grecy na
temat samego slowa macedonia, nalezy do nich i juz, i z jakiej racji tamci sie
tak nazwali... mniejsza o to. chodzi mi o to, czy wy spotkalyscie sie z
negatywnymi reakcjami z powodu bycia polkami, czy kseni ogolnie.

ja jak narazie w sumie nie. wszyscy sa mili i uprzejmi, rodzina przyjela mnie
cudownie... ale czesc zycia spedzilam w szwecji, gdzie nigdy nie spotkaly mnie
bezposrednie nieprzyjemnosci z powodu mojego pochodzenia, ale gdzie jest
trudniej znalezc prace gdy nie ma sie szwedzkiego nazwiska, slowem rasizm jest
ale troche bardziej zakamuflowany. wiec, jak to jest w grecji?

pozdr
Obserwuj wątek
    • pawelek1911 Re: czy Grecy są rasistami? 14.03.06, 22:38
      Trudno generalizować,bo sprawa jest złożona-różnie to bywa np.z Albańczykami
      (choć akurat tutaj można by długo dyskutować).Ogólnie jednak rzecz ujmując
      myślę,że nie.Wydaje mi się,że to my Polacy wykazujemy większe skłonności w tym
      względzie.Jeśli chodzi o nas-Polaków to sytuacja bardzo się zmieniła-wejście do
      Unii,chociaż już wcześniej-zielone karty-dały pewien komfort.No cóż Polacy
      przyjeżdżający do Grecji 15-20 lat temu byli uchodźcami ekonomicznymi z innego
      bloku,więc reakcje były różne i tudno się dziwić.Od tamtego czasu minęło już
      wiele lat i Grecy z pewnością przekonali się z jakimi ludźmi dzielą swój
      kraj.Oczywiście różne rzeczy się zdarzały,ale myślę,że to zupełnie naturalne.Ja
      również mam za sobą tego rodzaju przykre doświadczenia,ale rozpatruję je w
      kategoriach jednostkowych.Ot pojawił się ktoś taki-człowieczek i coś
      powiedział,zrobił.Nigdy jednak nie generalizuję.Gdyby więc przeprowadzono sondę
      i postawiono takie pytanie to odpowiedziałabym zdecydowanie NIE.
      • annielika Re: czy Grecy są rasistami? 14.03.06, 22:52
        tak wogole to studiuje socjologie i to glownie mniejszosci narodowe i ich
        problemy sa tym, co mnie najbardziej interesuje. z jednej strony to mialam
        nadzieje, ze grecja jest troche bardziej otwartym narodem, niz szwecja, ze
        wzgledu np na ilosc turystow, a wiec mozliwosc codziennego obcowania z
        obcokrajowcami... z drugiej strony dziwne by bylo gdyby pewnego dystansu wogole
        nie bylo.

a jesli chodzi o nas samych, polakow, to masz calkowita racje! niesamowite, jacy
        jestesmy nietolerancyjni!! ok, co tu mowic o obcokrajowcach, jesli juz o polkach
        ktore sie zwiazaly z kims innej narodowosci padaja takie przykre slowa! kurcze,
        straszne to jest. kiedys ktos na jakims forum do mnie napisal, ze grecy juz nie
        sa popularni w szwecji, wiec czego ja szukam z takim grekiem! ludzie sami nie
        wiedza co mowia. eh, szkoda "gadac".

pozdr.
        • pawelek1911 Re: czy Grecy są rasistami? 14.03.06, 23:14
          Nie wiem czy to tylko moje odczucie,ale na początku pobytu w jakimś kraju
          wszelkie przejawy niechęci rozpatrujemy w kategoriach rasizmu.Dopiero nabycie
          (choć trochę)pewności siebie powoduje,że patrzymy na te kwestie jak na
          zwyczajne relacje międzyludzkie.
          Jeśli się nie mylę to gdzieś napisałaś,że mieszkasz w Atenach.Ja przyjeżdżam za
          trzy tygodnie,więc jest okazja do spotkania.Czytałam,że dziewczyny coś planują
          na 16 maja,ale mnie już niestety(jaka szkoda)nie będzie-obrona pracy.Ale od
          lipca...

pozdr.
          • annielika Re: czy Grecy są rasistami? 14.03.06, 23:40
            to tez racja, ze mozna tak to pojmowac, wiele rzeczy upraszczac. jednak z tego
            co sama doswiadczylam, wiem, ze nie jest to tylko wymyslem mojego braku pewnosci
            siebie... przynajmniej w szwecji. jedno co mozna zrobic to nie poddawac sie, i
            nie przejmowac niepowodzeniami... w koncu wszystko mozna "wychodzic"smile

tak, jestem w atenach! bardzo chetnie sie spotkam! na ile przyjezdzasz?

pozdr.
            • pawelek1911 Re: czy Grecy są rasistami? 14.03.06, 23:51
              Przyjeżdżam 5 kwietnia i będę do 7 maja.Napiszę szczegóły-sprawdzasz skrzynkę
              gazetową?
              • annielika Re: czy Grecy są rasistami? 15.03.06, 00:54
                tak sprawdzam, pewniesmile
                • pawelek1911 Re:do annieliki 15.03.06, 01:00
                  to będziemy w kontakcie
    • flisvos Re: rasizm 15.03.06, 00:03
      rasizm? dobry temat! mysle, ze najgorzej bylo jak bylam we Francji, tam po
      prostu nie toleruja nikogo, chyba, ze jestes turysta.
      mowa o Grecji, wiec gdy nie mowilam po grecku zdarzaly sie sytuacja, czasem
      nawet bardzo nieprzyjemne(glownie z powodu, ze jestem w Grecji i nie mowie po
      grecku, na nic sie zdawaly tlumaczenia,ze to praktyki itp) teraz gdy w koncu
      nauczylam sie mowic po grecku nie mam zadnych problemow.
      nigdy nie spotkalam sie z negatywna opinia z powodu byca Polka to byl problem
      ogolny-ksena.

powiem wam tylko jedno, nie moge sie przyzwyczaic do slowa "ksena" ja wciaz
      traktuje to jako obelge(chyba uraz za czasow praktyk), po prostu nie moge!

• pawelek1911 Re: rasizm 15.03.06, 00:19
        Z biegiem czasu jest z pewnością coraz lepiej,ale swoje trzeba przeżyć.Jeśli
        chodzi o mnie to bardzo pomogły nawiązane najpierw kontakty,a później
        przyjaźnie z Grekami.Spojrzałam na całą sprawę z innej perspektywy.
      • annielika Re: rasizm 15.03.06, 11:45
        mi sie zdarzylo tylko raz, w sumie nie wiem nawet z jakiego powodu, w banku.
        kobieta byla bardzo nieprzyjemna. ale moze ona ma tak na codzien... ktoz to wie?

jesli zas chodzi o grekow i grecki, to przyjmuja to duzo lepiej, gdy chce sie
        cos wydukac po grecku, a szwecji, gdy ktos nie bardzo potrafil dobrze
        powiedziec, przechodzili od razu na angielski. no chyba ze anglika nie znali...

pozdr.
    • olna Re: rasizm 15.03.06, 12:04
      Nie tyle z rasizmem(to mocne slowo) ile z ksenofobia spotkalam sie bezposrednio
      tylko raz,kiedy wzieto mnie za Rosjanke.Poza tym nikt mi nigdy zlego slowa nie
      powiedzial.Natomiast wielokrotnie slyszalam co wygadywali na temat Albanczykow
      i Rosjan i to juz zdecydowanie mile nie bylo...Ten grecki rasizm jest wiec
      chyba ukierunkowany w strone tych narodow.No i Turkom tez sie obrywasmile
      Za to moj maz nieraz mial w Polsce bardzo nieprzyjemne sytuacje na tle
      narodowosciowym i to najczesciej w szkole.Ksenofobia jest wszedzie,osobiscie
      zauwazylam we Francji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka