Dodaj do ulubionych

pomozcie....!

03.10.06, 10:06
Wielka prosba!!!! Pytanko...jak pisalam szukamy mieszkania...wczoraj
widzielismy trzy..agentka nieruchomosci powiedziala,ze to my jako wynajmujacy
placimy jej prowizje w wysokosci pierszego czynszu...hehehe...smile) Wydaje mi
sie,ze to jakas sciema...bo wszedzie i w polsce i w uk...ta prowizje placi
osoba zglaszajaca dom,mieszkanie na wynajem...pomozcie...czy to
prawda?????!!!!! Mysle,ze chca wykorzystac to,ze jestesmy cudzoziemcami...
Obserwuj wątek
    • mrumru74 Re: pomozcie....! 03.10.06, 11:57
      Niestety prawda. My tez placilismy jeden czynsz prowizji. jesli czynsz jest
      naprawde wysoki (w Salonikach powyzej 1000 euro) mozna wynegocjowac placenie
      polowy.
      • ana_mama_patrycji Re: pomozcie....! 03.10.06, 12:51
        Dlaczego nie poszukacie bez pośredników??? My też obecnie szukamy mieszkania,
        przeglądamy gazety z ogłoszeniami i słupki, klatki itp.
    • bob75rob1 Re: pomozcie....! 03.10.06, 13:28
      To dużo, lepiej poszukać na własną rękę. Nam się udało znaleźć w ciągu dwóch
      dni, w takim przypadku płaci się depozyt w wysokości jednomiesięcznego czynszu
      osobie wynajmującej.
      • annielika Re: pomozcie....! 03.10.06, 13:35
        czy to w takim razie nie wychodzi na jedno i to samo? w obu przypadkach trzeba
        zaplacic dodatkowy czynsz

sad
        • moletx Re: pomozcie....! 03.10.06, 14:16
          moze i racja,ze bez posrednikow lepiej...w dwoch przypadkach chcieli 2 czynsze
          z gory plus biezacy czyli trzy dla wynajmujacego plus kolejny czynsz dla
          posrednika! cztery! ok,te trzy to wiem,ze placimy na nasze ale prowizja dla
          posrednika,od kiedy? no ale widocznie tak tu jest! dzieki dziewczyny...
          • annielika Re: pomozcie....! 03.10.06, 14:18
            aaa, no to rzeczywiscie gorzej niz myslalam. lepiej w takim razie samemu cos
            znalezc. bez posrednikow zlodziei.
            • ana_mama_patrycji Re: pomozcie....! 03.10.06, 14:24
              Musisz się przyzwyczaić, w Grecji jeszcze wiele cię zaskoczy, tu jest wszystko
              inne i na odwrót. smile Aż się boję papierkowych i biurowych zmian w związku ze
              zmianą mieszkania.
              • moletx Re: pomozcie....! 03.10.06, 14:28
                mam nadzieje,ze nie bedzie najgorzej....a gdzie bedziesz sie przenosic?
              • koxanaki Re: pomozcie....! 03.10.06, 14:34
                hmmm wszystko inaczej i na odwrót, duża biuroktacja, niedoinformowanie
                urzędników, przedszkola czynne w nieżyciowych godzinach, czy na to wszytstko
                jest zgoda? nie chodzi mi o żadne górnolotne myśli akceptacje społeczeństwa
                itd, ale czy np.: pracodawca się nie krzywi jak trzeba wyjść z pracy, zeby coś
                w urzędzie załatwić.
                • olna Re: pomozcie....! 04.10.06, 14:06
                  No jest troche na odwrot,pewne sprawy ciezkie do zaakceptowania dla czlowieka
                  z "polnocy"smilePrzygotuj sie na totalna zmiane mentalnosci na poludniowasmile.tu tak
                  po prostu jest.Nie ma pospiechu i wszystko na ostatnio chwile.Chcesz wyjsc
                  wczesniej z pracy?-OK nie ma problemu,spoznisz sie?-nieszkodzi.Oczywiscie
                  wszystko granicach rozsadku,chyba ze masz panstwowa posade.Wtedy np.zakupy w
                  godzinach pracy sa niemal normasmileWkurzajace,ale ma tez swoje dobre strony-
                  dziala w obie strony.Dwoch rzeczy jednak nie znosze.Po pierwsze jak ktos sie
                  umawia,nie przychodzi i nawet nie raczy zadzwonic(norma)a po drugie swiete
                  krowy w urzedach,ktore nawet nie racza podniesc sluchawki a jesli juz to i tak
                  cie splawia,tzn niczego tu sie telefonicznie nie zalatwi.Przynajmniej takie sa
                  moje wrazenia,hehe.
          • ana_mama_patrycji Re: pomozcie....! 03.10.06, 21:13
            Bardzo bym chciała przenieść się na Paleo Faliro ale ceny i odległości do pracy
            mojego męża są przerażające. Sama niewiem gdzie szukać żeby było wmiare
            spokojnie a niedaleko centrum. Dziś jeździliśmy i szukaliśmy w pobliżu parku na
            Aleksandras, ale jakoś mi to nie pasuje.
            • moletx Re: pomozcie....! 04.10.06, 09:38
              czy naprawde jest tam drogo? pytam bo tez tam chcielismy szukac? w naszym
              przypadku maz pracuje bardzo blisko od PF tak wiec byloby to swietne miejsce
              dla nas.
        • bob75rob1 Re: pomozcie....! 03.10.06, 23:09
          Ale to nie jest prowizja, tylko depozyt, zwracany w pełni w przypadku
          terminowego wygaśnięcia umowy. W przypadku zerwania umowy wynajmu przed czasem,
          rzeczywście przepada.
          • moletx Re: pomozcie....! 04.10.06, 09:44
            o depozyt sie nie martwie bo to idzie na nasze konto,oni poprostu
            chcieli,zebysmy zaplacili agentce prowizje w wysokosci czynszu...NIE ZAPLACIMY!
            szukamy juz bez posrednikow!
            • bob75rob1 Re: pomozcie....! 04.10.06, 13:47
              Tak, rozumiem. Moja wypowiedź była ospowiedzią na post Annieliki, którą zresztą
              serdecznie pozdrawiam!
              • annielika Re: pomozcie....! 04.10.06, 14:16
                czesc bobsmile my was rowniez pozdrawiamysmile
    • dytka7 Re: pomozcie....! 03.10.06, 14:46
      Tak jak pisaly poprzedniczki najlepiej poszukac na wlasna reke,jezeli chodzi o
      ten dodatkowy czynsz,ktory placisz wlascicielowi,nie masz co sie martwic ,w
      momecie kiedy rezygnujesz z mieszkania poprostu nie placisz ostatniego,tak to
      jest tu przyjete
      zwroc tylko uwage na podwyzke,ktora bedzie zawarta w umowie ,oraz na to czy
      koszty remontow pokrywasz Ty czy wlasciciel,mam tutaj na mysli ,awaria
      kaloryferow ,baterii slonecznych itp ,itd
      zazwyczaj jezeli placisz Ty odliczaja Ci od czynszu,najlepiej tez sprawdzic czy
      wszystko sprawnie funkcjonuje.........macie zime przed soba
      pozdrawiam
    • jeta0 Re: pomozcie....! 03.10.06, 15:39
      Witaj Moletx!
      Ja też zdecydowanie polecam Ci, abyście poszukali sami.
      Jeżeli nie znasz greckiego, a jesteś w Atenach ( nie widzę Twojego pseudonimu
      na liście z miastami, ale mam wrażenie, że kiedyś czytałam o Twoim przyjeździe
      do stolicy (?))- to chętnie Wam pomogę z językiem.
      "ΧΡΥΣΗ ευκαιρία" (czyt. "chrisi' efkieri'ja") to gazeta zawierająca wszystkie
      oferty mieszkaniowe w Atenach (i nie tylko).
      Nie ma co opłacać i przepłacać pośredników (notabene, oni też korzystają z tej
      samej gazety, a jakżesmile).
      Jeżeli wiecie mniej więcej, gdzie chcecie mieszkać, dzwonimy, pytamy o szczegóły
      i jedziecie obejrzeć te mieszkania, które wstępnie odpowiadają Wam.
      Postanów, co zrobicie, i śmiało daj mi znaćsmile
      Pozdrawiam
      J.
      • moletx Re: pomozcie....! 04.10.06, 09:36
        dzieki wielkie! jak narazie w sprawe szukania dla nas mieszkania zaangazowani
        sa ludzie od mojego meza z pracy...tak wiec mam nadzieje,ze sie uda! podobno
        znalezli juz cos takiego w rodzaju takiej gazetki i jest tam mnostwo ogloszen
        bez zadnych posrednikow! dzieki! dam jeszcze znac...
        • jeta0 Re: pomozcie....! 04.10.06, 15:51
          "...tak wiec mam nadzieje,ze sie uda!"

Na pewno się udasmile). Życzę powodzenia!
          J.
    • flisvos Re: pomozcie....! 25.10.06, 11:37
      no i co znalezliscie to mieszkanie? czy nadal siedzicie w hotelu?
      mam nadzieje,ze wszystko poszlo dobrzesmile
      pozdrowienia z corfu
      • moletx Re: pomozcie....! 29.10.06, 13:42
        tak,znalezlismy! jest super...no ale niestety caly czas w hotelu...sad( za
        tydzien przeprowadzka! dzieki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka