Dodaj do ulubionych

Nasze ulubione i SPRAWDZONE przepisy

13.04.06, 14:26
Dziewczyny,
Ostatnio robi nam sie coraz bardziej kulinarnie, rozne smaki nas nachodza,
nie tylko przy okazji swiat. Polskie, greckie i inne smaki. proponuje wiec
zbiorczy watek kaloryczny. Jeden wpis=jeden przepis, bez komentarzy.
Zaczne przekopiowujac z innych miejsc, ok?
Obserwuj wątek
    • bachula_gr Re: TIRAMISU - agniecha313 13.04.06, 14:27
      Dziewczyn podaje przepis na zawsze udajace sie TIRAMISU

      200 gr biszkoptow kocie jezyczki(u mnie to 1 i 1/2 paczki)
      500 gr sera Mascarpone (najlepszy GALBANI)
      1.25 dl kawy mocnej
      4 zoltka
      2 bialka
      100 gr cukru (nie puder i nie taki zwykly,ma byc taki cienszy,drobniejszy)
      2 cl Amaretto lub Koniaku (nie koniecznie)
      3 lyzki kakao do posypania ciasta

      Maczamy ciastka w zimnej kawie i ukladamy w formie (ja robie w okraglej 23-24
      cm tortownicy wylozonej folia aluminiowa)
      4zoltka ucieramy na bialo z cukrem,do tego dodajemy Amareto i ser
      Mascarpone.Mieszamy wszystko dokladnie.Z 2 bialek ubijam piane na sztywno i
      ta piane delikatnie za pomoca lyzki laczymy z kremem (z zoltka cukru i
      sera).polowe kremu wykladamy na ulozone w formie biszkopty.Na krem ukladamy
      znowu moczone w kawie biszkopty i na nie reszte kremu.Wygladzamy wierzch
      ciasta i posypujemu 3 lyzkami kakao(uzywamy do tego bardzo drobniutkiego
      sitka)
      najlepiej jest zrobic wieczorem i zjesc na drugi dzien.Oczywiscie gotowe
      ciasto wedruje do lodowki
    • bachula_gr Re: mazurki wielkanocne 13.04.06, 14:28
      Moje czyli takie kruche, cieniutkie z roznymi polewami, dekorowane czym
      popadnie, prostokatne, kwadratowe i okragle. Co kto lubi wink

      KRUCHY SPOD
      300g maki
      200g masla (ja daje BITAM)
      100g cukru (najlepiej pudru bo sie latwiej rozprowadza)
      2 lyzki smietany (greckiego jogurtu)

      Posiekac maslo z maka i cukrem. Palcami rozetrzec grudki, dodac zoltko i
      smietane. Zagniesc recznie ciasto, uformowac kule i do lodowki. Im dluzej tym
      lepiej, ale conajmniej na godzine.
      Rozwalkowac ciasto (w tym celu sprowadzilam sobie polski gruby walek bo tymi
      greckimi kijami do miotly nie potrafie!), na obsypanej maka powierzchni na
      grubosc 5mm. Wykroic formy (prostokaty, kwadraty, kola- co kto lubi) lub
      wylozyc ciastem odpowiednie foremki (ja sie jeszcze nie dorobilam wiec zbiorczo
      na blache z piekarnika daje po dwa mazurki). Nakluc ciasto widelcem (!!!).
      15 minut w 200 stopniach.

      POLEWA CZEKOLADOWA
      400g czekolady
      200g smietanki 30% (krema galaktos)
      1 lyzka masla (BITAM)
      bakalie, cukiereczki etc. do przybrania

      Czekolade polamac na kawalki, prezlozyc do rondelka wstawionego do wiekszego
      garnka z gotujaca sie woda i rozpuscic czekolade na parze. mieszac! Dodac
      maslo, smietane i stale mieszajac gotowac na malym ogniu okolo 15 minut.
      Dekorowac zanim zastygnie wink

      MASA ORZECHOWA
      150g orzechow wloskich
      200g cukru
      150ml smietanki
      150g masla
      2 jaja

      Orzechy do blendera, jajka ubic z cukrem, dodac smietanke i stare orzechy.
      Gotowac 3 minuty na malym ogniu, mieszajac. OSTUDZIC.
      Maslo utrzec. Do masla malymi porcjami, cagle mieszajac, dodawac mase orzechowa.
      Po wylozeniu na mazurek i przybraniu, do lodowki na okolo 2 godziny zeby
      stwardniala.

      MASA PIANKOWA (moja ulubiona)
      3 bialka
      100g cukru
      dzem wisniowy lub inny

      Bialka utrzec z cukrem na puchat piane, delikatnie dodac troche dzemu (dla
      koloru). Lekko podpieczone spody posmarowac dzemem, na to piana bialkowa i na
      kilka minut do piekarnika zeby stezalo.

      SMACZNEGO wink I powodzenia przy garach.
      Bacha
    • annielika Buleczki cynamonowe 13.04.06, 15:22
      na ciasto:

      margaryna lub maslo 100gr
      mleko 5 decylitrow czyli 500ml
      drozdze 50 gram
      sol pol malej lyzeczki (ja nie dodaje)
      cukier 1-1,5 dl (zazwyczaj dodaje na oko, tak by ciasto bylo slodkie, ale nie
      przeslodzone)
      maka ok. 1,3 litra (mi wychodzi tak ok kilo)

      do srodka buleczek (razem to rozbeltac):

      margaryna lub maslo 100gr
      cukier 1dl (dodaje na oko)
      cynamon 2 lyzeczki (dodaje na oko, zaleznie czy mam ochote na bardziej czy mniej
      cynamonowe)

      dodatkowo potrzeba
      jedno jajko
      i cos do posypania, ja sypie takim grubym cukrem, lub posiekanymi migdalami
      papierowe foremki (tutaj sa, wielkosci takie mniej wiecej jak na muffinsy)

      a teraz jak wykonac... po kolei:

      1. rozpuscic margaryne.
      2. dodac mleko i zagrzac to wszystko do temperatury 37 stopni C (czyli jak sie
      wlozy palec do garnka to nie czuje sie zimna ani ciepla, bo jest takiej samej
      temp jak nasz palec)
      3. w misce (dosyc duzej) rozkruszyc drozdze. dodac troche tego mleka z margaryna
      i mieszac, tak zeby sie drozdze rozpuscily.
      4. nastepnie dodac reszte mleka, cukier, ewentualnie sol, i 2/3 maki.
      5. wyrabiac ciasto, recznie lub maszyna, dotad az bedzie sie odklejalo od reki,
      dodac reszte maki, ale zostawic troche na posypanie stolnicy. aha, ciasto bedzie
      gotowe, gdy samo bedzie sie odklejalo od miski. nie moze byc lejace.
      6. posypac ciasto odrobina maki, przykryc szmatka i odstawic do wyrosniecia, az
      podwoi swoja objetosc.

      7. wyjac ciasto z miski, troche je jeszcze wyrobic.

      8. podzielic ciasto na 2 czesci.
      9. rozwalkowac, tak by powstal mniej wiecej prostokat, o grubosci mniej wiecej
      3-5milimetrow.
      10. posmarowac to wczesniej przygotowanym rozbeltaczem, rownomiernie.
      11. ciasto zrolowac (zaczynajac od tego dluzszego boku), wyglada jak drozdzowa
      kielbaska
      12. pokroic w odstepach mniej wiecej 3cm
      13. kazda z buleczek wlozyc do papierka (srodkiem do gory)
      14. przykryc, pozostawic do wyrosniecia.
      15. przed pieczeniem, posmarowac je rozbeltanym jajkiem i posypac czym sie chce.
      16. piec 5-10 min w temp. 250stopni

      Ja robie tak, ze przechowuje je w zamrazalce, wiec zawsze sa swiezutenkie. Gdy
      mam gosci, jeszcze zamrozone wkladam do piekarnika na 150stopni, i po 15
      minutach mamy pachnace buleczki.

      a oto gotowy produkt
      static.flickr.com/25/57466241_2074658171_m.jpg
      www.ica.se/img_archive/matnytt_smaksaker/plat_kanelbulle_okt2003.jpg
    • flisvos salatki z rzezucha 13.04.06, 15:46
      SUROWKA Z RZEZUCHY I RZODKIEWEK
      rzezucha
      1 peczki rzodkiewek
      po peczku koperku i szczypiorku
      SOS
      2lyz majonezu
      3lyzki jogurtu(grecki naturalny)
      sok z cytryny(troszke)
      cukier, pieprz, sol

      zielenine posiekac i wymieszac ze skladnikami sosu; pokrojone rzodkiewki polac
      sosem i podawac

      SALATKA Z SALATY I RZODKIEWEK
      glowka salaty
      peczek rzodkiewek
      peczek dymki
      rzezucha
      lyzka posiekanego koperku
      feta

      SOS
      4lyz oliwy
      3lyz octu winnego
      lyz musztardy
      2lyzeczki cukru
      sol, bialy pieprz

      sos-wszystko dokladnie wymieszac; salate na male kawalki, zielenine posiekac,
      pokroic rzodkiewke, fete w kostke i juz

      SALATKA BROKULOWO-PIECZARKOWA
      duzy brokul
      2duze cebule, czerwone
      20dag pieczarek z puszki
      5jaj
      rzezucha
      majonez
      lyz musztardy
      2zabki czosnku
      sol

      brokul gotowac 5min w osolonej wodzie, podzielic; cebule i rzezuche posiekac,
      pieczarki mozna dac na chwile na grill, jajka ugotowac i posiekac. wszystko
      wymieszac i doprawic wycisnietym przez prase czosnkiem, sola, a nastepnie polac
      majonezem wymieszanym z musztarda
      • agniecha313 RAFAELLO 13.04.06, 20:21
        Dla wielbicieli kokosow

        1 paczka krakersow
        1/2l mleka
        3/4 lub 1 szkl.cukru
        1 maslo lub margaryna
        2 czubate lyzki maki ziemniaczanej
        2 plaskie lyzki maki przennej(zwyklej)
        25 dkg wiorek kokosowych

        Z 1/2 l mleka odlac pol szklanki a reszte zagotowac z cukrem.Make ziemniaczana
        i przenna rozpuscic w 1/2 szkl mleka.Mleko doprowadzic do wrzenia wlac makowy
        klej i ugotowac budyn.Zostawic do ostudzenia.Maslo w temperaturze pokojowej
        dodajemy do ostudzonego budyniu dobrze mieszajac.Do kremu dodajemy 20 dkg
        wiorek kokosowych (reszte wiorek zostawiamy do posypania ciasta).Do blaszki
        malej ja mam 20 x 25 cm ,ukladamy krakersy.Okolo 1/2 paczki.Na krakersy
        wykladamy 1/2 kremu,na krem znowu ukladamy krakersy i reszte kremu.Na wierzch
        posypujemy reszta wiorek i do lodowki.Najlepsze na drugi dzien.

        Bardzo dawno nie robilam a jak zrobilam na urodziny to prawie co tydzien robie
        sobie albo kolezankom.Tylko nie wiem czy znajdziecie make ziemniaczana w
        Grecji ,ja w wakacje niestety nie moglam znalezc.A z Brukseli zapomnialam
        wziasc chociaz sobie kupilam z mysla ze wezme do Grecji.
        • agniecha313 NIEZAWODNE CIASTO Z OWOCAMI 13.04.06, 20:31
          Przepis stary jak swiat,poczestowalam znajoma greczynke i byla
          zachwycona ,nawet w niedziele jej pieklam w nocy ,bo w poniedzialek leciala do
          Grecji i chciala wziasc ze soba.

          4 jaja
          1 szkl cukru (najlepszy taki drobniutki ale nie puder)
          1/2 szkl oleju (kukurydz,arachid)
          1 1/2 szkl maki
          1 lub 1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
          owoce to juz od was zalezy i od pory roku,ja najczesciej robie z
          jablkami,gruszki kroje w srednia kostke.
          Cale jaja ubijamy z cukrem,do puszystej masy dodajemy olej,mieszamy i dodajemy
          make i proszek do pieczenia.Wrzucam owoce i mieszam wszystko razem ,jesli sa to
          np:jablka lub gruszki.
          Jesli truskawki ,maliny itp ukladamy na ciescie.Ciasto wykladamy do
          blaszki ,tortownicy moja ma okolo28cm.Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180stopni
          okolo 1 godziny.
          SMACZNEGO.
          • agniecha313 SALATKA Z TUNCZYKIEM 13.04.06, 20:35
            1 puszka tunczyka w sosie wlasnym( w wodzie)
            1 puszka kukurydzy
            1 woreczek ugotowanego ryzu
            1 papryka czerwona
            1 papryka zolta
            4-5 ogorkow z octu(konserwowych)
            sol pieprz
            2-3 jaja ugotowane na twardoi pokrojone w kosteczke srednio
            majonez
            Wszystko mieszamy i dodajemy majonez ,solimy pieprzymy i jemy.
    • margarita6 Ciasto czekoladowe 13.04.06, 21:09
      8 jaj
      6 czekolad(4 mleczne,2 gorzkie)
      120g masla smietankowego
      3/4 szkl.maki tortowej
      1/2 szkl.gestej smietany
      1 szkl.cukru
      1 lyzeczka proszku do pieczenia

      Roztopic 4,5 czekolady. 8 zoltek utrzec do bialosci z cukrem dodac maslo a na
      koniec rozpuszczana czekolade.
      Ubic bialka z odrobina soli,powoli dodawac mase mieszajac lyzka.
      Na koniec make wymieszana z proszkiem.Piec 25 min w temperaturze 180 stopni.
      POLEWA
      Roztopic 1,5 czekolady dodac szklanke smietany a gdy troche zgestnieje polac
      ciasto.

      Ciasto bardzo kaloryczne ale pyszne.
    • ahnija Kajmak-mazurek baaardzo prosty 13.04.06, 22:30
      Kupujemy:
      wafle suche
      puszkę skondensowanego SŁODZONEGO mleka
      kostkę masła
      migdały w płatkach lub orzechy włoskie (dwie porządne garści)

      Gotujemy:
      mleko w zamkniętej puszce w kąpieli wodnej siedzi ok 2 godziny
      Zostawiamy zamknięte do przestudzenia(w przypadku otwieranego na gorąco
      wystrzeli nam i kłopot gotowysmile
      Jak przestygnie otwieramy i miksujemy z masłem

      Taką masą przekładamy wafle,układamy je jeden na drugim a ostatnim mocno
      dociskamy cały stosik.
      Następnie znów smarujemy masą kajmakową i posypujemy migdałami albo posiekanymi
      orzechami.
      Kroimy na bardzo małe kawałki,gdyż słodki niemożliwiesmile

      Smacznego!
      Najsmaczniejszy na drugi dzieńsmile
    • bachula_gr Re: szarlotka w kruchym ciescie 15.04.06, 21:33
      Robie na duzej tortownicy wiec w nawiasach proporcje na na 1.5 porcji.....

      450 g maki (675g)
      300 g masla/BITAM (450g)
      150 g cukru pudru (225g)
      2 zoltka (3)
      sol
      1 kg kwasnych jablek (1.5kg)
      100-150 g cukru rafinowanego (200g)
      cynamon
      1 lyzka cukru waniliowego (1.5lyzeczki)
      bulka tarta
      cukier puder do posypania


      - zimne maslo pokroic na kawalki, ulozyc na mace wymieszanej z cukrem pudrem i
      szczypta soli.
      - posiekac maslo nozem, dodac zoltka
      - rozetrzec ciasto palcami, szybko zagniesc, uformowac kule, podzielic na dwie
      czesci, zawinac w folie aluminiowa i do lodowki na godzine (ja najczesciej
      zarabiam ciasto wieczorem a pieke rano)
      - wyjac jedna kule z lodowki, rozwalkowac, zawinac na walek i przeniesc na
      tortownice wysmarowana maslem i obsypana maka (!)
      - ponakluwac ciasto widelcem i na 15-20 minut do 200C
      - jablka pokroic na cieniutkie plasterki i przesmazyc z cukrem oraz cynamonem,
      mozna dosypac garsc rodzynek
      - podpieczone ciasto posypac bulka tarta i rozlozyc na nim jablka
      - rozwalkowac druga kule, przykryc nia jablka, ponakluwac widelcem i piec 45
      minut w 180C.
      - upieczona jeszcze ciepla szarlotke posypac cukrem pudrem.

      Full wypas: szarlotka na goraco z lodami waniliowymi i jagodami wink))
    • bachula_gr Re: kisz z rukoli, bazylii i porow 15.04.06, 21:47
      Kisz o srednicy 23cm

      - 150g rukoli (same listki, bez lodyzek)
      - 185g maki
      - 125 masla (posiekanego)
      - 2 lyzki wody
      - 1 lyzka oleju
      - 1 duzy por (tylko zielona czesc, w plasterkach)
      - 2 zabki czosnku
      - 2 jajka
      - 125ml mleka
      - 125ml smietany

      Maslo na make, rozetrzec, dodac wode i wyrobic ciasto na gladka mase. Zawinac w
      folie i do lodowki na godzinke. Rozwalkowac ciasto i wylozyc nim forme,
      ponakluwac. Podpiec 10-15 minut w 200C az bedzie zlotawe.
      Przesmazyc pora z czosnkiem na oleju, dodac rukole. Po ostudzeniu wylozyc na
      ciasto. Zalac mikstura z jajek+mleka+smietany.

      Okolo 50 minut w 180C az jajka sie zetna i calosc nabierze zlotego koloru.
      Posypac swieza bazylia i... do dziela wink))
      • katerinaki Re: krucho-drozdzowe rogaliki 17.04.06, 14:05
        1 kg maki
        7 dkg drozdzy
        1 kostka margaryny
        10 dkg smalcu ( ja daje 2 lyzki oliwy)
        2 zoltka
        1 szklanka smietany ( jogurtu)
        2 sloiczki powidel z rozy lub sliwkowych ( te pierwsze lepsze !!!)

        Make zagniesc z maslem, dodac drozdze, zoltka, oliwe I smietane. Dobrze
        wyrobione ciasto wlozyc na ok. 2 godziny do lodowki.
        Pozniej ciasto rozwalkowac na ok 1/2 cm I pokroic albo na trojkaty ( ktore
        pozniej zwijamy w rogaliki) albo na prostokaty. Na kazdy prostokat ( trojkat)
        dajemy lyzeczke powidel I zwijamy. W przypadku prostokatow, zlepiamy je I
        robimy ze trzy naciecia na gorze. Na koncu smarujemy rogaliki bialkiem i
        posypujemy cukrem , najlepiej grobym.
        Wkladamy do piekarnika o tem. 180 - 200 ' na ok. 15 - 20 min.

        Smacznego
    • bachula_gr Re: szparagowe tagliatele 17.04.06, 21:45
      500g tagliatele (BArilla najlepsza)
      150g szparagow (daje mrozone)
      40g BITAM
      1 lyzka posiekanej natki pietruszki
      1 lyzka posiekanej swiezej bazylii
      150ml smietany/jogurtu
      50g startego parmezanu

      - ugotowac makaron al dente
      - smazyc szparagi na margarynie 2-5 minut aby byly jedrne ale nie ciapowate
      - dodac posiekane ziola, smietane, sol i pieprz => zagotowac
      - wsypac parmezan i dobrze wymieszac
      - calosc wlac do makaronu i wymieszac

      Robi sie je pieronem. Pochlania tez. Smacznego.
    • sylwialew Pyszny kurczak 18.04.06, 20:44
      Mieszamy
      1.Starty parmezan
      2.Musztarde
      3.Jogurt
      4.Posiekana pietruszke
      Do tego wkladamy nozki z kurczaka i zostawiamy na cala noc.Nastepnie panierujemy
      bulka tarta i do piekarnika.ZYCZE SMACZNEGO
    • flisvos proste,tanie i szybkie ciasto 19.04.06, 16:45
      6 jaj
      3szkl maki
      1,5szkl cukru
      1szkl oleju
      3lyz proszku do pieczenia
      aromat

      wszystkie skladniki wymieszac i przelac do wysmarowanej tluszczem i wysypanej
      bulka formy;na wierzchu mazna przybrac owocami; piec w 180" przez 40min

      to bardzo latwe i szybkie ciasto, takie na podwieczorek
    • flisvos krem francuski 19.04.06, 18:21
      2szkl mleka
      1szkl cukru
      3/4szkl maki
      4 jaja
      wanilia

      mleko zagotowac, w duzym garnuszku utrzec kogiel-mogiel; dodac make i dokladnie
      wymieszac. wlewac powoli gorace mleko,energicznie mieszajac, nastepnie przelac
      rozprowadzona mase do reszty mleka i doprowadzic do wrzenia, chwilke gotowac,
      az krem zgestnieje, dodac proszek waniliowy i wymieszac.
      ubic sztywna piane z bialek, domieszac ostroznie do ostudzonego kremu. calosc
      oziebic w lodowce; mozna podawac z sokiem z owocow lub z konfiturami.
    • flisvos KOTLECIKI 27.04.06, 20:00
      2 piersi z kurczaka
      3lyz maki
      3 jajka
      3lyz majonezu
      3 garscie startego sera
      3 duze pieczarki
      sol, pieprz

      piersi pokroic w drobna kostke, pieczarki zetrzec na tarce o grubych oczkach.
      wszystkie skladniki polaczyc do uzyskania gestego ciasta; samzyc na rozgrzanym
      tluszczu, nakladajac ciasto lyzka.
    • flisvos ciasto-tort 03.06.06, 21:24
      upiec biszkopt, kazdy na pewno ma swoj ulubiony przepis
      ja robie tak:
      6 bialek ubijam na sztywno, pozniej dodaje 15lyzek cukru, dalej ubijam i dodaje
      pojedynczo zoltka; na sam koniec 15 lyzek przesianej maki i wszystko mieszam,
      delikatnie, drewniana lyzka

      upieczone ciasto dziele na pol i smaruje masa, ktora stanowi ubita smietana 32%
      z dwiema lyzkami cukru pudru; przekladam truskawkami i na gore znow ciasto; na
      to masa, brzoskwinie,wisnie i wszystko zalewam wisniowa galaretka.
      po ostudzeniu w lodowce ciasto dekorujemy bita smietana lub nasza masa,
      posypujemy platkami migdalowymi
    • jotka6 Re: Nasze ulubione i SPRAWDZONE przepisy 04.06.06, 10:39
      Przepyszna sałatka z bakłażanów i papryki
      Na poczatek smażymy 2 średnie bakłażany w głębokiej oliwie pokrojone w krążki.W
      piecu grilujemy 2lub 3 papryki(różne kolory) w kawałkach,cukinie,kilka ząbków
      czosnku i pomidorki,najlepiej koktailowe.Wszystko musi ostygnąć,a jak już jest
      zimne mieszmy ze soba,przyprawiamy solą,octenm balsamicznym,pieprzem.Na koniec
      trochę świeżej natki pietruszki.Nawet Grecy są pod wrażeniem!
    • ana_mama_patrycji pierogi z truskawkami 16.06.06, 19:48
      pół kilo mąki , wody na oko, 1 jajko. Jajko wbić do mąki pociachać nożem wlać
      wody i wygnieść ciasto nie bardzo twarde. Rozwałkować, wykroić krążki np od
      szklanki na każdy krążek odrobinę cukru i truskawkę. Zakleić ugotować. Polać
      śmietaną najlepiej polską gęstą. Posypać cukrem. Smacznego!!
    • bachula_gr freddo 29.07.06, 19:05
      Wysoka szklanke wypelniamy kostkami lodu. Do tego wlewamy gorace (!) espresso z
      tradycyjnie malej filizanki. Czesc lodu na wstepie sie rozpuszcza. Osobno (np
      maszyneria do frappe) ubijamy pelnotluste, najlepiej swieze a nie UHT mleko na
      sztywna piane. Piane wlewamy do szklanki. Nie mieszamy! Freddo jest pol na pol
      czyli do polowy szklanki czarna jak smola espresso z kawalkami lodu a od polowy
      sztywna snieznobiala pianka.

      W wersji ekspresowej zamiast tradycyjnego espresso mozna uzyc rozpuszczalnego
      Nescafe Espresso z czarnego sloiczka. Smak ten sam a nie trzeba czyscic
      maszyny wink

      Smacznego.
    • annielika Re: Nasze ulubione i SPRAWDZONE przepisy 11.10.06, 18:20
      Ciasto marchewkowe

      Co potrzeba?

      50 g masla
      2 dl cukru (200ml)
      2 jajka
      2 dl maki (200ml)
      3 dl startej na drobnej tarce marchewki (300ml)
      1 lyzeczki do herbaty cynamonu
      1 lyzeczki do herbety proszku do pieczenia
      1 lyzeczki do herbaty bikarbonatu (pominela i nic sie nie stalo)
      1 lyzeczki do herbaty cukru waniliowego (dodalam cala paczuszke)

      Rozrobic dobrze cukier z maslem. Dodac jajka. Wymieszac make z cynamonem,
      proszkiem do pieczenia, bikarbonatem i cukrem waniliowym. Dodac do masla i
      jajek. Bardzo dobrze to wymieszac. Na koniec dodac starta marchewke.

      Wysmarowac blache, wysypac ja bulka tarta. Piec w temperaturze 175 stopni, ok.
      30min.

      Po upieczeniu zostawic ciasto do wystudzenia.


      Krem serowy do ciasta marchewkowego(Pychota!!!!)

      50 g masla
      2 dl cukru pudru
      30 g Philadelphia (ja dalam cala philadelfie, 200gr bez dodawania dodatkowego masla)
      1 lyzeczka cukru waniliowego
      starta skorka z cytryny


      Wymieszac wszystkie skladniki do uzyskania kremu. Wylozyc go nastepnie na ciasto
      (ciasto ma byc zimne) i wstawic do lodowki, az krem zastygnie. Na koniec mozna
      pozypac kokosem, pokruszonymi migdalami.




    • flisvos wiewiorka 24.10.06, 13:12
      pyszne cisto i bardzo proste(przepis z forum glaeria potraw), sama robilam i
      polecam innym

      4szkl maki
      2szkl cukru
      8 jaj
      2lyzecz proszku do pieczenia
      2lyzecz sody
      1szkl oleju
      1 paczka orzechow wloskich
      1kg jablek
      2lyzecz cynamonu

      jablka pokroic w kostke(1/1); jaja ubic z cukrem za pomoca miksera, wciaz
      miksujac dodawac make, sode i proszek; na koniec powoli wlac olej. doac jablka,
      orzechy, cynamon i wszystko dokladnie wymieszac za pomoca lyzki. piec w
      nagrzanym piekarniku do 200st przez 1 godzine.
      przepis jest na duza blache. smacznego
    • flisvos ser bilay 24.10.06, 13:18
      2l mleka (jedno 3,5% drugie 1,5%)
      jogurt naturalny(total 2%)
      sok z jednej cytryny
      sol

      mleko zagrzac do 40st posolic, dodac jogurt, sok z cytryny i zamieszac,
      poczekac az sie zetnie. odsaczyc ser przez gaze (to moze potrawac bardzo dlugo
      ale sie oplaca)
    • koxanaki Re: farfalle z kurczakiem 30.10.06, 14:59
      Potrzebne składniki:
      farfale (makaron - kokardki)
      pierś kurczaka
      suszone pomidory w zalewie z oleju
      brokuł
      cebula
      ząbek czosnku
      sól, pieprz, dużo bazyli
      Ja wszystkiego dodaję na oko, proporcjami mozna żonglowac, bo np.: ja lubie
      mięsko więc na pół paczki farfalli daję podwójną pierś z kurczaka, ale jedna
      też będzie ok i wtedy głównym składnikiem jest makaron. Czosnnku zawsze tylko
      ząbek, bo to nie czosnkowa potrawa - on (ten czosnek) ma robic za nieuchwytne
      tchnienie.
      Złocimy posiekana cebulę. Do cebuli wrzucamy pokrojoną na drobne kawałki i
      osoloną oraz opieprzoną pierś kurczaka. Dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku.
      Gdy mięsko bedzie gotowe (8 minut tak gdzieś to trwa), wrzucamy pokrojone na
      paski suszone pomidory, ugotowany makaron, zblanszowane rózyczki brokuła.
      Solimy,pieprzymy do smaku, bazyli nie żałujemy. Skrapiamy uczciwie zalewa
      olejowa z suszonych pomidorów.
      Jeszcze nigdy nie udało mi się zrobic tego tylko dla dwóch osób, zawsze mi
      solidny gar się robi, a smakuje tak, że można jeśc i jeść.
    • flisvos schab duszony w smietanie 01.11.06, 14:56
      cztrey plastry miesa bez kosci
      cztery wieksze pieczarki
      jedna duza cebula
      zabek czosnku
      jedna smietana 30%(ja daj ta w butelce)

      mieso obsmazyc na rozgrzanej oliwie z odrobina masla(bez przypraw), wyjac z
      patelni i na tym samym tluszczu obsamyzc grubo pokrojona cebule i zabek
      czosnku, do tego po chwili dodac pokrojone pieczarki.gdy wszystko bedzie juz
      zarumienione i lekko mieki dodajemy miesko i calosc zalewamy smietana(tak zeby
      wszystko przykryla) doprowadzamy do wrzenia, pozniej zmiejszamy gaz i niech
      sobie "pryka" do miekosci miesa(ok 45min) pod sam koniec doprawiamy sola,
      pieprzem i odrobina czerwonej slodkiej papryki(jesli ktos lubi to mozna dodac
      ziloa prowansalskie). podawac z ugotowanymi ziemniakami.
      przepis jest bardzo prosty i w zasazdie samo sie robi, nic nie przywiera i
      smakuje barrdzo dobrzesmile
      smacznego
      • missan Filety z kurczaka w sosie, 02.11.06, 17:07
        Skladniki.
        600 gram filetow z kurczaka,sol + pieprz,2 lyzeczki curry,2 papryki,1 szklanka
        wody,1 kostka buljong( hm,magi po polsku), 1/4 l slodkiej smietany,1 lyzeczka
        sambal oelek,2 zabki posiekanego czosnku,1 lyzka stolowa chinskiej soji, 4
        lyzki stolowe miodu, 2-3 lyzki stolowe maki pszennej.
        1) Kurczaka pokroic w paski 1 cm szeroki
        2) Obsmazyc pokrojone mieso ,dodac pokrojona w paski papryke, posiekany
        czosnek, dodac sol i pieprz.
        3)Przelozyc to do wiekszego garnka- -dodajac wszystkie powyzej wymienione
        skladniki- -wymieszac porzadnie i dusic ok 15-20 minut.
        Do tej potrawy podaje zawsze ryz.
        Jezeli mam gosci to te potrawe dla ozdoby dekoruje; orzechy posiekane,banan w
        plastry, brzoskwinie z puszki w paseczki kroje albo inne wedlug smaku dostawki.
        Powodzenia ! i smacznego!
    • bachula_gr ciastka francuskie ze sliwkami 20.11.06, 09:54
      wegierkami w polsko-greckiej kuchni wink))

      500g mrozonego ciasta francuskiego
      700g sliwek wegierek
      1 jajko
      cynamon (do posypania)

      - sliwki umyc, przekroic na pol, wydlubac pestki
      - ciasto rozwalkowac na ok 4mm, pokroic na prostokaty 5x10cm, posmarowac
      roztrzepanym jajkiem
      - na ciescie ukladac polowki sliwek skorka do dolu (!), posypac cynamonem.
      - 15-20 minut, 220C
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka