25.06.12, 14:17
Niedawno już tu pisałam- w wątku Tibola.
Moje 3 letnie dziecko pokąsane przez kleszcza na samym początku czerwca wczoraj w nocy dostało gorączki powyżej 38 stopni, która trwała krótko- potem zupełnie spadła a teraz ma w okolicach 37 stopni. Wcześniej było wszystko ok- badanie kleszcza na obecność boreliozy dało wynik negatywny.
W moich okolicach na wynik badania krwi kzm czeka się około 3 tygodni...
Teorię o kzm znam doskonale ale dziecka nie zaszczepiłam bo w moim rejonie jest niskie prawdopodobieństwo zarażenia...
Pediatra baatelizuje sprawę-podobno wszystko jest ok. To tylko przeziębienie z katarem....

Może rzeczywiście przesadzam-proszę dodpowiedzcie coś- bo mnie to przeraza.
Obserwuj wątek
    • prowirus Re: KZM? 26.06.12, 01:29
      Nie wiem czy u dzieci występują, ale sprawdzaj czy ma objawy oponowe, monitoruj temp. ciała.
      W razie wysokiej gorączki, podaj coś przeciwzapalnego - takiego co można dla dzieci i do lekarza się zgłoś lub w skrajnym przypadku pogotowie.

W synevo badanie na kzm to zaledwie kilka dni, więc może sprobuj tam.

Zrobiłaś badanie kleszcza w kierunku bb, ale trzeba brać pod uwagę też inne patogeny, ktorych nie możesz wykluczyć bez badań.

A może faktycznie to jakieś przeziębienie, może jakaś reakcja alergiczna na pylące trawy?
      • bassia13 Re: KZM? 26.06.12, 05:14
        Zawsze uwazam,ze badanie kleszcza na borelioze nie rozwiazuje problemu.Sa jeszcze koinfekcje do zbadania.I te koinfekcje choc drogo to tez badaja.
        Dziwnie ta temperature kojarze z kleszczem.
        Dziecku przydalby sie porzadny lekarz -nie taki ktory czyta o boreliozie w informacjach prasowych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka