Dodaj do ulubionych

second hand

14.12.06, 15:48
dziewczyny mam pytanie - czy w Grecji funkcjonuje cos na zasadzie second hand-
ow, ciuchlandow? bo nie widzialam, a lubie sobie poszperac. I miec ta
satysfakcje smile Ale tu odziez firmowa nie jest taka droga wiec pewnie nie.

No, ale jesli tak to napiszcie jak to sie zwie po grecku - i pisownie i
fonetycznie poprosze smile
Obserwuj wątek
    • koxanaki Re: second hand 14.12.06, 16:03
      ja trochę nie na temat, ale chciałabym się upewnić, że faktycznie odzież
      firmowa nie jest droga? bo ja od wszystkich słyszę, że ubrania drooogie jak...
      i z tej okazji sobie garderobe przed wyjazdem wymieniam smile ale może nie warto?
      • flisvos Re: second hand 14.12.06, 21:43
        jesli chodzi o "lumpeksy" to pewnei sa, bo gdzie ich nie masmile ja u siebie na
        wyspie widzialam jedensmile
        a jesli chodzi o ubrania, to zalezy czy ktos chce markowe czy nie; no i jakie
        to marki, ale ogolnie ja uwazam ze te markowe sa tansze, moze to tylko takie
        zludzenie bo tu sie tez inaczej zarabia; a "normalne ciuchy" sa tansze niz w
        polsce
        • ana_mama_patrycji Tanio czy drogo ?? 15.12.06, 08:33
          Ja tutaj w Atenach widziałam jedną taką szmaciarnię bo inaczej tego nie można
          nzwać. Rozumiem jeśli jest czysto i w miarę poukładane, ale ja obok tego
          przechodzę z daleka. Ceny rzeczy tych "normalnych" powiedziałabym że są w
          takiej samej cenie jak w Polsce. Ale jednego jestem pewna tu jest kosmicznie
          drogo dla dzieci!! Dlatego jak tylko mogę to zaopatruję się dla Patuli w
          ubrania w Polsce. Tutaj kupuje jak muszę lub jak bardzo mi się coś spodobasmile
          Polska ma zdecydowanie lepsze skarpetki dla dzieci smile.

Ciekawostka z wczoraj zakupowa ale z innego działu: kupując słodycze w
          Marinopulosie moje oczy padły na napis SŁODKA ZABAWA - POMORZANKA, smaczne
          karmelkowe czekoladki z puzzlami dla dzieci. To była miła niespodzianka smile
          • bachula_gr Re: Pomorzanka 15.12.06, 09:02
            ana_mama_patrycji napisała:

> ..... SŁODKA ZABAWA - POMORZANKA, smaczne
            > karmelkowe czekoladki z puzzlami dla dzieci. To była miła niespodzianka smile

Czy te puzzle to z mIkolajem i reniferem? wink) Bo my takie codziennie od
            tygodnia (Mikolaj z Krakowa przyslal) ukladamy i rozkladamy a czekoladek dawno
            juz nie ma....
            • ana_mama_patrycji Re: Pomorzanka 15.12.06, 14:34
              Akurat nam się trafiły z trzemami świnkami, był Czerwony Kapturek i z
              sarenką. smile Czekoladki też znikają.
              • babycool Re:Tanio czy drogo 15.12.06, 20:05
                Nie chodzilo mi o jakies zwykle szmateksy. Tylko o "porzadne" ciuchlandy z
                ubraniami z Nexta, River Island, Gap itd. Ja mojemu malemu nakupilam bardzo
                duzo z Nexta, Adamsa i Gergoe (czy jakos tak) i uwazam, ze sa super jakosciowo
                niz wiekszosc polskich ubranek. Tutaj brakuje mi H&M ale widzialam, ze w
                Atenach otworza smile
                Jesli chodzi o ceny tutaj - Benetton czy Zara sa tansze (szczegolnie dzieciece)
                niz w Polsce. Morgan tak samo drogi, ale i tak nie na moja figure smile Duzo
                drozsze sa buty Nike czy Pumy. Levis tez jakis drozszy. U mnie w Patrze jest
                swietny sklepik z damska odzieza marki Attrativo czy jakos tak - swietne rzeczy
                (Akurat w moim stylu) i dobre ceny. Acha i podoba mi sie jeszcze Bershka.
                Aha i zgadzam sie co do skarpetek dzieciecych - nie ma to jak pepe albo gata smile
                A co do Calzedoni - mowicie, ze tansza tutaj? mi sie wydaje, ze 11 eur za
                kolorowe rajstopy to sporo. A moze ja ciagle przeliczam na zlotowki i
                dlatego smile Musze odwyknac.

Zgadzam sie z bachula, tez zauwazylam brak klasy sredniej ubran.

Skoro mowa o ubraniach - kiedy zaczynaja sie przeceny zimowe? smile Sa tutaj?
          • bachula_gr Re: Tanio czy drogo ?? 15.12.06, 09:14
            Szmateksu nigdy nie widzialam choc pewnie Flisvos ma racje, ze musza gdzies
            byc. Na pewno nie w takim nasileniu jak w Anglii czy Polsce.
            Co mnie bardzo zdziwilo, nie istnieje tu rynek wtorny dzieciecyhc rzeczy. Nie
            mowie o ubraniach ale sprzetach typu lozeczko, kojec, wozek. A przyrost
            naturalny bynajmniej nie ujemny. Kiedy usilowalam znalezc chetnych na
            nieuzywane prawie porzadne drewniane lozeczko to wszyscy wokol udawali Greka
            nie wiedzac co ja od nich oczekuje skoro wszytsko w sklepach jest przeciez.
            nasza forumowa kolezanka tez wywozila wozek do uplynnienia w Polsce bo w Grecji
            nikt nie "poleci" na uzywany.

Tanio czy drogo vel markowo...
            Przede wszystkim zalezy co kto uwaza za markowe. Generalnie R E L A T Y W N I E
            do zarobkow oraz cen zywnosci markowe ciuchy (ZARA, BENETTON, GANT- z tej
            polki) sa jednak TANSZE niz w Polsce.

W Grecji zauwazalny jak dla mnie jest brak "klasy sredniej ciuchow" bo albo no
            name badziewie albo top gorna polka. Aczkolwiek np ZARA KIDS jest znacznie
            tansza niz w Polsce gdzie rzeczy z tego sklepu sa cenowo niesamowicie
            ekskluzywne. Tu spokojnie mozna wejsc do CALZEDONII a w Polsce strach za
            skarpetki placic po 20PLN. Ale fakt, Aniu, najdluzszy zywot maja polskie
            skarpetki i rekawiczki, no ale trudno oczekiwac od srodziemnomorskich krajow
            specjalizacji w konfekcji zimowej wink

Dla mnie nie do przyjecia sa ceny butow dla dzieci. Znanych marek, z porzadnych
            materialow, to wydatek powyzej 60 euro. Na sezon!
            Podobnie ceny ksiazek. Pieknie wydane ale jak sobie cenia.
            • neskafe Re: Tanio czy drogo ?? 15.12.06, 13:02
              Witam Wassmile
              hmm ja kupilam sporo rzeczy w Terranowvie.Moze rzeczy nie maja tam pierwszej
              klasy,jednak ja ten sklep lubiesmile
              Ceny byly nizsze niz w Polsce.Przykladowo (jesli ktos nie wie,na metce jest
              cena niemalze w kazdej walucie) cena grecka jednej bluzki wynosila 20e,polska
              natomiast okolo 100zł.Inny przyklad...wyprzedaz "starej"kolekcji.Trafilam na
              swietna bluzeczkew cenie 4E.Polska cena?59z...
    • sylwialew Re: second hand 15.12.06, 21:11
      W Kalamacie tez "lumpeksow" brak ale za to co czwartek jest bazar z ciuszkami i
      tam mozna sobie poszperac godzinami.Cyganie sprzedaja rozne rzeczy przewaznie
      markowe poprostu z poprzedniego sesonu.Ale nie chodze bo trzeba sie przepychac i
      strasznie sie przekrzykuja "Tutaj dobre cenyyyyyyyyyyyy""Tutaj jak za
      darmoooooooooooo" hehehehehe mozna ogluchnac.
      Ja tez bardzo lubie ubranka z Attr@ttivo podobaja mi sie wszystkie rzeczy tylko
      pieniedzy brak hihihihihi.Ciesze sie ze otworza H&M maja przesliczne ubranka dla
      dzieci
      • babycool Re: second hand 16.12.06, 11:46
        Sylwialew u mnie w soboty fajny bazar i tez sie dra. Mnie sie podoba, a moj
        szkrab z nosidelka patrzy i ma wielkie oczy smile a potem zasypia w tym wrzasku.
        Tydzien temu mieli Albanczycy super dzinsy Diesla - oryginale z tak jakby
        defektami typu przebarwienia czy cienie, ale sie nie zmiescilam .... Po
        porodzie mialam 1kg za duzo a tutaj przybyly mi 3 dodatkowe ... To wszystko
        przez te cholerne Tsoureki z 7days!!! sad((
        Tez lubie ubranka z H&M - niestety moj synek okupkal okropnie plecki w takim
        body ze Snoopym grrrr. On chyba nie lubic H&M tongue_out
    • sylwialew Re: second hand 16.12.06, 21:01
      Ja raz bylam z Lenka ktora jak zobaczyla sterte butow to swoje zdjela i
      przymierzala wszystkie.Stoczylam wielka walke zeby ja zdjac z gory kozaczkow
      hehehehehe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka