Dodaj do ulubionych

Jestem lekarzem

• hedwig1 Re: Jestem lekarzem 16.02.07, 23:32
      witaj Beatko szukam cię od pewnego czasu .dzis znalazłamna tm poscie .
      proszę odbierz poczte. pukałam na bb werbowy orazpoczcie gazeyt.
      dziękuje

jadwiga
      • bea1964 Re: Jestem lekarzem 17.02.07, 20:31
        Witaj Jadziu.Nie mam od Ciebie maila.Napisz,odpiszę.Beata.
        bb.werbowy@poczta.onet.pl
        • gosik791 Re: Jestem lekarzem 19.02.07, 10:43
          Hej,

wiecie co, własnie wróciłam z trzech dni na nartach i było super...wcale nie
          odstawałam od reszty i jeżdziłam jak szalona. Nie moge zrozumieć dlaczego
          jezeli komus jezt lepiej od razu znajduje się ktoś kto chce go zdołować. Tak
          zadyszka objaw bb wiec powinnam się powiesic!!! a moze to dlatego, ze przez
          całe zycie byłam aktywna a przez ostatnie miesiaca zazywania antybiotyku nie
          robiłam nic! Forme sie raz traci raz odnawia. Szkoda ze mało kto na tym forum
          umie sie cieszyc z sukcesów innych, tak czy inaczej- Beata- dziekuje mam
          nadzieje, ze takich przypadków jak ja bedzie wiecej. Powodzenia w dalszym
          leczeniu!
          • dorota1011 Re: Jestem lekarzem 21.02.07, 11:28
            hej. ja nie chciałam Cię zdołować. ja sama leczę się od kilku mies i jednym z
            nielicznych objawów jest szybkie męczenie się i byłam ciekawa co inni sądzą na
            ten temat. nie wiem czy odstawić antybiotyki czy nie... ja się cieszę z każdego
            takiego przypadku jak twój - to dodaje wiary i siły do walki!! jakie miałaś
            objawy na początku i jak długo się leczyłaś?
            pozdrawiam.
            • gosik791 Re: Jestem lekarzem 21.02.07, 21:35
              hej,
              sorki, moze troche sie uniosłam.

objawów w zasadzie nie miałam wcale, miałam przede wszystkim temperature ok
              miesiaca, która wahała sie od 36, 5 do 37, 5. , z dwa razy bolałymnie kolana-
              choc bolały mnie i wczesniej- miałam skrecone- kiedys b.czynnie uprawiałam
              sport.
              i w zasadzie to tyle...

leczyłam sie 3 miesiace- 8 tygodni unidox 2x200, 5 tygodni- rulid 2x200 plus
              bactrim 2x.

powodzenia i trzymam kciuki.
            • bea1964 Re: Jestem lekarzem 21.02.07, 21:37
              Pisząc o nadal tak samo dodatnich prążkach przed i po leczeniu myślałam o
              pierwszym zbyt krótkim leczeniu.Western blot nie służy do monitorowania
              leczenia,ale dodatnie IgM po odczekaniu kilku miesięcy po zakończeniu leczenia
              mogą budzić podejrzenia aktywności choroby.Przyjmuje się,że mogą utrzymywać się
              3-góra do 6 miesięcy,czyli dodatni wynik IgM po tym czasie jest podejrzany.
              Beata.
              • aktimelek Re: Jestem lekarzem 21.02.07, 21:44
                A ile sie leczyc?? Hmm ja sie lecze 6 miesiecy na amoxy 6g i metra raz w misiacu
                przez 10 bire od wczoraj mam jakies innewink)
                • tosho Re: Jestem lekarzem 21.02.07, 23:55
                  aktimelek poczytaj troche forum i FAQ
                  • gaikmaik Re: Jestem lekarzem 22.02.07, 07:14
                    Bea, czy mając w WB IgM i IgG opisane jako ujemne, ale prążki w IgM VIsE 1+ i
                    p41 1+, a w IgG p41 2+ do i tego 2 razy do tej pory rwa kulszowa, cały czas
                    pobolewanie tej okolicy i tiki nerwowe - czy byś leczyła jako boreliozę? Wiem,
                    ze prążek p41 jest charakterystyczny, a VIsE?
                    • nataszkam Re: Jestem lekarzem 22.02.07, 10:02
                      Bea nie leczy wyników, tylko chorego z jego objawami.
                      A najlepiej bedzie, jesli w końcu poczytasz FAQa.
                      • gaikmaik do nataszy 22.02.07, 18:46
                        twoje błyskotliwe uwagi już czytałam, daruj sobie. A o tym, co będę czytać na
                        szczęście decyduję ja a nie ty.
    • gmbh1 Re: Jestem lekarzem 22.02.07, 13:09
      witam,
      6 lat temu bolały mnie stawy.brąłm przez 28 dni doxy i bylo ok. teraz w
      grudniu zno wmailm bole stawow,wyniki wysżły dodatnie! Pierwszy leakrz kazał
      brac 28 Duomox,potme rpzerwa i innyc antyb prze kolejne 28 dni.Posżłam do
      drugiego na konsultacje..kazłą nie rpzerywac duomoxu i brac przez kolejne 2 tyg
      czyli w sumie 6 tyd. mimo,ze stawy mnie bola to kazal zakonczyc kuracje.czy to
      nie za krotko cy mzoe jednak poddac sie temu drugiemu antyb???
      4 dni po braniu duomoxu bole ustapily,nie bylo ich dluzszy czas ,ale teraz od
      prawie dwoch tyg znow sa.bola.
      prosze o pomoc
      pozdr
      • klematis7 Re: Jestem lekarzem 22.02.07, 19:15
        jestem na nieprzerwanej antybiotykoterapii ponad 8 miesiecy i stawy ciagle mnie
        bola. Oczywiscie juz nie tak bardzo, jak na poczatku. Ja zaufalam temu forum.
        Bede brac antybiotyki tak dlugo, az wszystko przestanie mnie bolec + 4
        miesiace. Odebralam dzis wyniki badan ogolnych. Wszystko jest w normie. To
        informacja dla tych, ktorzy sie boja antybiotykow.
        • klematis7 Re: Jestem lekarzem 22.02.07, 19:17
          i jeszcze jedno: zaden lekarz nie namowi mnie na przerwe w leczeniu, zeby cos
          tam sprawdzic smile
    • bea1964 Re: Jestem lekarzem 22.02.07, 21:30
      Antygen VlsE albo jest,albo go nie ma,nie może być go trochę.Jest on specyficzny
      dla Bb,prążek 41 wyjdzie dodatnio w przypadku innych patogennych i nie
      patogennych krętków i w przypadku np.Helicobacter pylori,nie jest więc
      specyficzny tylko dla bb.Natomiast w pełni zgadzam się z Nataszkam.
      Gmbh 1 leczenie jest zbyt krótkie.Jeśli leczenie ma być skuteczne,to przerwy są
      niedopuszczalne.Nie leczę antybiotykiem działającym tylko na jedną formę
      bakterii,dla mnie takie leczenie nie może być skuteczne.
      Uważam tak samo jak Klematis-antybiotyki w leczeniu skojarzonym wielomiesięcznym
      brału osoby w podeszłym wieku i nie było problemów.Oczywiście przestrzegając
      reguł obowiązujących przy takim leczeniu.Beata.
      • gaikmaik Dziękuję Bea, n/t 23.02.07, 04:52
        .
    • gaikmaik Re: Jestem lekarzem 23.02.07, 05:03
      Bea, mam jeszcze jedną prośbę; czy mogłabyś napisać też o innych prążkach,
      które oceniają na teście WB: p100,p39, OspA, OspC, p41 B.garini, p41 B.
      afzeli, p18. Które są bardziej charakterystyczne, które mniej? Z góry dziękuję
      i pozdrawiam.

• franiolek1 Re: Jestem lekarzem 23.02.07, 09:07
        To juz bylo przewalkowane na tym forum we wszystkie strony - masz na pierwszej
        stronie wyszukiwarke, wstukaj Western Blot, wyjda Ci dziesiatki watkow, czytaj,
        wszystkiego sie tam dowiesz. Duzo tego, ale wszyscy przez to przechodzimy.
        Trzeba sie tej choroby nauczyc. Powodzenia smile
        • gaikmaik Re: Jestem lekarzem 23.02.07, 15:45
          Franiolku wierz mi,że czytałam to tysiąc razy, mam zapisane na komputerze i
          wracam w razie potrzeby, ale nie było nigdzie tak ładnie i prosto napisane np.
          o antygenie VIsE jak napisała to Bea. Dlatego prosiłam o resztę, może zresztą
          takie zebranie wszystkiego by się przydało. Oczywiście jeżeli to kłopot, to nie
          trzeba.
          A Tobie Franiolku dziękuję - podoba mi się jak piszesz, życzę dużo zdrowia.
          • franiolek1 Re: Jestem lekarzem 23.02.07, 20:21
            Gaikmaik
            Nie chodzi, ze to jest klopot...tylko czasami szybciej jest poszukac odpowiedzi
            na pytanie w forum niz czekac az ktos Ci odpowie indywidualnie.
            Podbilam Ci watek o WB. Masz tam tabelke z paskami.
            Ja tez Ci zycze duzo zdrowia, napewno z tego wyjdziemy, a przy okazji ilu
            rzeczy sie nauczymysmile) Ja przechodze przyspieszony kurs cierpliwosci - zawsze
            zylam biegnac, bylam gejzerem energii i dobrego humoru, teraz ucze sie
            cierpliwie czekac miesiacami na leciutka poprawe... smile)
            Sciskam
            • bea1964 Re: Jestem lekarzem 23.02.07, 20:38
              Gaikmaik-nie da się objaśnić testu Westrn blota lepiej niż to zrobił Artur,są
              też inne materiały na ten temat.Ja napisałam tylko o antygenie 41 bo on budzi
              zawsze moje wątpliwości,gdy występuje w teście jako jedyny.Beata.
              • artur737 Re: Jestem lekarzem 23.02.07, 20:53
                Chyba Donta sie kiedys pokusil na ktoryms zjezdzie i okreslil prawdopodobienstwo tego, ktory prazek w WB bardziej przemawia za borelioza a ktory jest czesciej falszywie ujemny. Tego wystapienia nie mam i nie wiem czy bylo pozniej opublikowane.

Tak czy inaczej dane dla Europy moga sie bardzo znacznie roznic od danych amerykanskich bo jest to zupelnie inny system ekologiczny.
                W Ameryce przyroda dziala na troche innych zasadach. Np w ogrodku liscie porzeczki zzera mi bielinek kapustnik, ktory w Polsce porzeczka gardzil. Choroby tez przebiegaja nieco inaczej choc czesto ciezko jest powiedziec gdzie sa roznice.

Czyli nalezy czekac, az ktos z Europy pokusi sie o ocene poszczegolnych prazkow.
                Jestem prawie pewien, ze na dzisiaj takiego zestawienia nie ma.
                Sprawa jest trudna, bo przeciez nie istnieje test na borelioze, ktore jest w 100% prawdziwy, wiec nie ma jak tego WB sprawdzic.
                • gaikmaik Re: Jestem lekarzem 23.02.07, 21:20
                  Dziękuję za odpowiedzi. Artur utrafił w sedno, bo chodziło mi o europejską
                  ocenę testu. Ale ważne jest dla mnie to, co napisała Bea o p41 - niby
                  wiedziałam, że jest mało specyficzny, ale nie że aż tak. Pozdrawiam smile
                  • artur737 Re: Jestem lekarzem 23.02.07, 21:34
                    Falszywosc prazkow bierze sie glownie z tego, ze pacjent jest zainfekowany innym drobnoustrojem, ktorego jakis antygen jest podobny do antygenu borreli.
                    Wiec jak ktos cos takiego ma, to prazek moze wyjsc dodatni a borelki tak naprawde nie ma. Jak wiecej prazkow jest dodatnich to wiadomo, daje to wieksza szanse, ze jest to naprawde jakas Bb. Inaczej pacjent by musial byc zainfekowany duza ilosci roznych drobnoustrojow. Wtedy bylaby raczej duza szansa, ze bylyb znacznie zmieniony obraz morfologii krwi i objawy moglyby byc jakies inne.
                    • gaikmaik Re: Jestem lekarzem 23.02.07, 21:43
                      Czyli skąpe objawy + nieprzekonujący test - to ciężka sprawa? Oserwować? leczyć?
                      • artur737 Re: Jestem lekarzem 23.02.07, 21:45
                        Zobaczyc, czy nie ma herxa po abx. Tak w kazdym razie ja bym zrobil.
                        • gaikmaik Re: Jestem lekarzem 23.02.07, 21:48
                          No tak, to jest myśl.
                          • tosho Re: Jestem lekarzem 23.02.07, 22:29
                            z tego co wyczytalem to okolo 5 % dodatnich WB moze byc falszywych:

Znalazlem to na wikipedii:

False-positive results for the Western blot IgM are described with
                            varicella-zoster virus, Epstein-Barr virus, cytomegalovirus.
                            and herpes simplex type virus 2. However studies show the Western blot IgM
                            has a specificity of 94-96% for patients with symptoms suggestive of Lyme disease.

tu jest tez watek:
                            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26140&w=42982315&a=50829020
                            • olko77 Re: Jestem lekarzem 25.02.07, 15:23
                              Czy wyniki metoda Elisa rowniez wychodza falszywie dodatnie?
                              Wiem, ze jest to zla metoda dla zdiagnozowania boreliozy, ale takie badanie
                              mialem zrobione w szpitalu.
                              Trafilem tam poniewaz mialem bardzo wysoki Alat - 295, oraz kiepskie wyniki
                              morfologii.
                              Okazalo sie, ze mam cytomegalie IgG - 215,8 (dodatni > 15), IgM - 5,565 (dodatni
                              > 0,499).
                              Najprawdopodobniej przebyta mononukleoza (EBV), z komentarzem - prawdopodobna
                              reaktywacja.
                              No i borellia burgdorferi IgG - 1,35 (dodatni > 1,1), IgM - 2,47 (dodatni > 1,1)
                              Skoro WB moze wyjsc falszywie dodatni przy wirusach EBV oraz CMV, czy podobnie
                              jest z Elisa? Nie wiem czy mam jeszcze zrobic WB albo PCR w celu potwierdzenia
                              boreliozy, czy ten wynik Elisa jest juz wystarczajacy?
                            • dorota1011 Re: Jestem lekarzem 25.02.07, 15:40
                              czyli jak mam tylko prążek p25 ospC dodatnie to jeszcze nie świadczy o bb? ??
                              może być fałszywie dodatni wynik??>
                              • tosho Re: Jestem lekarzem 25.02.07, 17:47
                                czyli jak mam tylko prążek p25 ospC dodatnie to jeszcze nie świadczy o bb? ??
                                > może być fałszywie dodatni wynik??>

p25 ospC jest bardzo charakterystyczny dla Bb
                                jak sa objawy + dodatni western blot, to jest to borelioza.
                                • bea1964 Re: Jestem lekarzem 25.02.07, 20:19
                                  Prążek antygenu p25 OspC jest wysoce specyficzny dla boreliozy i u połowy
                                  pacjentów pojawia się już w pierwszym tygodniu po zakażeniu/w klasie IgM/.
                                  Fałszywie dodatni wynik Elisa może występować w przebiegu kiły i innych
                                  krętkowic,w mononukleozie,toczniu,zakażeniu wirusem HIV oraz w rzs/takiego
                                  pacjenta miałam,miał obrzęk stawów,olbrzymią bolesność i wysoką gorączkę,miał
                                  bardzo wysokie wartości testu Elisa,ujemnego Western blota i wysoko dodatnie
                                  testy w kierunku rzs-trzeba być czujnym bo pewne cech obu chorób są
                                  identyczne/.Beata.
                                • bea1964 Re: Jestem lekarzem 25.02.07, 20:33
                                  Arturze, może uda mi się uratować Twoje porzeczki.Niemiecki chemik dr Bruno
                                  Fricke oraz prof.E.Jahna prowadzili badania nad działaniem filtrującym
                                  promieniowanie ziemskie przez wykorzystanie polarnej natury kamieni.Wokół
                                  swojego krzaka włóż 7 spolaryzowanych kamieni zwróconych stroną dodatnią do
                                  góry/kamienie muszą być częściowo zagłębione w ziemi/.Powinny one odpromienić
                                  roślinę,która do tego stopnia zmobilizuje swoje siły obronne,że bielinek
                                  kapustnik zniknie.W ten sposób pewna kapusta w doświadczeniu /jako jedyna,inne
                                  były bez kamieni/wygrała z zżerającymi ją gąsienicami.Nie temat boreliozowy,ale
                                  też ciekawy.Beata.
                                  • artur737 Re: Jestem lekarzem 25.02.07, 22:02
                                    Chyba odpada bo nie umiem polaryzowac kamieni smile
                                    • bea1964 Re: Jestem lekarzem 26.02.07, 20:57
                                      Wracając do kamieni,jeśli dotkniesz kamień ręką ta strona,która daje odczucie
                                      ciepła ma ładunek dodatni.Tak kiedyś kamieniarze badali kamienie układając je
                                      ładunkiem dodatnim ku górze/w fundamencie/.
                                      Wracając do boreliozy,u zwierząt występuje około 10x częściej niż u ludzi i
                                      inaczej wygląda u zwierząt domowych i u zwierząt dzikich.Domowe chorują podobnie
                                      jak ludzie.Psy,koty,bydło częściej zapada na postać stawową,ale i u nich choroba
                                      może wyzwolić apatię i stan przypominający depresję u ludzi.Natomiast zwierzęta
                                      dzikie/sarny,jelenie,dziki i inne/nie chorują.Długoletni ewolucyjny związek
                                      pomiędzy Bb,a zwierzęciem doprowadził do idealnej równowagi między pasożytem,a
                                      żywicielem.Dlatego zwierzęta wolno żyjące nie chorują.Beata.
                                      • alaaa72 Re: Jestem lekarzem 28.02.07, 16:22
                                        Witam. Od jakiegoś czasu śledzę to forum i jestem coraz bardziej skołowana.U mnie zaczęło sie od złego samopoczuciaw wrześniu,pażdziernik bóle stawów w kolanach ,łokciach nadgarstkach.wynikikrwiogolne wnormie latex+,seromukoid218,7mgantybiotyk.Wizyta u reumatologa:badania:anty-ccpw normie.chlamydia trachomatisIgm1,268(dodatniadoxycyklinaprzez 19dni)Borelia burgdorferi IgG 0,101 igM1,115(metoda Elisa).Lekarz powiedział że niemam boreliozy Dalej czuję się żle,bolą mięśnie oraz szyja iplecy na wysokości ramion.Najbardziej zastanawia mnie to,że dzwonili z sanepidutwierdząc że mój wynik jest dodatni. prosili o wywiad.Proszę poradżcie co mam robić teraz nie leczę się u nikogo.Pozdrawiam
                                        • ewax100 Re: Jestem lekarzem 28.02.07, 20:40
                                          Jak to ?wynik masa dodatni a lekarz nie stwierdził boreliozy?
                                        • bea1964 Re: Jestem lekarzem 28.02.07, 20:48
                                          Po pierwsze przeczytaj FAQ tam są odpowiedzi na Twoje pytania.Wykonaj test
                                          Western blota w obu klasach,czyli IgM i IgG,a jeśli on wyjdzie ujemnie,to PCR w
                                          Poznaniu po 3 dniach citroseptu.Potem napisz.
                        • gaikmaik Re: Jestem lekarzem 23.02.07, 21:48
                          • gaikmaik Artur usuń 23.02.07, 21:50
                            to puste i to - komputer zaszalał
              • gaga26 Re: Jestem lekarzem 08.12.18, 22:44
                Witam serdecznie, czytam już od kilku godzin. WB IgG antygen VlsB Bb wyszedł mi +, a antygen 41 jako jedyny wyszedł dodatni. Reszta ujemne. W innych badaniach wyszedł Cytomegalowirus - IgG >473, IgM w normie. P/ciała EBV VCA IgG 83,64, czyli dodatni. Od wielu lat mam bardzo wiele objawów jak przy boreliozie. Od 3 miesięcy doszło jeszcze pieczenie i parzenie ciała. Chcę wreszcie zacząć się leczyć, a nie być zbywana przez kolejnych lekarzy. Nie chcę się za bardzo rozpisywać. Jakie badania jeszcze powinnam zrobić? Czy od razu jechać do Krakowa, do Ciebie Beato na leczenie? pozdrawiam gaga26
                • rzene Re: Jestem lekarzem 10.12.18, 20:32
                  Niestety post który odświeżasz jest z przed dekady, Pani doktor już dawno nie zagląda na forum , także szukaj informacji bieżących, być może masz Bartonelle radzę zrobić koinfekcje.
    • bea1964 Re: Jestem lekarzem 11.03.07, 10:23
      Przepraszam wszystkich Forumowiczów i moich pacjentów,na pocztę odpiszę w
      poniedziałek.Beata.
      • krystek67 Re: Jestem lekarzem 17.03.07, 14:52
        Serdecznie dziękuję Pani za rady i mobilizację do dalszej walki.
        Pozdrawiam Krystyna
    • bea1964 Re: Jestem lekarzem 18.03.07, 18:01
      Kochani!Będę we Wrocławiu w dniach 30.03-01.04,czyli od piątku do
      niedzieli.Jeśli chcecie spotkać się ze mną w tamtych okolicach to proszę o
      kontakt na adres:
    • bea1964 Re: Jestem lekarzem 20.03.07, 20:24
      Wracam do wczoraj poruszonego tematu zaburzeń psychicznych.Może jest to temat
      drażliwy,ale bardzo istotny.Spotykając się z pacjentami moje spostrzeżenia są
      podobne.Prawie każda osoba ma zaburzenia snu,które przed chorobą nie występowały
      oraz bardzo często objawy depresji.Praktycznie każdy podaje zaburzenia
      pamięci,czasami znacznie nasilone oraz nadmierną drażliwość.Objawy te stopniowo
      ustępują w miarę stosowania antybiotyków.
      Przeczytałam ciekawy opis przypadku chorego,który miał kleszczowe zapalenie
      mózgu oraz boreliozę i u którego w przebiegu tych schorzeń doszło do podobnych
      do schizofrenii zaburzeń urojeniowych bardzo nasilonych,objawy te ustąpiły
      całkowicie po 3 miesiącach antybiotykoterapii,a były na tyle nasilone,że
      wymagały hospitalizacji/pacjent był przekonany,że jest sławną
      postacią-papieżem,koziołkiem matołkiem,Bogusławem Lindą,wcielał się w te
      postacie,uważał,że z jego winy wybuchła II wojna światowa itd/.Miał o tyle
      szczęście,że jego kolega z którym był na wycieczce rowerowej w Rumunii
      zachorował na boreliozę w tym samym czasie i to naprowadziło lekarzy na trop.Po
      leczeniu objawy zaburzeń psychicznych całkowicie ustąpiły.
      Inny wątek:Wrocław zapraszam od 30.03-01.04/piątek do niedzieli/.Jeszcze
      pomiędzy wykładami mam trochę czasu,a szkoda go zmarnować/oczywiście wieczorem
      wybieram się trochę pozwiedzać/.Beata.
      • jaga311 Re: Jestem lekarzem 30.05.07, 11:06
        nie wiem co robić sama chciałam sobie zwiększyc dawkę ale mi pani odradziła,a po
        wizycie u lekarza miałam wrażenie że jestem hipohondryczką.21.05.2007 kleszcz,
        rumień rosnący do 14 cm średnicy i ból stawu bodrowego rozruchowy tzn jak
        wstaje, od tego czsu doxy 2x 100 i coraz silniejszy ból stawu, mrówki po nodze
        biegają jak wściekłe, z dnia na dzień boli nawet w stanie spoczynku ale nie cały
        czas są przerwy, pot często płynie mi o plecach, gardło zainfekowane, dziwny
        guzek na płatku usznym i na pośladku(ten widze guzek z środkiem sino-czerwonym).
        Na wtorek wizyta u profesora we Wrocawiu ale z tego co czytam bez sensu nie wiem
        czy nie odwołam, ale co dalej? Byłabym wdzięczna za odpowiedz.
        • filipdh Re: Jestem lekarzem 30.05.07, 12:16
          czyli objawy zblizone do moich, rowniez po bardzo krotkim czasie (kleszcza nie znalazlem, ale ugryzienie bylo bardzo prawdopodone)
          wiec i ja sie dolacze do pytania, czy choroba ktora rozwija sie tak szybko dalej moze byc traktowana jak "I etap" i leczona doxy 2x1tab.?

pozdrawiam
          F
          • bea1964 Re: Jestem lekarzem 30.05.07, 21:42
            Dawka 2x100 mg to dawka zbyt mała,ja nie odradzam zwiększania dawek,bo już wiele
            razy pisałam i nie tylko ja jak powinno wyglądać leczenie doxycycliną,ale
            odradzam leczenie samego siebie,bo traci się w takich sytuacjach obiektywizm.
            Jeśli przy rumieniu pojawiają się objawy choroby leczyć należy według reguły tak
            długo jak są objawy plus minimum dwa miesiące na okres bezobjawowy.Przyjmując,że
            zakażenie jest świeże leczenie powinno być stosunkowo proste i raczej jest
            olbrzymia szansa,że całkowicie skuteczne.Nie można jednak stracić zbyt dużo
            czasu i szybko należy przejść do intensywnego leczenia.Beata.
    • alaaa72 Re: Jestem lekarzem 23.03.07, 21:05
      Pani dr Beato.Opisalam moją historię wcześniej.Dzisiaj mogę dodaćże byłam u zakażnika ,zlecił mi powtórne badanie elisa igm 21.03.wynik 1,447 .leki:doxy pierwszy dzień2*0,1 następnie po jednej do tego wit b compleks3*1przez 19dni póżniej amotaks2*1 1g+ multiwitamina2*1przez 16dni14.12.2006 igm 1,115 Będę bardzo wdzięczna za Pani opinię.alaaa72@gazeta.pl
    • bea1964 Re: Jestem lekarzem 23.03.07, 21:20
      Dawki zaróno Doxycycliny jak i Amoxycycliny są niedostateczne,tą dawką nikt
      jeszcze nie wyleczył boreliozy.
      • agata2723 Re: Jestem lekarzem 29.03.07, 22:24
        Droga Beatko!
        Czy mogłabyś choć jednym zdaniem wypowiedzieć się na temat choroby mojej
        córeczki. Czekamy na wynik WB. Czy mogłabyś przeczytać końcówkę mojego
        wątku "Domniemana borelioza". Bardzo Cię proszę. Agata
        • bea1964 Re: Jestem lekarzem 01.04.07, 21:52
          Witaj Agato!
          Odpisuję dopiero teraz,bo przed chwilą wróciłam z Wrocławia.Wiem już,że Kasia ma
          dodatnie wyniki Western blota w obu klasach.Świadczy to o aktywności
          procesu/IgM/ i wymaga długiego leczenia.Z tego co przeczytałam wnioskuję,że z
          dużym prawdopodobieństwem,bez względu na to co wykaże płyn mózgowo rdzeniowy
          Kasia ma neuroboreliozę i wymaga leczenia dożylnego w skojarzeniu z lekami
          działającymi na inne postecie Bb.Leczenie dożylne nie może być kilkudniowe lecz
          kilkumiesięczne.Myślę,że ze 3 miesiące trzeba podawać Kasi leki dożylne,ale nie
          same,koniecznie leczenie skojarzone.Dobrze,że wyniki są znane,bo wiadomo z czym
          się walczy.Beata.
          • agata2723 Re: Jestem lekarzem 01.04.07, 23:51
            Bardzo dziękuję za odpowiedź!
            Zobacz sama, dwa razy wypisano mi dziecko ze szpitala bez diagnozy. Czy to nie
            jest paranoja? Gdyby nie to forum to do głowy by mi nie przyszło, że to może
            być borelioza. Nawet nie macie pojęcia, jak jestem Wam wdzięczna!
            Beatko zrobię wszystko co w mojej mocy, żeby pomóc Kasi. Widzisz miałaś rację,
            kiedy odpisywałaś mi na e-maila. U mnie dodatni PCR. Straciłam cały rok. Kiedy
            Kasia zaczęła chorować a wyniki badań były dobre, zrobiłam jej WB i sama
            widzisz.
            Jutro porozmawiam z lekarzem na temat długiego dożylnego leczenia, ale raczej
            nie mam złudzeń.
            Beatko, nie myślałaś o przeprowadzce do Warszawy? To żart niestety.
            I jeszcze jedno pytanie, czy powinno się Kasi zrobić MRI głowy?
            Dziękuję Ci bardzo! Jak dobrze, że jesteś! Agata
            • ognista123 Re: Jestem lekarzem 02.04.07, 00:07
              czy penicylina jest skuteczna w leczeniu boreliozy?
              • bea1964 Re: Jestem lekarzem 03.04.07, 21:36
                Przepraszam,że dwa dni mnie na Forum nie było,ale odkopywałam się z zaległości
                mailowych po wyjeżdzie do Wrocławia.
                Agato-zrób Kasi rezonans magnetyczny,będzie wiadomo jaki jest obraz na początku
                leczenia,w razie wątpliwości w przyszłości będzie do czego porównać.Ewentualne
                zmiany w przebiegu boreliozy są dość specyficzne i trudno je łączyć z innymi
                schorzeniami.
                Jeśli nie uda Ci się uzyskać długiego leczenia dożylnego w Warszawie przyjedż do
                Krakowa.
                Ognista-penicylina jest złym lekiem w leczeniu boreliozy z wyjątkiem
                debecyliny,podawanej domięśniowo.Beata.
                • agata2723 Re: Jestem lekarzem 03.04.07, 21:50
                  Nie przepraszaj, wszyscy wiemy, jak bardzo jesteś zajęta. Bardzo dziękuję!
                  Zrobię jej ten rezonans i oczywiście zastosuję się do wszystkich Twoich
                  wskazówek. Przecież muszę ratować dziecko!
                  W imieniu Kasi i moim pięknie dziękuję!
                  Agata
              • marjasmj Re: Jestem lekarzem 09.04.07, 12:28
                Tak, ale ??? - na katar nie pomoże. A kto Ci wmówił, że masz boreliozę, Może
                aptekarz lub lekarz 1 kontaktu, który zna się na tym jak pryszcz na d.....
                1950 % z tego tematu to bajki, tak jak ptasia grypa. W sumie umarło 6 osób i to
                nie wiwdomo na co.
    • bea1964 Re: Jestem lekarzem 06.04.07, 22:50
      Kochani.
      Właśnie ochłonęłam z konfrontacji ze standartem/ungeeziefer/.
      Chciałam Wam życzyć z okazji Świąt Wielkiej Nocy wytrwałości w
      leczeniu,wytrwałości w konfrontacji z fanatykami standatrów/Ci lekarze,którzy
      wchodzą na Forum to porządni LUDZIE,oni po konfrontacji ze standartem mają dużą
      szansę wytrzeżwiec,a jeśli nie to szkoda czasu i róbmy swoje.../
      Życzę Wam spokojnych Świąt w miłej atmosferze i wsparciu RODZINY i
      najbliższych,pogody ducha,optymizmu,nadzieji.Świąt dających nadzieję i odpoczynek.
      Sobie życzę siły i wytrwałości.
      Dziękuję Wszystkim Opiekunom Forum.
      ATRURZE jesteś dla mnie AUTORYTETEM/przepraszam za duże litery,ale naprawdę były
      konieczne/,musisz być z nami bez względu na różne teksty,które każdego
      wyprowadziły by z równowagi.Twoje informacje pomagają pacjentom i nam
      lekarzom/a jest nas wielu,myślących nie standartowo,a bojących się do tego
      przyznać wierz mi,wiem co mówiem/.Arturze ! Ja w swoim imieniu i wielu innych
      lekarzy z którymi ja jestem w kontakcie,a którzy są anonimowi prosimy o dalszą
      pomoc na tym polu walki,prosimy o aktualności,prosimy o badania kliniczne
      tłymaczone na język polski/ja znam francuski i niemiecki,angielskiego już się
      nie nauczę/,prosimy o ARGUMRENTY do walki z chorym standatrem,wielu bardzo
      mądrych,dobrych i życzliwych chorym lekarzy nie ujawni się,a prosi mnie o pomoc.
      Czekamy na każdy Twój tekst.Ja osobiście proszę o tłumaczenie na język polski
      badań klinicznych.
      KOCHANI dziękuję Wam za wskazówki,rady,dobre słowo i PARTNERSTWO!!!
      WESOŁYCH ŚWIĄT!Beata.
      • agata2723 Re: Jestem lekarzem 07.04.07, 12:44
        Beatko, właśnie przegrałam walkę ze standartem.
        Proszę Cię przeczytaj e-maila, jeśli doszedł.
        Agata
    • bea1964 Re: Jestem lekarzem 08.04.07, 17:39
      Witajcie.Swietuje w Rabce,jest super.Ale mysli odnosnie boreliozy sa wokol
      mnie.Przepraszam,za pisownie,ale komputer w Rabce jest nie do opanowania.
      Mysle o SM jako o zespole objawow,a nie o chorobie jednolitej.Jestem coraz
      bardziej przekonana,ze ten zespol objawow jest przypisywany trudnym
      neurologicznym pacjentom,ktorzy jak uslysza SM o nic juz nie pytaja i wpadaja w
      szok.
      Dla mnie SM staje sie zespolem objawow neurologicznych,ktore powstaja w
      przebiegu roznych chorob zakaznych w tym boreliozy.
      Zespol objawow SM w przebiegu boreliozy leczy sie bardzo dobrze i czekam,ze
      osoby z ta diagnoza odezwa sie na Forum,przelamia depresyjny nastroj nastawiony
      do boreliozy z objawami neurologicznymi,prosze Was o te maile,innyym pacjentom
      z niby SM to pomoze.Do tego worka wrzuca sie wiele objawow i tak zostawia,SM to
      wyrok,to co ci ludzie moga chciec.A moga wiele,bo moga z tego wyjsc.
      eszcze raz Wesolych Swiat-Beata.
      • jmgpk6 Re: Jestem lekarzem 08.04.07, 18:17
        Witam.Fantastyczny wniosek.Czytając te wwszystkie opisane tutaj historie chyba
        wielu z nas intuicyjnie miało takie podejrzenie,ale każdy boi się głośno je
        wypowiedzieć.Mam na ten temat jedno osobiste doświadczenie,ale za wcześnie o
        tym mówić.Pozdrawiam.jmgpk6
      • zazule Re: Jestem lekarzem 09.04.07, 14:36
        No pieknie Pani Doktor!!!
        Jaki przykład daje Pani pacjentom? Środek Świąt, a Pani zamiast odpoczywac to
        na forum o chorobach pisze- Wstyd!!!
        Jak to się powtórzy to poproszę Franiolka żeby zablokowała Pani wątek we
        wszystkie dni wolne od pracy orz w imeniny, urodziny etc.

O SM z dr Basią ( lifeontheice) trochę piszemy w watku jezli nie borel to co?
        Ona miał zdiagnozowane SM. Mnie pewnie tez cos podobneoby zdiagnozowali gdybym
        trafiła do pordni chorób autoimmunologicznych- zakżnik i nie tylko on mnie tam
        wysyłał.

Czytałam ze jedą z mozliwych przyczyn SM orócz infekcji bakteryjnej moze być
        infekcja wirusem herpes.

pozdr
        serdecznie i mam nadzieję ze ten Rabkowy komputer zupełnie odmówi wspólpracy.
    • katina31 Re: Jestem lekarzem 09.04.07, 11:48
      pani beato mam bardzo wazne pytanie czy bierze sie te same leki przez cały czas
      np cek 500 w domu od kilku lat jest to normalne
    • katina31 Re: Jestem lekarzem 09.04.07, 11:51
      pani beato jest to normalne zeby brac te same leki przez pare lat
    • katina31 Re: Jestem lekarzem 09.04.07, 11:52
      • bea1964 Re: Jestem lekarzem 09.04.07, 15:26
        Katina,nie wiem czy zrozumialam.Jesli myslisz o leczeniu boreliozy,to zmienia
        sie je co jakis czas,czas zalezy od reakcji na leki,ale co 2-4 miesiecy
        leczenie sie zmienia.
        Zazule,nie jest tak zle,borelioza jest wsrod nas i pewnie bym dzis nie pisala
        ale sprowadzono mnie z moja ortografia na ziemie.
        W podstawowce mialam niedostateczny za dyktando i bdb za tresc,w LO bylo
        bardziej traumatycznie,czyli 6xocena dobra,ktora w moim LO trudno bylo uzyskac
        i 1x ocena niedostateczna oczywiscie za ortografie.Moja Pani profesor nie
        przemyslala decyzji i dostalam dostateczny za polrocze.Co mogla ambitna
        osoba,mistrzyni z innych przedmiotow zrobic.Spakowac tornister i trzasnac
        drzwiami.I tak tez zrobilam.Ta klase skonczylam w innym miescie bo do swego LO
        nie wrocilam.Pani profesor znalazla mnie wtym innym miescie i przeprosila,ze
        cenila forme nad trescia.Do dzis zyjemy w przjazni
        Ten przydlugi wstep to forma mojego ukojenia się.Teraz to nazywaja
        dyslekscja,kiedys to bylo ndst.
        Przepraszam Was za bledy popelnione w przeszlosci i te ktore popelnie,to nie
        jest zalezne ode mnie.Ze slownikiem ortograficznym tez spalam,pisalam tez po
        100 razy wyrazy z bledami,na nic.Jesli to znosicie to zostancie,jesli nie to
        omijajcie moje maile pelne bledow na odleglosc.Beata.
        • zazule Re: Jestem lekarzem 09.04.07, 15:57
          Niestey widzę ze komputer się nie zepsuł- porozmawiam z Franiolkiem obiecujesmile

Błedami proszę się nie martwić
          Za moich czasów tez nie było dys - dopierwo w LO się pojaiwło ale moja
          poloniska nie uznawała.
          Moja mama była czesto wzywana przez panią wych klasy od 1-3 żeby zabrała
          dzieci do szkoły specjalnej. Ja nie pisałam- a jak juz to z błędami za to
          dobrze czytałam, mój brat nie czytał za to pisał ładnie i bez błedów. Razem
          tworzyliśmy całość- jak policjanici- jeden czyta drugi pisze.

Wbrew jednak opini psychologów, pedagogów etc skonyliśmy troche wiecej niz
          szkołe podstawową- tacy jacyś niepodporządkowani jesteśmy.

Widać wszyscy wielcy ludzie musza miec jakąś ułomnoscsmile))

Biorę auto i jadę sie gdzieś przejechac ...

pozdr
          ZAz
        • katina31 Re: Jestem lekarzem 10.04.07, 14:37
          własnie pani beato zawsze po szpitalu brałam te same leki przez kilka miesiecy
          było pogorszenie .Do szpitala i po szpitalu te samo leki i tak w koło przez
          kilka lat i nadal sie zle czuje juz nie wiem co robic
          • bea1964 Re: Jestem lekarzem 10.04.07, 23:13
            Katina 31-o ile dobrze zrozumiałam byłaś w szpitalu i potem dostawałaś dłuższy
            czas leki.Nie wiem jakie,nie wiem czy szpital był z powodu boreliozy-domyślam
            się,że tak.Trudno o leczeniu coś napisać,jeśli nadal nie wiem prawie nic.
            Napisz dokładnie swoją historię na:
            Beata.
    • bea1964 Re: Jestem lekarzem 14.04.07, 20:49
      Wiadomo,że w boreliozie układ immunologiczny jest zaburzony.Osłabienie układu
      immunologicznego mogą powodować niedobory
      mikroelementów:selenu,cynku,miedzi,żelaza,witamin:C,E,A,B6,B12.
      W boreliozie wykazano w badaniach znamienne obniżenie poziomu witaminy A oraz
      E,nawet u osób bez objawów klinicznych choroby,mających dodatnie badania
      serologiczne.Najniższe stężenie witaminy E notowano we wczesnej fazie choroby.
      Najniższe stężenie witaminy A występowało u osób mających jednocześnie
      przeciwciała w klasie IgM i IgG.Stężenie witaminy C nie różniło się od stężenia
      u osób zdrowych.
      Witamina A ma znaczenie w wielu procesach,wymienię tylko te,które mogą łączyć
      się z boreliozą:niezbędna do prawidłowej mielinizacji,widzenia,funkcjonowania
      układu odpornościowego.Niedobór indukuje i nasila procesy zapalne.Niedobory
      witaminy A u zakażonych krętkiem zwierząt łączą się z ciężkością przebiegu
      zapalenia stawów.Można sądzić,że witamina A może łagodzić zapalenie stawów.
      Sugeruje się,że zakażenie Bb powoduje stopniowe obniżanie się stężenia witaminy A.
      Witamina E-jej niedobór powoduje zaburzenia neurologiczne i choroby mięśni i
      zaburzenia funkcjonowania układu immunologicznego.Zakażenie Bb powoduje również
      obniżanie się poziomu witaminy E do znamiennie niższych w porównaniu ze zdrową
      populacją.
      Reasumując Bb powoduje obniżanie wit A i E,a ich niedobór dodatkowo osłabia i
      tak już zaburzony układ immunologiczny.
      Ponadto niedobór witamin może nasilać pewne objawy kliniczne występujące w
      boreliozie.Beata.
    • trakbol Re: Jestem lekarzem 14.04.07, 22:04
      Ja szukałam ratunku dla siebie po antybiotykach, ponieważ czułam się z dnia na
      dzień coraz gorzej a lekarz powiedził,że mam być 2 miesiące bez
      antybiotyków.Trochę poczytałam i narazie od 2 miesięcy czuję się dobrze.Nie
      wiem jak długo to potrwa ale cieszę się tym co jest teraz.
      • gohaa_p Re: Jestem lekarzem 20.04.07, 17:56
        cześć wszystkim,mam stwierdzona fibromialgie ale mam tez mały plusik w tescie
        elisa IgM. Brałam doxycykine 2x100md na dobe. czytałam cos o reakcji
        Herxheimera.Wiem tyle ze sie ludzie wtedy zle czuja ale co to to nie wiem.Mi ta
        doxycyklina nic nie pomogła brałam ja przez miesiac. CZy to mozliwe zeby zadnej
        różnicy nie odczuc? Chce zrobic sobie test WB ale musze poczekac teraz do
        antybiotykach.Zastanawiam sie na co w koncu choruje...6 lat uwazali mnie za
        psychiczna w koncu powiedzieli o fibro, ale jak tak czytam forum to zaczynam sie
        zastanawiac. I dziwi mnie to ze zadnej reakcji(prócz bolu watroby) nie miałam na
        antybiotyki.moze za krótko i za mała dawke. co sadzicie
        • zazule Re: Jestem lekarzem 20.04.07, 18:02
          Gohaa załóz własny watek i w nim wszystko opisz. Tak bedzie najprosciej.
          Pozdr
          zaz
          • gohaa_p Re: Jestem lekarzem 20.04.07, 18:30
            Tak zrobie, Chyba naj lepiej bedzie smile To czytajcie o moim przypadku w nowym
            watku ktory storze jeszcze dzis smile
        • bea1964 Re: Jestem lekarzem 24.04.07, 22:41
          Kochani.
          Wybieram się na urlop od 08.05 do 23.05 i w tym czasie będę starała się mieć
          dostęp do internetu,ale jak to będzie wyglądało jeszcze nie wiem,więc wolę Was i
          siebie nastawić na to,że może być różnie.Będę starała się mieć kontakt
          przynajmniej raz na 2-3 dni.
          Pozdrawiam Wszystkich.Beata.
          • beta32 Re: Jestem lekarzem 25.04.07, 12:00
            Apeluję do wszystkich. Uszanujmy Beaty święte prawo do urlopu. To tylko 2
            tygodnie, jakoś wytrzymamy. Ja zamiast 2 raportów wyślę po 23-cim jeden zbiorczy.
            Bea, życzę udanego wypoczynku i bardzo proszę, zapomnij na ten czas o boreliozie
            smile. Pozdrawiam.
            • anibea100 Re: Jestem lekarzem 25.04.07, 12:32
              Popieram! urlop to urlop - proszę zapomnieć na dwa tygodnie o boreliozie i
              odetchnąć nieco od nas i od atmosfery choroby.
              • mariano_84 Re: Jestem lekarzem 25.04.07, 16:23
                Dobrze ze jeszcze sie załapie na jutrzejsza wizyte. Dzisiaj wyjezdzam z Oliwy a jutro bede zwiedzał Kraków do 18:00, poczym pakuje sie do pociagu i wracam.
            • mario9982 Re: Jestem lekarzem 25.04.07, 17:04
              Witam pisałem w poscie wynik dodatni ktory jest na forum odnosnie mamy moge
              prosic o jakis kontakt moj mail mariuszkoni@poczta.onet.pl
    • 12.9.meg Re: Jestem lekarzem 25.04.07, 21:34
      Mam pyt.brałam dożylny Lendacin ,na poczatku lecz bilirubina =0.68mg%,po
      zakończonym 28 dniowym lecz.włączyłam doxy w dawce małej 2x100,w
      bad.kontrolnych bilirubina wzrosła o połowę1.24,czy trzeba zmienić doxy na inny
      antyb.?Co moze być przyczyną?Dziękuje za odp.Alat i Aspat (po 15)GGTP rózniez w
      normie w dolnych wartościach.
      • franiolek1 Re: Jestem lekarzem 25.04.07, 21:39
        Beatko, zycze Ci udanego urlopu, zasluzylas na wieeeelkie wczasy bez
        boreliozy smile) Baw sie dobrze, odpoczywaj, naciesz sie coreczka i mezem,
        nazbieraj sil na dalszy ciag. Pozdrawiam Joasia
      • zazule Re: Jestem lekarzem 25.04.07, 21:58
        Ja sie lecze prawie 4 miesiace - doxy 200mg dziennie (na chlamydie) próby
        watrobowe nawet nie drgneły wszystko w normie u mojej przyjaciólki tak samo
        dolna granica normy. Ludzie na chlamydie lecza sie latami doxy i próby
        watrobowe sa ok. Nie sadze wiec zeby to była wina doxy.
        Moze jak nie zazywaz to weź cos ołsonowego na watrobe np Essenttiale forte jest
        b dobre chociaz drogie.
        pozdr
        zaz
    • 12.9.meg Re: Jestem lekarzem 25.04.07, 22:20
      Biorę już Essentiale F.ale od niedawna.Wczesniej brałam sylimarol.Dziwne jest
      to ,ze w tak krótkim czasie wzrosła ta bilirubina o połowę,może to nie
      doxy ,tylko Lendacin,ale mimo wszystko proszę o Wasze doświadczenia.
    • 12.9.meg Re: Jestem lekarzem 25.04.07, 22:21
      Biorę juz osłonowe na wątrobę,może tzreba przerwać antyb....jeśli w niecały
      mies.stos.wzrosłą ta bilirubina o połowę....
      • bea1964 Re: Jestem lekarzem 25.04.07, 22:54
        Twoje wyniki nie są wskazaniem do przerwania antybiotykoterapii,enzymy wątrobowe
        prawidłowe,bilirubina może być wynikiem niegrożnego zespołu Gilberta,który nie
        ujawnił w czasie ceftriaksonu.Raczej nie wymagasz leczenia z powodu dysfunkcji
        wątroby.Pamiętaj o dużych ilościach wypijanych płynów.Beata.
        • bea1964 Re: Jestem lekarzem 26.04.07, 07:11
          W mojego maila wkradł się błąd.Powinno być-niegrożny zespół Gilberta,który
          ujawnił się w trakcie leczenia ceftriaksonem.To leczenie mogło wyzwolić
          niegrożne zaburzenie,które było już wcześniej,często podwyższone wartości
          bilirubiny pojawiają się po pewnych substancjach,np.po lekach,nawet małych
          ilościach alkoholu.Nie wymaga on leczenia.Beata.
          • rena1966 Re: Jestem lekarzem 02.05.07, 22:12
            Beatko,czy podczas stosowania zamur,klabax i tinidazol mogę się opalać w
            solarium?
            • bea1964 Re: Jestem lekarzem 03.05.07, 08:48
              Opalanie sie w solarium nie jest dobrym pomyslem,przy jasnej karnacji
              dermatolodzy dopuszczaja 30 minut w roku takiego opalania i moi zaprzyjaznieni
              dermatolodzy mowia,ze maja pelne rece roboty wlasnie przez solarium.Lepiej
              pobyc na naturalnym slonku.Przy tym zestawie lekow raczej nie powinno dojsc do
              fotoalergii.Beata.
    • bea1964 Re: Jestem lekarzem 03.05.07, 09:06
      Kochani wyjezdzam 08.05 na dwa tygodnie do kraju arabskiego,w ktorym do kafejki
      internetowej bede miec 50 km taksowka.Nie bede mogla regularnie odbierac poczty
      i odpowiadac na nia,a poczty jest codziennie bardzo duzo.Prosze wiec Was-do
      22.05 nie wysylajcie raportow z leczenia,a wyslijcie globalny po 22.05.Z
      zapytaniami nie bardzo istotnym poczekajcie do mojego powrotu/boje sie,ze
      zablokuje mi sie skrzynka i zadnej poczty wtedy nie odbiore/.Jesli dzieje sie
      cos co Was niepokoi wyslijcie sms-a jesli bedzie koniecznosc wsiade w taksowke
      i pojade do kafejki.Raportujcie sms-em wszystkie niepokojace zdarzenia-
      np.spadek leukocytow ponizej 3.5 tys.tego nie lekcewazcie.22.05 wracam i pelna
      sil oczekuje na wWasze maile i wizyty.Pozdrawiam Beata.
      • t0m3czek Re: Jestem lekarzem 04.05.07, 00:26
        Beato moglabys spojrzec na moj watek i poradzic cos?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26140&w=53905072
        • bea1964 Re: Jestem lekarzem 04.05.07, 09:59
          Trudno cos ci doradzic-masz lekarza,ktory Cie leczy,to juz sukces,leczenia nie
          oceniam,kazdy leczy inaczej.Candide mozna leczyc rownolegle,trzeba znac tylko
          lekowrazliwosc,a to powinno wyjsc przy badaniu mykologicznym.Objawy mogace byc
          objawami boreliozy masz,PCR dodatni tez.Powinno przy leczeniu cos sie
          dziac,czyli nastepowac albo pogorszenie,albo stopniowa poprawa.To potwierdza
          chorobe i swiadczy o skutecznosci leczenia.Beata.
          • gmbh1 Re: Jestem lekarzem 04.05.07, 12:21
            droga Pani Beato,
            proszę o Pani zdanie:

Elisa ujemna a Wb:
            IgM:
            "w badaniu metobą Wb-test potwierdzenia twierdza reakcję z następującymi
            Borrelia burgdorferii, B. garinii, B. afzelii ilość
            11 punktów!
            IgG - ilość punktów 0!!
            co to znaczy? moj lekarz nie dał mi zadnych antybiotykow.czy to znaczy,ze nic
            mi mimo dodatniego Wb w klasie IgM - nic nei jest?
            martwię się,bo chce byc zdrowa i meic dzieci!!!
            pozdrawiam
            zyczę miłego urlopu!
            • bea1964 Re: Jestem lekarzem 05.05.07, 11:40
              Punktacja punktacja,wazne jest to co w tym tescie wyszlo,czyli jakie antygeny
              bakterii i tego trzeba sie domagac,chocby xero wyniku.Wynik wychodzi dodatni w
              klasie IgM czyli swiadczy to a aktywnosci choroby.Trzeba podjac leczenie
              odpowiednio dlugie i odpowiednimi dawkami antybiotykow.Beata.
      • zazule wakacje 08.05.07, 00:17
        Życze super udanego wypoczynku!!!!!!

Jakby taksówki nie kursowały to mozna wielbłądem spróbowac dojechac, tylko
        prosze uwazać one jak sie wkurzą to pluja w twarzsad

pozdr
        zazul
    • bozenka48 Re: Jestem lekarzem 10.05.07, 16:25
      19.04 wyciagnieto mi kleszcza od 5.05.biore unidox 2x100 bo pojawila sie
      czerwona prega w miejscu ukaszenia Artur proponuje zmiane antybiotyku np. na
      penicylineale jak mam to zrobic przerwac ten unidox czy na razie go zwiekszyc
      poradz nie mam pojecia do kogo sie udac polecono mi na forum Ciebie
      • rena1966 Re: Jestem lekarzem 10.05.07, 17:56
        Bożenko48, Beata wyjechała z kraju , będzie dopiero po 23 V.
    • jadwiga464 Re: Jestem lekarzem 12.05.07, 16:21
      W grudniu 2006 wykrytko u mnie bolerioze. Pogryziona bylam 5 pazdziernika.
      Dostalam dawke 90 tabletek doksycykliny. Poltora miesia po zakonczeniu tabletek
      zrobilam ponowny wynik IgM wynsoil 74RU/ml w przypadku gdy przed leczenim
      wynosil 57. Kiedy powinnam zrobic nastepny wynik? I w przypadku ponownego
      leczenia kiedy moge je wznowic? Czy w Polsce oprocz doksycykliny sa inne metody
      lecznia? Zaczynaja bolec mnie stawy, oraz miesnie nog i rak.
      • zazule Re: Jestem lekarzem 12.05.07, 16:45
        Pierwsze Primo:
        dr Baety nie ma tymczasowo - mam nadzieje ze nie dotrze przez cału urlop do
        kafejki Internetowej.
        Drugie Primo: poczytaj dokładnie forum to znajdziesz odpowiedz na wszyskie
        pytania jakie zadałas.
        trzecie primo: w Polsce oprócz doksycykliny np. mamy jeszcze wyciag ze skorupki
        ślimaka - wcierac o pólnocy po świerkim- oraz kurzajki żaby we wlewach
        dozylnych- oficjalna nazwa to makrolidy i cefalosporyny III generacji

pozdr
        zaz
      • nataszkam Re: Jestem lekarzem 12.05.07, 17:45
        A któż Ci dał tak 'zabójczą' dawkę doxy??? Jakiś nowy schemat leczenia
        boreliozy???
        A testy ELISA to się do niczego nie nadają, a już zwłaszcza do monitorowania
        leczenia boreliozy.
        • kwiat_wisni Re: Jestem lekarzem 12.05.07, 19:09
          Beato, czy możesz napisać jak wrócisz jak długo w sumie brałaś antybiotyki?
          Dziękuję i pozdr.
        • bozenka48 Re: Jestem lekarzem 13.05.07, 11:12
          nataszkom ja tez mam zamiar zjesc 90 tabletek unidoxu 2x200 dziennie /lekarze
          zalecaja w profilaktyce 2x100 a chorzy 2x200/nie mam narazie objawow
          boleriozy/ukaszenie ok 16.04/czerwona prega w miejscu ukaszenia po 2
          tygodniach/nie rumien wedrujacy
          • anna.zyg Re: Jestem lekarzem 13.05.07, 12:57
            o matko indifferent. Ludzie czytajcie FAQ. Ja rowniez mialam "tylko" czerwoną pręgę w
            miejscu ukoszenia i mam borelioze a nie bolerioze. Brak rumienia nie swiadczy,
            ze nie chorujesz.
            • bozenka48 Re: Jestem lekarzem 13.05.07, 13:30
              wie czytalam dlatego biore unidox jestem tu krotko i zdarza mi sie
              przekrecic,ale to chyba nie jest tak istotne jak cala reszta
            • bozenka48 Re: Jestem lekarzem 13.05.07, 13:36
              bardziej chodzi mi o to czy dobrze sie leczei ,'skoro masz to przykre
              doswiadczenie to moze cos podpowiesz
              • anna.zyg Re: Jestem lekarzem 13.05.07, 14:04
                Wybacz mam dzisiaj gorszy dzień i tak sie czepiam wszystkiego. Ja na dzień
                dzisiejszy, jeśli ugryzłby mnie kleszcz natychmiast wzięłabym antybiotyk. Tobie
                tez radze tak zrobić a dawka 2*200 powinna wystarczyć. Obserwuj swój organizm i
                sama zobaczysz jaka będzie reakcja. Pozdrawiam!
          • nataszkam Bożenko 13.05.07, 16:12
            Wyraziłam tylkozdiwienie, że lekarz w poradni wpakował Ci taką porcję doxy do
            leczenia, bo nam zazwyczaj wmawia się, że 2-3 tygodnie doxy wyleczą boreliozę.
            Piszesz, że nie masz objawów (oprócz rumienia) i dostałaś leczenie na 90 dni.
            Ja mam kupę objawów i doxy dostałam tylko na 30 dni smile Więc jak to jest w
            końcu ze schematami leczenia?
            Opisz może to zaproponowane Ci leczenie w jakims watku o standardach- przyda
            się, bo bedzie co porównywać smile
            Doxy musi byc 2 x 200, a nie 2 x 100- jak już ci tu sugerowano. I trochę
            dziwne, że nie masz do tego metro czy tini.
            • bozenka48 Re: Bożenko 13.05.07, 17:58
              nataszkam nie 90 dni tylko 90 tabletek a doxy zwiekszylam sobie sama do 400
              /2x200/ lekarze tak jak Wam proponowali 2x100 a jeden zakaznik 1x100, tylko nie
              wiem jak dlugo brac te 2x200 i czy jeszcze cos do tego?
      • franiolek1 Re: Jestem lekarzem 13.05.07, 09:17
        Jadwigo
        Jestes nadal chora. Potrzebujesz porzadnego leczenia, jezeli nie chcesz
        zadomowic sie na forum na dlugie lata.
        Test ktory robisz jest do bani. Nawet nie warto wydawac pieniedzy na inne testy-
        masz objawy po ukaszeniu, wiec jest borelioza.
        To leczenie, ktore dostalas, powoduje jedynie opoznienie rozwoju choroby.
        Wydrukuj materialy dla lekarzy, sa na pierwszej stronie forum, przeczytaj od
        deski do deski FAQ i szoruj do lekarza po prawdziwe leczenie. Jezeli masz
        lekarza otwartego, madrego lub zaprzyjaznionego to moze Ci sie uda - trzeba
        probowac. Jezeli nie to Beata jest lekarzem w Krakowie, napewno Ci pomoze, ale
        w tej chwili jest na urlopie.
        Dla dobra ogolu i przede wszystkim dla Ciebie, dobrze by bylo, zebys zalozyla
        wlasny watek. Przepisz po prostu swoj post w nowym watku - dostaniesz napewno
        kilka rad od innych chorych z forum.
        Serdecznie pozdrawiam Joasia
        • reni5553 Re: Jestem lekarzem 13.05.07, 12:20
          Joasiu-czy sa dostępne materiały dla lekarzy w języku polskim.
          • franiolek1 Re: Jestem lekarzem 13.05.07, 13:24
            Niestety Reniu, wszystko jest po angielsku. Oprocz Burrascano...Lekarze powinni
            znac angielski.
            Choc moj zakaznik zalil sie, ze widzi ciekawe artykuly po polsku, a jedynie
            tytul jest po angielsku....wiec moze, nie znaja nasi lekarze angielskiego....
            Z drugiej strony, krew zalewa, gdy sie dowiaduje, ze polscy naukowcy pisza
            ciekawe artykuly ( z tytulu smile, a polscy chorzy lecza sie z calej Polski u
            jednej lekarki...
            Ja w tej chwili lepiej sie czuje, wiec mniej leze w lozku i mniej tlumacze (
            oprocz faktu, ze nienawidze tlumaczyc smile Ciagle jestem w polowie tlumaczenia
            ulotki dla psychiatrow dla Stowarzyszenia. Dobrze, ze ludzie ze Stowarzyszenia
            maja do mnie cierpliwosc....
        • jadwiga464 Re: Jestem lekarzem 14.05.07, 19:57
          Joasiu dzieki za pomoc wink czekam na powrot pani Beaty
          pozdrawim smile
          • bea1964 Re: Jestem lekarzem 22.05.07, 21:39
            Witajcie!No i wróciłam cała zwarta i gotowa,akumulatory naładowane do
            15.08/druga część urlopu/.Odpoczynek udany,karawany wielbłądów omijały kafejki
            internetowe.Na szczęście dochodziły sms-y i w ten sposób pomimo odległości
            byliśmy w stałym kontakcie.Przez okres mojej dwuletniej choroby byłam 3x na
            wakacjach,które powinny być cudowne,a nie były pomimo obecności mojego
            ukochanego dziecka,męża,arabskich klimatów,które bardzo lubię,a z którymi jestem
            związana osobiście od 20 lat.Mój tata mieszkał w Algierii i tam naukowo pracował
            i ja przesiąknęłam tamtymi klimatami.To były moje pierwsze wakacje,

które dały mi odpoczynek i radość.Najlepszy hotel 5
            gwiazdkowy,atmosfera wakacyjna,cudowne słońce,egzotyczne otoczenie,miłe
            towarzystwo nie dadzą odpoczynku w czasie,gdy jest się chorym.Dopiero odzyskanie
            zdrowia powoduje,że cieszymy się z wypadu za miasto,ze zwykłego pikniku,wtedy
            wiemy ,że jesteśmy zdrowi.
            Naszym wspólnym celem jest odzyskanie właśnie tej radości życia,cieszenia się z
            każdej chwili.
            15.08 jak co roku wybieram się do Łeby i będę znów siedziała na plaży w
            polarze,do morza przez 2 tygodnie nie wejdę,a mimo to będę się cieszyła
            dzieckiem bawiącym się w piachu,zaległościami książkowymi,szumem morza,tego nie
            miałam bardzo długo i myślę,że Wszyscy wspólnie powinniśmy zmierzać w tym
            kierunku.Ja czekałam na to ponad 2 lata.Warto było.Mam nadzieję,że wspólnymi
            siłami ,w każdym indywidualnym przypadku nam to się uda.
            Dziękuję za korespondencję-potrzebuję 3-4 dni,żeby się odkopać,czekajcie
            cierpliwie.Jak otworzyłam pocztę myślałam,że to fata-morgana,ale nie to
            jesteście Wy!!!
            cdn.Beata.
          • bea1964 Re: Jestem lekarzem 22.05.07, 21:56
            Bożenka 48-Unidox jest dobry,ze względu na możliwe koinfekcje,dawkę należy
            uzależnić od wagi,200 mg to dawka stanowczo zbyt mała,napisz do mnie na
            prywatnego maila.
            Jadwiga 464-napisz też na maila prywatnego,prawdopodobnie dostałaś dawkę
            standardową,czyli 200 mg/d,to jest zbyt mało.Są różne metody
            leczenia,doxycyclina to tylko jeden z leków,które można zastosować i to raczej
            nie solo.Dalsze leczenie zależy od objawów.Z tego co piszesz objawy są.Powinnaś
            rozpocząć leczenie odpowiednio długie ,odpowiednio dobraną dawką.
            Kwiat wiśni-ja leczyłam się ok.61/2 miesiąca.Planowałam dużo dłużej,ale zeżarł
            mnie grzyb.Mam nadzieję,że leczenie było dostateczne,mam się doskonale już rok i
            3 mc.
            Jeszcze do Wszystkich-zaczął się sezon na kleszcze.Pamiętajcie tylko 30% osób
            ugryzionych przez kleszcza ma rumień pomimo zakażenia,brak rumienia nie świadczy
            o braku zakażenia.Trzymając się zaleceń dr Burrascano w rejonie endemicznym,a
            takim jest Polska po ugryzieniu przez kleszcza powinna być włączona profilaktyka
            antybiotykowa bez względu na obecność lub brak rumienia.Jestem zdecydowaną
            zwolenniczką tego zalecenia.Jeśli nie ma rumienia,a po np.kilku latach pojawią
            się objawy póżnej boreliozy to mamy problem.Lepiej więc zapobiegać,niż leczyć.Beata.
            • hedwig1 Re: Jestem lekarzem 22.05.07, 22:12
              Beatko błagam przeczytaj moj post'' był kleszcz ico dalej ''doradz co robic
              dalej czy naprawde czekac,czy moze trzeba za wczasu cos dzialać?
              • hedwig1 Re: Jestem lekarzem 22.05.07, 22:29
                własnie przeczytałam ,ze radzisz branie antybiotykow
                czy corka powinna sama postarac sie o antybiotyki? moze zasugerujesz jakie i w
                jakich dawkach ?
                corka ma 32 lata czy powinna zrobic jakies badania i kiedy?,bo chyba teraz
                jeszcze nic nie wyjdzie?
                pozdrawam

jadwiga
                • bea1964 Re: Jestem lekarzem 23.05.07, 06:44
                  Po ugryzieniu przez kleszcza powinno się zastosować doxycyclinę na minimum 3
                  tygodnie w dawce zależnej od masy ciała,zazwyczaj nie niższej niż 400 mg/d,jeśli
                  wystąpił rumień,a więc upłynęło już trochę czasu,to czas leczenia powinien
                  wynosić minimum 6 tygodni.Jeżeli Hedwig masz problem napisz na maila prywatnego.
                  Dx771 odpiszę wieczorem,teraz pędzę do pracy.Beata.
                  • jaga311 Re: Jestem lekarzem 26.05.07, 14:51
                    Witam
                    Czy powinnam sama zwiększyć sobie dawke doxycycliny, był rumień i jest dawka
                    2x100 internista chirurg i dermatolog. CZytając forum zastanawiam się czy
                    jest sens iść do lekarza może sama na lewo załatwie sobie leki? Jestem głupia i
                    nie wiem co robić!
                    pozdrwiam
                    • kea7 Re: Jestem lekarzem 28.05.07, 01:06
                      Witam - Pani dr Beato - czy już odkopała się Pani z zaległej korespondencji
                      mailowej? smileCzy dotarła wiadomość ode mnie ? /posłałam 24 maja/. Jeśli nie - to
                      poślę raz jeszcze i bardzo proszę o radę. Pozdrawiam
                      • bea1964 Re: Jestem lekarzem 28.05.07, 06:48
                        jaga311 sama się nie lecz,znajdż sobie lekarza,który poprowadzi Twoje leczenie.

kea7 odpowiedż wysyłam Ci mailem prywatnym.

Moi drodzy pacjenci jeszcze ze dwa dni i będę na czysto po urlopie.Dziękuję Wam
                        za wyrozumiałość i przeprasza tych co długo czekają.Beata.
            • dx771 Re: Jestem lekarzem 22.05.07, 22:56
              >Trzymając się zaleceń dr Burrascano w rejonie endemicznym,a
              takim jest Polska po ugryzieniu przez kleszcza powinna być włączona profilaktyka
              antybiotykowa bez względu na obecność lub brak rumienia.

Rok temu za wygłosiłem podobna opinie i zostałem skrytykowany przez wielkich
              tego forum: mówiono ze w takim przypadku duża cześć populacji poddawała by sie
              antybiotykoterapii. Z drugiej strony słyszałem też opinie że takie
              profilaktyczne podanie antybiotyku miało by sens w przypadku kilku miesięcznego
              podawania i w kombinacji kilku antybiotyków. Prosze o praktyczne wskazówki jakie
              to by miały być antybiotyki/w jakiej dawce/i jak długo powinny być stosowane.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26140&w=45276794&v=2&s=0
              • karolaa21 Re: Jestem lekarzem 23.05.07, 21:41
                Pani Beato pisałam do Pani odnosnie moich objawów i podejrzeń i nie jestem
                pewna czy dostała Pani meila?Bardzo zalezy mi na Pani opinii smile

Pozdrawiam.Karolina
    • aleksandra251 Re: Jestem lekarzem 24.05.07, 14:27
      Pani Beato! Też pisałam do Pani, ale pewnie gdzieś tam utonął mój mail, nie
      szkodzi. W każdym razie prosiłabym o tel. kontaktowy do Pani, chciałabym umówić
      sie na wizytę. Dziękuję. aleksandra251@gazeta.pl
      • bea1964 Re: Jestem lekarzem 24.05.07, 21:50
        dx771 przepraszam,ale dopiero wróciłam z pracy.Wracając do profilaktycznego
        podania antybiotyku po ugryzieniu przez kleszcza uważam,że jest to
        konieczne.Jeśli leczymy anginę 10 dni tylko dlatego,by nie doszło do powikłań
        b.rzadkich,ale grożnych,więc jak nie zastosować profilaktyki,jeśli w niektórych
        rejonach Polski zakażonych kleszczy jest do 30%,a chorując na boreliozę wiele
        osób traci pracę,trafia na wózek inwalidzki,traci zdolności intektualne,zdrowie
        psychiczne.Nie można pozwolić na ryzyko tak poważnych powikłań i zażycie
        antybiotyku jest z pewnością mniejszym złem niż możliwość choroby.
        Dobra jest doxycyclina w dawce zależnej od masy ciała,bo działa na
        koinfekcje.Zastosowana zaraz po ugryzieniu powinna po 3 tygodniach spełnić swoją
        rolę.Ja do lasu nie wchodzę bez antybiotyku w kieszeni.Beata.

aleksandra 251-telefon aktualny.W niektórych przychodniach,w których pracuję
        jest zły zasięg.Stąd proszę o wyrozumiałość,że czasami trudno się dodzwonić.

karola 21-zostało mi jeszcze około 250 zaległych maili do przeczytania,za chwilę
        próbuję Cię znależć i odpisać.Beata.
        • dx771 Re: Jestem lekarzem 24.05.07, 22:52
          P. bea: a co z dziećmi w wieku np.1- 12 lat im też podajemy doxy?

Ten temat na pewno interesuje wiele osób.

Dziękuję.
          • bea1964 Re: Jestem lekarzem 24.05.07, 23:05
            Poruszyłam ten temat w Twoim zapytaniu do mnie w wątku wczesne stadium
            choroby/autor coco 13/.Beata.
    • foczka55 Re: Jestem lekarzem 29.05.07, 21:39
      Bardzo proszę o odpowiedż na list (na poczcie "gazety"). Sprawa jest nagląca.
      Nie wiem co mam zrobić z Małą. I od razu przepraszam, za te cztery maile smile .
      Były jakieś kłopoty z serwerem i w końcu samo się tak jakoś wysłało... smile
      • bea1964 Re: Jestem lekarzem 29.05.07, 22:09
        Właśnie wróciłam z pracy i zaraz przejdę na pocztę prywatną.
        Wracając do telefonów,nie zawsze jestem w stanie obebrać,bo w dwóch
        przychodniach mam zły zasięg,odbierać telefony mogę pomiędzy
        pacjentami,natomiast jak przyjmuję pacjentów staram się nie rozmawiać przez
        telefon,bo nie po to ktoś przyjeżdża do mnie z drugiego końca Polski bym ja w
        czasie wizyty odbierała pięć telefonów.
        Na Forum nie zawsze bywam,bo czas mi na to nie pozwala,ale na moją pocztę
        odpowiadam codziennie,już jestem na bieżąco po wakacjach.Beata.
        • foczka55 Re: Jestem lekarzem 29.05.07, 23:55
          Bardzo dziękuję za szybką odpowiedż.
          Pozdrawiam.
    • bea1964 Re: Jestem lekarzem 31.05.07, 07:38
      Nie znam się na komputerach,ale rano odpisałam na dużo maili,w tym na pilne
      wiadomości i z tego co widzę nic nie wyszło z mojej poczty,nie wiem czy to do
      Was dotarło.Jeżeli coś doszło dzisiaj rano niech chociaż jedna osoba napisze,że
      doszło.Wieczorem postaram się sprawdzić co się stało.Beata.
      • rzepcia3 Do mnie doszedł twój wczorajszy mail.Pozdrawiam. 31.05.07, 08:19
        j.w.
        • welwiczia1 Wazne dal wszystkich - do BEATY 31.05.07, 10:57
          Beata!
          Przede wszystkim dzieki za odpowiedzi na maile - mimo ze nie jestem Twoja pacjentka.
          Mam pytanie - mysle ze Twoja odpowiedz bedzie wazna dla wszystkich uczestnikow
          forum.
          Mianowicie chodzi mi o tzw wyleczenie boreliozy, co dla mnie jest rownoznaczne z
          zakonczeniem wielomiesiecznej antybiotykoterapii.
          No i pytanie co dalej?
          1. Czy powinno sie jakos regularnie okresowo brac antybiotyki do konca zycia
          zeby trzymac bakterie na wodzy ?(ja np nie przezylabym drugi raz takiego
          permanentnego 7-miesiecznego herxa jakiego mialam - wiec moze nie mozna dopuscic
          znow do wzrostu liczby bakterii - a zeby nie dopuscic to moze antybole (fuj!smile
          trzeba brac jakos okresowo profilaktycznie (nawet jesli nie ma objawow - bo
          przypuszczm ze Borelia moze dokazywac, a dosc dlugo nie dawac objawow) Jesli jak
          to co jaki okres, jak dlugo i czy rowniez w duzych dawkach zalecanych na forum?

2. A moze istnieje inna opcja czyli podanie antybiotyku dopiero wtedy kiedy
          samopoczucie spada i powracaja objawy? Tylko czy wtedy juz nie jest za pozno i
          czy nie trzeba bedzie znow leczyc sie non stop np caly rok?
          Poza tym np moje objawy byly takie ze mozna bylo je przypisac wielu innym
          chorobom np silne oslabienie i zmeczenie - przypuszczam ze moze byc mi w
          przyszlosci ciezko stwierdzic czy zmeczenie jest od boreliozy czy z innego powodu

3. Czyli reasumujac - jak postepowac po zakonczeniu leczenia, zeby bakterie sie
          znow nie rozszalaly? (ja uwazam ze w moim przypadku one sie mnozyly 2 lata i
          nagle bylo wielkie bum - olbrzymia sila razenia - nie chcialabym juz miec
          powtorki z rozrywki sad
          Brac antybole? wzmacniac odpornosc?
          Co mowia madre glowy i Ty (czyli nasza najmadrzejsza glowasmile?

Druga sprawa: muysle ze bardzo istotna dla wszystkich kobiet. Czy po tak zwanym
          wyleczeniu (chodzi mi o przewlekla borelioze, wieloletnia) jest szansa na
          utrzymanie ciazy i urodzenie zdroego dziecka?
          Prosze o wyczerpujaca odpowiedz.
          Bardzo dziekuje, pozdrawiam
          Gosia

• bea1964 Re: Wazne dal wszystkich - do BEATY 31.05.07, 22:21
            Wróciłam właśnie z pracy i muszę przejść na prywatną pocztę,odpowiem na pytania
            w sobotę-niedzielę.Dziękuję za zaufanie.Beata.
          • anna.zyg Re: Wazne dal wszystkich - do BEATY 02.06.07, 14:34
            podbijam bo tez mnie to interesuje
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka