bachula_gr 04.04.06, 10:24 Jest w Grecji do kupienia? Jak sie nazywa? Wiecie moze? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katerinaki Re: rzezucha 04.04.06, 13:57 mysle, ze njlatwiej jak sobie ja sama posadzisz. popros rodzicow o nasionka i zasiej - wkoncu masz juz wprawe jako "maly ogrodnik" za niedlugo bede u Ciebie brala lekcje. P.S. dzieki za przepisy. bedziemy dzisiaj robic placuszki Odpowiedz Link
bachula_gr Re: rzezucha 04.04.06, 14:18 Wlasnie o nasiona mi chodzi, jak wyhodowac to pamietam z podstawowki ) A dzis mnie natchnela "Maja w ogrodzie". Jutro bede prawdopodobnie w centrum ogrodniczym ale jak im wytlumaczyc loatologicznie, ze chce rzezuche??? PS - my jedlismy placuszki wczoraj na kolacje. Odpowiedz Link
flisvos rzezucha nazwa lacinska 04.04.06, 19:14 ja mam z polski; podaje nazwe lacinska(chyba) jaka widnieje na opakowaniu lepidium sativum podobno w uk mozna dostac rzezuche w lildlu ale jak tu jest to nie wiem Odpowiedz Link
bachula_gr Re: rzezucha nazwa lacinska 05.04.06, 06:57 flisvos napisała: > lepidium sativum A ja znalazlam w pol-ang slowniku: Cardamine pratensis Najlepiej jest po angielsku: cuckoo-flower )) No to lece na poszukiwania tej kuku-rzezuchy zanim narobie rabanu w Polsce. Odpowiedz Link
flisvos Re: rzezucha nazwa lacinska 05.04.06, 18:04 u nie w polsko-angielskim rzezucha-cress wiec sama widzisz jak to jest Odpowiedz Link
bachula_gr Re: rzezucha - zakupiona! 05.04.06, 18:23 Prosze Panstwa, Otoz rzezucha to Lepidium Sativum (flisvos-wygralas peczek rzezuchy!!!!) czyli ΚΑΡΔΑΜΟ. Pan ogrodnik byl w ciezkim szoku jak sie zglosilam do kasy i sto razy mi sie wypytywal czy aby na pewno wiem co kupuje ))) Odpowiedz Link
flisvos Re: rzezucha - zakupiona! 05.04.06, 18:42 tez postaram sie kupic u mnie, bo ja mam tylko jedo opakowanie, a w wakacje jadam bardzo duzo salatek z rzezucha wiec sie grecka nazwa przyda pozdrowienia Odpowiedz Link
bachula_gr Re: rzezucha - zakupiona! 05.04.06, 20:35 flisvos napisała: > tez postaram sie kupic u mnie, www.agris.gr > jadam bardzo duzo salatek z rzezucha rzezuche mam, co jeszcze do salatki? Zdradzisz jakis przepis? Odpowiedz Link
flisvos rzezucha - przepisy 05.04.06, 21:26 mozesz zrobic omlet z rzezucha lub jajecznice i pozniej tylko ja posypac posiekanym warzywkiem SUROWKA Z RZEZUCHY I RZODKIEWEK rzezucha 1 peczki rzodkiewek po peczku koperku i szczypiorku SOS 2lyz majonezu 3lyzki jogurtu(grecki naturalny) sok z cytryny(troszke) cukier, pieprz, sol zielenine posiekac i wymieszac ze skladnikami sosu; pokrojone rzodkiewki polac sosem i podawac SALATKA Z SALATY I RZODKIEWEK glowka salaty peczek rzodkiewek peczek dymki rzezucha lyzka posiekanego koperku feta SOS 4lyz oliwy 3lyz octu winnego lyz musztardy 2lyzeczki cukru sol, bialy pieprz sos-wszystko dokladnie wymieszac; salate na male kawalki, zielenine posiekac, pokroic rzodkiewke, fete w kostke i juz SALATKA BROKULOWO-PIECZARKOWA duzy brokul 2duze cebule, czerwone 20dag pieczarek z puszki 5jaj rzezucha majonez lyz musztardy 2zabki czosnku sol brokul gotowac 5min w osolonej wodzie, podzielic; cebule i rzezuche posiekac, pieczarki mozna dac na chwile na grill, jajka ugotowac i posiekac. wszystko wymieszac i doprawic wycisnietym przez prase czosnkiem, sola, a nastepnie polac majonezem wymieszanym z musztarda ja rzezuche daje do wszystkich surowek i salatek, dobrze laczy sie z kalafiorem, jajkami, rzodkiewkami. same na pewno cos wymyslicie Odpowiedz Link
annielika Re: rzezucha 10.04.06, 17:40 a ja mam pytanie! czy rzezucha potrzebuje duzo slonca? Odpowiedz Link
flisvos Re: rzezucha 10.04.06, 18:45 mysle,ze rzezucha potrzebuje swiatla, ale nie ostrego greckiego slonca ja zawsze jak choduje (w domu) to wystawiam ja na balkon rano i wieczorem a w poludnie trzymam w domu. Odpowiedz Link
bachula_gr Re: rzezucha 11.04.06, 09:17 Potzrewbuje duzo swiatla, nie slonca. Wilgoci. Zraszania a nie podlewania. Rownie dobrze rosnie w ziemi jak i na mokrych chusteczkach higienicznych Powodzenia wszystkim ogrodniczkom na obczyznie zycze! Odpowiedz Link
agniecha313 Re: rzezucha 11.04.06, 10:38 Kardamon to nie jest rzezucha to moge powiedziec na 100%,ja uzywam kardamonu w kuchni i nie ma zadnego podobienstwa miedzy rzezucha a tym ziarenkiem. Odpowiedz Link
bachula_gr Re: rzezucha 11.04.06, 10:47 Tez mi sie cos nie podobalo greckie tlumaczenie lacinskiej nazwy rzezuchy Aczkolwiek na obrazku wypisz wymaluj rzezucha. Czy kardamon tak wlasnie wyglada, bardzo podobnie? PS - do czego uzywasz kardamonu? Odpowiedz Link
olna Re: rzezucha 11.04.06, 13:03 Kardamon to przyprawa korzenna i rzeczywiscie nie ma nic wspolnego z rzezucha.Ale faktem jest ,ze po grecku rzezucha nazywa sie tak jak pisala Bachula.Jeszcze tu nie kupowalam bo mialam zapasy z Polski ale slyszalam,ze jest i w tym tygodniu sprobuje kupic Odpowiedz Link
bachula_gr Re: rzezucha- wiele odmian 11.04.06, 10:50 Lepidium sativum = pieprzyca siewna = rzezucha ogrodowa a dalej: pl.wikipedia.org/wiki/Rze%C5%BCucha Odpowiedz Link
bachula_gr Re: rzezucha- niekonczaca sie historia ;-) 12.04.06, 22:11 A ja znowu w temacie rzezucha. Trudno nie byc skoro caly dom powoli acz skutecznie przesiaka charakterystycznym aromatem. Moze i na opakowaniu jest KARDAMO ale capi jak rzezucha Patrzcie jakie cudo znalazlam poszukujac trawy... sklep.cnos-vilmorin.pl/go/_info/?id=478 Czego to ludzie nie wymysla. Pozdraiwam, ogrodniczka wiejska wysokogorska Odpowiedz Link
olna Re: rzezucha- niekonczaca sie historia ;-) 14.04.06, 11:32 Wczoraj kupilam,dzisiaj wysieje.Okazuje sie,ze nasiona sa w kazdym sklepie ogrodniczym,supemarkecie itp.Ciekawe ile jeszcze znajdziemy rzeczy teoretycznie nie do kupienia w Grecji? Odpowiedz Link
annielika Re: rzezucha 05.05.06, 16:14 a siemie lniane jak sie po grecku nazywa? kupuje sie tam gdzie rzezuche? Odpowiedz Link