miroslaw111
12.07.14, 01:03
Ograniczyłem cukry do minimum i już niemam poczucia"grzyba" z gardła - jest lepsze i lepiej pachnie,mniej bulkań w żąłądku.
Czy cukry należy całekim wyeliminować ? Mamy super porę roku więc możemy się odżywiać tylko warzywami i owocami
Zresztą nie mam apetytu ostatnio dziennie tylko 1cebula,kapusta kiszona stara,2pomidory,3kromki chleba z pasztetem bądż z rybą,
co 2gi dzień ryba wędzona lub smażona,więcej nie potrafię zjeść a i tak waga spora,do tego kilka owoców.
Z owoców wszystko prócz bananów i cytrusów.Cytrynę osobiście lubię co do grejpfruta odmiana nieróżowa jest mniej słodka.
Ze słodkich myślę winogrona ograniczyć do minimum (chociaż zdrowe ) na pewno brzkoskiwnie są dość słodkie i parę innych,ze względu jednak na sezonowość i walory nie ograniczałbym.
Lubię gruszki , ale są dość słodkiem,z jabłkami jest problem- trzeba szukać najtańszych odmian
Osobiście lubie arbuzy,wszystkie owoce które służą do wytwarzania % siłą rzeczy muszą mieć dużo cukru a więc wiśnie,czereśnie,winogorona.
Z warzyw super są soki własnoręcznie wyciskane,moze znajdę czas.To esencja zdrowia:
seler,pietrucha,marchew,cebula,czosnek,kalarepki,botwinki(słodkawe),tomato,kapustowate kalafior,bruksel,brokuł,kapusty,zwłaszcza kiszone.
Ziemniaki do odrzucenia ?czy uda znależć się jakieś mało słodkie odmiany? Lubię to warzywo.
Strączkowe chyba wszystkie super .
Jak jest z tymi węglowodanami? Np na chlebie pisze w 100g aż 44g ! cukry 1,5g taki chleb jest dobry czy lepszy
węglowodany 29g , cukry 3,2g? M.in. w w wikipedii wyczytamy że nie można wrzucać cukrów do jednego worka bo nie nitkróe pełnią ważne fukncje w organiżmie.
I najważniejsze bo tu najwięcej cukrów