Dodaj do ulubionych

Badania - proby watrob.

22.10.09, 22:36
Powitanie.

Wczoraj robilem badania, krew. mocz itd. I oczywiscie dwie pozycje zawyżone.
Zaczynam 5 m-c leczenia.

ASPAT Wynik: 46 (norma 5-34)
ALAT Wynik: 101 (norma 10-36)

Kreatynina bliska granicy w górę.

Wyslalem e-maila do lekarza, ale chcialbym zapytac was jak wasze proby po roznych zestawach. Czy moze to jest bardzo indywidualne?
Miesiac temu proby były lekko zawyzone a teraz coraz wyzej. Zestaw który biorę od miesiaca to:
Rolicyn na czczo 7 i 19, ViregytK o 70:30 - zaraz przed jem kanapke, Tini co 15 dni o 8 i 20, Unidox 9 i 21 - dużo wody po tym, 10 sniadanie, Duomox 10:30 i 22:00, Omega3, Opearol, Centrum o 12.
Do tego oczywiscie probiotyki: trilac 12:30 z jogurtem naturanlnym, ProBacti4 15h - zaraz po obiedzie, Lactivup 17 i kolejno o 19 Rolicyn itd.
I nocny suplement - czyli 24:00 - Omega3, Oeparol, Wit.B Compo. MagnexB6 i czasem Forbactil.
Dodam jeszcze, ze dzien dzien wczesniej wieczorem bralem ostatni Tinidazol i traz przerwa.

Zamierzam dorzucic do posilkow Essentiale Forte. Smazone odstawiam calkiem.
Po tym wszystkim, przed polozeniem sie do lozka szklanka mielonego lnu.

I najwazniejsze pytanie...

Wczoraj bylem robic badania na 7:30 a przed pobraniem krwi wzialem tebletke na czczo, czyli Rolicyn o 7:00, tak z przyzwyczajenia i moze dlatego podskoczyl tak ten ALAT?
Jutro chce isc powtorzyc badanie.

Obserwuj wątek
    • lastszogun Re: Badania - proby watrob. 22.10.09, 22:47
      czemu ty sie dziwisz???
      zadajesz pytanie w taki sposób jakbys oczekiwał ze ktos na forum ukoi twój niepokój i powie : " no stary to nic takiego, to chwilowa zwyzka ja tez tak miałem/am"

byc moze to i chwilowe wachnięcie , ale prawda jest taka że serwujesz swojej watróbce tablice mendelejewa , i nie dziw sie że nie daje rady, mozesz sie pocieszyc że wątroba jako jedyny organ ma zdolnosci do regeneracji , ale jak przecholujesz to nie ma sie co łudzic i na pewno ja powaznie uszkodziszsad

tak to juz jest, z jednego uda nam sie wyjśc ( BB) tylko po to by wpaśc w kolejne gówno ( uszkodzenia polekowe watroby)

pozdr.
      • prowirus Re: Badania - proby watrob. 22.10.09, 23:19
        W pewnym sensie liczyłem na odp. "stary to nic takiego..." ale nie o to chodziło
        do końca.
        Pytałem, bo bylem tez ciekawy jak maja inni i gdzie jest ta granica w wyniku, bo
        czytalem, ze niektorzy mieli ALAT czyASPAT i po 300, chyba wyszli z tego...
        Ale oczywiscie czekam na opinie lekarza.
    • dartom.www Re: Badania - proby watrob. 22.10.09, 23:30
      ja po 3 miesiacach cipro, doxy i tini mialem w normie wyniki wątrobowe (mniej
      więcej pośrodku norm)

zażywam dużo probiotyków i hepatil, systematycznie! dodatkowo zero cukru itp
      • franiolek1 Re: Badania - proby watrob. 23.10.09, 00:07
        prowirus - pisz w swoim watku, bo nie sposob sledzic Twoja historie,
        jezeli otworzysz nowy watek po kazdym badaniu. Bedzie latwiej
        wszsytko ogarnac gdy bedziesz pisac w swoim watku regularnie.
        Watkow o watrobie jest tez juz kilka - wpisz w wyszukiwarke "proby
        watrobowe".
        Przepisz pierwszy post z tego watku do watku z Twoja historia -
        wtedy wykasuje ten o watrobce.
    • 0lllenka Re: Badania - proby watrob. 23.10.09, 08:31
      hej! to moze byc jak i uszkodzenie polekowe watroby (ale chyba nie bedzie tak
      zle) lub zapalenie drog zolciwych. Sam sobie nic nie dozucaj. Zrob lepiej USG i
      niech ci twoj zakazny sam ci cos dozuci na watrobe. A jak cos powazniejsze, to
      Esentiale jest do bani
      • niebieskaaa Re: Badania - proby watrob. 23.10.09, 09:46
        w sprawach porządkowych wiesz co zrobić.

odpowiem na Twoje pytanie w tym wątku może to Cię trochę uspokoi.
        ja również miałam bardzo podwyższone próby. stało się tak, gdy pożałowałam sobie
        essentiale, i jadłam go sporadycznie. by to jak najszybciej zmienić brałam 3 x
        po 2 tabletki essentiale/esseliv(tańszy). badanie warto powtórzyć najwcześniej
        po 2-3 tygodniach bo wątroba regeneruje się dość wolno, a już po 2-3 dniach
        powinieneś odczuć różnicę na plus, tak było u mnie
      • jan440 Re: Badania - proby watrob. 23.10.09, 09:58
        Co jest poważniejsze na wątrobę?
        Mnie się wydaje,że wiekszość leków to wyciągi roślinne i zioła.
        Ja uważam,że zrobił błąd nie biorąc essentiale od początku leczenia.
        Ja biorę od początku i tylko jeden raz miałem wyskok alt do 78 a tak mam
        45-55.Może dołożyć hepatil czy syliprom.Poczekajmy co inni doradzą.
        • fionka21 Re: Badania - proby watrob. 23.10.09, 10:12
          To bardzo indywidualna sprawa.

Leczę się 27 miesięcy. Na wątrobę od początku nic nie biorę, zostawiając
          stymulację na wypadek gdyby się zbuntowała. I jak na razie nie buntuje się.
          Próby wątrobowe zawsze w środkowej części zakresu referencyjnego.

Mogę natomiast polecić zioła na wątrobę od Bonifratrów. W tamtejszej aptece
          bardzo je zachwalają.
        • starydzwon Re: Badania - proby watrob. 23.10.09, 10:12
          "Wczoraj bylem robic badania na 7:30 a przed pobraniem krwi wzialem tebletke na
          czczo, czyli Rolicyn o 7:00, tak z przyzwyczajenia i moze dlatego podskoczyl tak
          ten ALAT? "

przed swoim badaniem zadzwoniłem z pytaniem, że przed badaniem wypada mi
          antybiotyk, co robić?
          a pani: brac antybiotyk ze sobą i wziąc u nich po badaniu, bo może zmienić wynik
          • prowirus Re: Badania - proby watrob. 23.10.09, 16:57
            Witam. Do franiolek1 mozesz usunac ten tamat, bo faktycznie jest bez senu, ze
            nie napisalem w swoim watku.

Dziekuje wszystkim za wypowiedzi i sugestie oraz zdrowe podejscie. Mam nadzieje,
            ze wynik byl zawyzony. Niestety nie zdazylem dzisiaj zrobic badania i musze
            czekac do poniedziałku.
            Lekarz jak na razie nie odpisal mi i nie odstawiam lekow, do poniedzialku mam
            nadzieje nic sie nie wydarzy zlego.

do starydzown, dzieki za odp. bo takiej oczekiwalem najbardziej. moze faktycznie
            to po rolicynie zwlaszcza, ze na pusty zoladek.

O nowych wynikach napisze w swoim watku.
            • elizabeta1 Re: Badania - proby watrob. 23.10.09, 17:18
              Nie panikuj. Dawno temu zakończyłam leczenie po 18 miesiącach brania antybiotyków w różnych zestawach i żyje. Już w pierwszych miesiącach moje wyniki się pogorszyły po Hepatilu dalej rosły, ale po Essentiale Forte 3x2 tabletki dziennie do końca leczenia- wyniki były idealne.
              • szila2008 Re: Badania - proby watrob. 23.10.09, 20:21
                Myślę,że essential jest super.Miałam trochę podniesione próby a po
                essentialu z miesiąca na miesiąc jest lepiej*żeby nie zapeszyć*.A
                może to po Tyni bo raczej badania robi się z dala od Tyni.Ja też
                biorę przed badaniami abx.Włącz essential i odczekaj z badaniem do
                dnia przed Tyni.Myślę,że nie jest tragicznie ale to oceni twój
                lekarz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka