Dodaj do ulubionych

MS a borelioza

03.02.06, 04:26
W zwiazku z licznymi podobniestwami tych dwoch chorob oraz podejrzeniami, iz te dwie choroby sa ze soba spokrewnione niektorzy chorzy z MS robia to samo co chorzy z borelioza: zaczynaja brac antybiotyki. Zreszta te same leki i w podobnej kombinacji.

Nizej link do forum

thisisms.com/modules.php?name=Forums&file=viewforum&f=28
Obserwuj wątek
    • wawan1 Re: MS a borelioza 03.02.06, 07:56
      Ja również miałam takie podejrzenie, na szczęście rezonans czyściutki, na razie
      ani jednej zmiany. Rozmawiałam o takim podobeństwie z moją pania neurolog,
      która rzeczywiście potwierdziła duże podobieństwo zmian w MRI w obu chorobach.
      Sama też odetchnęła, że mam czysty rezonans, bo jak przyznałam - w razie zmian -
      byłby dylemat. Która z tych chrób jest rzeczywiście, tym bardziej, że PONOĆ SM
      może dawać falszywe testy na BB. Wtedy napawdę nie wiadomo, która z tych chorób
      jest prawdziwa.
      Ja na razie mija 3 miesiąc bez antybiotyków , oprócz tego że leczę cały czas
      jelitkasmile to miewam się nieźle. Tylko drętwieje mi ręka (dłoń) w nocy.
      • wroteknowynick Re: MS a borelioza 03.02.06, 17:12
        Bardzo dobry link Arturze dzięki. Powierzchownie narazie czytałem ale z tego co
        widziałem to biotą minocyklinę bez ochrony antyzapalnej jaką daje Benicar i
        doświadczają strasznych herxów że modlą się o śmierć.
        • artur737 Re: MS a borelioza 03.02.06, 22:26
          Tak piszesz jakby ten Benicar stanowil jakies cudo. W istocie wielu kanadyjskich pacjentow na dlugoterminowym leczeniu antybiotykami probowalo Benicaru (na zasadzie a moze pomoze) i nikt nie zauwazyl po nim specjalnych zmian ani na lepsze ani na gorsze, moze z wyjatkiem nieco mniejszego cisnienia krwi.
      • artur737 Re: MS a borelioza 03.02.06, 22:29
        Dretwiejaca w nocy dlon jest niestety objawem boreliozy. Ale Allach jest wielki i zobaczymy co bedzie.
    • darek_321 Re: MS a borelioza 11.02.06, 11:40
      czy ujemny wynik z płynu m-r definitywnie wyklucza boreliozę .test WB wyszedł w
      Igg w 2 klasach - 41 i 17 dodatni (napisano że jest konieczność powtórzenia
      badań po 3 tygodniach) zaś w Igm 41 wyszedł lekko dodatni? lekarze
      zdiagnozowali mi SM a ja nadal wierze że to coś innego
      • wroteknowynick Re: MS a borelioza 11.02.06, 13:15
        darek zobacz www.borelioza.tivi.pl/articles.php?cat_id=9
      • artur737 Re: MS a borelioza 11.02.06, 15:44
        Ujemny wynik nigdy nie wyklucza boreliozy. Twoje wynik WB lekko sugeruja borelioze. Nie jest to taki wynik zupelnie pewny, ale chyba wystarczajacy by leczyc borelioze jezeli klinicznie moze to byc borelioza a inne choroby zostaly w miare wykluczone.
        Wiecej pewnosci uzyskasz jezeli pojawia sie herxy po antybiotykach.
        • darek_321 Re: MS a borelioza 11.02.06, 16:07
          zdiagnozowano mi stwardnienie postępujące. lekarz chce zacząć kurację na SM
          (endoxan).
          1.Czy powinienem się wstrzymać?
          2.Czy jest na Śląsku jakiś uznany lekarz z którym mógłbym się skonsultować?
          3.i jeszcze jedno: Co to są herxy??
          • artur737 Re: MS a borelioza 11.02.06, 16:58
            Herx to reakcja na antybiotyk wynikajaca z uwolnionych toksyn z zabitych bakterii. Objawia sie nasileniem istniejacych objawow (wiec objawy moga byc rozne i zalezne od czlowieka). Po antybiotykach bakteriobojczych takich jak penicyliny lub cefalosporyny herx wystepuje zwykle po 72 godzinach. W przypadku antybiotykow bakteriostatycznych zwykle pozniej po wielu dniach lub nawet tygodniach.

Nie jestem w stanie zdecydowac czy masz borelioze czy nie. Ale jezeli dostaniesz sterydy a masz borelioze a nie SM do nastapi powazne pogorszenie w twoim zdrowiu.
      • freshka Re: MS a borelioza 11.02.06, 17:50
        Jezeli WB byl ten sam, ktory wykonuja w PZH (albo tam robiony), to masz 1
        prazek dodatni w klasie IgG (17 kDa), bo 41 jest uznawany za specyficzny. Wynik
        dodatni to "obecnosc przeciwcial reagujacych z co najmniej 1 frakcja". p17 to
        chyba Osp17 (B. afzelii). Ale zalezy od testu.
        Jesli chodzi o IgM, to reakcja z p41 musi byc silna i wtedy jest uznawany za
        dodatni. Czyli u ciebie byla reakcja, ale pewnie niezbyt silna.
        Jezeli badanie robiono w PZH, mozna tam zadzwonic i pan dr ktory wykonuje testy
        jest zazwyczaj pomocny i wszystko wyjasni. Mowil mi, ze jezeli pojawia sie
        nawet cien prazka, to on to opisuje.
        Ciekawe, dlaczego kazali powtorzyc badanie. Moze licza, ze reakcje beda
        bardziej jednoznaczne?

Ujemny wynik z plynu niczego nie wyklucza, bo np. tutaj malo bylo osob, ktorym
        wychodzily dodatnie wyniki z plynu, a mialy borelioze.
        • artur737 Re: MS a borelioza 11.02.06, 18:20
          40% ludzi z przewlekla borelioza ma zupelnie ujemne wyniki WB, wiec pamietaj, ze to badanie ma powazne ograniczenia i nie mozesz sie nim tak do konca kierowac.

Jest to tylko badanie pomocnicze a nie decydujace.
          • darek_321 Re: MS a borelioza 12.02.06, 10:13
            dziękuję wszystkim za pomoc i zapytam jeszcze raz
            czy ktoś może mi polecić jakiegoś lekarza z okolic Śląska z którym mógłbym
            skonsultować wyniki badań???
            Upieram się przy tym bo wszystko jest bardzo mgliste dla mnie. Rezonans- dla
            jednych lekarzy ewidentne zmiany w rdzeniu dla innych jakieś "dziwne smugi" a
            opis rezonansu "artefakty". badanie potencjałów wywołanych wzroku- jak to
            określono "minimaslnie wydłużone" a potwierdzenie choroby to "wyeliminowanie
            innych potencjalnych chorób". objawy które mam to głównie odrętwienia dłoni,
            nóg, brzucha i pleców, zesztrywniałe stawy w dłoniach i kolanowe (bardzo
            ogranicz mi chodzenie) i od czasu do czasu zamglony wzrok,"rozrywający" ból
            dolnej częci żeber, bóle głowy w tylnej jej części. i wszystko to cały czas się
            zmienia raz nasila się odrętwienie raz sztywnienie stawów itd.trwa to wszystko
            roku i nadal nikt jak dla mnie nie dał mi jednoznacznej diagnozy
            • artur737 Re: MS a borelioza 12.02.06, 15:39
              Klinicznie moze byc borelioza. Moze zasugeruje ci tak jak Freshce Amoxycyline przez tydzien 1 g co 6 godzin (4 g dziennie). Jezeli wystapi herx po 72 godzinach takiego leczenia to bedzie to posredni dowod na borelioze.
            • artur737 Re: MS a borelioza 12.02.06, 17:28
              Jezeli szukasz lekarza to zacznij nowy watek i napisz dokladnie w jakich rejonach geograficznych potrzebny ci lekarz.
    • artur737 Re: MS a borelioza 02.02.07, 01:29
      Stary watek, ale podbijam by nie zniknal w czelusciach internetu.
    • franiolek1 Re: MS a borelioza 30.06.07, 00:39
      podbijam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka