Dodaj do ulubionych

Brak herxów

12.09.10, 11:30
Witam, mam pewien dylemat kończę właśnie 4 tydzień leczenia (400mg doksy plus plusacyjnie tinidazolium i metronidazol) i nie miałam żadnych dziwnych objawów grypopodobnych prócz
powiększonego węzła chłonnego pachwinie w pierwszym dniu leczenia i stad moje pytanie czy mam brać abx jeszcze przez 2tyg czy te 4 tyg starczą?

Kleszcz ugryzł mnie na początku sierpnia po 4 dniach wyszedł rumień (bolacy), myślę że siedział ok 4h antybiotyk właczyłam 2 dni po zauważeniu rumienia.
Obserwuj wątek
    • franiolek1 Re: Brak herxów 12.09.10, 12:11
      Powinnas leczyc sie minimum 6 tygodni, a ja bym nawet troche przedluzyla, ze wzgledu na ten wezel chlonny powiekszony....
      Przeczytaj FAQ na pierwszej stronie forum. To bardzo wazne. Zycze zdrowia!
      • swigonka Re: Brak herxów 12.09.10, 14:09
        6-8 tyg
        • fantastica.nusia Re: Brak herxów 12.09.10, 16:51
          węzły powiększone w pachwinie ma prawie każdy,czasem są bardziej widoczne i wyczuwalne.pachwina to miejsce blisko narządu rodnego,układu moczowego.ale oczywiście jest to sygnał jeśli nigdy wczesniej nie miałas tam wyczuwalnego węzełka.
          z tego co mnie wiadomo to duzo dłużej powinnaś sie leczyć.wczoraj gdzies wyczytałam,że jak jest rumien to nawet do roku ale są tu osoby bardziej doświadczone niz jak więc ja tylko nieśmiało piszę co wyczytałam.
          pozdawiamsmile
          • heizba Re: Brak herxów 12.09.10, 17:13
            A może po prostu poradzić się lekarza, zwłaszcza ILADS.
            • zapalkaaa Re: Brak herxów 12.09.10, 20:52
              Czy mogę prosić kogoś o namiar do Pani dr z Krakowa? bo akurat jestem na miejscu, antybiotyk mam jeszcze na 4 dni... ale czy to nie jest dziwne, że nie wystąpiły u mnie herxy?
              dziekuję za odp i pozdr
    • adrian_fenig Re: Brak herxów 12.09.10, 21:11
      Mistrz Joseph J. Burrascano Jr. M.D. pisze tak:

TREATMENT
      Early Lyme:
      - Doxy (np. Unidox), amoxicillin (np. Duomox) + probenecid, cefuroxime (np. Zinnat)
      - treat for 4 to 6 weeks - must be symptom free for 4 weeks before treatment stops

Czyli we wczesnej boreliozie leczenie wyżej wymienionymi lekami przez minimum 4 do 6 tygodni, ponadto wszystkie ewentualne objawy muszą ustąpić na 4 tygodnie przed zakończeniem terapii.

Źródło: What's new! LDASEPA, September 2008.

Ale jak zwykle ostatnie słowo należy do lekarza prowadzącego, znającego problematykę chorób TBDs (odkleszczowych).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka