Dodaj do ulubionych

jestem chora czy nie?? Pomóżcie

29.10.06, 16:32
Dokładnie 8 dni temu byłam w rezerwacie gdzie przewodnik mówił ze w tym lesie
jest zwiększone ryzyko zarazeniam boreliozy i zapaleniem mózgu przenoszonym
przez kleszcze. Na druggi dzien po 24 godzinach zaówarzyłam kleszcza na nodze.
Odrazu go wyciągnęłam... I wtedy przypomniały mi sie słowa przewodnika..
Odrozu zaczęłam czytac o tych chorobach... Teraz juz od 2 dni bez przerwy boli
mnie głowa mam objawy grypy.. a moze i nie.. moze to borelioza. Peciez w
pierwszym etapie choroby występują własnei takie objawy... czy jest duze
prawdopodobieństwo ze w ciągu doby mogłam zarazic sie od kleszczza chorobą? Z
chęcią poszłabym na badania ale moja mama mówi ze panikuje i niecche minie juz
słuchac... a ja sie boje... pomocy..
Obserwuj wątek
    • pata92 Re: jestem chora czy nie?? Pomóżcie 29.10.06, 16:33
      zapomniałam dodac ze niemam rumienia...
      • dx771 Re: jestem chora czy nie?? Pomóżcie 29.10.06, 16:38
        Pewnie coś złapałaś, stany grypowe i ból głowy to nie jest dobry znak. Kleszcz
        przenosi wiele świnstw niekoniecznie to musi być borelioza.
    • klematis7 Re: jestem chora czy nie?? Pomóżcie 29.10.06, 16:36
      Mnie kleszcz ugryzl w czwartek w reke. W piatek juz mnie ta reka rwala. Za dwa
      dni mialam objawy grypopodobne i bole w stawach. Minelo pól roku i nie moge sie
      wyleczyc.
      • pata92 Re: jestem chora czy nie?? Pomóżcie 29.10.06, 16:39
        klematis7 napisała:

> Mnie kleszcz ugryzl w czwartek w reke. W piatek juz mnie ta reka rwala. Za dwa
        > dni mialam objawy grypopodobne i bole w stawach. Minelo pól roku i nie moge sie
        >
        > wyleczyc.

straszne ale mnie stawy nie bola niemam rumienia ani nic tylko ta grypa... może
        to teraz tylko taki okres jest a moze to gorsze... niewiem... ale staram sie byc
        dobrej mysli
        • franiolek1 Re: jestem chora czy nie?? Pomóżcie 29.10.06, 16:42
          Co nazywasz grypa? Zazwyczaj czlowiek jest taki polamany, zmeczony, spiacy,
          obolaly, boli gardlo...moze byc stan podgoraczkowy, ale nie musi...
          • pata92 Re: jestem chora czy nie?? Pomóżcie 29.10.06, 16:44
            franiolek1 napisała:

> Co nazywasz grypa? Zazwyczaj czlowiek jest taki polamany, zmeczony, spiacy,
            > obolaly, boli gardlo...moze byc stan podgoraczkowy, ale nie musi...
            Własnie to nazywam grypą smile
      • franiolek1 Re: jestem chora czy nie?? Pomóżcie 29.10.06, 16:40
        Raczej powinnas isc szybko do lekarza. Badan narazie i tak nie mozesz zrobic -
        od razu po ugryzieniu i tak beda negatywne. Trzeba poczekac minimum miesiac (
        chyba, ze to nie pierwszy Twoj kleszcz...)
        Raczej przy najmniejszych objawach trzeba zaczac antybiotyk. Im dluzej sie
        czeka, tym gorzej sie leczy. Mam taka sama historie jak Klematis: jestem chora
        od 6 misiecy, dosc ciezko, objawy byly bardzo szybko. Moj synek tez jest chory,
        a mial kleszcza na sobie przez godzine!
        • pata92 Re: jestem chora czy nie?? Pomóżcie 29.10.06, 16:46
          franiolek1 napisała:

> Moj synek tez jest chory,
          > a mial kleszcza na sobie przez godzine!
          u.... wcale mnie to nie pociesza... dzęki wszystkim za szybką odpowiedz;]
          • szympek88 Re: jestem chora czy nie?? Pomóżcie 29.10.06, 19:37
            Masz szczęście, że trafiłaś na to forum. Dwa miesiące doxy w dawce 400 mg i
            masz jakieś 98% pewności, że jesteś wyleczona (o nie masz jakiejś paskudnej
            koinfekcji). Dość szybko masz jednak objawy po ukąszeniu, nawet bardzo szybko.
            Najlepiej postaraj sie od dziś codziennie pisac co Ci dolega w jakimś notesie
            lub zeszycie i znajdź sobie jakiegoś dobrego lekarza. Powodzenia
            • szympek88 Re: jestem chora czy nie?? Pomóżcie 29.10.06, 19:50
              Z tego co wiem , jak juz powiedziałem, borelioza zazwyczaj rozwija sie troche
              wolniej. Jest moim zdaniem dość duża szansa, że masz jakąś koinfekcje. kiedy
              sie ma koinfekcje, to choroba szybciej postępuje i trudniej ja wyleczyć. Ale to
              naprawde nic pewnego. Już niedługo bedziesz mogła zrobic badania na borelioze ,
              to może zrób też na koinfekcje, jesli bedziesz miała taką mozliwość. Jest
              jeszcze inny sposób na przekonanie sie o tym. Możesz sobie zrobic badania na
              poziom róznych pierwiastków w organiźmie, badania krwi itp. przy boreliozie
              wyniki zazwyczaj są wzorcowe, nie ma żadnych odchyłów. Przy koinfekcjach bywa
              różnie... Jeśli zaczniesz już leczenie też bedzie OK. Zaczyna się zazwyczaj od
              doksycykliny lub tetracykliny właśnie ze względu na koinfekcje. Sam nie wiem
              jak to jest z tymi koinfekcjami, bo ciężko się je wykrywa i w Polsce jest
              bardzo mało udowodnionych przypadków. ale jednak niestety są...
              • dziubolek2 Re: jestem chora czy nie?? Pomóżcie 30.10.06, 14:54
                Pata, ja też nie miałam rumienia a tylko dziwne objawy grypopodobne. Lekarze
                mnie olali wtedy. Jestem chora od ponad roku. Idź jak najprędzej do doktora po
                antybiotyki. Nawet jak byś miała je zjeść bez potrzeby to i tak warto. Mam
                kilku znajomych, którzy wyszli z boreliozy po b. szybkim zażywaniu antybiotyków
                i są zdrowi od lat. Nie czekaj
    • pata92 Re: jestem chora czy nie?? Pomóżcie 07.11.06, 19:10
      na te badania można iśc kiedy sie chce czy trzeba czekac jakiś okres zrby
      choroba była wykrywalna? I jakie ją wogule badania i na czym polegaja?
    • pata92 Re: jestem chora czy nie?? Pomóżcie 09.11.06, 15:34
      czy objowem boreliozy mogą byc tez krwotoki z nosa czy to zbieg okolicznosci?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka