23.01.11, 16:48
Witajcie,

Nie wiem, co robić. Od paru dni odczuwam ból przy poruszaniu okiem a od wczoraj zaszło mi ono mgłą. Wylądowałam na ostrym dyżurze-podejrzewałam, że to zapalenie nerwu wzrokowego-ale okulistka to wykluczyła. Od kilkunastu lat mam podejrzenie rozwijania się w tym oku zwyrodnienia plamki żółtej, ale ostatecznej diagnozy nie mam (angiograficznie nie ma raczej progresji). Okresowo widzę gorzej na to oko tzn. generalnie ono jest słabsze, ale ta nieostrość czasem się nasila (np. po sterydach było bardzo nieciekawie). Biorę od tygodnia Minocykline (z Cipronexem- wcześniej w miejsce Mino był przez 2 miesiące Zamur). Miał może ktoś takie sensacje? Progresja zwyrodnienia, skutek uboczny, herx?

Pozdrowienia,
Ewa
Obserwuj wątek
    • margolcia_63 Re: oko 23.01.11, 17:11
      Może to głupio zabrzmi ale oczy były i są moją piętą achillesową. Brałaś Viregyt K, bo on też, może powodować zmiany. Prawdopodobnie to jednak herks, zresztą oczy bardzo reogują na ogólną kondycję organizmu. U mnie dodatkowo mieszała jeszcze tarczyca, dobrze byś też sprawdziła jej stan, z tzw zespolłu suchego oka zrobiło się wzmożone łzawienie. Aha! Ja, przynajmniej u siebie, za takie różne, dziwne objawy ze strony oczu podejrzewałam bartonellę, a Ty, masz ją stwierdzoną? Okulary robione w chorobie, mimo b, specjalistycznych badań, to wyrzucone 3500 zł, tak więc nikomu w takim stanie nie radzę takich inwetycji.
      Na tym forum już były wątki o oczach, wzroku, Może znajdziesz coś dla siebie.
      A tu, coś do poczytania o chorobach oczu, ciekawe jest też o kile, to musi być bardzo bliska krewniaczka naszej borelli, szkoda tylko, że nie opisują jak wpływa na psychikę.
      www.bryk.pl/teksty/liceum/biologia/człowiek/18782-oko_i_choroby_oczu.html
      • margolcia_63 Re: oko 23.01.11, 17:19
        I jeszcze jedno, Ewa te możliwe przyczyny, jakie wymieniłaś pewnie się nie wykluczają. Mnie doktór zlecił profilaktyczne zakraplanie tobrexu, bo ponoć okuliści upatrują, że ma jakieś szczególne działanie i póki co nie jest najgorzej, 2, czy 3 razy po miesiącu, dla mnie dobry jest też posorutin, pomagał na męty,
        • ewa.sm-borelioza Re: oko 24.01.11, 13:57
          Witaj,

Ja dostałam jakiś Naclof (krople), ale jakoś wątpię, czy to cokolwiek da. Staram się nie wpadać w panikę i "optymistycznie" myśleć, że to jednak herks (znalazłam na forum podobną historię-podejrzenie ADM i reakcję na mino) ...I że minie. Jakkolwiek, na angiografię i tomografię kontrolną pewnie będę musiała się wybrać.

Pozdrawiam,
          Ewa
    • ada122 Re: oko 25.01.11, 11:26

• ada122 Re: oko 25.01.11, 11:31
      a jak u Ciebie z wiedzeniem kolorow? Bo u mnie tez bylo podejrzenie AMD potem diagnoza zapalenie nerwo wzrokowego spowodowane borelioza ale mialam robione 3 razy MRT i zawsze w bylo porzadku. Po kuracji minocyklina ustapila bole, powrocila ostrosc widzenia (cale lata nosilam 2,0 teraz mam nawet 1,75 w minusie) ale kolory widze troche inaczej. najgorzej jest z takim jaskrawymi, wiosennymi kolorami- widze je ciemniejsze, powiedzialabym w tonacji jesiennej. ale nie mam jej charakterystycznej dla AMD plamki po srodku wiec sama nie wiem co mi jest. acha w czasie choroby mialam ciemniejszy plame w srodku pola widzenia i widzialam troche znieksztalcony obraz. Wszystko minelo po mniej wiecej 6 tygodniach brania minocykliny.
      • ewa.sm-borelioza Re: oko 25.01.11, 13:47
        Witaj,

Z widzeniem kolorów tym okiem jest tak, że rzeczywiście zwykle są one bledsze. Ale teraz generalnie mam je zaciągnięte mgłą, więc-siłą rzeczy- ostrość (w tym widzenia kolorów) spadła. Nie wiem za bardzo, co robić, bo to pogorszenie-najpierw ból przy ruszaniu gałką a potem zamglenie przyszły właśnie na minocyklinie (biorę od 9 dni- 2x100mg) i nie mijają. Okulista zapalenia nerwu nie widzi. A w razie zapalenia nerwu,to co?-sterydy. A ja po sterydach właśnie od roku nie mogę się pozbierać, oko też po sterydach bywało gorsze. Plamy pośrodku pola widzenia nie mam, linie (testem Amslera) raczej widzę proste. No wygląda to- logicznie wyciągając wnioski-na jakiegoś herksa- ale skąd mieć pewność, w końcu to sprawa widzeniasad AMD- "starcze zwyrodnienie plamki żółtej"-nie mam nawet 30 lat... Ale wyjątkowo g.... pecha, więc niczego nie wykluczam.W AMD chyba też nie ma raczej historii bólowych. Nie wiem, co zrobić. Nie chce przerwać leczenia, jeśli właśnie coś tam się w tym oku "zabija"...Ale nie chce tez sobie zrobić nieodwacalnego "kuku". Ehhhhhhhhh

Pozdrawiam,
        Ewa
        • ada122 Re: oko 25.01.11, 16:57
          ja mysle ze "kuku" nie zrobisz- mi nawet teraz ( na ziolach)zdarzaja sie sie lekkie bole w oku ktore oprzechodza po 1-2 dniach. Ale pamietam z "naciemniejszego okresu w leczeniu" ze mialam cos takiego ze po ostrym bolu nastepowala poprawa. Wiec chyba mino cos tam morduje w tym oku. Z tym AMD u mnie to samo- tez za mloda jestem, ale pamiatam ze gdzies tam wyczytalam w necie ze jest takie cos jak obrzek plamki zoltej co daje podobne objawy jak AMD. Podejrzewam ze u mnie bylo cos takiego bo okulista twierdzil ze jedno oko napewno jest "dotkiete" a w drugim tez cos sie dzieje. sama nie wiem co jestuncertain angiografii mi nikt nie chcial zrobic.
    • ada122 I jak ? 04.03.11, 09:39
      poprawilo sie?
      • ewa.sm-borelioza Re: I jak ? 04.03.11, 12:50
        Witaj Ada,

Tak, minęło. Dzięki za odzew niegdyś i teraz.

Pozdrawiam,
        Ewa
        • magalik Re: I jak ? 04.03.11, 14:53
          dobrze że minęło.
          Mąż miał dwa razy sterydy i 2 razy w 3cim dniu sterydów rozpoczęło się pozagałkowe zapalenie nerwu wzrokowego. potencjały wywołane wychodziły dobrze.
          ból oka i widzenie za mgłą utrzymywały się z miesiąc, kolejne 2 to oczopląs.
          od tamtego czasu (poltora roku) nie brał sterydów - problem na razie nie wrócił
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka